Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-10 12:20

Ordningsmakten kommunaliseras bakvägen

Sveriges kommuner håller på att kommunalisera ordningsmakten bakvägen, som konsekvens av den statliga polisens bristande närvaro på gator och torg. Aktuellt i dagarna är Stockholms stad, som lägger 70 miljoner kronor på 100 ordnignsvakter i främst de så kallade Klarakvarteren runt Centralen och Sergels torg.
Brunkebergsgatan ner mot Klara kyrka. Researchfoto för min roman Fallet.
Finns med tidigt i boken, inklusive kopplingsskåpet nere vid hörnet.
Med förstatligandet av polisen försvann kommunernas möjlighet att själva påverka ordningsmakten lokalt. Situationen har blivit allt sämre i takt med att polisarbetet blivit allt mer kvalificerat, relativt befolkningsutvecklingen underbemannat och allt mer bilburet. Det råder helt enkelt brist på ordningsmakten i form av fötter, ögon och händer på gator och torg.

Istället har kommuner allt mer börjat ta in ordningsvakter, som har vissa befogenheter att hålla ordning och göra omhändertaganden, hjälpa allmänheten och bistå i väntan på att statlig polis anländer.

I praktiken handlar de kommunalt finansierade ordningsvakterna om en återkommunalisering av ordningsmakten, tyvärr utan fullständiga polisiära befogenheter.

I dagarna kom beskedet att Stockholms stad getts klartecken till ordningsvakter i de centrala Klarakvarteren dygnet runt, för att öka den upplevda tryggheten och bistå den underbemannade polisen.

Stockholms kommun ska nu lägga 70 MSEK om året på 100 ordningsvakter.

Man kan tycka vad man vill om det, t ex vill Vänsterpartiet att man istället ska lägga pengarna på förebyggande arbete, som att det tar bort den redan existerande kriminaliteten.  Förebyggande arbete är oerhört viktigt, men när det inte räcker måste förstås allmänheten skyddas.
Kopplingsskåpet.
Polisfacket är säkert emot ett återinförande av kommunal ordningspolis, då man skulle hävda att det nedvärderar yrket. Samtidigt skulle det innebära alternativa arbetsgivare och därmed - precis som för vårdpersonal och lärare - möjlighet till lönekonkurrens. Man kan också fundera på om kommunal polis vore så bra ur en annan aspekt - då skulle nämligen regeringen kunna två sina händer och säga "kommunalt ansvar" och sluta lägga de nödvändiga ökande anslagen på den statliga polisen.

I slutändan är kommunal ordningsmakt i form av ordningsvakter kanske en bra kompromiss. Vi kommer få se betydligt mer av detta framöver, och det är ett facit på de senaste decenniernas polispolitik, från såväl vänster, mitten och höger.

44 kommentarer:

 1. Samtidigt ser vi ju att man har olika nivåer av polis i andra länder. I Spanien har man ju Policia Local och Guardia Civil.

  Där lokalpolisen tar allt från felparkerare och hustrumisshandlare till inbrottsligor. Där Guardia dyker upp när det behövs förstärkningsvapen och våldskapital av högre rang.

  Jag tror inte att det är en helt fel väg att gå. SMycket av det som saknas är som du säger stövlar på marken. Poliser som kommer ut när nån vill "rapportera en mysko litauisk bil". Eller säkrar spår vid inbrott. Eller övervakar trafiken.

  Jag räknar att jag kört 25.000 mil utan att blivit stoppad en enda gång av polisen. Det är rätt beklämmande. Även om jag är relativt laglydig och tråkig så hade det ju varit trevligt om de iaf kollade att jag hade körkort....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir stoppad i snitt 1 gång/år antingen rutinkontroll eller för att jag inte använder bilbälte i firmabilen inom 40 skyltarna. Men polisnärvaron har absolut minskat på tex motorväg, känns typ ofarligt att inte hålla hastigheten.

   Radera
  2. Alla Sveriges trafikpoliser håller förmodligen till på Nynäsvägen och E4 runt Stockholm i rusningstrafik. Ser dem dagligen, ofta maskerade som civila bilar stoppat någon fortkörare. Men man måste sticka ut, eller köra bra fort för att bli stoppad, d.v.s. mycket fortare än de andra. De säkraste sättet att undvika att bli stoppad är att använda gnu-strategin och göra som alla de andra i flocken, köra ca 10km/t fortare än tillåtet.

