Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-13 07:51

Ryssland medger reaktorexplosion - felaktig information om jod hos SVT

Ryssland medger nu att explosionen utanför Severodvinsk innefattade en mindre kärnreaktor i samband med ett robottest, som dödade fem forskare hos Rosatom. Samtidigt går SVT ut med felaktig information om jod som skydd mot joniserande strålning ("radioaktivitet").
Jodtabletter.
Explosionen ska ha skett ombord på en havsbaserad plattform, och innefattat en robotmotor med en isotop-baserad energikälla. Fem anställda forskare hos Rosatom ska ha dödats, och totalt sju dödades. Detta framgick vid forskarnas begravning i den stängda militära staden Sarov.

Det hela visar att Ryssland är oförmögen att ta fram de wunderwaffe som diktatorn Putin skrutit med. Det förmodas att den aktuella roboten handlar om den kärnbränsledrivna kärnvapenrobot med extrem räckvidd som Putin tidigare hävdat att man skulle ha. Fem nyckelpersoner dog nu, i ett Ryssland som är utsatt för omfattande brain-drain.

Några höjda strålningsnivåer är inte uppmätta i vare sig Finland eller Norge, trots skärpt övervakning, och själv har jag inte mätt upp något konstigt alls, utan lokala strålningsnivåer ligger på 0.11 - 0.17 µSv/h, vilket är det normala spannet.

Lokalt ska den ryska befolkningen uppmanats att ta jodtabletter för att minska risken för sköldkörtelcancer inom några decennier. Utsläppet måste ändå anses som minimalt, då inget ens verkar nått Finland, trots att olyckan skedde i Vita Havet och trots att vinden gick i en riktning som borde fört in strålande partiklar till åtminstone Finland.

Det är nästan så att man kan misstänka rysk maskirovka (vilseledning) och att det inte egentligen skett vare sig tester eller en olycka, utan det hela är fejkat för att ge intryck av att man faktiskt jobbar med Putins wunderwaffe. Då det lokalt av privatpersoner mätts upp förhöjd strålning skulle det dock krävas cyniska avsiktliga mindre utsläpp för att få dessa resultat, om inte även privatpersonerna är en del av maskirovkan.

Tyvärr gick SVT ut med felaktigheter kring anledningen till att man tar jodtabletter vid strålningsincidenter. I SVT Rapport 18-sändning igår sade SVT "jod hindrar kroppens upptagning av radioaktivitet". 

Detta är grovt msissvisande. Jod tas upp i sköldkörteln, och genom att mätta den via jodtabletter vill man hindra att radioaktiv jod samlas i sköldkörteln och inom några decennier kan orsaka sköldkörtelcancer. Sköldkörtelcancer är därtill en cancerform, som är tämligen lättbehandlad med mycket goda prognoser.

Jodtabletter minskar risken för sköldkörtelcancer, men hindrar inte kroppens upptagning av radioaktivitet generellt. Jodtabletter är i mycket en snuttefilt för att lugna ner folk, men sköldkörtelcancer är knappast vare sig den största risken, eller mest akuta problemet vid strålningsincidenter. Det är olyckligt att SVT sprider en bild att jodtabletter skulle skydda kroppen mot radioaktivitet. Resultatet blir bara frustration över att allmänheten inte får köpa jodtabletter hos de flesta apotek i Sverige.

Istället är det alltså ett specifikt och litet organ i kroppen som skyddas mot en specifik form av isotoper. Lite som att ge C-vitamin till någon som drabbats av spanska sjukan (mycket dödlig influensa) - säkert bra för hälsan långsiktigt, men knappast det mest akuta behovet.

Jodtabletter ska inte heller ha någon större påverkan för personer över 40 års ålder. Ska man killgissa kring detta så hinner man antingen inte utveckla sköldkörtelcancer innan de dör av något annat eller har redan under livet fyllt sköldkörteln med jod ändå, via det vanliga matintaget. Finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK skriver "jodtabletterna är särskilt viktiga för barn och gravida mödrar. För personer över 40 år har tabletterna bara en mycket liten betydelse". Till skillnad mot i Sverige uppmanas finska befolkningen och företag att skaffa jodtabletter, som ska tas när myndigheterna meddelar detta. I Sverige delas dessa bara ut runt kärnkraftverken, och i övrigt ska svenskarna i den eviga fredens tidevarv inte ha några jodtabletter. Inte nödvändigtvis felaktigt, då betydelsen av tabletterna framför allt är psykologisk, och kan agera lugnande i tron att likt SVT sade de skulle "hindra kroppens upptagning av radioaktivitet".

Aktuell av mig lokal uppmätt strålning klockan 07:36 är 0.12 µSv/h. Det är en helt normal nivå.

31 kommentarer:

 1. I någon av Hamiltonfilmerna rusar Peter Stormare runt i en rysk kärnanläggning och vid ett tillfälle öppnar han fel dörr och exponeras för joniserande strålning (man ser ett blått ljus) varpå han utbrister att han måste få i sig jod.
  Kanske det var samma fysiklärare som den okände politiske informatören på SVT.

