Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2019-08-12

Oscar Properties Norra Tornen Helix - två våningar byggda på drygt en månad

"Du får köpa grisen i säcken och chansa!" - Galenskaparna & After Shave
Det andra tornet i Oscar Properties prestigeprojekt Norra Tornen har vuxit hela två våningar från början av juli. Med en takt på två våningar i månaden kommer de kvarvarande 24 våningarna ta tolvmånader att färdigställa utvändigt, och tidigare planerad inflyttning om våren 2020 verkar inte hålla.
Norra Tornen Helix 2:e juli 2019. Läsarfoto.
Några inflyttningsdatum verkar inte längre finnas på hemsidan, och bolaget är väldigt noga med att skriva att alla datum är preliminära tills slutbesked kommer (PDF):
"De tider som kommuniceras i avtal och säljmaterial är preliminära fram till tre månader innan tillträde då definitiv dag meddelas. Observera att alla tider är preliminära fram till att definitiva datum för tillträde meddelas."
Exakt hur de juridiska formuleringarna i själva avtalet är formulerade är okänt. Just tillträdelsedatum och överlåtelsedatum är de vanligaste tvisteorsakerna kring nyproducerade bostadsrätter. Högre instans har dock inte fällt några avgöranden än, så vad som egentligen gäller är än så länge upp till tingslotteriet.

Enligt Wikipedia var planerad inflyttning våren 2020. I aktuellt tempo kommer det knappast hålla, om man nu inte avser lägenheter längst ner, som kan få flytta in tidigare och bo på en byggarbetsplats.
Norra Tornen Helix 12:e augusti 2019. Läsarfoto.
Per den 12:e augusti hade det dykt upp ytterligare två våningar. Det är möjligt, men känns inte helt sannolikt, att det går snabbare att bygga högst upp, då huset är smalare högre upp. Å andra sidan måste allt lyftas desto högre. Med 24 våningar kvar och lite högre tempo om två våningar per månad är man klara utvändigt om ett år. Till det kommer invändigt färdigställande.

Oscar Properties har dock sålt hälften av aktierna i Torsplan Holding AB till Fastpartner. Torsplan Holding är det bolag man använder för att skydda moderbolaget mot ansvar för projektet. Enligt pressmeddelandet förväntas projektet färdigställas 2020. Förmodligen krävs det lite högre byggtakt än den senaste månaden, då det förvisso varit en semestermånad.

Vi får säkert anledning att återkomma till hur det går med våningsplanen och med det tidplanen längre fram under hösten.
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala för att vara snäll.
Oscar Properties-aktien tog ett skutt på beskedet att man blivit av med hälften av ansvaret för Helix och fått in 100 MSEK till bolaget, men spiken på aktiekursen på detta besked sågs som en utmärkt möjlighet att komma ur och aktien har nu fallit sedan beskedet.

Nedsidan i Oscar Properties är begränsad, och aktien kan högst falla 100% till.

22 kommentarer:

 1. "Exakt hur de juridiska formuleringarna osv" Kanske byta namn på projektet till Babels torn?

  SvaraRadera
 2. Vem vill bo i sånt fult hus?

  De får omvandla till studentlägenheter eller boende för socialfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom som har råd.

   Radera
  2. I jämförelse med det skitfula till vänster så tycker jag det är rätt mycket snyggare. Däremot kunde de skippat den diarré färgade fasaden och haft en ljusare färg.

   Radera
  3. Student? Man behöver inte att vara orolig:) Priset och läget säger allt.

   Radera
 3. Det tar längst tid upp till våning 10 sedan rasslar det på som fan upp till sista. Däremot har det stått stilla för kranbolaget inte fått betalt förrän de där andra två bolagen gick in och köpte halva kåken för 100 msek, då säkrade man byggkostnaden för resten av huset.

  SvaraRadera
 4. "Logaritmisk skala för att vara snäll"

  Underhållningsvärdet på den här bloggen blir bara bättre och bättre.

  SvaraRadera
 5. Jag har gått förbi byggena i ett par år. Det är ändå en framgång att andra tornet kommit upp. Där stod grundarbetena stilla länge. Men på nåt sätt är de här husen ändå attraktiva. Men det är en bit till Odenplan och det är mycket kontorsfastigheter intill tornen som ligger lite i en öken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundarbetena stod aldrig stilla. Däremot fick man injektera otroligt mycket mer betong i berget än vad man trodde.

   Markarbeten inför en byggnation tar generellt sett betydligt längre än att uppföra själva kåken.

   Radera
 6. I den har takten har dom konkat innan det är klart...

  SvaraRadera
 7. Hoppades länga att OP skulle gå i KK innan de fick upp det andra tornet. Bor i närheten och skulle helst slippa se det, men det var tydligen att hoppas på för mycket.

  SvaraRadera
 8. Norra Tornen - Sveriges fulaste byggnadsverk™

  SvaraRadera
 9. Lars...du kan inte jämföra sommarjobbarnas byggtempo med Grzegorz, Jakub, Torgny, Johnny, Jimmy, Tommy, Conny och dom ordinarie gubbarna.

  SvaraRadera
 10. När gubbarna är tillbaka från sin 4 veckors semester i paradiset Świnoujście kommer det gå undan!

  SvaraRadera
 11. Nu förnekar jag inte OPs problem - men har du hört talas om industrisemester/byggsemester??? En period då majoriteten av yrkeskåren går på samordnad semester och det mesta stannar av.

  SvaraRadera
 12. Är norra tornen Stockholms Turning Torso?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder delade meningar om det men min personliga uppfattning (och jag är en medelålders vit man så jag vet vad jag pratar om) är att det ser ut som om någon staplat skokartonger på varandra i coola mönster. För dig som vill vara arkitekt men ändå inte, samtidigt.

   Turning torso är ju faktiskt vackert i jämförelse.

   Radera
  2. Jo, Turning Torso är vackert i jämförelse. Sen kan man diskutera om OP eller Calatrava är bättre eller sämre på tidsplaner ökade kostnader.

   Radera
  3. Påminner lite om tingshuset i Örnsköldsvik, fast mer monokromt.

   Radera
 13. OT: Kommer detta att påverka Tesla-aktierna?

  https://futurism.com/the-byte/elon-musk-supports-andrew-yang-president

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nyhet som är skriven är historia i aktievärlden. Så frågan är, har det påverkat aktierna?

   Radera
 14. Ta inte mitt inlägg så allvarlig då jag kan ha fel. Konstigt att man lite skryter om olika projekt men man vill inte äga dem och slutföra dem innan det säljs till någon annan eller till bostadsrättsföreningen. Lite som hela havet stormar för de ärliga bostadsutvecklarna, gäller att hoppa av innan marknaden viker. De gäller att de företaget som var ansvarigt för uppförandet har gått i konkurs innan byggfelen hittas eller någon garantiåtgärd ska göras. Sen är det nog inte kul att bo i föreningar med stora osäkra framtida kostnader som jag antar att annorlunda och komplicerad byggnader medför. Ett tips är att hålla sig till lägenheter i lite äldre rejält byggda fastigheter, de kommer nog alltid vara eftertraktade.

  SvaraRadera