Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-28 14:30

Ritar utesluten vänsterpartist om den politiska kartan i riksdagen?

Vänsterpartiet gav idag beskedet att man utesluter en av partiets mer kända profiler, efter en lång konflikt med partiledningen kring bland annat frågor om kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld. Om den uteslutne Amineh Kakabaveh (oberoende) behåller sin riksdagsplats kan detta rita om den politiska kartan, då vänstersocialisterna V+MP+S därmed blir lika stora som C+L+M+KD+Kakabaveh, och regeringens politik utanför JÖK:en kan därmed förlamas.
Vänsterpartiet.
Med riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs uteslutning från Vänsterpartiet, på grund av en långvarig konflikt med partiledningen kring bland annat kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld, kan den politiska kartan ritas om. Även om det anses vara god sed att avgå även från sina folkvalda positioner om man utesluts ur sitt parti, så är riksdagsplatsen personlig och en utesluten ledamot kan välja att fortsätta som politisk vilde eller byta parti helt.

Det parlamentariska läget i riksdagen är att vänstersocialisterna V+MP+S har 28+16+100=144 mandat och kan alltså inte röstas ner av den fd högersocialistiska alliansens C+L+M+KD med sina 31+10+70+22=142 mandat. 

Om Kakabaveh i form av politisk vilde eller med medlemskap i ett annat parti röstar mot regeringen i enskilda frågor, så kan hon tillsammans med C-L-M-KD alltså skrapa ihop 143 mandat, medan V+MP+S har tappat från 144 till 143. 

Frågan är då vad som händer om ett lagförslag får lika många röster för som emot? Går förslaget igenom, vinner regeringens linje, eller lottas resultatet? Eller beslutar talmannen? Vad gäller? Det ser ut som lottning gäller i vissa fall:
"Om det blir lika röstetal vid en omröstning kan avgörandet i vissa fall ske med lottens hjälp. Då använder man det röstskrin som finns på talmannens bord."
Historisk har detta genom ett vänster- respektive högersocialistiskt block aldrig varit ett problem, eftersom man med udda antal platser i riksdagen aldrig kan få lika många röster för de två slutliga förslagen. Det läget gäller inte längre, när vi har tre block - rött, blått och brunt.

När det gäller budgeten så dominerar fortfarande den så kallade JÖK:en med 166 mandat, så länge inte övriga partier går samman, vilket ter sig osannolikt, då det måste ske från yttervänstern till ytterhögern.

Om Kakabaveh stannar kvar i riksdagen kan detta innebära att regeringen inte kan lägga lagförslag där hon aktivt går emot regeringen, då utfallet kan falla på lotten viaen samlad blå opposition, plus Kakabaveh.

Men vi får se om hon behåller sin plats, byter parti, avgår eller rent av startar ett nytt parti eller ansluter sig till ett parti utanför riksdagen, t ex FI.

Vänsterpartisten Jonas Lundgren, gruppledare för partiet på Lidingö, tilliga ständig sekreterare i styrelsen för stiftelsen Glöm aldrig Pela och Fadime, säger till SvD att Vänsterpartiet ägnar sig åt någon form av självskadebeteende med uteslutningen av den populäre och kände Kakabaveh. Han tror att det hela är rent personligt, och inte längre handlar om Kakabavehs ställningstagande mot hedersvåld. Det finns också en risk att Vänsterpartiet nu backar i frågan om hedersvåld mot kvinnor.

68 kommentarer:

 1. Om hon blir vilde:
  Det troliga är att högerblocket inte kommer att bry sig om detta läge överhuvudtaget.

  Högersidan verkar ha lämnat walk-over efter att C och Fp satte sig med S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja attv "högerblocket" gav upp är nog en konsekvens av det både på höger- och vänstersidan har dykt upp en värdekonflikt utöver den ekonomiska skalan (som länge var den dominerande).

   Radera
  2. Känns som att "värderingar" låser real-politiken till den grad att inget görs åt de problem och behov som finns i samhället.

