Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-08-03 13:48

Överflödets tid - tillfällig vegetarian

Överflödets tid är här och det växer för fullt i odlingar och växthus. Eftersom jag är ensam hemma för stunden har jag därmed inget annat val än att bli vegetarian ett tag, så jag hinner äta upp allt i takt med att grönsakerna mognar.
En sallad på tomat, ruccola, gurka, fetaost och olivolja, samt lite sellerisalt och svartpeppar.
Växthuset
Tomat, gurka, paprika, grönkål, bönor, olika sallad (främst ruccola) och förstås färska kryddor finns det i överflöd i odlingarna just nu. Lena är iväg och seglar, så jag kämpar just nu med att ensam hinna äta upp allt i takt med att det mognar. Således blir det sallad till lunch och middag.
Fetaostsalladen.
Naturligtvis går det inte att klara sig helt själv. Lite tillskott utifrån tillförs, som olivolja, salt, peppar och i fallet ovan även fetaost och nedan smör. Så länge det kommer ägg klarar man antagligen protein- och näringsbehovet, medan mycket av grönsakerna - i synnerhet en gurka per måltid - mestadels är bukutfyllnad. Fett i form av smör eller olivolja i dessa exempel ordnas inte själv dock.
Sallad på tomat, gurka, smörkokta bönor och kokta egna ägg. Det som tillförs utifrån är smöret, saltet och pepparn. Som dryck hittas citronvatten på egenodlad citron (inomhus).
Framöver mognar även aubergine och morötter, samt physalis, och framåt september blir det äpplen och även eget kött. Svamp finns också i viss utsträckning, än så länge kantareller.

Färska solvarma grönsaker är svårslaget, och svårt att tröttna på. Trots allt är det vegetariska tillståndet bara tillfälligt på de här breddgraderna, även om det blir blomkål, pumpa, turbanpumpa och brysselkål framöver. Året runt går det förstås inte att äta så här, eftersom grönsaker större delen av året förutsätter att de flygs in från resten av världen, inklusive södra halvklotet vintertid. Fast det kanske kräver lite systemförståelse.

Kommer zombieapokalypsen just nu klarar jag mig åtminstone någon vecka på grönsaker och ägg innan jag behöver börja äta hjärnor.

Hur ser dina odlingar ut i år? Hur går det med skördandet?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Är det föräldrafritt alltså? Blir det fest nu och vilka är bjudna?

  SvaraRadera
 2. Ägg innehåller ju allt som behövs för att tillverka en kyckling så det torde täcka de flesta behov för en människa, förutom någon enstaka vitamin då kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Enligt en dietist på nätet kan en stor man leva på 12 st stora ägg och 15 bananer per dag.
   https://www.fragadietisten.se/aktuellt/kan-man-leva-pa-bara-agg-och-banan

   Radera
  2. Att täcka energibehovet med bortåt 400 gram kolhydrat (dvs 12 genomsnittsbanan) per dag är inte optimalt. Som att tigga om att få diabetes. Kroppen kan tillverka alla kolhydrater som behövs resten behövs inte utan animaliska mättade fetter är egentligen att föredra. (Från gräsbranden djur) Hur som helst är den mänskliga kroppen fenomenal på att överleva även på skitkost som 12 bananer / dag i 10 år

   Radera
  3. Gräsbranden ska så klart vara gräsbetande

   Radera
  4. Den mänskliga kroppen har ju en ganska så imponerande förmåga att överleva på ganska så knappa resurser. Men bara för att man kan, betyder ju inte det automatiskt att man bör.

   Radera
  5. Finns inget som tyder på att kolhydrater orsakar diabetes typ 2. http://www.diabetes.org/diabetes-basics/myths/
   "Is diabetes caused by eating sugar?

   A diet high in calories from any source (including sugar) contributes to weight gain and weight gain increases your risk for type 2 diabetes. Type 1 diabetes is caused by genetics and unknown factors that trigger the onset of the disease. Type 2 diabetes is not caused by sugar, but by genetics and lifestyle factors. "

   Finns dock en koppling med diabetes och sockersötad läsk.

   Radera
  6. Och motargumentet till ingeglid
   https://youtu.be/Ekqq6DE8vGE
   Av Nefrologen Jason Fung

   Radera
  7. Det var något nytt för mig, att upprepade insulinspikar inte skulle orsaka diabetes, den som påstår det är nog köpt (vinklar saker mot betalning) eller okunnig. Visst finns det folk med dåliga gener som får diabetes mkt lättare än alla andra, men vi(USA) har inte fått en diabetesepedemi (samt fetma och cancerepedemi) pga våra gener, det har med maten att göra. Och man kan inte klandra fettet för insulinet. Undra hur många år till vi kommer få höra BS om hur farligt det är med fett.

