Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-08-15 15:47

Ryska Norra flottan övar på att skära av Norge

Den ryska Norra flottan, baserad på Murmansk, övar just nu på att skära av Norge från omvärlden. 30 ryska örlogsfartyg med förstärkningar från Östersjöflottan och Svarta Havsflottan genomför övningen i Norska havet, dvs Nordatlanten mellan Norge och Island, rapporterar Barents Observer och även det ryska försvarsministeriet i ett pressmeddelande. Övningen kan bara ses som offensiv, eftersom man skär av ett grannland och inte begränsar sig till att försvara sitt eget territorium.
RFS Amiral Makarov.
Östersjöflottan och Svarta Havsflottan har alltså förstärkt Norra flottan och övar på att spärra av Norge, och även Nordsjön från förstärkningar från Norges demokratiska allierade inom den defensiva ömsesidiga försvarsalliansen Nato.

Totalt 30 fartyg, inklusive ubåtar, ingår i styrkan. B-styrkan utgörs av två understödsfartyg, som hindras från att nå området.
Norska värnpliktiga ungdomar på kö på Oslos storflygplats Gardermoen, för chartrad direktflight till Bodö, för militärtjänstgöring i Nordnorge. Nordnorges försvar är beroende av att personal kan transporteras från Sydnorge vid mobilisering, och enda sättet att göra det inom operativt acceptabel tid är via flyg. Luftförsvaret av såväl Nordnorge, som norra Sverige och norra Finland blir således avgörande för en norsk mobilisering, men också försvaret till havs, då ryska örlogsfartyg kan ha luftvärn som kan hota transportplanen även inne över fastlandet.
Då övningen är utformad för att hindra Nato, främst USA och Kanada, men i teorin även flottorna från Natomedlemmar i Medelhavet, tillträde till sina egna allierade medlemsländer specifikt Norge, är den att betrakta som offensiv. Scenariot skulle vara en del av ett markanfall mot Nordnorge, vilket sannolikt även skulle innefatta anfall mot och genom såväl norra Finland och norra Sverige, för att gå runt det norska försvaret.

Övningen visar att Nordkalotten och Barents hav, med t ex Svalbard, alltjämt är ett offensivt mål för diktautren i Kreml och övningen ska även ses som signalpolitik mot Nato, att Ryssland kan och är beredda att skära av Norge från förstärkningar. Dock krävs det tydligen förstärkningar från såväl Svarta Havsflottan, som Östersjöflottan, så frågan är om Ryssland kan utkämpa offensiv sjöstrid på fler än en front samtidigt. Övningen kan naturligtvis även vara en del av rysk maskirovka, för att avleda defensiva Natoresurser till ett område man kanske inte egentligen har för avsikt att angripa, så exempelvis Östersjöområdet inte får lika mycket defensiva resurser.

Övningen har utfärdat fyra NOTAM-avspärrningar av luftfarten och var inte förannonserad. Barents Observer skriver att Norge inte är nöjda med utvecklingen och inte ser någon giltlig anledning för Ryssland att öva så långt väster om Norge, och nära den norska kusten. Norge själva understryker återhållsamhet och förutsägbarhet i sina egna övningar.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbart trams och därtill kopierat från någon annanstans, och således upphovsrättsproblem.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Detta var obra.

  Ska bli intressant att följa utvecklingen.

  SvaraRadera
 4. Ren provokation, ryssen kan öva exakt samma scenario på egna vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och få strålskadad personal? Skärp er!

   Offtopic, men lite möp, har bloggaren några tankar om Kashmirkonflikten?

   Radera
  2. Stridsvärdet hos ryska flottans personal är väl likställt med strålskadade oavsett...

   Radera
 5. Antar att detta är över internationellt vatten - är det bara att pinka in ett NOTAM och rocka loss?

  SvaraRadera
 6. De kanske inte vill att någon ska komma nära den radioaktiva sörjan.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3enr6/radioaktiv-jod-i-norsk-luft-efter-rysk-olycka

  SvaraRadera
 7. Det finns andra sajter för dig, Manfred, där du kan dunka rygg med dina fränder.

  SvaraRadera
 8. Idiot torde vara den som är vuxen och inte kan följa enkla kommentarsregler.

  SvaraRadera
 9. För att inte tala om att läsa texter av någon man tycker är en idiot.

