Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-18 14:05

Partisympatier efter ålder - KD och S starkast bland sistagångsväljarna

"Den som inte röstar vänster som ung saknar hjärta, men den som inte röstar höger som gammal saknar hjärna."
Enligt SCB:s partisympatiundersökning finns det tre riksdagspartier som blir starkare med åldern på väljarna, och det är främst S och KD, medan SD toppar i vita-kränkta-män-åldern 50-64 år. Övriga partier tappar väljare, ju äldre väljarna blir.
Partisympatier efter åldersgrupp. Data: SCB Partisympatiundersökning maj 2019

Siffrorna avser en normering runt 100 utifrån de individuella partiernas väljarstöd i befolkningen i stort enligt SCB:s Partisympatiundersökning i maj 2019. Det handlar alltså inte om vilket parti som är störst i varje grupp, där det största partiet S kniper samtliga poster oavsett ålder. M tar andraplatsen i åldern 18 - 49 år, delad palts med SD i 50 - 64 och trillar ner till fjärdeplatsen hos pensionärerna, där KD är näst störst och SD tredje störst.

Stödet hos KD och S stiger konsekvent med åldern, även om just KD tar ett rejält kliv hos åldersgruppen 65+. SD stiger fram till åldern 50-64, eller där man hittar den typiske vite kränkte mannen enligt nidbilden male pale stale - gruppen som har högst löner och bäst ställt i samhället, men som är för gamla för att klara av att samhället förändras, samtidigt som de tappat minnet och inte minns de negativa sakerna under deras i minnet lyckliga uppväxt på 50- och 60-talet. Samtidigt är åldersgruppen den som i egenskap av bäst ställt anser sig ha mest att förlora på allt som är annorlunda än förr. Män 55 - 64 är SD:s absolut starkaste väljargrupp. SD förblir även större även inom 65+ än bland unga.

Den höga åldern hos såväl S som SD:s väljare kan förklara att dessa också har lägst utbildning hos väljarkåren, då man inte utbildade sig i samma utsträckning förr i tiden.

Övriga partier har konsekvent fallande väljarstöd med åldern.

Det inledande talesättet om vänster, hjärna, hjärta och ålder stämmer inte. I själva verket är såväl L, C som M relativt störst bland yngre, och tappar stöd med åldern, medan S alltså får större och större stöd med åldern, i egenskap av ett parti för sistagångsväljarna. Vänsterpartierna V och i synnerhet MP följer dock talesättet och tappar väljarstöd med åldern.

Tittar man mer detaljerat på sju åldersgrupper så är S absolut starkaste grupp sistagångsväljarna med åldern 75+, där man får 40.4% av väljarstödet och inget annat parti kommer över 15%. S borde alltså satsa stenhårt på sjukvården för äldre, för att inte tappa en stor del av sina väljare till kyrkogården. Näst störst bland sistagångsväljarna är KD.

Bland de yngsta i åldern 18 - 24 är V tredje största parti med 11.8% efter S 21.8% och M:s 20.5%. Endast 41.8% bland de yngsta röstar dock vänster (V-MP-S), så man kan inte ens säga att unga är vänster. 46.90% av sistagångsväljarna 75+ röstar dock vänster fördelat på 40.4% S, 4.1% V och endast 2.4% MP. Socialdemokraternas storhet hos sistagångsväljarna kompenserar för det mycket svaga stödet för MP och V i gruppen.

Således röstar svenskarna höger såväl ung som gammal, men ju äldre man blir, desto mer vänster.

30 kommentarer:

 1. En intressant fråga är om väljarna byter uppfattning/parti, eller om det helt enkelt är ett fönster som förskjuts över tid. Alltså att S är störst bland de äldre, för att S var störst förr.

  Naturligtvis finns ju markanta ändringar. Tex SD är ju en relativt ny företeelse (om man inte räknar med deras föregångare, då har de ju hållt på sedan 30-talet...) som väljare alltså flyttat till.

  Sedan är frågan om hur gamla väljare byter parti. Är det populism som driver detta, eller kan man som 50åring komma på att det kanske är vettigt att prova S eftersom jag röstat M de senaste 30 åren.

