Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-08-13 15:39

OMXS30 vid stödet - nytt guldprisrekord på tyska makrosiffror

OMXS30 befinner sig nu i ett stödområde efter fortsatt börsfall under dagen, enligt berättelserna drivet av svaga tyska makrosiffror. Guldpriset noterade efter lunch nytt prisrekord i svenska kronor.
Dagschart OMXS30.
Stockholmsbörsens storbolagsindex befinner sig alltså vid det stöd som bildades vid börsbotten maj-juni, efter att i skrivande stund backat 1.31%. Fallande börser idag skylls på att ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar sjönk kraftigt. Förväntningarna föll från -24.5 till -44.1 efter att analytikerna killgissat prognosen -28.5. Nuläget föll från -1.1 till -13.5 med killgissningen -7.0. Framåtblickande ZEW-index är på nivåer man såg innan finanskrisen 2008 eller under skuldkrisen 2012.

Tyska DAX-index har just nu bara fallit -0.97%, så Stockholmsbörsen straffas lite extra, vilket kan förklaras av att EUR föll något och svenska kronan stärktes.

Trots kronförstärkningen noterades nytt prisrekord för guld i svenska kronor strax efter lunch. Det nya prisrekordet är 471:38 SEK. Frågan börjar bli när guldet går över 500:- SEK per gram?

När väl stödområdet ryker kan vi förvänta oss att nästa stöd för OMXS30 hittas runt 1400, dvs där börsen vände runt årsskiftet, eller cirka 7% ner från dagens läge.

OMXS30 är nu -6.13% på 12 månader, eller stark börs alla som står utanför är förlorare, som det också heter i kommentarsfältet här på bloggen. Tills det helt plötsligt blir väldigt tyst i ämnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Ekonomimedier lär paradera experter som ser varje nedgång som en köpsignal. Gäller att förse säljarna med köpare.

  SvaraRadera
 2. Stöder håller! OMXS30 går upp. Amerikanska börsen rusar upp genom nya diskussioner i handelskonflikten! Oroa er ej.

  Tycker snarare att det blir tyst här inne och folk gottar sig, när det kommer positiva signaler vad gäller konjunkturen, bopriser, börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många gånger ska Trumpen manipulera börsen? Den här nyheten var en svaghetssignal för Trump i förhandlingarna med Kina. Doftar desperation över allt sämre globala makrosiffror...

   Radera
  2. Trump har gjort börsen till "sin", och måttet på hur lyckat hans presidentskap är. Alla ska prata om börsen, medan det verkliga dramat utspelar sig i den reala ekonomin och på skuldmarknaden.

   Radera
 3. Häromdagen varnade Aftonbladet för ras på nån av löpsedlarna, om jag minns rätt.

  Man ser det man vill se. Är det verkligen nån som tror att börsen ska gå upp varje dag, eller för den delen varje år? Det kan mycket väl vara så att det ATH i SEK jag såg den första augusti inte nås förrän om fem år eller nåt, vi får se. Hatten av för den som hittar en bra timingstrategi, det är bara att gratulera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja journalisterna på aftonbladet som ligger på under 7,5 inkomstbasbelopp vet säkert hur man investerar rätt.

   Radera
  2. ”Man ser det man vill se”....Gäller ju likväl domedagsprofeterna här inne.
   Jag är inte inne på börsen längre och har inget intresse att den ska gå upp. Men jag kan förstå varför den fortsätter upp. Låg ränta och brist på alternativ.

   Radera
  3. @Mr Perfect: Det är inte alls brist på alternativ. Skånska bostäder. :)

   Radera
  4. Goofy: Tack! Glömde det självklara.

   Radera
  5. Jo just företag ("aktier") och fastigheter ligger bra till om man har gott om tid på sig. Men som sagts, jag skulle inte bli förvånad om det var så att det ATH för totalavkastningen som sattes nu i juli förblir ATH under en längre tid, kanske flera år. Du ser själv vad som händer på börserna -- först nedåt, sen kraftigt upp vid signaler om lättnader i handelskonflikten. Det kan gott gå ner ordentligt härifrån om det politiska läget surnar, och vi vet ju alla att lågkonjunkturen närmar sig / är här.

