Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-29 07:50

Plastpåseskatten förvärrar miljöbelastningen - så går du runt den

Att runda platskasseskatten är tämligen enkelt som privatperson - det är bara att köpa plastkassar online från ett annat EU-land, t ex via tyska Amazon. Lagen är ogenomtänkt och i promemorian framgår det rent av att alternativa påsar har mycket större miljöslitage än engångsplastpåsar. Effekten av lagen ser ut att bli både negativ för skattebetalarnas ekonomi och negativ för miljön totalt sett.
Bröd i plastpåsar. Skatt på bröd på gång således?
Det finns några sätt att runda regeringens outredda lagförslag om skatt om 3:- SEK per bärkasse och 30 öre per tunnare mindre plastpåse, t ex de som affärerna använder i grönsaksdiskarna.

500 plastpåsar från tyska Amazon kostar 26:- EUR, eller lite drygt 50 öre styck, dvs billigare än i affären redan idag. Det finns också mindre förpackningar om 100 eller 50 plastpåsar, men då ökar priset. Som import från annat EU-land för privat bruk blir det inte någon som helst plastpåseskatt på detta. 100 gröna påsar i återvunnen plast kostar 5:40:- GBP hos brittiska Amazon, men kommer inte kunna handlas från utan tull efter det förestående hårda Brexit. Dessa påsar ska klara 14 kg. Lite överdrivet, men köper man 5000-pack kostar de runt 20 öre per styck. Tyvärr sabbar fraktkostnaderna mycket och drar upp priset för 100-pack till ca 2:- SEK per kasse.

Beskattningen gäller inte dig som privatperson om du för in dem privat i landet, då det inte är yrkesmässig verksamhet:
"Förordningen medför en skyldighet för den som i en yrkesmässig verksamhet tillhandahåller bärkassar till konsumenter att informera om plastbärkassars miljöpåverkan och åtgärder för att minska förbrukningen. Enligt förordningen ska även den som i en yrkesmässig verksamhet tillverkar plastbärkassar eller för in sådana till Sverige varje år rapportera till Naturvårdsverket hur många plastbärkassar som tillverkats eller förts in."
Man kan till och med tänka sig att någon entreprenör startar en plastpåsebutik i ett annat EU-land, specifikt inriktat mot Sverige. Varför inte likt länken ovan snyggt designade plastpåsar, där man kan välja mellan en lång rad motiv utifrån vad man vill förmedla.

För du in dem från utanför EU finns risken att Tullverket slänger på plastpåseskatten, men det återstår att se hur tillämpningen blir i praktiken.

Till saken hör att alternativa påsar, så kallade flergångskassar, tar mycket lång tid att arbeta in sin miljöpåverkan. Regeringens promemoria (PDF) skriver rent av detta uttryckligen:
"Flergångskassar har en avsevärt högre miljöpåverkan än engångskassar och de behöver därför användas betydligt fler gånger för att väga upp sin miljöpåverkan. Naturvårdsverket skriver att en bomullskasse ska användas mellan 130–400 gånger, en kasse av så kallad non-woven polypropen 10–30 gånger och en kasse i återvunnen polyester minst 10 gånger för att väga upp sin miljöpåverkan. Dessa resultat är i linje med en analys som gjordes av det danska Naturvårdsverket, även om det uppskattas att miljöpåverkan från bomullskassar är ännu högre (The Danish Environmental Protection Agency, Life Cycle Assessment of grocery carrier bags, 2018)."
Dessutom återanvänder konsumenterna idag plastpåsarna från butikerna, t ex som soppåsar, skopåsar vid packning med mera. Regeringens promemoria:
"Enligt EU-kommissionens konsekvensutredning över effekterna av styrning mot minskad förbrukning av plastbärkassar, vilken gjordes i samband med tillägg till förpackningsdirektivet, uppskattas att en minskad förbrukning av 1000 engångsplastbärkassar resultera i en ökad efterfrågan på 273 avfallspåsar, 127 pappersbärkassar, 29 flergångskassar av plast och 4 tygkassar."'
Miljöpåverkan 1000 av 1000 engångskassar, behöver bland annat 4 tygkassar i ersättning, vilka alltså var och en belastar alltså miljön upp till 400x så mycket. Till detta kommer det ökande antalet avfallspåsar, papperspåsar och flergångskassar. Miljöpåverkan ökar således av flergångskassar, t ex 4*400 (högsta angivna värdet enligt försiktighetsprincipen, som alltid gäller i miljöfrågor) + 273 + 29 * 30 = 2743 i miljöpåverkan. 2743 är betydligt mer än 1000, om nu någon undrade, och räknar inte in papperspåsarna.