   Radera
  3. Kör själv ca 1000 mil i månaden och har kört så i många år. Har aldrig blivit stoppad eller kontrollerad. Är ganska tråkig i trafiken. Kör oftast ett par km under det tillåtna hastigheten, har alltid bälte på mig och håller alltid avstånd. Riktigt tråkigt typ!
   Dock så ser jag polis hela tiden tex i Kalmar. De är jätteduktiga på att kolla fart/alkohol/drog körarna.

   Radera
  4. Problemet med ett B och C lag inom ordning är att det blir mindre kompetenta personer som får våldskapital och som rapporterar till kommun, som väl i vissa fall också är B lag. SL trygghetsvärdar och Lugna Gatan är två praktexempel på när man försökt och det bara blivit korrupt och brottsligt.

   Ett sjuhelsikes dåligt betyg till polisen att man behöver skapa trygghet på detta sätt.

   Helt klart så upplever medborgarna inte trygghet, trots att landet enligt de som vet aldrig varit tryggare, för i så fall hade man inte lagt 70 miljoner på ordningsvakter.

   Buset fungerar nog ganska precis som skolgårdsmobbarna, man begår brotten för att det går och man ger sig på de som är svagare.

   Jag är tillräckligt gammal för att ha växt upp med poliserna på 90-talet och hade man oturen att stå i vägen för dom så fick man räkna med konsekvenser och jag tror det höll tillbaka brottsligheten ganska mycket.

   Så svaret på hur tryggheten skall bli bättre för majoritetssamhället är att öka otryggheten hos buset genom att återinföra de bålgetings-ilskna ordningspoliserna som man passade sig jädrigt noga för att reta upp.

   Så enkelt är det nog.

   Radera
  5. Trafikpolisen är det viktigaste som finns. Om någon t.ex. kastar en handgranat på motorvägen, ja då finns trafikpolisen redo vid nästa trafikplats.

   Radera
 2. "Spännande" att det är just i Stockholm. Där är ju polistätheten högst i Sverige. Hade mer förstått om det var mindre orter som tvingades göra den här typen av satsningar.
  I många mindre kommuner är ju polistätheten knappt en tiondel av vad den är i vår huvudstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polistätheten i Stockholm beror i mycket på nationella resurser, som rikspolisledningen, administration mm, inte poliser på fältet.

   Radera
  2. Kanske finns mer kriminallitet i sthlm än i valfri håla.

   Radera
  3. Jag kan inte minnas en särskilt synlig polisnärvaro när jag bodde i centrala Stockholm. Däremot gick det relativt lätt att beskåda olika brott på t.ex. Sergels Torg.

   Radera
 3. Ett problem idag är ju att Polisen saboterar för kommunala ordningsvakter genom att dra in tillstånd ifall det skulle ske en förbättring.

  SvaraRadera
 4. Fram till 1971 hade Sverige det gamla "sheriff" systemet med polisiära roller på kommun (lokal polis), län (länsman)och statlig nivå (rikspolis).

  Lokala prioriteringar men antar att det blev lite ineffektivt med en massa olika huvudmän. Kanske finns en bra medelväg?

  SvaraRadera
 5. Jag var i Stockholm i veckan och jag reagerade på hur många klungor av ordningsvakter det stod lite här och var kring NK.
  Om man tror det är så mycket ordningsmakt i övriga Sverige med, har man allvarliga problem med sin verklighetsuppfattning.

  SvaraRadera
 6. Ordningsvakter i Sthlm C där de redan finns i övermått. Allt enligt principen om symboleffekter. Lite som ASAP Rocky och Eskil Erlandsson. The media show must go on.

  SvaraRadera
 7. Inget nytt egentligen sk LoV §3 områden har funnits ganska länge och sedan ca 10 år börjats spridas till större områden i citykärnor osv, förutom huvudstaden finns det
  I Eskilstuna, Örebro, Västerås, Malmö, Lund, Åmål och många andra städer. OV på dessa platser gör ett mycket bra jobb, framförallt för den upplevda tryggheten som i många fall är viktigare en den faktiska tryggheten. I Örebro jämförde men brottslighet i city för OV började jobba och efteråt och man fick så höga siffror som 70% minskad brottslighet i citykärnan. Så fortsätt med detta, rekrytera rätt OV, samt öka utbildningslängden för OV med minst 40tim helst 80 Tim.