   Radera
  6. Joakim: Ja, nu går framförallt amerikanska börsen upp rejält efter senaste signalerna om handelskonflikten och många fick fel här inne om att svenska börsen skulle sluta under stödnivån och fortsätta rakt ner i källaren.
   Tror ngn på allvar att det skulle utlösas ett regelrätt handelskrig? Jag har hela tiden trott att det inte blir så illa.

   Radera
  7. Tja, det kan fortfarande hända, men det har väl varit standardanalysen -- att detta är en del av en ny sorts maktkamp. Kan lika gärna falla platt, och så har vi Brexit på toppen och en avtagande konjunktur (särskilt tysk industri osv). Att exakt förutspå detta och hitta toppar och bottnar _på börsen_ tror jag är svårt dock -- framför allt har vi ingen spekulationsmani idag där alla pratar om IT-aktier (som 1999) eller liknande, och inte heller några större kredituppgångar. Det som dock sticker ut lite är de skarpt negativa statslåneräntorna, det kanske är där det smäller så småningom...

   Radera
  8. Hur som helst är SEKetas det sista man vill ha. Snart är vi nere under procenten i boräntor och vem vet om vi kanske t.o.m. får utökade räntekostnadsavdrag. Det hade varit kul att se. Man måste ju stödja låntagarna. Det är ju ändå dom som driver ekonomin.

   Radera
  9. Goofy.
   Har inte sek stärkts lite mot usd och eur senaste dagarna.(extremt kortsiktigt),
   Vill tro att det syns i mina obligationsfonder iaf

   Radera
  10. Ytterst marginellt, SEK är svag.

   Du har redan negativa räntor i Danmark Goofy. Kommer kanske hit sen också, vem vet.

   Radera
  11. @Turboprop: Ja marginellt. En bekant är nere vid medelhavet och berättade en lite komisk grej: Mindre växlingskontor ville inte växla SEK då valutan tappar för snabbt utan dom hänvisade till banken istället.

   Radera
  12. Goofy: Intessant!
   För övrigt så ligger Danmark före Sverige i många aspekter, inte minst politiskt.
   Minns när min faster boende i Köpenhamn sen länge o i början av 2000-talet nämnde att Sverige kommer få ett starkt parti motsvarande dansk folkeparti så småningom. Vad hände sen vet alla och nu håller S och M att svälja en del av SD:s politik och det kommer bli tydligare inför nästa val. Precis vad som hände i Danmark.

   Radera
 4. Hej Lars,

  Har du lagt ut någon statistik på börsen över de senaste åren där du rensar bort inflationen? Jag har letat runt lite på bloggen utan att lyckas hitta något (men någon kollega hävdade bestämt att du lagt upp det för ett tag sedan). Hade varit kul att se faktiskt värde de senaste låt oss säga 20 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den senaste kompletta 20-årsperioden (som slutade 2018) innebar en uppgång på +292,5% efter inflation, eller +7,1% årligen.

   Faktum är att den senaste 20-årsperioden med negativ totalavkastning på Stockholmsbörsen var 1915-1935. Även på 10 år så tenderar avkastningen att vara positiv, senast det var negativt var 1969-1979. Men det kan helt klart hända, och absolut på fem år (och på ett år är det ju hög chans att ha negativ totalavkastning).

   Radera
  2. Tja, vi har ju haft en enorm välstånd sökning sedan 1920-talet tack vare teknikutvecklingen, med vissa undantag såklart pga ekonomiska kriser etc.

   Om inte det a speglade sig i börserna vore det konstigt.

   Frågan är vad som händer på sikt med klimatet och energitillgångarna samt övriga tillgångar som odlingabar mark, naturresurser i övrigt osv om det ger ett ökande välstånd?

   Radera
  3. Ja, samtidigt som vi gått genom världskrig, oljekris, kallt krig, 90-talskris, asienkris, gigantisk bolånebubbla, eurokris mitt under dessa 20-årsperioder.