Om du handlar med dina tygpåsar en gång i veckan tar det åtta år innan det hela går jämnt upp, och tygpåsar håller inte för 400 lastningar av mjölkpaket. För att inte tala om miljöbelastningen när du kör tygpåsarna i tvättmaskinen för att fräscha upp dem - de blir inte så hygieniska över tiden, om vi säger så.

Regeringen menar dock att EU-kommissionens siffror inte nödvändigtvis gäller Sverige:
"relationerna inte nödvändigtvis är direkt överförbara på svenska förhållanden"
Så praktiskt. Man kan

Till saken hör att plastkasseskatten inte har föregåtts av den sedvanliga statliga utredningen, utan är ett hafsverk, vilket märks på att den alltså är skadlig på miljön. Det handlar om populism mot de dryga 4% av väljarna som i valet 2018 fortfarande röstade på Miljöpartiet.

Promemorian anger att skatten ska kosta 290:- SEK per person och år, dvs 1 160:- SEK för en barnfamilj med två barn och två vuxna.

Kort sagt kan man snabbt tjäna in det hela på att privat importera kassar från tyska Amazon. Privatekonomiskt är det vettigt redan idag, eftersom kassarna kostar betydligt mindre än på ICA, Konsum eller Willys.

Ett annat sätt för butikerna att komma runt detta är att hävda att kassarna är till för att användas flera gånger. Hur man ska visa detta är en annan fråga. Kanske skriva "kan användas flera gånger" på kassen? För övrigt ska alltså även grönsaksdiskpåsarna beläggas med skatt.

En annan konsekvens kan bli att mycket mat blir dyrare, eftersom plastpåsarna som exempelvis bröd levereras i kommer bli föremål för skatt. Därmed påverkas även inflationen, som räknar in skatteeffekter, och i slutändan Riksbankens styrränta och med det räntan på ditt bolån.

Dessa sekundära konsekvenser av plastpåseskatten är inte med i promemorian, eftersom den inte är en utredning utan ett hafsverk.

Men slå nu ett slag för miljön och köp dina skattefria plastpåsar från tyska Amazon eller en annan butik inom EU. Effekten blir förstås minskade skatteintäkter, när svenska butiker tappar inkomsten från plastpåsarna. Men det är alltså bättre för miljön än alternativen.

För övrigt bör det komma moms ovanpå påslaget om 3:- SEK. En plastpåse kostar idag minst 1:- SEK i mataffären. Den kommer således kosta 1.25*3+1=3.75:- SEK, sannolikt 4:- SEK framöver. De där 500 påsarna på Amazon för 250:- SEK, betalar sig alltså redan efter 50 påsar, eller cirka 10 veckors handel av livsmedel för en familj (5 påsar i veckan - fyra storhandlade, plus en kompletterande småhandel). Till detta kommer påsar vid shopping i den så kallade detaljhandeln ("shopping"), till skillnad mot dagligvaruhandeln (livsmedel).

En variant kontra import är att innan årsskiftet hoppa förbi en företagscash och köpa en rejäl bunt plastpåsar. 20-liters påsar med motivtryck och texten "Mat & Dryck" kostar 365:- SEK ex moms för 500 stycken hos Tingstad Cash. Bör räcka ett tag och vara en god affär ändå, i jämförelse med vad plastkassar kostar på ICA redan idag. Olika svenska onlinebutiker kan leverera 500 vita plastpåsar för ca 500:- SEK inklusive frakt, avsevärt billigare än ICA-påsens 2:50 - 3:00 SEK styck.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

70 kommentarer:

 1. Svaret heter papoerskassar av den gamla hederliga modellen. Håller lätt 20 ggr med mjölkförpackningar om man är försiktig. Använd gärna innerpåse av plast för att minska fuktpåvetkan på papperskassen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultatet blir att man måste köpa papperskassar och plastkassar jmf med tidigare endast plastkassar. Lika stort miljöfiasko och idioti som etanolen några år sedan. Att man inte kan ta ett enda genomtänkt beslut för miljön är tragiskt, istället ska alla beslut baseras på gamla hippies magkänslor. Blir ju samma sak med kärnkraften, katastrofala konsekvenser för miljön.

