Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-27 15:55

Prepping: Glöm inte husdjuren

En viktig punkt när det gäller prepping är att förbereda för de man har ansvar för, men som inte själva kan ordna för sig - som barn och hus- och sällskapsdjur. Det sista du vill behöva göra vid en långvarig krissituation är att låta djur du är ansvarig svälta, släppas fria för att dö en långsam och plågsam död, eller tvinga nödavliva dem. Så kom ihåg att preppa för dina hushdjur, med flera månaders mat - de kommer ändå äta upp den och du sparar oavsett både tid och pengar på att köpa storpack.
Trettio kilo kattsand och 42 kilo helfoder för katt. Räcker till cirka 420 dagars mat åt en välbyggd katt med rörligt liv.
Som djurägare är det din förbannade skyldighet att se till att de har mat, vatten, tillsyn och omvårdnad. 

Vid en långvarig kris kan vattnet lösas på samma sätt som övriga hushållet, men det kan stå värre till med mat. Mycket sällskapsdjursfoder tillverkas i utlandet, och är därmed mer känsligt för störda logistikkedjor och till skillnad mot människoföda svårare att styra om till inhemsk produktion då anläggningarna helt enkelt saknas. Vi svenskar kan styra om till att äta potatis, morötter, ägg, mjölk och kött, samt enorma mängder bröd. Pannkakor, pytt-i-panna och äppelpaj. Minst 80% av kalorierna vi behöver växer eller föds upp i Sverige, men det är svårare att ställa om dieten för våra djur till denna husmanskostmix. Hur mycket av slaktavfallet i Sverige, som kan gå till hund- och kattfoder är osäkert, medan mindre icke köttätande sällskapsdjur i teorin kan försörjas ett tag via en trädgård, t ex med färskt gräs. Svårare dock om man bor i lägenhet.

Att släppa djur fria, som är vana vid att få hela eller en stor del av sin föda serverad, är bara ett fegt sätt att ducka ansvar. Om du inte kan försörja dina sällskapsdjur med mat, så ska du göra det humana och avliva dem, inte slänga ut dem. Dessutom krävs ostörda stora revir även för att katter ska kunna leva enbart på jakt, storlekar som knappast hittas i svenska städers sällskapsdjurstäta områden. Och för hundar pratar vi om kvadratmil i revir, även för den lilla delmängd dagens avlade hundar som alls skulle kunna jaga - de gamla tidernas gårdshundraser dominerar inte direkt.

Därtill är det direkt demoraliserande att tvingas avliva eller lämna sina familjemedlemmar att dö en långsam svältdöd - avgörande för krishantering är psykologisk, och att döda älskade sällskapsdjur kan knäcka de flesta, särskilt yngre familjemedlemmar. Känslan av att livet går vidare någorlunda som vanligt är oerhört viktigt, och att tvingas avliva eller överge älskade sällskapsdjur blir ett kvitto på att läget inte är som det ska vara.

Således ska du tillse att du ständigt har flera månaders mat åt dina husdjur och sällskapsdjur på lager. 

Har du inte möjlighet till det ska du ha utrustning och kunskaper om hur du smärtfritt och enligt lagen kan avliva dina sällskapsdjur. Såväl katt som hund efter några veckors ålder får endast avlivas med ändamålsenlig giftinjektion utförd av behörig personal, alternativt på kort avstånd mot bakhuvudet med kulvapen av rätt kaliber eller grövre. Övriga metoder är strikt förbjudna under alla omständigheter. Enligt likhetsprincipen råder samma lagar i kris eller krig som vid normalläge. För mindre sällskapsdjur som t ex kanin kan andra regler gälla.

Djurfoder är avsevärt billigare i storpack, och dina djur kommer garanterat äta upp fodret ändå, så det finns ingen ursäkt för att inte ha lager av mat. Du sparar också tid om du köper mycket åt gången, istället för att åka flera gånger. Med fördel kan djurfoder numera köpas online, då det är en identisk standardprodukt och din lokala zoohandel har inget unikt att erbjuda i säcken.

Så skaffa de där lagren. Djurfoder har ofta mycket god hållbarhet, åtminstone ett år. Dessutom förskjuter du de prishöjningar som importfodret garanterat kommer drabbas av i takt med den allt svagare kronan. Och svenska kronan stärks knappast vidare vid en hård kris eller krig som slår mot Sverige.

Lena och Jag släpper nästa vecka en faktabok om prepping, som redan nu går att förboka hos Adlibris för 198:- SEK. Titeln är Är du förberedd?, med byline mentala och fysiska råd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Man kan ju även vända på resonemanget och vid någon punkt även se husdjur som en sorts nödproteinkälla.

