Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-17 15:46

Regeringen stoppar renovering av Karlsborgs flygplats - svenska luftburna förbanden saknar flygplats

Flygplatsen i Karlsborg servar de svenska luftburna förbanden, elitförbanden och specialförbanden på Karlsborg, men har varit belagd med flygplansförbud på grund av bristande underhåll. Regeringen stoppar nu renoveringen av denna för riket vitala flygplats, i ett rätt spektakulärt ingrepp i svensk myndighetsutövning.
K 3 Livregementets husarer.
På Karlsborg hittas bland annat specialförbanden i form av Särskilda operationsgruppen (SOG) och vissa tillhörande stödförband, samt 32:a underrättelsebataljon inklusive de svenska fallskärmsjägarna, samt Sveriges lätta luftburna snabbinsatsförband 31:a luftburna bataljonen. Till 32:a bataljon hör även de svenska större UAV-förbanden ("drönare"), som har behov av att starta och landa på en flygplats. 
Baskerprov på K 3 Livregementets husarer.
Sedan några år tillbaka har flygplatsen i direkt anslutning till dessa förbands förmodade utgångsgruppering och utbildningsförband K 3  Livregementets husarer varit belagd med flygplansförbud, på grund av eftersatt underhåll.

Fortifikationsverket och Försvarsmakten har velat återställa flygplatsen till brukbar nivå, men i ett spektakulärt ingrepp av ministerstyre går nu regeringen in och stoppar de inledande dräneringsarbetena.

Terrängbil 16 från 31:a luftburna bataljon väger olastad 6 920 kg.
Detta innebär att även fortsättningsvis kan inte de berörda förbanden direkt skickas iväg med transportflyg, utan måste först genomföra vägmarsch till exempelvis F 7 Skaraborgs flygflottilj på Såtenäs, Örebros flygplats eller Jönköpings flygplats. Detta fördröjer en snabb omgruppering av förbanden till de landsändar av Sverige som står inför ett omedelbart eller redan inlett angrepp, som t ex Gotland, Norrland eller Skåne. Man kan fortfarande landa med helikopter på Karlsborg, vilket kan användas för att lyfta främst skyttedelarna av förbanden, men inte understöddelarnas tyngre fordon, och inte heller skytteförbandens splitterskyddade fordon som terrängbil 16 "Galten" och SOG:s halvtunga fordon, som sannolikt ej går att lyfta med svenska helikoptrar. Dessa måste istället transporteras till andra flygplatser, vilket också gör att personal blir kvar i området istället för att omgrupperas till konfliktområdet.
Öppen fransk halvtung terrängbil för särskilda uppgifter.
Viktiga inledande timmar i en konflikt går till spillo, och därtill fördyras och försvåras även övnings- och utbildningsverksamhet för de luftburna förbanden.

Bakom ministerstyret och ingreppet i Sveriges försvarsförmåga, i synnerhet för snabbinsatsförbanden, som behövs i den inledande fasen av en konflikt, verkar miljöminister Isabella Lövin (MP) stå, utifrån meddelandet på regeringens hemsida. Lövin uppger att bättre kunskapsunderlag behövs - kort sagt en utredning på några år - innan flygplatsen kan dräneras.

Man kan fundera på om vi bara ser början på hur regeringen aktivt ska kunna återföra oanvända anslag till rikets försvar tillbaka till statsbudgeten vid årsskiftet, genom att stoppa olika projekt från andra departement än försvarsdepartementet. På så vis kan man fortsätta regera på Moderaternas och Kristdemokraternas försvarsbudget, men hindra att försvarsanslagen används. Oanvända anslag återförs till staten och kan användas till regeringens egna hobbyprojekt, istället för rikets, frihetens, svensk demokratis och ytterst regeringens eget försvar.