   Radera
  2. Alla som någon gång har tvingats ställa ned en papperspåse på den blöta marken under en svensk vinter (eller i vilket regnväder som helst) förstår att dessa inte är ett alternativ - utom under fåtalet soliga sommardagar.

   För gamla människor som knappt klarar av att bära hem mjölken, kattmaten och skorporna själva är papperskasse en risk man inte har råd att ta.

   Lagen är ren närmiljöterrorism mot gamla, sjuka och svaga.

   Radera
  3. Finns ju fjärröppning av bakluckan som hjälp. Annars får man väl om man handlar ensam de dagar då det regnar ta Ikea-kassen.

   Radera
  4. @Anders

   Varför inte fullända ditt Marie Antoinette-ögonblick och påpeka att det finns hemkörning av mat?

   Radera
  5. @Greenious - betalar inte för tjänster i Sverige, alldeles för dyrt. Utomlands kan det vara ok.

   Radera
  6. Handla mat? Varför går man inte bara på restaurang?

   Radera
  7. Papperskassar fungerar inte för sopor, och då måste man ju ändå köpa plastpåsar

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inga vänner som du kan dela de 500 med?
   Trist.

   Radera
 3. Tror storsäljaren blir plastkassen med en tryckt maskros, ej att förväxlas med ett partis logotyp.

  SvaraRadera
 4. Stora miöjövinsten borde ju bli om vanliga användare börjar använda vanliga plastpåsar flera gånger. Eller en bommulskasse eller liknande för det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bomullskassen måste användas och hålla 400 gånger för att bli i balans med miljöbelastningen från 400 plastpåsar.

   Radera
  2. Mormor körde alltid med tygkassar för dom, hon tillhörde generationen som var van att vara ekonomisk. Men hon köpte aldrig tygpåsen hon tog den bara när den delades ut gratis som reklam. Jag kan säga att den håller inte 400 gånger. Dom blev rätt snabbt nötta vill jag minnas. Dessutom var dom rätt små. Oavsett kommer miljövinsten först när man överstiger 400 gånger och skall det finnas någon mening med det måste man kunna använda den rätt många gånger mer än 400.

   Radera
  3. Sen jag insåg att plastkassar från ICA, LIDL mfl är värdelösa som soppåsar och började använda soppåsar på rulle istället återanvänder jag mina plastkassar och de håller lätt 10 gånger. Enda problemet med återanvändning är att man hela tiden måste komma ihåg att ta med sig kassarna och ständigt ha en i jackfickan eller fastsatt på cykelns pakethållare för att ha en kasse till de där kompletteringsinköpen man gör en eller några gånger i veckan (ja, jag är för lat för att storhandla speciellt ofta...).

   Radera
  4. För oss 2barn 2 vuxna funkar kassen utmärkt till soppor. Men det räcker inte långa vägar med bara affärernas kassar till soppor vi måste komplettera med soppåsar

   Radera
  5. ICA-påsar är inte täta för våta sopor. Soppåsar är bättre, ja. De fungerar dock för torra sopor.

   Radera
  6. Okej. Jag bryr mig inte längre om skatten på bärkassar i plast då det verkar finnas bra alternativ till egenköp. Det jag blir förbannad över är att ALL förpacknings plast beskattades.. hur är det med sträckfilm? Frigolit i ?

   Radera
  7. Rundbalsplast? Plastdunkar?

   Radera
  8. Petflaskor? Inte att förglömma. Visserligen pant på dessa men ändå.

   Radera
  9. MP:s lösning på den kanske är att kvitta skatten på PET-flaskor mot panten. Dvs man ska lämna tillbaka dem i butiken men utan att få några pengar i retur. Smart för miljön!

   Radera
  10. Hur många lämnar tillbaks om man inte har något för det? Hur smart är det för miljön?

   Radera
 5. Neutrala vita plastpåsar, utan tryck. 1000 st.
  https://www.tingstad.com/se-sv/emballage-pasar/barkassar/plastbarkassar/plastkasse-hd-vit-17l-2912755

  SvaraRadera
 6. Jag bara undrar hur 273 soppåsar kan ersätta 1000 engångskassar?