  Men då är väl läget väl långt gånget i övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är ens prepping-game vekt...

   Radera
  2. Tja, eller så skaffat man en gimpdräkt med tillhörande koppel så slipper man skaffa husdjur. Kan även komma till pass om civilisationen riktigt brakar ihop och man måste söka jobb hos lord Humungous.

   Radera
  3. Tänkte exakt samma först, husdjuren som proteinkälla vid kris. Men det är mjukare tider nu. Sen ger väl grillad katt rätt begränsat med kött? Hund borde vara lite bättre. Äldre släktingar har berättat om kaninerna de födde upp under VK2, borde väl funka även idag för grillintresserade.

   Radera
 2. Både hundar och katter verkar vara förtjusta i regnvatten/dikesvatten om de får välja själva så på den fronten är det nog enklare än människor.

  SvaraRadera
 3. Tänkte på Magnus och katten i Stjärnklart, när jag läste detta inlägg.

  SvaraRadera
 4. Då äter din katt rätt mycket. Min hankatt (5kg) äter Eukanuba och en 10kg säck räcker 7 månader, men då jagar han en del också och tar minst ett bytesdjur om dagen vår/sommar och höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 420 dagar är mer än 7 månader.

   Radera
  2. Ja, du har räknat på 100g per dag på Royal canin som är ett bra foder. 100g är endå rätt mycket om du har en normalstor innekatt. Det är annorlunda med Eukanuba som har jättehögt fettinnehåll, den är mycket drygare än andra foder och är bland det bästa torrfodret man kan ge sin katt. Det brukade kosta 750-800 kr för 10kg, men efter prissänkningen från Eukanuba själva så kostar en 10kg säck nu runt 650kr nu.

   Det blev nästan lite reklam här nu.

   Radera
  3. Har utekatter i storleksordningen 7-9 kg muskler. Jagar bort räven.

   Radera
  4. ...och sen tar de hand om din mammas mus? (Skriver åt en vän)

   Radera
  5. Nej, Men dom är självförsörjande till viss grad. Men dom måste också avmaskas precis som innekatter.

   Radera
  6. Min katt äter c:a 45g per dag.Men då tar han minst en mus/råtta, fågel eller ekorre samma dag också. Han älskar dreamies också som alla andra katter.

   Radera
  7. När jag kom på grannarnas katt med att ta småfåglar såg jag till att den katten försvann för gott.

   Radera
 5. Intressant detta med hur man ska hantera sina husdjur. En hund är ju både sällskap skyddar & varnar.
  Problemet är ju att de behöver mat. Frågan är hur de gjorde förr i tiden? för att fodra sina gårdshundar.
  Har ju sätt att de matar hundarna i Alaska med fisk som de torkar. Vore intressant att höra hur andra tänker kring detta med att få fram foder till hunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor hade hund på 50-talet. Den matades som jag förstått det genomgående med matrester.

   Radera
  2. Tor, det gällde även katter.

   Radera
  3. Förr i tiden, för ca 200 år sedan, fångade hundar katter, kaniner, höns och ekorrar. Hade de tur, fick de slamsor, slaktavfall och potatisskal som blev över i hushållet. De har fortfarande jaktinstinkten kvar, genetiskt inprogrammerad i sina hundhjärnor, även om de har bott i lägenhet under hela sitt liv, eftersom de alla är varg-ättlingar. Alla hundraser har en jaktinstinkt, men numera springer de efter katter mest för nöjets skull.

   För några veckor sedan passade jag en stadshund, en Staffe, som för några månader sedan hade flyttat ut till landet. Den åt VOM-färskfoder och hade bantats ned rejält. Vi gick ut med den i vår inhägnade trädgård, mot ett annat hus. Den fick vittring på en katt direkt, vilket jag märkte och greppade tag i besten och skrek "Nej!". Den slingrade sig loss och tog ett långt skutt och sen sa det bara "SMACK" och kattstackarens huvud var inuti hundkräkets käft. Kompisen rusade till hjälp och vi försökte rädda kattstackaren och bända loss hundens käkar, som satt som en skruvstäd runt katthuvudet. Hunden försökte svänga kattkroppen i luften som en vindrutetorkare och katten pep till bara en gång, när ryggraden knäcktes. Efter ca 10 minuters svåra strid fick vi till sist loss kräket, som vi låste in och sedan började vi spåra kattens ägare genom att ringa runt. Ägaren åkte hem och blev givetvis helt vansinnig, fast lättad över att få kattkroppen intakt, oblodig, tack vare vår långa kamp, hon hade befarat att hon skulle få bara en halv, blodig kattkropp att ta adjö av. Vi åkte tillsammans till veterinären och lämnade in kattstackaren för kremering. Det, som jag såg den dagen, kan jag aldrig glömma, det var fruktansvärt bestialiskt. Hungern hade triggat igång jaktinstinkten och hunden försökte fixa sitt eget VOM. Tröskeln till att attackera och äta upp en bebis ska visst vara något högre, utifall nån skulle finnas i närheten. Och det var ju ändå en "Nanny dog", familjehund/sällskapshund, bland de 10 populäraste hundraserna.