   Radera
  3. Kanske det, men det kan lika gärna vara att eletoratet och partierna ännu inte har vant sig vid det nya politiska landskap som har tagit/håller på att ta form (Det betyder ju inte nödvändigtvis att ett nytt jämviktsläge uppstår). Om man jämför med 100 år sedan så var (s) och (l) betraktadr som vänster och allierade. Ellet för den delen (s) och (c)s samregerande på 50-talet trots borgerlig valseger (även om tvåkammarsystemets budgetregler säkert spelade in där också)

   Radera
  4. Man skulle kunna tro att partierna med sina sakkunniga och spelteoretiker vid detta laget skulle vara "vana" vid det nya läget.

   Men det kanske är att begära alldeles för mycket?

   Radera
  5. Ja, moderaterna har ju gått i baklås på frågan om en f.d partiledare som fick sparken av väljarna redan 1994 (för 25 år sedan) åter skall få fortsätta som grå eminens bakom kulisserna (efter att man inför valet 2006 redan en gång gjort upp med arvet efter honom och då inkasserat sitt bästa resultat någonsin). Helt obegripligt varför Reinfelt släppte tillbaka honom in i värmen den gången redan nu. Känns som de under honom (med Kristersson dinglande i ledband) försöker köra valen 1994 och 1998 i repris med förhoppning om annan utgång.

   Om valet 1991 (det enda som han vann) kan man ju dessutom åminna sig att det är det enda svenska val någonsin som de borgerliga hade kunnat vinna genom att ställa ut ett par tomma stövlar (till och med dåvarande LO-ordföranden Stig Malm var ju upprörd över hur den förvirrade riksdagsgruppen efter socialismens fall i östeuropa sprang omkring som skållade råttor) lyckades han ändå samtidigt förlora till Bert Karlsson (av alla) som startade ett eget parti som fick fler röster än vad Moderaterna gick framåt.

   Det socialdemokratiska självskadebeteendet just nu är häpnadsväckande, men efter uppsträckningen av Hanif Bali för att ha kritiserat Carl Bildt vettefan om inte det moderata självskadebeteendet just nu är ännu större.

   Se det så här: Om Carl Bildt verkligen hade varit den stora internationella statsman som han själv och den bunkerhårda moderata historieskrivningen vill hävda - hade han då verkligen fortfarande plaskat runt i den svenska politiska ankdammen och hoppats på en chans till?

   Radera
  6. Tja om alla partier körde stenhårt med demokratisk centralism så kanske men nu består ju även de av ett antal olika personer med lite olika värderingar och tröghet i detta för att man snabbt ska kunna uppnå en jämvikt.

   Radera
  7. @gbdcrvx

   Snabbt?

   SD har varit en realitet sedan 2010 vad gäller riksdagsplatser.
   Så på 8 år har alltså inte de politiskt aktiva kunnat ställa om till en verklighet där man inte längre har två renodlade block.

   Jag vet inte direkt om det krävs att man driver frågan stenhårt, åtta år är en lång tid för anpassning.

   Radera
  8. Tja om med politiska mått mätt inte så jättelångt, speciellt som åren 2010-2014 så hoppades man nog att SD skulle vara ett ny demokrati. Vi är inne i en förändringstid efter den relativa stabila tiden efter murens fall. Hur lång tid är svårt att säga då båda de traditionella blocken är splittrade.

   Radera
  9. Vem hoppades att SD var ett pajas-parti?

   Hoppas att dessa "analytiker" inte längre är i tjänst.
   Eller så är de det, och då har vi svaret på varför mycket är som det är i dagsläget.

   Radera
  10. Lätt att säga i efterhand men vem skulle kunna gissat att Ludvig XVI sammankallande av generalständerna skulle leda till Robbispierre och Napolen?

   Radera
  11. Till viss del kan man väl även säga att JÖK:em är ett tecken på förändring och även om det kanske inte kommer fram så ofta på denna sida så är inte heller tredje vägens politik lika självklar på vänstersidan längre som för kanske 10 år sedan.

   Radera
  12. Revoloutionen var inte ett scenario som var otänkbart i 1700-talets Frankrike, inte ens innan den var ett faktum.

   Och att revolutionens barn äter sina egna var en given möjlighet/risk.

