Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-08 18:26

Ryssland flyttar fram positionerna i Finska viken och Barents hav - explosion och strålningskontaminering på militärbas

"3.6 röntgen, not great, not terrible" - HBO-serien Chernobyl (Tjernobyl)
Diktaturen Ryska federationen etablerar en helikopterbas på en ö mitt i Finska viken, bara några mil från finskt fastland, och flyttar fram robotar till gränsen mot Norge. Samtidigt har en explosion inträffat vid en militärbas utanför Severodvinsk i Vita havet, och förhöjda strålningsnivåer uppmätts.
Den okände soldatens grav i Arkhangelsk, inte långt från Severodvinsk.
Området runt explosionen har spärrats av för fartygstrafik, men ryska myndigheter menar att det inte är någon fara. Frågan är om explosionen skadat kärnvapen, kärnbränsle eller reaktordelar till ryska flottans kärnubåtar, eller om den bara rört upp delar av all den kontamination i marken som den ryska försvarsapparaten har orsakat genom de senaste decennierna. Reaktorer och reaktordelar från kärnubåtar och fartyg dumpas i havet eller förvaras på mycket tveksamma sätt; det råder sedan tidigare förbud för bottenfiske i stora delar av norra Ryssland, för att man inte ska dra upp den kontaminering som finns efter decennier av dålig kärnkrafts- och kärnvapensäkerhet.

Invånarna i Archangelsk ska nu uppmanats att ta jodtabletter (för att skydda mot sköldkörtelcancer, då radioaktivt jod annars kan fylla upp sköldkörteln - cancerformen har dock en mycket god diagnos, och jodtabletterna är i mycket en psykologisk åtgärd för att få folk att tro att det skyddar dem särskilt mycket, men skadar förstås inte).

Samtidigt etablerar nu Ryssland även en helikopterbas på en ö i Finska viken, inte långt från finskt fastland, och har även flyttat fram robotsystem till den norska gränsen. Den svenska så kallade fredsrörelsen tiger förstås stilla. Det är bara när demokratier i Nato eller landet som garanterar fredsrörelsens frihet - Sverige - gör något som man protesterar.

Sitter och mäter strålningsnivåerna hemma just nu. Normerande mätning från 2017 är 0.15 mikroSievert/h. Just nu mäter jag upp 0.09 mikroSievert/h, så Strålsäkerhetsmyndighetens uttalande om att inga förhöjda halter är uppmätta i Sverige kan inte ifrågasättas.Tillägg: Med 33 minuter istället för 12 minuters mätning är nivån 0.12 mikroSievert/h, så jag gissar att jag lär landa runt normala 0.15 när jag mätt en hel timme.

Se för övrigt tidigare inlägg om att mäta strålning.

33 kommentarer:

 1. Cornu.
  Vilket instrument mäter du med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Voltcraft Gamma Check. Dåligt användargränssnitt och ger inte mikroSievert per timme, utan man får räkna om utifrån dosimetern och tiden. Lena har en bättre, som rakt av ger mikro- eller milliSievert per timme, men jag vet inte var den är och hon är inte hemma från kappseglingen förrän i morgon.

   Skulle inte rekommendera Voltcrafts mätare.

   Radera
  2. Fördelar är litiumbatteri och att den laddas via USB dock.

   Radera
  3. Ok. Jag har ingen erfarenhet av kommersiella(?) mätare, mest torrkört med SRV2000.

   Radera
  4. SRV-2000 är ju lite mer seriös (man ska vara seriös) och klarar strålningsnivåer upp till 10 Sv/h. Min lilla kommersiella leksak klarar vara upp till 1 milliSievert per timme, antar att röret blir mättat där. Således kan den mest mäta "allt är okej, eller åtminstone inte akut livsfarligt".

   Radera
  5. Mjo men som du säger så för privat bruk så duger nog din för att se om det är "not great".
   Kanske borde skaffa en själv.

   Radera
  6. Som sagt, skulle inte skaffa just denna, men den kostade hälften mot en GammaScout och vid tillfället var det ett behov med ont om tid (visade sig vara användarfel med en annan mätare efter att vistats i en högkontaminerat område - kan bli ett blogginlägg längre fram) och denna var snabbast leverans på.

   Radera
  7. HAr du inte bråttom finns det geigermätare att koppla in i din iPhone eller Android, i princip bara själva GM-röret, och sedan ligger allt i appen. Mkt billigare, men kan vara leveranstid.

   Radera
  8. Aha ok. Ja ett sådant blogginlägg skulle verkligen uppskattas.

   Radera
  9. Jag har absolut inte brottom.
   Har möjlighet att mäta på jobbet med SRV'n.
   ska kolla efter en sådan geigermätare

   Radera
  10. Rätt enkelt, den bara räknar ljudklicken från GM-röret, som kopplas in i mikrofonuttaget, och översätter detta till Sievert givet standard (eller eventuell valbar) isotopsammansättning.