   Radera
 6. Ett kattfoder som är både bra/nyttigt och billigt är 'All cats'. 312 kr för 15kg och finns på en populär onlinebutik i Danmark (med svensk topdomän). Har provat det på tre katter och alla gillade det. Min katt får det plus Eukanuba.

  SvaraRadera
 7. Lars, du bor val pa landet. Kan inte Katten pinka utomhus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du det är så lite kattsand? Innekatter gör av m ner sand än mat. Den där sanden räcker nog ett år. Dessutom har jag mer än en katt, för mycket gnagare ute på landet f en enda jägare.

   Radera
 8. Se först och främst till att dina husdjur är grisar, höns, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en överlevnadssituation hade jag valt bort gris direkt. Höns möjligtvis men framförallt en god kamrat i fyrfota jycke/byracka. Sällskap är lika viktigt i dystopins ödemark som mat (isch).

   Radera
  2. Hunden är trots allt människans bästa vän. Och innan påminnelser om koreansk BBQ kommer så är nog den bästa preppinghunden isåfall en van jakthund.

   Radera
 9. Bra påminnelse om att lagra avmaskningsmedel.

  SvaraRadera
 10. https://youtu.be/NZqopDErN-s

  "Knivar, gaffatejp, torrfoder och filar
  Vattenreningsverk och jod, en mil av helikoptersnöre
  Silver, värmeljus, pilbåge och pilar
  Tills endast strålning lyser över kackerlackans värld"

  SvaraRadera
 11. När min pappa som 10-åring och hela hans familj tvångsevakuerades akut från närheten av den dåvarande ryska gränsen i början på Vinterkriget, lades katten på hugg-kubben och farfar måttade ett slag mot halsen och högg ihjäl den. När det gäller boskap i övrigt, försökte folk att ta korna med sig, men tvingades nödslakta dem senare i skogen, när ryssen närmade sig för fort. Många tände eld på sina hus, dels för att ryssen inte skulle få nytta av dem, men också som en dramatisk varning för grannar längre bort, att nu var det dags att lämna sitt hem omedelbart. Vägarna fick inte användas längre, eftersom de finska soldaterna skulle retirera snabbt från frontlinjen på hästrygg, för att undgå en säker död. Endast duktiga skidåkare kunde fly genom skogen. Många hann inte iväg i tid, särskilt om de hade små barn, som inte kunde åka skidor eller inte ägde sådana, utan blev civilfångar och kördes till internerings-läger på den ryska sidan.

  SvaraRadera
 12. "Såväl katt som hund efter några veckors ålder får endast avlivas med ändamålsenlig giftinjektion utförd av behörig personal, alternativt på kort avstånd mot bakhuvudet med kulvapen av rätt kaliber eller grövre"

  Gör man skillnad på katt och tex hare? En hare är ju laglig att avliva upp till ca 25 meters håll med hagelgevär?

  Ska jag avliva en katt känns det dessutom säkrare än att försöka hålla katten i nackskinnet samtidigt som jag ska försöka träffa rätt med ett kulvapen på kort avstånd mot bakhuvudet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I regel behöver man nog inte hålla katten i nackskinnet, den kan ligga ner och du kan gråtandes sätta pistolen mot nacken och avfyra. Vet inte hur det blir med kulfånget i det läget dock.

   Radera
  2. Matskål utomhus, djuret blir upptagen, skott mot bakhuvudet bakifrån, marken agerar kulfång. Dock bör man inte använda för kraftig kaliber utan skyddsglasögon, då det kan bli en hel del stänk av främst jord på de korta avstånden. Håll även munnen stängd, så slipper du slamsor i munnen.

   Sjuka svaga djur behöver du bara lägga ner, så ligger de kvar och kan avlivas utan konstigheter.

   Radera
  3. Om djuret är av typ och storlek där hagel är tillåtet för avlivning är det att rekommendera pga mindre stänk från marken.

   Radera
 13. Joel vet hur man gör med katter! Googla/youtuba på "Joel och katten" :)) :))

  SvaraRadera