  För övrigt gjorde Stormare en bättre insats i Fargo som psykopat och i Constantine som Djävulen. Självklart har han även gjort seriösa filmer.

  Bästa svenskskurken i Hollywood är dock Stefan Skarsgård i Röd Oktober som rysk ubåtskapten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, strålning ger ju blått ljus. Det är därför himlen och havet är blått. Det är sen gammalt.

   (detta är ironi)

   Radera
  2. I verkligheten är joniserande strålning osynlig, extrema nivåer av gammastrålning (fotoner med högt energiinnehåll) kanske i teorin kan ge viss upplevelse av ljus? Tveksam till det dock.

   Radera
  3. Klart den är synlig. Färdas du med tillräckligt hög hastighet från en gammastrålare så kommer strålningen hamna i det synliga området:)

   Radera
  4. Det blåa ljuset är Cherenkovstrålning eller bara att molekyler i luften joniseras och sedan emitterar blått/UV ljus.

   Men det är klart att joniserande strålning rakt in i ögat säkert kan ge upphov till ljusfenomen, strax innan nervsystemet packar ihop.

   Radera
  5. Cherenkovstrålning eller Cherenkovljus https://en.wikipedia.org/wiki/Cherenkov_radiation

   Radera
  6. +1 på Rickard Ohlin.

   Radera
  7. Det stämmer väl med Jan Guilous faktagranskning. Hamilton känns ju som inriktat mot tonåringar och önskedrömande kommunister. Glöm inte att Janne är en klassisk femtekolonnare som spionerat för sovjets räkning. Iofs måste han ju bidraget med så mycket svammel till den lede Fi att det får räknas som att han gagnat Sveriges intressen

   Radera
  8. Nu kan jag säga mycket om Jan Guillou och hans faktagranskning, men filmerna har andra manusförfattare, och ska nog inte belastas honom mer än för den översiktliga handlingen.

   Radera
  9. Laserstrålar är ju också röda i Hollywood

   Radera
 2. Är inte jodtabletter som rad-x då? Så man kan gå in i och spränga en kärnreaktor i Gecko utan att smälta till en pöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om du har på dig en foliedräkt och en skyddsmask. Jag menar gasmask.

   Radera
  2. Det där är en konstig sak fallout-universumet. En massa personer där blir ghouler pga höga strålningsdoser men huvudpersonen kan bara bli sjuk eller dö, aldrig ghoulifieras. Ber om ursäkt för offtopic.

   Radera
  3. De allra flesta dör och de flesta ghouls skapas över en mycket lång dom i exempel vault 12 där man medvetet byggde en dysfunktionell dörr för att se hur långvarig strålning påverkade människor. Huvudpersonen är väl en av de som inte tål det.

   Radera
  4. mycket lång tid, inte dom

   Radera
  5. Men blev inte hon butiksägaren i Megaton ghoulifierad efter/om man bränner av en kärnladdning där?

   Radera
  6. Det finns vissa inkonsekvenser i all "lore". Även skaparna dividerar kring huruvida FEV har en del av det hela också där den viktigaste personen ändrade åsikt mitt i allt (från FEV-inflytande till endast radioaktivitet krävs).

   Radera
 3. Sköldkörteln är en väldigt viktigt organ om än "litet".
  Påverkar allt i kroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte påstått något annat. Men jod skyddar bara mot långsiktig cancer i sköldkörteln.

   Radera
  2. Helt riktigt.
   Kände ändå att det behövde förtydligas för dem som inte vet vad den lilla gör.

   Radera
 4. Har du källa på det? Att i131 är en snuttefilt?

  Missminner jag mig inte så identifierades just detta som den mest akuta risken vid windscale-branden. De kanske inte visste bättre då, eller så kanske de faktiskt visste bättre än dig.

  SvaraRadera
 5. Det kan finnas en annan förklaring till minskande skyddseffekt med ökande ålder.
  Fram till början av 1980-talet obducerades ALLA malmöbor – sedan kom lagar som krävde samtycke av de efterlevande.
  Detta medförde att man kune göra studier som inte varit möjliga att göra senare. Och det visade sig då att hos över 80 % av alla 80-årinar kunde man påvisa sköldkörtelcancer. Detta gällde även andra cancerformer hos till synes helt friska människor.
  Blir man tillräckligt gammal så tycks man ha cancerceller någonstans i kroppen, utan att för den skull vara sjuk.
  Tänkvärt.

  SvaraRadera
 6. I länken till STUK så står just det om jod som bloggaren påstår inte stämmer, om sköldkörtelns upptagning och mättning av jod. Min fråga är då om man ska lita på den sidan iom. att det enligt bloggaren är fel om sköldkörtel och jod tabletter? Varför skulle den andra infon då vara rätt?