  I vårt hushåll lär ju krävas minst 1000 soppåsar för att ersätta 1000 engångkassar, visst kanske någon kasse går till annat ändamål ibland eller rent av går sönder så mycket att den inte duger som soppåse men soppåsarna är tunnare och rymmer sällan lika mycket volym som en kasse.

  Jag tror butikerna ganska snart inför kassar av typen ikea-kasse, den lär ju bli definierad som flergångskasse och slutpriset till kund blir väl ungefär detsamma som högskattad kasse.
  Lite kraftigare som återanvänds några gånger fler än en vanlig plastkasse men ändå ganska snart blir skräppåse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det lär tas fram produkter som kan säljas för samma pris som idag. Ett tydligt exempel är engångständare. 1. Politiker tycker att det är slöseri att slänga tomma tändare, 2. Tankeverksamhet utbryter, 3. Idén: alla tändare som säljs måste gå att fylla på - då blir vi av med engångsvarianten, 4. Otur när de tänkte - förstår inte massproduktionens förutsättningar, 5. Producent gör nu engångständare med påfyllningsmekanism till ca 4 öre högre tillverkningskostnad, 6. Konsumenterna fortsätter att slänga sina nu återfyllningsbara engångständare, 7. Mission completed - NOT

   Radera
  2. Bra skolexempel, borde finnas med i skolan.

   Radera
 7. Du får skilja mellan klimat- och miljöeffekt. Det stämmer att det inte är någon klimatvinst att sluta med plastpåsar. Det största problemet är istället att plasten hamnar i naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det verklitgen så?
   Hamnar verkligen våra ICA-påsar ute i naturen såpass ofta?

   Ja, det finns påsar som hamnar fel.
   Sätt detta i relation till hur många påsar som säljs per dag.

   Radera
  2. Jag har bara sett några enstaka plastpåsar i naturen under mitt liv. Sist jag såg en var förra året i vattnet vid Tantolunden. Det är istället i U-världen som all plast hamnar i haven. Miljörörelsen i Sverige borde rikta sin kritik och åtgärder dit i stället. 95 procent av all plast i världshaven kommer från 10 floder i Asien och Afrika.

   Det skräp man ser i naturen är istället mestadels McDonalds-muggar och hamburgerpapper. Vägrenerna är fulla av den typen av skräp. Kanske vi borde satsa på upplysningskampanjer att sluta slänga ut McDonaldsskräp från bilrutona.

   Radera
  3. Precis. Hela diskussionen om plastpåsars miljöpåverkan missar att det stora problemet med plastpåsen är att den, i många fall, INTE återvinns utan hamnar i naturen och företrädesvis havet. Våra bärkassar är vi rätt duktiga på att återvinna men gå ut på vilken badstrand, rastplats eller stadsgata som helst så ligger där tunna plastpåsar och fladdrar.

   Radera
  4. Det är mycket få plastpåsar som återvinns. De bränns med andra hushållssopor - som en del av bränslemixen.

   Intressant nog har jag inte sett dessa drivor av påsar som ligger och fladdrar? Är det ett lokalt problem tro?

   Radera
  5. Energiåtervinning är också återvinning. Oftast den mest effektiva, då återvinning annars istället drar energi.

   Radera
  6. De flesta menar att råvaran (plasten) används till nya produkter när man pratar om återvinning. Som med glas och aluminium.

   Men visst är det så att energiåtervinning är återvinning det med.
   Dock småkasst att ta en topp-råvara och omvandla den till simpel termisk energi.

   Radera
  7. Jag tror man menar återvinns även när dom förbränns, fast det är missvisande.

   Radera
  8. Det finns flera skäl till att förbränning är ett godtagbart slut för sopor, som hygien exempelvis.

   Radera
 8. Tack för tipset! Har för mig att miljöplastpåsarna på ICA Maxi (de enda som finns där) redan kostar 3 kr st. Med 3kr skatt blir det ju hela 6kr. Att importera 500 påsar à 50 öre => 6*500 - 250 = 2750 kronor billigare. Helt klart värt besväret. Ska definitivt gå på den linjen och beställa egna påsar då det är lönsamt redan idag med 3kr per påse (1250kr billigare).

