Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-30 14:59

PRESSTOPP: Försvarsberedningens försvar finansieras fram till 2025 i uppgörelse med JÖK-partierna

"Det finns en gemensam syn på finansieringen och hur den ska lösas." - Peter Hultqvist (S)
De fyra JÖK-partierna MP-S-C-L har kommit överens om att finansiera Försvarsberedningens upprustning av svenskt försvar fram till och med år 2025 enligt beredningens förslag och trappa. När M-KD:s försvarsbudget från i år löper ut 2022 tillförs ytterligare fem miljarder, som sedan trappas upp med ytterligare fem miljarder varje år till och med år 2025. Frågan blir dock hur den fallande svenska kronan ska hantera den nödvändiga importen av viss materiel. Finansieringen kommer inte presenteras förrän senare i höst.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Till år 2025 kommer ca 1.5% av svensk BNP gå till rikets, demokratins och svenska folkets frihets försvar enligt uppgörelsen hos JÖK-partierna, som därmed tar ansvar för Sverige.

Hela försvarsberedningens förslag genomförs alltså, inklusive ytterligare tre regementen - ett artilleriregemente och två lokalförsvarsregementen för Mellansverige.

Med stöd av JÖK-partierna kan dessa höjda anslag egentligen bara stoppas om V samarbetar med det konservativa blocket M-KD och det bruna blocket SD, men då både de konservativa och de bruna ville göra just dessa upprustningar lär de knappast protestera, även om M+KD inte skrev på försvarsberedningen på grund av oviljan att finansiera detta. Även V skrev under på försvarsberedningen.

Hur den gemensamma synen på finansieringen ska lösas kommer inte presenteras förrän runt statsbudgeten i november-december, men man är alltså överens om principerna för finansiering.

Dock har svenska kronan fortsatt falla sedan försvarsberedningens arbete, och lär fortsätta falla, så frågan är vad vi egentligen kommer få för pengarna. En hel del försvarsmateriel är nämligen importerat, och blir snabbt allt dyrare. Även om Sverige delvis envisas med offentlig upphandling för försvaret, så ska nationellt försvar vara undantaget från EU:s lagkrav kring detta och Sverige kan välja att prioritera svensk försvarsindustri där detta är möjligt. Men även svensk försvarsindustri har stora delar importerade komponenter.

Beskedet är viktigt och precis vad Sverige behöver för att kunna gå vidare med återrustningen av svensk försvarsförmåga, som kommer ta många år och kräva omfattande planering.

Ett civilt försvar enligt försvarsberedningens första rapport ingår enligt försvarsminister Hultqvist ej i dagens presenterade uppgörelse, utan ligger på justitiedepartementet. Vad gäller år 2025, så var det så långt som försvarsberedningens rapport sträckte sig. Det är alltså inte någon begränsning i anslagen, utan det är så långt som svensk politisk försvarsplanering går idag.

Frågan är vad C och L har gett med sig. Idag gick t ex C ut med att de ställer sig bakom ökad omfördelning inom det kommunala utjämningssystemet "för att det gynnar landsbygden". C definierar alltså de största bidragstagarna Göteborg och Malmö som landsbygd. Man kan förmoda att detta är ett pris för att få ett svenskt försvarsupprustning, som alltså kan sägas finansieras av knarkarna i Danderyd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Valutarisken kan kanske hanteras via en valutasäkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är väl det här ett sntal år framåt så kronförsvagningen behöver ju inte nödvändigtvis fortsätta.

   Radera
  2. Lär bli en rätt bra premie på den valutasäkringen, finns nog väldigt få som tror på en stärkt krona och detta gäller dessutom åtskilliga miljarder vilket i sin tur påverkar kronkursen.

   Radera
 2. Huvudsaken är att Försvarsmakten får möjlighet planera långsiktigt med den här nya överenskommelsen , blir betydligt lättare än tidigare trots valutans försvagning.

  SvaraRadera
 3. Man har ju inte benämnt artilleriutbildningen i Kristinehamn som Regemente men det kan ju bli så.
  Alternativt blir det något liknande Artilleriets Stridsskola.

  Göteborg ska få ett Amfibieregemente också samt att K4 återuppstår.
  Sedan blir två av fyra orter regementen, Falun Östersund Sollefteå Härnösand.
  Gissningsvis blir det Falun plus en av dom övriga pga geografiska förutsättningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite tveksam till lokalförsvarsregementena - de finns egentligen bara för att skydda tillfartsvägarna för amerikanska marinkåren från Tröndelagen till Gävle hamn. Rätt mycket pengar för att möjliggöra för en icke-allierad. Kunde lagts på en lätt infanteribrigad istället.

   Radera
  2. Möjligt att det dock finns hemliga avtal med USA bakom denna annars rätt udda prioritering.

   Radera
  3. Annars är det inte så att det saknas hemvärnsbataljoner i det berörda området.

   Radera
  4. Lokalförsvaret är inte bara infanteri utan ingengörsförband och TOLO etc.

   HV har dessutom svårt att bedriva högintensiv strid då kvalificerade system saknas. Och insatskompanierna inte har en bra bataljonsstruktur för försvarsstrid

   Radera
  5. Nu ska lokalförsvarsbat bara i princip hantera mindre grupper av motståndare, inte kvalificerad bataljonsstrid.

   Radera
  6. Lokalförsvarsbataljonerna ska ju vara en resurs som avlastar brigaderna och ger militärområdena egna förband att lösa uppgifter.
   Tex fördröja en oväntad anfallsriktning.

   Det är inte en glamorös uppgift men den är nödvändig för att försvaret ska fungera

   Radera
  7. Kvalificerad bataljonsstrid måste dom ju klara annars blir det helt meningslöst.
   Det är just det som HV inte klarar.
   Dessutom finns det ju slitningar innom HV där ledningen inte gillar att man övar strid mot en mekaniserad fiende.


