Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-22 15:24

Oscar Properties sålde åtta lägenheter på ett kvartal - vill emittera nya aktier

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties sålde endast åtta lägenheter under tredje kvartalet, mot 22 lägenheter samma period 2018. Man vill nu få ett bemyndigande om nyemission för att åtminstone lösa in de utdelningsgivande preferensaktierna.
Norra tornet Innovationen, Oscar Properties prestigebygge.
Oscar Properties lyckades alltså bara sälja åtta lägenheter under andra kvartalets tre månader, ner från 14 lägenheter under första kvartalet. Man sålde 40 lägenheter under andra kvartalet 2017 och 80 lägenheter andra kvartalet 2016. På tre år har alltså försäljningsvolymerna minskat med 90%, från 80 till 8 lägenheter. Passande då att aktiekursen samtidigt gått ner 92% sedan toppen 2016.

Bolaget vill nu lösa in de utdelningsgivande preferensaktierna genom en nyemission av aktier, vilket alltså leder till utspädning för aktieägarna. Man söker bemyndigande för nyemision med eller utan företrädelserätt för aktieägarna, och det utan angiven begränsning. Man kan alltså förvänta sig att bolaget även kommer göra fler nyemissioner.

Detta framgår av pressmeddelanden idag.

Börsbolag har fördelen att de ofta rätt länge kan dränera aktieägare och marknaden på pengar via nyemissioner, och konkurser tar därför ofta längre tid än man tror. Istället blir man en sk död katt, utan någon egentlig uppsida, annat än trogna aktieägare som hänger kvar på grund av förlustaversion (eng loss aversion).
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala för att vara snäll.
Nedsidan i Oscar Properties aktie kan alltså ses som mer än 100% från dagens läge, om man deltar i nyemissionerna.

Aktien faller 1.83% i skrivande stund.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Jag tycker ändå att Oscar Properties har attraktiva fastigheter i stan. Men de har kommit in för sent på marknaden med 4-årgamla prisnivåer och dito kostnader precis som andra bostadsutvecklare som Bonava med flera. Lägg till mindre attraktiva lägen. Efterfrågan sviktar. Det byggs också kontorsfastigheter nu i Stockholm trots att vakansgraden för kontor verkar vara hög. Den som har ögon att se med ser många tomma kontorsfastigheter i staden. Många vet att dölja fönstren för insyn utifrån. Det får inte synas att lokaler är outhyrda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var får du att vakansgraden skulle vara hög ifrån? Det jag har läst om vakansgraden är åt de skulle vara rekordlåg,i alla fall i city.

   Radera
  2. Det är väl så att stan inte bara består av city? Ett fenomen är väl att företagen gärna sitter trångt men centralt för att lättare locka arbetskraft vilket skapar problem för mindre attraktiva kontorsfastigheter längre ut (typ Alvik, Kista, Nacka mm)

   Radera
  3. Absolut, men jag hat inte hört någonstans att vakansgraden skulle var hög utanför stadskärnan heller.

   Radera
  4. Det är bara att ta en cykeltur runt Mall of Scandinavia, Hallonbergen och i Kista Ind.Omr för att finna hela kontorsfastigheter som står tomma. På Stora Essingen i nordost står en helt hus tomt. Liksom i Alvik. Många splitter nya kontorshus har ridåer för fönstren så det inte ska synas att det står tomt. Branschen har inga intressen av att kommunicera vakanserna i media.

   Radera
  5. Så du baserar det hela på vad du ser i olika fönster du cyklar förbi?

   Radera
 2. Stenhusbyggaren Provinshus, baserad i Skåne, verkar ha gått i konkurs. Trots en fortsatt het bo/bygg konjunktur i regionen (?). Trist för de som drabbas..

  SvaraRadera
 3. Av någon anledning har de ”glömt” att redovisa att de brutit alla (eller åtminstone flera) avtal som tecknats för unité. Försäljningen blir negativ om de räknad med...

  (De har under andra kvartalet beviljats bygglov för att bygga om unité till mindre lägenheter som de planerar ska hyras ut till företag - återgångsavtal har skrivits med kunder som tecknat förhandsavtal för de 14 lägenheter som såldes under förra sommaren)

  SvaraRadera
 4. Mycket deprimerande bygge. Påminner om miljonprogram man sett på väg till och från flygplatsen i andra länder. 'Social housing' eller vad det kallas på utrikiska och det vill de ta hutlöst betalt för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fönster som går golv till tak, vägg till vägg, och stora balkonger med glasräcke är verkligen utmärkande för social housing...

   Nä, men jag kan fatta att alla inte gillar den lite brutalistiska stilen. Men jag älskar både Norra Tornen och 79&Park, och även om jag inte är helt förtjust i företaget OP hoppas jag verkligen att de överlever länge nog för att gasklockan också ska byggas... Sen kan de gärna brinna i helvetet.

   Radera
  2. Jag tycker de är jättefina hus.

   Radera
  3. Ser lite ofärdigt ut, som att det saknas en del bitar.

   Radera