Regeringen har sedan tidigare förbjudit Försvarsmakten att göra investeringar över 200 MSEK. Dessa kräver istället regeringsbeslut i varje enskilt fall, i ett väldigt speciellt utslag av ministerstyre där regeringen går in och petar i detaljbeslut hos en myndighet. Detta gäller inte alla andra myndigheter, utan just när det gäller rikets försvar vet tydligen regeringen bättre än sin egen expertmyndighet. PDF:

"När det gäller beslut om anskaffning har regeringen ställt krav på att Försvarsmakten ska framställa om regeringens medgivande för alla planerade materielinvesteringarna för åren 2018 till 2020 som bl.a. omfattar ekonomiska bindningar över 200 miljoner kronor eller medför förändringar av större betydelse för Försvarsmaktens utveckling." 

34 kommentarer:

 1. Försvaret är ett särintresse som missgynnar nyadelns välstånd.

  SvaraRadera
 2. Man vet inte om man skall skratta eller gråta (dock skrattar jag men gråter inombords).
  "- Regeringen är angelägen om att det finns ett bättre kunskapsunderlag om de eventuella riskerna innan ett dräneringsarbete kan inledas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin."
  Kanske det mest barocka uttalandet någonsin.

  SvaraRadera
 3. Triggerordet "flyg" får säkert Isabella Lövin att reflexmässigt säga nej och återigen nej och sedan är diskussionen avslutad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju på gång med upphandling av cyklar till försvaret så vad ska de med flyg till? Och förresten kan de väl ta tunnelbanan som alla andra.

   Radera
  2. Det är så här det går när man röstar på SL(a)Mp-VC partierna. Hade flygplatsen varit till för att ta emot ensamkommande män från Centralasien hade Lövin självklart sett till så dräningsarbetet fortskred med fördubblad fart istället.

   Radera
  3. Avbröts inte cykelupphandlingen eller minns jag fel? Finns väl fö viktigare saker än cyklar till mannarna. Malmö har ju tex en skatesamordnare på heltid, förvaret får väl vänta tills det finns stålar.

   Radera
  4. Var tvungen att googla skatesamordnare.
   Malmö går från klarhet till klarhet.
   Jag som jobbar i om skattefinansierad verksamhet och som dagligen ser och upplever stora brister blir provocerad.

   Radera
 4. Har flygskammen kickat in även inom flygvapnet? :) Vi föregår med gott exempel och värnar om klimatet.

  SvaraRadera
 5. Inre och yttre säkerhet, vet ministrarna i regeringen vad det betyder? Nä istället är det de hemska gaserna i atmosfärens som vi ska oroa oss för. Chemtrails, någon?

  SvaraRadera
 6. Fattar ni inte? Vi har en feministisk rödgrön regering. Därför måste fallskärmsjägarna åka tåg istället för flygplan. Ingen borde vara förvånad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mest förvånad över att Fi och MP sätter agendan för svensk politik.

   Radera
  2. Bevisligen så så har ju MP spelat sina kort rätt. De har haft både blå o röda regeringar runt sitt finger.
   Och svenskar röstar ju inte med fötterna.

   Radera
  3. Jag tycker vi återinför pansartåg som fraktar runt elitförbanden. Det är ett överlägset transportsätt eftersom pansartåg som bara går att köra när det blåser är synnerligen svåra att slå ut.

   Radera
  4. Då behöver bara kiddsen sätta eld på ngn lämplig byggnad så blir skiten ståendes, tänkte på Hässleholm häromdagen!?

   Radera
 7. Ja det är ögonbrynshöjande, försvarets budget är inte speciellt stor och försvaret ÄR eftersatt.
  Vissa andra myndigheter såsom migverket, försäkringskassan och arbetsförmedlingen kan ju bränna tiotals miljarder för mycket och direkt få täckning för det.

  Jag tillhör ju dom som tror att politiker vet precis vad dom gör för annars hade dom inte lyckats ta sig dit dom är och att dom inte skulle veta hur skolmobbare fungerar är orimligt och det är ju precis samma nationer emellan. Man gör något fult för att man kan.

  SvaraRadera
 8. Det är bara ytterligare ett symptom på det enorma kommunala budgethålet som man skapat som kommer kräva impopulära skattehöjningar i ett läge där man egentligen borde förbereda en stimulering av ekonomin.