   Sen kanske dom inte lokalförsvaret har pansarfordon eller liknande men dom måste ha ordentligt pansarvärn och lätt luftvärn samt granatkastare.

   Radera
  8. Nej, dessa lokalförsvarsbataljoner ska enbart verka i Mellansverige, mellan Norge och Gävle. De är specifikt till för enbart försvaret där, långt bort från en angripare. Det är inte gamla tiders generella territorialförsvar.

   Radera
  9. De ska alltså inte avlasta några brigader, de har en helt ny uppgift - skydda amerikanska marinkårens omgrupperingsväg genom Sverige. De lär knappast någonsin se några fientliga pansarfordon.

   Radera
  10. Nä där tror jag du missuppfattat. Det är 4+1 skyttebataljon.
   En för varje militärområde plus Gotland

   Radera
  11. Hade dom inte funnit så hade manöverbataljoner fått avdelas

   Radera
  12. Nja. Du pratar om Försvarsmaktens perspektivstudie, det är inte samma som det försvarsberedningen föreslår:

   "Försvarsberedningen konstaterar att det finns ett tydligt behov av sådana förband för skyddet av de västliga förbindelserna via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtlands län till Trondheim. Det finns också behov av förband för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar. Försvarsberedningen föreslår därför att krigsorganisationen tillförs totalt fyra regionalt utbildade territoriella skyttebataljoner för dessa uppgifter utöver den skyttebataljon som föreslås på Gotland."

   Radera
  13. Det blir alltså Gotland, plus "skyddet av de västliga förbindelserna via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtlands län till Trondheim".

   Radera
  14. Tycker det låter som rimliga prio, man får väl anta att det finns i allafall en samsyn med Natos planering även om det kommer krävas politiska beslut om att de i så fall i första hand vill använda dom framrycknings vägarna, eller så är det bara för syn skull så man vet var man ska leta efter ökad aktivitet av östeuropeiska bärplockare inför en upptrappning.

   Radera
  15. Fast jag tycker att Cornu kan ha en poäng i att ha en brigad som dels ksn strida som infbrigad men även 3 st batstridsgrupper beroende på behov.

   Radera
  16. Även om de har begränsade uppgifter finner jag det rimligt att en genomströmning av värnpliktiga även kommer att ge ett rekryteringsunderlag för hemvärnet.

   Radera
 4. Knappt man kan förstå att det är sant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är ju om det är sant. Inte att de sagt fagra ord om det alltså, utan att de faktiskt skulle göra det.

   Vi vet ju hur det gick med försvarsberedningen. Allt var frid och fröjd tills sossarna tyckte att man inte skulle behöva genomföra det man kommit överens om.

   Jag tror alltså inte på detta förrän vi ser det med egna ögon om några år...

   Radera
 5. Ok, det låter bra men jag tror det inte förrän jag ser det och knappt ens då. Det blir intressant att se hur vinden blåser 2022.

  SvaraRadera
 6. Ändringarna i det kommunala utjämningssystemet verkar vara konstruerat så att just landsbygden får mer.

  GP rapporterar om att Göteborg skulle tappa 280 miljoner.

  Det blir mindre pengar till städerna, inte mer, med förslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ha att göra med demografi. Fler barn = mindre pengar. Fler äldre = mer pengar. Det innebär att t ex Malmö med ung befolkning också skulle bli förlorare.

   Så alla storstäderna förlorar, landsbygden vinner.

   Radera
  2. Man kan väl se detta som ett indirekt stöd till mindre orter. Det är rejäla investeringar, nya regementen som ska byggas som ger arbetstillfällen. Här får Sverige lite nytta för pengarna än att bara dela ut försörjningsstöd som spenderas på Ica.

   Radera
  3. Även sthlm ligger risigt till, men man kan förmoda att det bara är blå dunster som vanligt.

   Radera
 7. Vad har dom för val?
  Att inte gå med på det hela eller förlora hela frosseriet!

  Läser just nu boken - Sverige i krig - och där framgår klart vad det är vi saknar på smörgåsbordet både när det gäller vapen men framför allt tryggheten med en anslutning till OTAN!

  Men ska vi fortsätta och tjura, bra karl reder sig själv osv. så får vi fortsätta att vara hela nordeuropas gossen ruda och om inte nästa tilldelning 2026-2030 blir ytterligare höjning mot 2% av BNP så befinner vi oss snart tillbaka på ruta ett!?

  Hv mot mek.förb har väl aldrig hört ngt stolligare, kanske utrustade med Stålhästens lätta attackcykel och pilbåge?!!

  SvaraRadera
 8. Blir intressant att se om detta fullföljs - nästan varje kommun är ett svart ekonomiskt hål, industriproduktionen minskar absolut och/eller relativt befolkningsökningen, svenska kronan lär fortsätta mot bananvaluta status - lita aldrig på politiker, de upphör aldrig att göra det de gör bäst dvs lova saker som de inte ämnar hålla.

  SvaraRadera
 9. Jag har sagt det hela tiden (till mig själv!)..att Jämtland kommer vara den säkraste platsen i Sverige framöver och att köpa en bostad där kommer visa sig vara klokt.

  SvaraRadera
 10. Bra. Då ka ske man ska sattsa på civilförsvartet också.
  Svensk räddningstjänst behöver rejäla satsningar.

  SvaraRadera
 11. En liten minnespunkt nu när man kommer börja prata brigader igen är att Livgardet och I19/P5 hade Fyra manöverbataljoner i sina brigader innan Blackouten.

  SvaraRadera