   Radera
  11. Se http://www.radiation-watch.co.uk/

   Radera
  12. Verkar tyvärr slut, kostade 600 kronor annars. Dessutom större GM-rör än Voltcraften, upp till 10 mSv istället för 1 mSv

   Radera
  13. Smart Geiger kostar 30 GBP men ger bara upp till 200 mikroSievert/h.

   Radera
  14. Man vill ju ha så stort rör som möjligt, de här för telefonerna verkar vara rätt små.

   Radera
  15. 10 Sv/h. If you want to know, you don't want to know...

   Radera
  16. Ett fantastiskt blogg inlägg detta från 2016. Inlägg som detta är anledningen till att jag återkommer till bloggen i hopp om att få läsa nåt liknande.... Men det blir sämre o sämre på dem fronten. Saker och ting förändras, även bloggare :)

   Radera
  17. Om Jag förstått det rätt så är det ett GMrör. Jag är tveksam om det kan ge ett tillförlitligt värde på dos...

   Radera
  18. Anonym, ja en förbrukningsbar dosimeter som faktiskt mäter energiupptaget är förstås mer korrekt. GM-rördosimeter förutsätter Cesium-137.

   Radera
  19. Unknown, kul att du gillade inlägget. Tyvärr tar sådana inlägg väldigt mycket tid att skriva, och det går inte bara att skriva sådana tyvärr - skulle inte vara ekonomiskt möjligt då det blir för få inlägg och för lite trafik, och för lite intäkter. Men det sker ibland.

   Radera
 2. Det intressant är SVT:s information. Man startae med en kort notis att en "jetmotor" exploderat och att ryska myndigheter kostaterat "en tillfällig förhöjning av strålning". Ingen annan info alls.
  Jag kollade vad BBC samtidigt hunnit rapportera. Och det var att
  1. Explosionen ägt rum vid en marin provskjutningsanläggning för missiler
  2. Ett antal tjänstemän från ryska försvarsdepartementet samt representanter för "leverantören" (av vad då undrar man ju?) varit närvarande.
  3. Man har beordrat civilbefolkningen i området att åta jodtabletter
  4. Dagisbarn ska ha varit förbjudna att vistas utomhus.

  Man kan undra varför brittisk befolkning ska få betydligt mer information om vad som verkligen hänt än svenskar genom SVT.
  Public service är alldeles utmärkt. I Storbritannien ...
  (DN har betydligt mer info på sin hemsida än SVT).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta skrivfelen. Det finns inget som är så effektivt för att få en man i min ålder att bete sig som en dyslektiker, som att bli sittandes framför ett tangentbord ...

   Radera
 3. Inte bara 4 mil från typ öde landsbygd dessutom utan ”Ön ligger bara drygt 40 kilometer söderut från Kotka och Mussalo hamn som majoriteten av Finlands exportvaror går genom.”
  Har SVT skrivit om detta?

  SvaraRadera
 4. Ovanligt stor aktivitet av den ryska flottan just nu enligt Norge. Bl.a. är fyra områden avlysta på kort varsel för skjutövningar i havet utanför Norge 14-17/8.

  SvaraRadera
 5. På en positiv not så kan vi konstatera att den ryska krigsmakten fortsätter att självbekämpa sig. I synnerhet tycks ryska flottan sänka sina egna skepp lite hipp som happ. Kanske därför Sverige inte anser sig behöva någon stor flotta! Men synd om människorna som bor runt Archangelsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låg respekt för människoliv är en nödvändighet i krig. Att den situationen råder i Ryssland är inte positivt.

   Radera
 6. Det är väl den ryska fredsrörelsens uppgift att protestera mot Rysslands aggressioner, eller? Rimligt att den svenska fokuserar på att hålla tillbaka upprustningen som "vår" sida står för.

  SvaraRadera
 7. Om strålningsnivåerna skulle bli väldigt höga och vindarna blåsa västerut, har många av oss ingenstans att ta vägen för att söka skydd. Några grannar har källare och bara en har ett betong-mellanbjälklag, dock ingen källare. Det finns få skyddsrum i Stockholms skärgård, mestadels i 60-talshus och fyllda med cyklar och annat bråte. Man får bygga sitt "inner refuge" i torpagrunden med allt möjligt, som gamla takplåtar och betongplattor etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strålningsnivåerna ens på plats är inte livshotande.

   Radera
  2. Det vet jag så klart efter att ha läst om händelsen på flera olika nyhetssajter, men jag är allmänt missnöjd med vårt beredskap. Olyckor händer så lätt och Kaliningrad ligger så nära oss.

   Radera