  SvaraRadera
 9. Jag har en sån där fiberförstärkt matkasse från Super U (Frankrike) som jag haft i över 10 år.

  SvaraRadera
 10. tja använder kassar ifrån ikea har använt varje kasse hundratals gånger utan att se något slitage.
  Får köpa upp mig på soppåsar innan skatten kommer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dito. Den mindre varianten av Ikeakassa är ju perfekt. Är det 5kr de kostar? Har inte köpt på åratal då de aldrig går sönder.

   Radera
 11. Faktum är att varje land har 2 alternativ, antingen se till att förbrukningen av tunna plastpåsar är max 90 st/person/år eller införa förbud att ge bort tunna plastpåsar gratis.
  Sverige har valt båda alternativen, dessutom räknas inte en bärkasse som tunn plastpåse så denna skatt är en helt svensk uppfinning. Sverige har inte heller problemet med att tunna påsar hamnar i naturen som man har i andra länder och vid avfallsexport till tredje världen.
  Alltså inför man en skatt med argument som inte är giltiga eller rent av uppsåtligt osanna.

  SvaraRadera
 12. Butikernas plastpåsar kostar redan idag 2-3,50:- i Stockholm så det är definitivt värt att köpa storpack från Tyskland. Jag slänger ungefär två soppåsar i veckan, något mer efter att jag styckat ett lik.

  Det är svårt att ta Sveriges miljöpolitik på allvar överhuvudtaget när man lägger ned kärnkraft samtidigt som man låter big-Tech bygga energislukande serverhallar på jordbruksmark. Sverige släppte bara ut 0,14 procent av världens CO2 år 2017. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions

  Då hävdar miljöalarmisterna att vi i Sverige ändå ska göra vad "vi" kan för att minska utsläppen. Bra så, ändå förespråkar de massinvandring från U-världen vilket ökar klimatavtrycket mellan 10-40 ggr hos de som invandrar. Det är den enskilt mest skadliga klimatåtgärden Sverige gör just nu, och det talas ingenting om saken i media. Det talas även om att vi måste börja ta emot klimatflyktingar vilket ännu mer kommer att skynda på uppvärmningen i ett läge där de själva säger att vi snart passerat point-of-no-return att kunna rädda klimatet på jorden. Det blir då svårt då att ta någonting av deras klimatpolitik på allvar. Frågan är om de ens själva tror på miljöhotet när alla åtgärder de företar är kontraproduktiva.  SvaraRadera
 13. [email protected] vad är det jag hör, skall all påsplast beskattas även brödpåsar, plast runt grönsaker, frysta varor etc etc i princip all styckförpackning ingår plast. Det måste innebär betydligt mer än 290 kr per person och år. Dessutom saknas alternativ, HELT. Vår värd är uppbyggd på att vår mat förpackas i plast . Matsvinnet skulle vara enormt om vi slutade använda plast, alternativet flergångslösningar (tex glasburkar som skall tvättas och transpoteras och tar plats) skulle öka miljöpåverkan och resursanvändning nått hejdlöst. Det mycket mycket märkliga är att inte plast tillverkat av växtprodukter undantas. Ja dom skräpar ner, men när dom bryts ner (den lilla del som kommer ut i naturen i civiliserade västländer) finns inga skadliga polymerer. Finns ett bra Youtube klipp med Henrik Jönsson när han tar upp plastskatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Lär som sagt slå på inflationen när den där påsen med sallad stiger i pris.

   Radera
  2. Jag måste säga att sossar är oerhört skickliga att hitta på skatter. Och jag är till skillnad från dig helt övertygad om att det inte bara " råkade" bli dessa konsikvenser med denna skatt.

   Radera
 14. Kanske en återkomst för det vaxade pappret som förpackningsmaterial?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, varför? Det finns en fullgod produkt redan idag som minimerar matsvinnet.

   Radera
 15. Det har inget med logik att göra. Det handlar om moralisk posering och skatteintäkter.

  SvaraRadera
 16. I min kommun har de börjat med olika färger på soppåsarna.
  Så plastkassar från butiker kan vi inte använda till sopor lägre.

  SvaraRadera
 17. Hygienfrågan och matsvinnet som uppstår om plastförpackningar nu ska bekämpas med kraft blir nog något vi får anledning att återkomma till.