  Skulle bloggaren kunna lägga upp en länk där hans resonemang beskrivs och förklaras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, va? Jag skriver att jodtabletter skyddar mot radioaktivt jod i sköldkörteln, men inte mot något annat. Det står även hos Stuk:

   "Vid en allvarlig kärnolycka kan radioaktiv jod frigöras i luften. Det kommer i lungorna med andningen och samlas i sköldkörteln. Den stråldos som sköldkörteln får kan orsaka tumörer eller en funktionsnedsättning i körteln.

   Samlingen av radioaktiv jod på sköldkörteln kan förebyggas genom att ta en jodtablett. Då absorberas den radioaktiva joden inte i körteln.

   Det är viktigt att ta jodtabletten i rätt tid. Om man tar tabletten för tidigt eller för sent minskar skyddet. Jodtabletter skyddar inte mot andra radioaktiva ämnen."

   Radera
  2. Sorry, då missförstod jag stycket "Detta är grovt msissvisande...."
   Jag fick för mig att du ansåg att det var missvisande, men det var en förklaring.

   Radera
 7. Testa? Varför det? Förra året sa Putin att missilen var färdigtestad år 2017:

  In late 2017, Russia successfully launched its latest nuclear-powered missile at the Central training ground. During its flight, the nuclear-powered engine reached its design capacity and provided the necessary propulsion.

  (Putins tal till duman 2018)

  Den har dessutom "obegränsad räckvidd", så den kan utmanövrera vilket missilförsvar som helst. Antagligen då genom att tråka ut operatörerna med sina undanmanövrar.

  Det kanske cirklar en hel svärm ovanför oss just nu, redo att trilla ner om vi inte slutar med Prideparader och Rumporkestern på SVT?

  Dom har för övrigt en annan missil som gör undanmanövrar och svävar fram på vingar i så hög hastighet att den blir 2000 C. Jojjomen.

  I samma tal uppgav han även att tätorter med mer än 250 invånare i HELA Ryssland ska ha optofiber-internet senast 2024. Det tror jag när jag ser det.

  SvaraRadera
 8. Var har Ryssland hävdat att det handlat om en reaktor? En "isotop-baserad energikälla" är inte någon reaktor utan en energikälla som använder ex. Pu-238 som värmekälla. Denna värmekälla används sedan för att upphetta ett arbetsmedium, och sedan fungerar det som en vanlig raketmotor. USA har tidigare utvecklat och provkört denna typ av raketmotor under Project Poodle.

  Givet att man skriver att det handlar om en isotop-baserad energikälla och inte någon reaktor så är rimligtvis den raketmotor som testats väldigt liten, troligen bara ett fåtal kW och helt utan förmåga att driva några robotar.

  För att testa en reaktordriven ramjet så skulle det krävas en betydligt mer omfattande infrastruktur än en pråm eller liknande. När USA testkörde sina så hade man först byggt en lång pipeline vilken fylldes med tryckluft, något som sedan matade motorn med luft under den relativt korta provkörningen. Själva motorn var också placerad på en järnvägsvagn så att man kunde flytta motorn efter provkörningen, då personal inte kan närma sig varken under eller efter drift. Inget jag har sett tyder på att ryssarna har någon motsvarande testutrustning på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom motorn small och testpersonal dog kan vi misstänka att det hela sköttes amatörmässigt jämfört med USA på 1960 talet.

   Radera
 9. Börjar det dra ihop sig till presidentval i rysshelvetet???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en dispositiv fråga i Ryssland antar jag.

   Team Putin har egentligen problem från två håll. Det ena är att i de senast lokalvalen åkte Putins parti Enade Ryssland på däng i flera städer/områden, särskilt bortom Ural.

   De som vann mark var ultranationalisterna som tog över lite här och där. De ser numera Putin som lite av en fjomp som böjer sig för utländska krafter/sanktioner och därmed skadar Ryssland och dess befolkning. Ryssland borde sätta hårt mot hårt.

   Runt Moskva (och kanske St Pete) så finns det istället en mer lite mer liberal opposition som motsätter sig den auktoritära stilen. Det bråkas ju lite kring kommande lokalval i Moskva nu.

   Hursom att team Putin/Medvedev skulle lämna scenen innebär ingen garanti för att Ryssland skulle bli lite mer som västliga länder. Inte alls. Det kan lika gärna bli en ultranationalistisk revanschistisk regim och vi i väst börjar drömma om "good old days" med Putin.

   Vi har ofta svårt att se det från ett annat håll, men Putin/Medvedev kan helt otroligt nog, vara garanter för att något mycket värre inte hittar in i Kreml.

   Utspel och beslut i Kreml är många gånger färgade av att de försöker hålla ultranationalisterna stången. Ge dem "en liten kaka" så att de köper läget och inte "rensar kakburken" typ.

   Radera
 10. Jodtabletter kan forøvrig kjøpes over disk i de fleste apoteker i Norge, eller bestilles over nett.

  SvaraRadera