  SvaraRadera
 2. Som 70+ så har man ju varit med ett tag... de protestpartier som blommat upp har alltid haft en kort blomningstid, som C på 70-talet, Mp på 80-talet, Kd på 90-talet (ja, även Ny demokrati). Tydligen var även Reinfeldt-regeringen en "blomma", som visserligen inte vissnade helt... Sd är då nutidens snabbt uppblommande fenomen. - men man kanske kan börja fundera på blomningen är över.... Så vad kan komma att blomma om tre år? Och hur mycket påverkan har dessa uppblommande politiska fenomen? Egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag dör hellre än röstar på något annat än sossarna" har jag hört många gånger. Ofta blir det förr eller senare sant också.

   Det är nog mycket gammal vana, men S har tappat kraftigt senaste året hos 75+. I maj 2018 hade man47.1%, nu får man 40.4%. Istället har KD gått från 2.7% till 14.6% i gruppen. Dock har M tappat från 20.9 till 13.3%, vilket förklarar en stor del av KD:s framgång.

   Radera
  2. Hellre död än röd, är mitt måtto.

   Radera
  3. Vilket naturligtvis också inträffar förr eller senare.

   Radera
 3. "Vad får vi för pengarna?" - Östling (ja han har sagt det även på detta sättet, utan svordomar).

  SvaraRadera
 4. C och L är inte högerpartier längre.

  SvaraRadera
 5. Det bekymrar mig att indoktrineringen ("allt åt alla" /V, Mp, C) i grund- och gymnasieskolan är så framgångsrik.

  Uppenbart att många aldrig lyckas befria sinnet från värdegrund, demokrati, allas lika värde, sverigebild, öppna gränser, osv när de släpps ut från den globalsocialistiska uppfostringsanstalten.

  SvaraRadera
 6. Jag har fått den uppfattningen att SD "tar över" arbetarväljarna från S, särskilt de yngre, akademiker inom det offentliga röstar V MP.

  SvaraRadera
 7. Känns som SD och AfS är klassiska partier dit man vänder sig när livet inte blev vad man ville (Efter medelåldern kommer flygande som en glidtackling) och man måste skylla på nån... Vem som helst. Bara man slipper ta eget ansvar :D

  V är poppis när man tycker att nån annan kan betala (pappa eller nån annan). Sen när man inser att man är en av de som får betala så är det inte lika kul :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och M är sådant man röstar på när man är helt ok med misär och vanskötsel utsatthet osv, bara det drabbar andra då självklart...
   Detta har kanske ändrats efter uffe tog över

   Radera
  2. Hur mår du egentligen Turbo. Är du lite bitter i själen. har du svårt att finna lycka nu i andra halvan av livet?

   Du kanske skulle byta jobb. Satsa lite mer på att utveckla dig. Kanske göra en resa ndär det inte dricks så mycket alkohol (Se blooggarn. Han klättrar, seglar och vandrar och verkar rätt glad av sig)

   Och.... Hur gammal är du? Vågar vi gissa på 52?

   Radera
  3. Vi får inte glömma Swedenvännerna! Sweden genomlever just nu vad som kallas den moraliska stormaktstiden och är en extremt klimatsmart EU-region som snart är medlem i NATO och egentligen är världsledande inom FN.

   C röstar man på om man vill vara HBT-Brysseltjänsteman och låter Sweden vara ett underbart experiment i mångfald på alla sätt, gärna sexuellt. Och det finns ju en miljard från bondepartiets era dessutom. Vi ses på Stureplan!

   M röstar man på om man helst av allt vill ha en galen clown som kör Sweden i diket och springer skrattande därifrån.

   L röstar man på om ... eh ja, varför röstar man på L egentligen?

   Radera
  4. Seb trampade jag på en öm tå?
   Vem jag är spelar väll inge roll?
   Men iaf jag mår jätte bra(tack för att du bryr dig). Jag har god ekonomi och allt jag vill ha.
   Jag har ett stimulerande arbete med god status, som jag trivs med.
   Bor i hus i ett socioekonomiskt bra område och är född på 80talet.
   Jag gissar att skillnaden mellan dig och mig är att jag ser samhällets baksida, den sida de många priviligierade aldrig kommer i kontakt med.