   Radera
 2. Det faktum att vissa sanningar är förbjudna att uttryckas leder till problemen aldrig löses då frågan automatiskt hamnar hos SD istället och då brunsmetas problematiken istället. Bali råkar väl snart ut för samma sak han också i den smala åsiktskorridoren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl att de som tror de uttrycker "sanningar" bara ger utlopp för sina egna fördomar, och samtidigt inte har förmågan att upptäcka att det är fördomar de sprider.

   Radera
  2. Iblandekonomi: Som hela vänstern?

   Radera
  3. Menar du att alla som uttrycker sanningar bara ger utlopp för sina fördomar? Eller menar du att det är skillnad på vem som uttrycker sanningen?

   Radera
  4. Om man använder förfalskat material för att kommunicera sin "sanning" är man kass på att debattera. Åtminstone om man blir påkommen...

   Radera
  5. Anders Karlsson: Alltid trevligt med folk som är öppna med sina fördomar.

   Melmac: Jag pratar om de "sanningar" som SD står för, och som inte klarar en faktakoll.

   Radera
  6. Så när iblandekonomi nu uttrycker denna sanning så ger hen i själva verket bara uttryck för sina fördomar om de som yttrycker sanningar?

   Radera
  7. Lindberg: Snyggt försök, men om du läser mitt påstående igen så ser du kanske att det är vattentätt.

   Radera
  8. Det kan endast 1 objektiv, verifierbar sanning. Men det är oändligt svårt att komma fram till vad denna sanningen är, ifall man inte tillåter diskussion om ämnet.

   Radera
  9. least: På ett filosofiskt plan har du fel. Uttrycket "Bilen är gul" är både objektivt sant och falskt samtidigt, eftersom det saknas information om vilken bil som avses. Två sidor i en diskussion kan hårdnackat hävda att det är den egna bilen som avses, och en gemensam objektiv sanning blir omöjlig.

   Radera
  10. Självklart så har jag fel om man är så slapp, att man inte först enas om exakt vilken bil man pratar om med avseende på tid och plats.

   Om jag säger att det är olönsamt med tåg, så kan du alltid kontra med att det visst är lönsamt med begagnade persontåg inköpta från Österrike.
   Men jag avsåg nybyggda snabb-järnvägar.

   Radera
  11. Sanning kanske är fel ord, åsikt/värdering kanske är mer rätt. Samma förteelse kan både upplevas negativt och positivt beroende på ens agenda.

   Radera
  12. least: Du har säkert också sett att precis så går den politiska diskussionen till. När någon säger att i trappuppgång 1C är det bara invandrare som blivit fällda för sexualbrott så kan det vara både objektivt korrekt, och uttryck för en fördom då fördomen är orsaken till att just den trappuppgången används som urval.

   Sjunkbomben: Lite som när representanter för SD uttrycker glädje över terroristdåd utförda av muslimer i Sverige, för att de anser att det stödjer deras politiska agenda.

   Radera
  13. Av alla gula bilar som rullar i trafiken, har 17% rostangrepp på lacken. Motsvarande för blå bilar, har 8% av dessa rostangrepp.

   Dessa siffror har verifierats av Stora Statistikbolaget (helägt av staten).

   Är det då en sanning eller en fördom?

   Radera
  14. Sanningar är fördomar som blivit bekräftade.

   Radera
  15. Så kan man ju se det... :)

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  17. least: Sanning och osanning samtidigt, beroende på det geografiska och tidsmässiga urvalet. Definitionen av vad som är gult, och vad som räknas som rostangrepp, och vad det betyder att en bil "rullar i trafiken" är också relevant i sammanhanget.

   Det du skulle kunna föra fram som en sanning är att säga att siffrorna står i en specifik rapport, om du kan identifiera rapporten entydigt. Sen blir det förstås ändå tjafs om ovanstående förutsättningar, om det är ett kontroversiellt område.

   Fördomar finns mest vad gäller människors egenskaper. Man dömer människor, så att säga på förhand, utifrån otillräcklig kunskap.

   Radera
 3. Var hen för eller mot hedersvåld? Vari bestod konflikten och uteslutningen. Anser mig vara politiskt intresserad men denna konflikt har gått mig förbi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emot kvinnovåld, hederavåld, moralpoliser i vissa förorter, religiösa friskolor m.m., förflutet som Peshmergakrigare, bara att googla. Konflikter ligger i att partiledningen vägrar driva dessa frågor då det förmodligen får problem med väljarbasen. Lite som MP hade en stor bas med denna väljargrupp innan de bytte till V och då uppstod MPs tapp.