  SvaraRadera
 8. Bankapatrullen söker nu dig som gillar konflikter..... Lämplig bakgrund är tex avskedad polis, MMA-fighter eller liknande. Även NMR-medlem eller hustrumisshandlare kan komma ifråga för detidstjänst med kort inställelsetid vid upplopp.

  Lön 10kkr fast plus vad du beslagtar.

  Nej jag hoppas det inte behöver gå så illa men jag får dåliga vibbar när polisarbete skall skötas privat.

  SvaraRadera
 9. De har ju inga större befogenheter när de är ute på gatorna, de har samma befogenheter som vilken privatperson som helst. Väktaren får avbryta pågående brott och hålla fast gärningsmannen och kalla på polis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väktare ja, men nu står det ordningsvakt och dessa har polisman befogenhet inom det område de är satta att bevaka.

   Radera
  2. Ok, "inom det område de är satta att bevaka". Vi får se hur det går. Förr i tiden, hade man en patrullerande konstapel med en sabel i sitt gehäng och han lyckades hålla ordning på buset.

   Radera
  3. Problemet är att ordningsvakterna väl finansieras av dem som de är satta att bevaka? Häri ligger ett problem tycker jag.

   Man får betala massor i skatt och tycker sig vara berättigad att staten styr upp och uppräthåller lag och ordning, men i stället blir man hänvisad till att hyra in ordningsvakter för att göra jobbet som staten borde göra för skattepengarna.

   Vad som är värre är när man tar in ordningsvakter är att behovet av poliser minskar, iaf där ordningsvakter upprätthåller ordningen och staten kan snåla in ännu mer på polisen.

   Radera
  4. Att ordningsvakter finansieras av de närmast sörjande ligger helt i linje med Sveriges decentraliserade maktstruktur. Ingen idé att skick pengarna till Stockholm för att sedan med politiska beslut felallokeras ut till löven igen.

   Effektivast är att de närmast sörjande, konsumenterna, får betala och att pengarna vänder redan ute i löven. Sålunda är privata initiativ i fallet ordningsvakter förmodligen det mest effektiva alternativet. P.s.s. vänder de mesta av skattemedlen redan i kommunen, och återförs till medborgarnas belåtelse som praktfulla sportarenor, äventyrsbad och liknande.

   Radera
 10. Det tråkiga, eller vad man nu vill kalla det, är ju att vi nu får betala samma sak två ggr när samhällskontraktet numer bara tycks gälla ensidigt. Som på så många andra områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Det alltmer brutna samhällskontraktet hoppas jag blir en stor valfråga om tre år. Det krackilerar alltmer inom alltfler områden.

   Radera
  2. Skall bli intressant. Frågan är om någon mer i fd alliansen verkligen vill plocka upp bollen? Eller om det blir Jimmies konservativa block som blir ensamma om att vilja ha lag och ordning på stan?

   Jag har en känsla av att det kommer vara ett par partier som vill behålla buset för att inte stöta sig med kärnväljare kanske eller varför man nu vill det. Något parti kommer svamla rundor så att folk blir rent yra i huvudet och röstar på dem ändå.

   Radera
 11. Tycker det är helt rimligt att ha olika nivåer på ordningsmakten. De vore ju ett oerhört slöseri att stationera en högt utbildad polis i en galleria för att fånga snattare och kasta ut fyllon. Då är det bättre att gallerian betalar någon med tillräcklig utbildning för det. Och på samma sätt i nivåer hela vägen upp till mordutredare och liknande. "Rätt man på rätt plats" borde ordningsmaktens devis vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med gallerian är att man betalar ju skatt för att få just den tjänsten av staten, men när staten fallerat att leverera så får man ta saken i egna händer. Får man lägre skatt som tack? Nejdå! Istället ser staten att man kan ytterligare dra in på polisen.

   Att ha olika nivåer står på inget sätt i motsatsförhållande till att låta staten sköta det hela inom ramen för polismyndigheten. Det funkar ju att ha olika arbetsuppgifter (och därtill passande kompetensprofil) på andra arbetsplatser så varför skulle man inte kunna ha det på polisen?

   Radera
  2. Och problemet är att poliskåren har bättre rutiner för att säkerställa att den som håller ordning inte är en av busarna.

   Radera
 12. Bra att man lägger pengar på ordningsvakter.