   Radera

 8. Vänligen fyll i partiet:

  "vita-kränkta-män"
  "bruna privilegierade män och vita kvinnor med white trash läggning"
  "Vita bortskämda kvinnor med flygskam"
  "Svarta arbetsskygga kvinnor och vita skolbarn i övre medelåldern"
  "Feta vita rika män"
  "Fattiga svarthåriga kvinnor med hår lite här och där"
  "röda kvinnor(bokstavligen) utan verklighetsuppfattning samt en ko"

  Rätt svar ger en plats i EU parlamentet

  SvaraRadera
 9. Centerns kurva är intressant. De var ju stora på 70-talet och på landsbygden. Man hade då trott att de skulle vara starkare bland äldre som hållet kvar vid sitt parti. Istället är det tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partier som blir stora snabbt på en fluga är just en fluga och faller tillbaka sedan.

   Radera
 10. Det talas om GAL-TAN men är det inte två andra grupperingar vi ser här.

  KD+S+SD mot M+C+MP+FP+V

  De förändringsovilliga mot de progressiva. Yngre är mer benägna att förändra medan äldre vill mer hade det som det alltid har varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förändringar kan innebära försämringar eller förbättringar så att säga att förändringar per automatik är något positivt är galet.

   Radera
  2. Kanske äldre (50+ dvs vi som kom in på dö-halvan) vill ha tryggheten som de känner till, som de av erfarenhet VET är bra. Istället för ideologiska experiment som bevisligen aldrig fungerat i andra länder.

   Radera
  3. Förändring för sakens skull är sällan lyckosamt. Bättre att lita till den kunskap och erfarenhet som generationer har tillskansat sig.

   Radera
 11. Nu när du nämner det så kan jag redan ha varit sistagångsväljare. Jag hoppas dock ha 30-40 år kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditto. Om döden ger en flashback av livet vore det intressant att se att det sista man gjorde var att diskutera valen av socialism (M) vs socialism (S) vs socialism (SD) på Lars Wilderängs clickbait-blogg.

   Radera
  2. Höö, vad blir sankte pers dom vid pärleporten då?

   Radera
 12. Jag tror att folk är förståndigast i åldern 50-64 år. Då har de massor av livserfarenhet och hjärnan är fortfarande med. De ser till sina barn och barnbarns bästa. 18 åringar vet inget om livet och lever i det blå. De nära döden tänker mest på det som är omkring dem. 30-40 åringar är de som tror att de kan allt och lite till.

  SvaraRadera
 13. Sverige har - som jag medvetet gnäller mycket om - en fruktansvärt grotesk syn på människors rättighet till sitt skapade värde. Detta gör att en stor andel i unga och medelålders kretsar kommer att ha en stor vilja att liberalisera samhället, givet medvetenhet/kompetens (vilken tyvärr även är groteskt låg i Sverige).

  Vad händer sedan? Jo, när man passerar 50 börjar man närma sig en horrisont där det kommer att vara uppenbart svårare att producera värde - åtminstone kommer de flesta 50+ börja se en sådan punkt framför sig. Någonstans där är det fullt rimligt att rösta med den egna plånboken, givet att man inte har någon enorm nationalism i sig. Det är lätt att argumentera för att Sverige som land skulle bli bättre om befolkningen var lite mer fria att skapa och njuta av sitt skapande, men vid en sådan (extrem, för Sverige är idag extremt) omställning kommer någon generation oundvikligen först rånas på merparten av sitt producerade värde, sedan inte ha rätt att ta någon annans.

  Nä, man saknar inte hjärna om man röstar socialistiskt som svensk 50+; snarare tvärt om. Men man kanske saknar kompromisslös nationalism.

  SvaraRadera
 14. "Det inledande talesättet om vänster, hjärna, hjärta och ålder stämmer inte."

  Inte helt. Men ser vi fortfarande inte att folk med åldern går MER åt höger? Det vill säga, unga inom t.ex. V migrerar med åldern till S och M/L till mer konservativa partier som KD och nu SD. C och L är ju i princip vänsterpartier (socialliberala) idag, i alla fall på utåt.

  SvaraRadera