   Radera
  2. Nej, konflikten ligger inte där, åtminstone inte primärt.

   Den ligger dels i att hon inte utför sitt arbete och dels i den där härliga delningen av en fejkad video med ursprung hos högerextrema, som hon bad om ursäkt för FAST ändå sa "i princip stämmer den i alla fall så det är förjävligt fast det inte är sant".

   Radera
  3. Det är vad de säger, ja. I verkligheten är det nog mera komplext.

   Konflikten ligger i att hon har en åsikt, partiet har en annan och de är inte förenliga. Videodelningen och "ursäkten" är en konsekvens av hennes åsikter.

   Konsekvensen är att hon inte utför sitt arbete som riksdagsledamot. Hom kanske kunde ha försökt hårdare och då hade partiet fått hitta på en annan formulering.

   Radera
  4. Från statligt stödda SVT:
   ....bland annat anklagas Amineh Kakabaveh för att inte medverka i partiets riksdagsarbete, för att sprida fejkade nyheter samt för att behandla partikamrater dåligt.

   Enligt henne själv har hon varit sjukskriven p.g.a. utfrysning och mobbning och därav inte kunnat medverka i riksdagsgruppen.

   Radera
  5. @Rickard:

   Tja, det blir ju en petimeterdiskussion, de flesta handlingar som inte härrör från det autonoma nervsystemet har ju sitt ursprung i en åsikt eller en uppfattning.

   Använder man lögner som argument så är det rimligt att folk inte har förtroende för en.

   Radera
  6. Eller ja, om man är moderat kan man tydligen ljuga om att man "hittade grejer i twitterflödet" och fortsätta ha förtroende - åtminstone tills man kritiserar fel partikamrat, då jävlar.

   Radera
  7. Rätta mig om jag har fel men har hon inte varit sjukskriven en längre tid?
   Att då säga som sakskäl att hon inte vill delta i riksdagsabretet låter lite lustigt.
   På tal om lögner och förtroende.

   Jag kan tycka att länkningen till videon har lite för stor plats i ditt medvetande, de flesta engagerade gör handlingar i affekt, du tog upp ett rätt bra exempel där affekten kasnke skall fundera på filter mellan twitter och tanke.

   Och nej, det är väl klart att bakgrunden är intressant för att förstå var V står.

   Radera
  8. Ja,du har fel. På samtliga punkter.

   Radera
  9. En intressant aspekt är ju att hon är född i länder med dessa kulturer, tex hederskultur som hon pratat om. Hon säger sig veta baserat på sin erfarenhet.

   Jag har aldrig ens besökt dessa länder som turist så jag vet inte, men hennes parti anser alltså att hon delar ut fejk videos, videos som hon själv säger stämmer väl överens med hennes erfarenhet.

   Utfrysning, mobbing förefaller väl inte osannolikt då hon gått utanför partiets åsiktskorridor och min erfarenhet är att politiker brukar vara ganska pragmatiska och inte så mottagliga för andra åsikter än partiets.
   Sjukskrivning därpå är väl inte direkt ovanligt i dagens samhälle.

   Hon är helt enkelt ett offer för den trånga åsiktskorridoren.

   Och samtidigt har SD nu fått ytterligare ett martyroffer på silverfat.

   Radera
  10. Jaha du säger det. På vilket sätt?

   Radera
  11. På det vanliga sättet. Det du påstår stämmer inte med enkelt verifierbara fakta som du borde kollat upp innan du drog ner brallorna på dig själv.

   Radera
  12. Ben det är extremt irriterande med sådana som dig som helt uppenbart vet att de far med osanning men ändå fortsätter mala på. För att sammanfatta konflikten så handlar den om små små människor som inte kan hantera att det finns en person i deras parti som är så mycket större än dem. Du får gärna sälla dig till de små små människorna men lägg av med att låtsas vara så stolt över det.

   Radera
  13. Kul att du inleder med att jag är extremt irriterande, det gör mig ju ännu mer obenägen att ändra på mig för nån okänd kommentarsfältherres skull. Jag läste bara första meningen. But anyway, far jag med osanning står det dig ju fritt att avslöja det. Varsågod.