  Hoppas bara man kan lägga ner allt annat komunen håller på med, så som kulturfestivaler och dagisverksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore det inte bättre om staten la pengar på poliser istället?

   Tycker att man kan lägga ner det här med kommuner helt och hållet. Det är ju ändå inte något som kommunerna har på eget bevåg valt att lägga pengarna på. Ja tills nu när man lägger pengar på att hålla ordning (och kulturfestivaler också iofs).

   Tycker att det kommunen frivilligt lägger pengar på är mest sånt som är att betrakta som förskingrande av skattebetalarnas pengar. I den mån de lägger pengarna på något vettigt tycker jag inte är tillräckligt för att motivera deras rätt att ta ut skatt.

   Radera
  2. Jo, men det kommer inte ske, iaf. inte de närmsta åren.

   Fixa fram ordningsvakter kan göras snabbt och kostnaden blir låg i en storstad där man bor tätt. Tänk om varje sushihak i Stockholm istället var en filial för 2-3 poliser/väktare. De skulle kunna vara på valfri på plats inom en minut

   Jag föredrar nog en modell där staten och EU gör lite, helst begränsat av en konstitution, och eventuella socialistiska experiment sker på kommunal nivå. Då kan folk enkelt flytta ifrån och det blir skattekonkurrens.

   Radera
 13. Har Vänsterpartiet blivit ett anti-invandringsparti. För vad andra typer av förebyggande åtgärder föreställer de sig för att bli av med de afghanska och afrikanska gängen som hänger vid Sergelstorg och som frågar förbipasserande om de vill köpa droger?

  SvaraRadera
 14. Det har redan sagts, men tål att påpekas igen; detta är en naturlig (och i teknisk mening behöver inte vara överdrivet dålig) "lösning" eller reaktion på att samhällskontraktet slutat att fungera i vissa delar. Polisen har efter förstatligandet blivit mer "makro", och man har då i brist på resurser bara prioriterat bort "mikro" verksamheten. Eller i lekmanstermer; man struntar helt enkelt i det, och tar tag i det när tid och resurser tillåter det.

  Detta leder till att kommunhusen är i en rätt otrevlig sits; det blir allt allvarligare problem med grundläggande ordningshållning men det finns ingen plattform som går att använda för att göra något åt problemet.

  Således så köper man in det bästa man kommer åt; vilket i detta fall är privata ordningsvakter. Detta gäller även för andra aktörer i samhället; jag har för mig att större företag som SL och Volvo har skapat egna vaktbolag som i praktiken fungerar som dess egna privatpolis. Och vissa bostadsområden köper in ronderande väktare. I Uppsala där jag bor, har vakter i praktiken ersatt lokalpolis i centrum, och detta fenomen kommer med största sannolikhet att växa i takt med att ingen politisk kraft verkar vara intresserade av att göra något åt det.

  -Skulle inte förvåna mig om det inom en snar framtid börjar komma en diskussion om att Securitas & Co kan ta hela ordningshållningsdetaljen i vissa områden...

  Kanske det dyker upp en form av ordningsvakt, typ skyddsvakt men kopplad till ett vanligt distrikt istället för ett skyddsobjekt?

  Det finns stora risker med utvecklingen dock. Ingen vet riktigt vad som händer om man outsourcar kärnverksamhet till privata företag. Och vad händer med den lokala maktkoncentrationen? Säg att den lokala ICA-handlaren tröttnar på att bli utsatt av det lokala moppegänget, och skapar sitt egna vaktbolag, som sedan får kontrakt för hela bygden...vill man verkligen att den lokala ICA-handlaren skall ha så mycket makt? Vad händer om andra lokala makthavare också tar kontroll över "polisen" med egna bolag? Vill vi att Securitas ska ha så mycket makt? Vem skall kontrollera detta?

  I vilket fall kommer det här hålla på tills politiken tar krafttag och återställer samhällskontraktet. Vilket de inte kommer att göra.
  -Den stora frågan enligt mig bör vara varför de inte gör det.

  SvaraRadera
 15. Det har redan sagts, men tål att påpekas igen; detta är en naturlig (och i teknisk mening behöver inte vara överdrivet dålig) "lösning" eller reaktion på att samhällskontraktet slutat att fungera i vissa delar. Polisen har efter förstatligandet blivit mer "makro", och man har då i brist på resurser bara prioriterat bort "mikro" verksamheten. Eller i lekmanstermer; man struntar helt enkelt i det, och tar tag i det när tid och resurser tillåter det.