  SvaraRadera
 10. Vete sjutton vad ryssarna vill, Ryssland är ett stort land med många problem, gammal industri, de lever på att sälja sina naturtillgångar, befolkningen består av olika etniska grupper, varför skulle de vilja kriga mot länderna i Väst. Det finns inga tillgångar i Västeuropa som är värt ett krig, om så skulle bli fallet kommer kineserna att gå in och lägga beslag på de rikedomar som finns i Sibirien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det traditionella sättet för en diktatur att hantera svåra inrikesproblem är att skapa en yttre fiende och skylla på den. T.ex. Sverige har figurerat som en aggressiv part i rysk media, en som man måste försvara sig mot. Alla medel är tillåtna för en diktatur där en bråkdel av befolkningen har tillgång till externt internet och endast kan ryska.

   Radera
  2. Vill man vara lite mer specifik så är Ryssland en kleptokratisk diktatur.

   Radera
  3. Ja det är ju västländernas fel att ryssarna har det som de har, man behöver någon att skylla på.

   Radera
  4. Krig startar man för att det får kuken att stå inte för att tjäna pengar.
   Medaljer och personlig ära är mycket större drivkrafter än man kan förstå.
   Argumentet att det inte finns något att tjäna kommer av, enligt mig, USAs krigföring de senaste 30 åren då olja stått i centrum och därigenom har gemene man fått för sig att krig handlar om pengar.

   Radera
 11. Har någon sett svävare på väg mot Island?

  SvaraRadera
 12. Ryssland: "medium size dog with big dog attitude"

  SvaraRadera
 13. Om Ryssland skall göra något faktiskt offensivt måste det göras nu, innan Putin blir för gammal. Hans dagar är räknade och kommer att efterträdas av någon annan, värre eller bättre, inom kanske ett decennium. Sen blir han uppstoppad och utställd på Madame Tussauds, eller, han är visst redan där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur mycket Putins uppstoppade carcass skulle ge på Sotheby's..
   200m SEK? Mer?
   Ganska episk artefakt.

   Radera
  2. Ja, något varje seriös samlare skulle vilja ha i vardagsrummet.

   Radera
  3. Putin verkar dock vara vid utmärkt hälsa,och är endast 66 år gammal.
   Vi kommer att ha med honom att göra i minst 15 år till.

   Radera
  4. Han kanske hamnar brdvid Lenin.

   Radera
 14. Man agerar så här för att det senare ska se ut som ännu en övning medan det i själva verket är en förberedelse för anfall. Så detta kan ses som själva grunduppställningen för ett sådant anfall. problemet för Ryssland är att de inte har så mycket tid på sig - både Natos, Sveriges och Finlands försvar växer kraftigt i styrka fram till 2025 medans en stor del av den ryska flottan håller att falla för åldersstrecket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sveriges försvar växer kraftigt". Vad har du rökt för någonting?

   Radera
  2. Skulle dom inte köpa in nya cyklar? Tyckte jag läste nått om det i våras

   Radera
 15. Ryssarna har ju precis haft övning i Östersjön som slutade den 10:de. Så dem fortsatte vidare till Nordostatlanten eller är det ett nytt gäng ryssar?

  SvaraRadera
 16. Tja, låter som att Sverige kommer att behöva tillåta permittenttrafik igen. Denna gång genom att SAS sköter transporter av soldater genom svenskt luftrum. Annat är nog otänkbart, tror inte NATO blir glada om Norge faller och dubbelörnen vajar över Akershus bara för att vi stänger vårt luftrum för norrmännen. Detta kan ju medföra att vi dras med i en konflikt om nu ryssen anfaller Norge.

  Så, varje prepper bör medta eget vapen som inlöses av kronan.

  SvaraRadera
 17. Jag säger det jämt. Varför överhuvudtaget idka handel eller ha diplomatiska relationer till ett land som är så aggressivt som Ryssland? Och deras flygprovokationer. Kommer de 1 meter över svenskt luftrum så skjut ner dem!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill strypa Ryssland där det känns, så ska man kasta ut dem ur IBAN/Swift-systemet.

   Nackdelen är att ryssen har sagt att man klassar den typen av sanktioner om massförstörelsevapen - och anser sig har rätt att svara.

   Radera