   Radera
 3. Har du tomater över/kvar som inte hinner mogna lägg in de gröna, det är otroligt gott.Det och syrad lime är personliga favoriter. Men det mesta är ju gudomligt syrat.

  SvaraRadera
 4. Runt Almeria i Spanien odlas det året runt, ca hälften av Europas frukt och grönsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Och de finns på varje välsorterad ICA Maxi året runt, eller i saluhallarna i sthlm förstås, fast då extra dyrt, placeboeffekt etc.

   Radera
 5. Volymen ogräs i förhållande till mat är 10:1 men det blir lite potatis och tomater. Vi har i alla fall matjorden på plats, alltid något.

  SvaraRadera
 6. Bra skörd över lag här på höglandet. I trädgården har ohyra varit problemet. Kålfjärilar, små jävla skalbaggar som går på persiljan å palsternacka, jordgubbsvirvel som tog nästan alla jordgubbar förutom dom som koltrasten plockade under nätet. Bra: lök, potatis, bönor, morötter, frilandsgurka, kålrabbi,m ser ut att blir fin me. Inga äpplen eller körsbär. Vinbär bra, lite plommon i år. Pumparna frodas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade enorma problem med bladlöss i år pga den tidiga torkan.

   Radera
 7. Du är en mycket bra förebild🙂

  SvaraRadera
 8. Tyvärr inte mycket köksträdgård i år.
  Skogsträgården och bigård har tagit det mesta av tiden.
  Restaurera 5 ha fuktäng har tagit ganska mycket tid också.

  Men jag har skaffat en hjulhack.
  Jag har insett att det är bra att ha skaffat en sådan.
  Det kan lätt bli lite övermäktigt med ogräset annars.
  När man drar igång med ett lite för ambitiöst trägårdsland.

  Hjulhacken är för övrigt oumbärlig om man har en grusgång.

  SvaraRadera
 9. Det mesta verkar gå bra i år, så även ogräset. Jag vet inte varför ogräset har exploderat så? Kan det bero på den föregående varma sommaren?
  Annars är det nog bara palsternackorna som slagit fullständigt fel. Men det kan bero på gammalt utsäde.

  SvaraRadera
 10. Inga fleråriga grönsaker? Rekommenderar boken Around the World In 80 Plants där den i Norge bosatta britten Stephen Barstow beskriver 80 ätbara fleråriga grönsaker som han odlar i sin trädgård. Han innehar (om det står sig) världsrekord i flest egenodlade grönsaker i en sallad, minns jag inte fel innehöll den över 200 sorter.

  SvaraRadera
 11. Jag har mest ogräs som såpnejlika och lite jordgubbar. Mycket fint växthus ni måste ha lagt ner mycket jobb.

  SvaraRadera
 12. Är kapitalistisk vegetarian sedan 3.5 år tillbaka. Slog över från animalisk kost på ett förutbestämt datum och har sedan dess varit helt köttfri. Är själv väldigt nöjd med fräschören och längtar inte tillbaka. Rent energimässigt har det enbart varit en fördel vad jag har märkt - ungefär samtidigt började jag arbeta 12-14h/dag, sju dagar i veckan och har märkt att kostförändringen underlättade att vakna snabbare på morgonen och komma igång, känner mig alltid pigg vilket jag inte gjorde förr. Kan dock vara helt annorlunda för andra. (PS: Detta är inte ett försök till att framstå som en teetotaler.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vego sen 11 år. När jag haft något enstaka, ofrivilligt återfall har magen kännts riktigt tung. Inte helt olikt matförgiftning.

   Saknar inte kött och allt mindre ju längre tiden går. Nu är det dessutom så mycket vanligare med köttfri livsstil att det i stort sett inte ställer till några sociala problem alls.

   Eller jo, en och annan köttätare som blödigt förkunnar att de alltmer vill främja sig från det industriella köttets etiska dilemman, men inte riktigt än.

   Just det, nog fan kan man bygga muskler utan att äta kött. Till vissas förvåning.

   Radera
  2. Vegan eller vegetarian. Som vegetarian kan man väl äta ägg och mjölkprodukter. Ägg är ju bland de bästa proteinkällorna som finns, så knappast svårt bygga i så fall. Därtill mjölkprotein.

   Radera
  3. Exakt så, ändå har jag fått höra en hel del klåperi om detta.

   Mjölk är jättelätt att ersätta, ost på gång men utan ägg vet jag inte hur jag ska klara mig.. får hoppas de är på tur efter nuvarande burgar(världs)omställning.

   Radera