  Detta leder till att kommunhusen är i en rätt otrevlig sits; det blir allt allvarligare problem med grundläggande ordningshållning men det finns ingen plattform som går att använda för att göra något åt problemet.

  Således så köper man in det bästa man kommer åt; vilket i detta fall är privata ordningsvakter. Detta gäller även för andra aktörer i samhället; jag har för mig att större företag som SL och Volvo har skapat egna vaktbolag som i praktiken fungerar som dess egna privatpolis. Och vissa bostadsområden köper in ronderande väktare. I Uppsala där jag bor, har vakter i praktiken ersatt lokalpolis i centrum, och detta fenomen kommer med största sannolikhet att växa i takt med att ingen politisk kraft verkar vara intresserade av att göra något åt det.

  -Skulle inte förvåna mig om det inom en snar framtid börjar komma en diskussion om att Securitas & Co kan ta hela ordningshållningsdetaljen i vissa områden...

  Kanske det dyker upp en form av ordningsvakt, typ skyddsvakt men kopplad till ett vanligt distrikt istället för ett skyddsobjekt?

  Det finns stora risker med utvecklingen dock. Ingen vet riktigt vad som händer om man outsourcar kärnverksamhet till privata företag. Och vad händer med den lokala maktkoncentrationen? Säg att den lokala ICA-handlaren tröttnar på att bli utsatt av det lokala moppegänget, och skapar sitt egna vaktbolag, som sedan får kontrakt för hela bygden...vill man verkligen att den lokala ICA-handlaren skall ha så mycket makt? Vad händer om andra lokala makthavare också tar kontroll över "polisen" med egna bolag? Vill vi att Securitas ska ha så mycket makt? Vem skall kontrollera detta?

  I vilket fall kommer det här hålla på tills politiken tar krafttag och återställer samhällskontraktet. Vilket de inte kommer att göra.
  -Den stora frågan enligt mig bör vara varför de inte gör det.

  SvaraRadera
 16. Företagen inom handeln lägger också mycket pengar på ordningsvakter. Kostnaden för stölder, ordningsvakter, larm och andra förebyggande åtgärder är ca 20 miljarder som företagarna får stå för. En tredjedel är kostnader för stölder mm och resten förebyggande åtgärder. Nästan i storleksordningen vad polismyndigheten kostar.

  SvaraRadera
 17. Kommunerna är väl de mest korrupta myndigheterna Sverige har. De ska absolut inte ha förfogande över någon ordningsmakt också. Fy vad hemskt!

  SvaraRadera
 18. "tyvärr utan fullständiga polisiära befogenheter"

  Jag skulle snarare säga "tack och lov utan polisiära befogenheter" Den dag rättsväsende privatiseras är undergången nära.

  SvaraRadera
 19. I Stockholm city finns det väktare överallt. problemet verkar vara att de inte får göra något i förebyggande syfte. Jag tror att det behövs en nivå mellan väktarnas 2 veckors utbildning och polisens 3+ år högskola. Fram med fler poliser på gatan som har kortare utbildning och sen kan resten vidareutbildas till högre akademiska poäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu handlar artikeln dock inte om väktare..

   Radera
 20. Återkommunalisera snuten å det snaraste!

  SvaraRadera
 21. Det beror nog på att det är knökfullt i fängelserna så då satsar man på väktare istället. Väktare ger sken av en synlig trygghet men eftersom de bevakar/håller ordning och inte lagför brottslingar.

  SvaraRadera
 22. I ekvationen tillkommer också att varje ordningsvakt som är ute och arbetar till viss mån belastar polismyndigheten. Varje omhändertagande eller gripen för brott ska skyndsamt lämnas över till polisman för prövning och eventuell vidare hantering. Detta är i sak bra för rättssäkerheten men vid någon punkt åker alla polisbilar tillslut endast runt för att agera förmän till ordningsvakten.
  Behövs fler ordningsvakter och poliser.Man bör nog också se över och utöka ordningsvakten befogenheter inom vissa områden, självklart förenat med utbildning och "selektering" av vilja som lämpar sig för jobbet.

  SvaraRadera
 23. Man kan notera att det är många som ropar på att "kommunalisera" Polisen för att lösa dess problem. Man kan också hoppas att det inte är samma människor som ropar på att återförstatliga skolan för att lösa dess problem...

  SvaraRadera