  SvaraRadera
 9. Det är lätt att raljera men PFAS https://sv.wikipedia.org/wiki/Perfluoroktansulfonsyra är inte speciellt trevligt att få ut i miljön och det är det bakomliggande problemet.

  Sen kan jag tycka att man fattat ett korkat beslut. Det rätta vore förstås att tillåta den upprustning som behövs och samla in de skadliga ämnen som lakas ur marken. Rätt hänsyn men fel slutsats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon länk om det? Det ställer det aningen i ett annat ljus, men pressmeddelandet borde ha haft information om detta.

   Radera
  2. Lite gott och blandat från googling "PFAS karlsborg"
   https://www.fortifikationsverket.se/nyheter/byte-av-bankantsdranering-pa-karlsborgs-flygplats/
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=7280820
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/oro-for-pfas-i-vattervattnet
   https://skaraborgsbygden.se/nyheter/karlsborg/ny-rapport-om-pfas-lackan-i-karlsborg/
   https://skaraborgsbygden.se/nyheter/karlsborg/skarpta-regler-mot-pfas-gifter/

   Radera
 10. Det var ju de som de flesta röstade på som ordnade den saken, alltså borde ju ingen bli förvånad.
  Eller ni litade faktiskt på att S-M-MP-V-L tänkte sköta landet ansvarsfullt baserat på erfarenheten om hur de skött landet innan detta valet? Herregud..

  SvaraRadera
 11. Isabella Lövin utgör förmodligen ett större hot mot svenskars väl och ve än de möjliga riskerna med att påbörja arbetet med upprustningen/renoveringen av min gamla flygflottilj, men vem är förvånad över att regeringen stoppar åtgärder som kan förbättra försvarets förmåga?

  SvaraRadera
 12. Detta är ett administrativt inbördeskrig

  SvaraRadera
 13. Centralt placerad inflytelseagent den där Lövin. Hela hennes parti, precis som (s), som bekant grundligt infiltrerat av fiender till Sverige. De som samarbetar med dessa fientliga aktörer är förstås medskyldiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom som jag känner som röstar på MP gör det eftersom dom vill hjälpa flyktingar och rädda klimatet.

   Radera
  2. Finns inga som flyger så mycket som MP folk. Kanske skall vi utbilda dem till stridspiloter då de verkar ha flygvana?

   Radera
  3. @6Tant: Ja men dom röstar rätt och det är det som gör skillnad! (Är ironisk)

   Radera
 14. PFAS och bly i vattentäkten Vättern det kan bara ett särintresse tycka är rätt. Men det passar väl Ryssarna att vi blir lite långsamma.

  SvaraRadera
 15. Kan någon förklara varför en dränering medför PFAS och bly i Vänern? Straffångar kan väl manuellt med spadar gräva dräneringsdiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlsborgs flygplats är allvarligt förorenad av PFAS-kemikalier, sedan de övat att släcka med brandskum.
   Blyet kommer från avlossade skott som ska öka från 1 000 om året till närmare 80 000. En stor del av ammunitionen innehåller bly.
   Vilka straffångar har vi som gräver diken?

   Radera
 16. Jag tror vi har en annalkande ekonomisk MEGA-kris på gång i kommunerna. Staten kommer snart tvingas rädda svenska kommuners ekonomi som är körd i botten tack vare statens påtvingade flyktingmottagande. Etableringsersättningen är nu slut. Vem ska betala?

  Det kommer inte räcka med stoppa planerade investeringar. Riksbanken lär få sätta tryckpressen på högvarv. BYE BYE SKR. BYE BYE SWEDEN.

  SvaraRadera
 17. Man kan tycka vad man vill, men ministerstyre verkar detta inte vara. Det står ju klart och tydligt att REGERININGEN har beslutat på sitt sammanträde.

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Håller med. När man läser om beslut som dessa så känns det orimligt att Putin skulle avlöna arméer av troll och svansar - det behövs helt enkelt inte!

   Radera