  Ser ofta folk som utan att skämmas river bland oskyddade matvaror med sina mer eller mindre rena händer, bröd, grönsaker osv. Kommer bli spännande nästa gång en större epidemi uppenbarar sig.

  SvaraRadera
 18. Det jobbiga är att tänka på att alltid ha med sig egna plastpåsar för att komma undan billigare.

  SvaraRadera
 19. Jag kör sedan länge med Ikeas medium-kassar. Dvs den höga varianten. Verkar rätt så outslitlig, och perfekt att bära hem stora mängder varor i eftersom man kan hänga den på axeln med de långa handtagen.

  Har dock inte listat ut hur jag ska slänga mina sopor i framtiden om de ska lägga skatt på de tunna soppåsarna. Antar dock att det blir samma variant som jag kör idag, avfallspåse för typ 15 kr rullen fast rullen kommer kosta typ 23 kr istället. Vi har sopsug i huset med instruktionen att hushållssopor ska kastas i hopknuten påse...

  SvaraRadera
 20. "Jag tänker inte, alltså är jag miljöpartist."

  SvaraRadera
 21. Så där. 2000 plastkassar i vad som verkar vettig kvalitet beställda. Med frakt och allt gick det på 900 kronor. Lär landa på kontoret på måndag. Kanske skall beställa några tusen till, styckpriset faller rätt snabbt, även med ett eget tryck :) Inga problem att komma ned till 50 öre styck inklusive frakt om man beställer 10 000 kassar från t.ex. Tyskland. Dags att beställa innan skatten blir verklighet. Företaget behöver kassar att dela ut inloggningsuppgifter i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öppnar helt klart för en svart marknad.

   Radera
  2. Ja, en ny marknad för tiggarna utanför butikerna... svarta, obeskattade plastpåsar...

   Radera
 22. Köpte en "plastpåse" på lokala ICA igår, kostade 5:-, såg att de skrivit "Använd påsen igen" i en liten pratbubbla från en Paprika med mun och ögon. Testad för 12 Kg, miljövänligt komposterbart material. Jag slängde den i plastsoporna för att garantera att den blir uppeldad.

  Köper alltid papperskassar i normalfallet 2-3 stycken som även ingår i sopsorteringen för pappersförpackningar (även tidningar mm), plast och glas/plåtförpackningar.

  Mat/restavfall slängs i köpta, garanterat täta påsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste jag öka antalet plastpåsar som jag dumpar i sjöar och vattendrag.
   Såna som du gör mitt liv svårare! ;)

   Radera
  2. Alla ha vi minst varsin uppgift i livet :)

   Radera
 23. Hoppas de beskattar hundbajspåsarna bara... (inte seriös) Någon tok till sommargäst tyckte att hundbajs måste förpackas i plast och slängas in i min skog...
  Där är ett miljöproblem om något med påsar.

  Använder normalt sett en plastpåse minst två gånger. En gång för maten en gång för sopor. Men försöker ju komma ihåg att ta med för som ensamstående översvämmas jag av påsar ibland.

  SvaraRadera
 24. Påminner om när skatten på lagringsbara media chockhöjdes och alla började beställa CD och DVD från wesellcd.com.

  SvaraRadera
 25. Man kan köpa på rusta också. En ny affärsmöjlighet öppnar sig för tiggarna också, dom kommer garanterat börja sälja plastpåsar för runt en femma kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
 26. Ironiskt nog tror jag det kan leda till gratis plastpåsar då en del butiker kommer locka till sig kunder på det sättet. Handla för 500kr och få gratis plastpåsar (max 3 st) t.ex.

  SvaraRadera
 27. Vad går gränsen mellan kasse och väska?
  De skulle kunna sälja plastväskor.

  SvaraRadera
 28. På polarbröds brödpåse står det att den är gjord av sockerrör. Är inte det ett bevis för att alternativ finns? https://www.polarbrod.se/forpackningar/

  Jag tyckte den hade samma egenskaper som den av olja, inte som de där supertunna matpåsarna i alternativplast som pajar av ett enda snedställd mjölkpaket.

  SvaraRadera
 29. Ska slå till på ett par motivtryckta påsar... "JAG ÄLSKAR PLAST OCK KÄRNKRAFT".

  SvaraRadera
 30. Dax att vi skickar uttjänta påsar av alla slag till stockholm o MP.

  SvaraRadera