   Radera
  14. Hon har varit sjukskriven, Ben Dover har fel, men hans röster säger att han ska fortsätta mala på.

   Radera
  15. Mm, fast jag har ju faktiskt inte påstått att hon aldrig varit sjukskriven. Nästan alla har ju säkert nån sjukdag per år, så det vore ju idiotiskt av mig att göra ett sådant påstående.

   Jag kan bara konstatera att du antingen inte läser svenska nåt vidare, ljuger eller bara är underbegåvad. Vilket är det?

   Radera
  16. Vad säger dina röster?

   Radera
 4. Omedelbart får det ingen större betydelse. På sikt när JÖKen börjar dallra kanske, men troligen inte kommer Kabavveh lägga ner sin röst.

  På sikt kommer ett antal förbannade medlemmar i V agera på något sätt i nästa val eller valkampanj.

  Det kan skada V och ge dem färre röster, röster som troligen inte går till S.

  Kan de gå till Fi som återuppstår?
  Kan MP fånga en del?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen inte, på vänsterkamten är nog inte identitetspolitik lika hett som för 5 år sedan (av diverse olika skäl som jag inte orkar gå in på här), men antagligen kommer hon inte att rösta emot någon fråga som handlar om pengar dvs någoy som skulle kunna fälla regeringen.

   Radera
  2. Nej, hon lär sitta kvar som bidragslyftare, det börjar bli ett gäng nu.

   Radera
 5. Ahh ok, men inte bara V och MP. Nyamko Saboni fick väl liknande behandling av den gamle M ledaren, och även Billström om jag kom ihåg det rätt. Men de har ju gjort rätt bra comeback

  SvaraRadera
 6. Rött, blått och gult brukar det vara

  SvaraRadera
 7. Är det något knas med elförsörjningen för tillfället eller är det bara lokalt?

  Lampan blinkar/gulnar och på kontrollrummet ser man att frekvensen ligger farligt lågt.

  SvaraRadera
 8. Är det inte 144-143 för närvarande (eller åtminstone nyss)?

  Dessutom hade vi förr 350 platser i riksdagen vilket ändrades pga förekommen anledning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre block mannen, tre block! Den här mandatperioden och föregående mandatperiod har redan visat att båda de tradionella blocken INTE kommer att fälla varandra med hjälp av SD.

   Men blir det nu oavgjort 144-144 så blir ju SD-ledamöterna kollektivt vågmästare i alla fall. Dags att bunkra popcorn igen kanske...

   Radera
  2. Många är ju ändå inte närvarande eller röstar fel om de ändå är där, så 1 mer eller mindre spelar nog ingen roll.

   Radera
  3. Hur fån räknar du egentligen Peter?

   Radera
 9. Nu har ju liberalerna en riksdagsledamot som är utesluten ur partiet och vägrar delta i riksdagsarbetet men samtidigt vägrar lämna riksdagen. Så det här ritar inte om den politiska kartan...

  SvaraRadera
 10. Hon sitter kvar som "oberoende socialist", vilket nog i klartext betyder att hon inte kommer fälla regeringen. Oberoende herbalifedistributör/hälsocoach hade ju varit ett alternativ annars.
  Anledningen till att hon utesluts är att hon, efter att ha blivit vuxenmobbad för att ha spridit diverse påståenden, slutat gå på mötena och slutat betala avgifter hon skulle betalat.

  SvaraRadera
 11. Fasicken, nu har Heberlein en konkurrent!

  SvaraRadera
 12. Enskilda frågor, jo möjligen, men Amineh Kakabaveh är socialist och lär knappast ställa sig bakom det av SD framdrömda högerkonservativa blocket i något väsentligt. Det vi tappar med Kakabavehs uteslutning är en old-school, riktig socialist i motsats till den moderna identitetsvänsten, det vi får är ingen politisk revolution.

  SvaraRadera
 13. "populäre och kände Kakabaveh"
  Trodde i min enfald att h*n var kvinna.

  Intressant att kommunisterna förtydligar att de är för kvinnoförtryck, måste ha missat den valaffischen..

  SvaraRadera
 14. Hon dubblar sin lön i och med uteslutningen.

  SvaraRadera