   Min poäng är mest att det på lång sikt oftast är en god affär att äga bitar av svenskt eller utländskt näringsliv (eller för den delen fastigheter), om man vill ha inflationsjusterat positiv avkastning. Det kan nog fortsätta så även framöver, även om det just nu är ganska dyrt att köpa in sig. Det får gärna bli billigare!

   Radera
  4. När näringsliv blir mer värt och ger högre löner ökar potentialen för arbetare att betala högre priser för det de vill ha, som fastigheter, så det hänger ihop.

   Radera
  5. Tror Joakim söker den här:
   https://cornucopia.cornubot.se/2017/10/stockholms-huspriser-fran-1875-till-2017.html

   Enligt den kan bostäder falla i värde med ca 80%.

   Radera
  6. Det stämmer bra. Jag tänkte på totalavkastningen för fastigheter, som varit förvånansvärt hög historiskt.

   Mer data finns i den här skriften: The Rate of Return on Everything, 1870-2015. Citat:

   "In terms of total returns, residential real estate and equities have shown very similar and high real total gains, on average about 7% per year. Housing outperformed equity before WW2. Since WW2, equities have outperformed housing on average, but only at the cost of much higher volatility and higher synchronicity with the business cycle. The observation that housing returns are similar to equity returns, yet considerably less volatile, is puzzling. Diversification with real estate is admittedly harder than with equities. Aggregate numbers do obscure this fact although accounting for variability in house prices at the local level still appears to leave a great deal of this housing puzzle unresolved.

   Before WW2, the real returns on housing and equities (and safe assets) followed remarkably similar trajectories. After WW2 this was no longer the case, and across countries equities then experienced more frequent and correlated booms and busts. The low covariance of equity and housing returns reveals significant aggregate diversification gains (i.e., for a representative agent) from holding the two asset classes. Absent the data introduced in this paper, economists had been unable to quantify these gains.
   "

   Radera
  7. Kent: Tror du själv på det?

   Radera
  8. Mr Perfect,

   Med dagens extrema räntor, svar nej.
   Med historiskt sett mer normala räntor, svar ja.

   Följdfrågan blir hur länge det dröjer innan vi återgår till historiskt normala nivåer.

   Radera
  9. Inte så stor risk va? Börsen är också delvis manipulerad av låga räntor, bara att anpassa sig efter läget, istället för att intala sig att börsen ska rasa typ 80 % som vissa gör här inne.
   Minns jag läste ett uttalande för några år sen från en VD på en av våra storbanker. Han trodde att vi har minst ett decennium av rekordlåga räntor framöver, så minst några år till. Jag tror han får rätt.

   Radera
  10. @Mr Perfect: Jag läste uttalanden från Ingves och journalister för några år sedan som varnade för att boräntor skulle ligga på minst 5% nu. Experterna brukar ha fel. Varnar dom för höga räntor om 10 år blir det förmodligen om 40 år.

   Radera
  11. Så länge penningmängden fortsätter att öka lär även tillgångspriserna göra det, särskilt i SEK om kronförsvagningen fortsätter

   Radera
  12. Och så länge löneökningarna inte följer produktivitetsutvecklingen måste växelkursen anpassa sig via ökad penningmängd.

   Radera
  13. Men nu har vi konstaterat att vi har ett överflöd av akademiker i landet så snart drar väl produktivitetsökningen igång ordentligt...

   Radera
  14. Mr Perfect, Mycket möjligt att den där VDn får rätt om de kommande 10 åren, sen då? Tror du vi kommer ha negativa räntor i all framtid?
   Och tror du att de inflationsjusterade bostadspriserna för all framtid kommer ligga 5-6 gånger högre än det som varit en slags normalnivå i 100 år?

   Glöm inte att de flesta av dagens bostäder kommer vara jämnade med marken om 200 år. Det känns lite besynnerligt att extrapolera en evig uppgång på förgängliga ting.

   Radera
  15. Kent: mkt möjligt att det kan bli minusränta i 20 år. Har följt den här bloggen i ca 8 år och det enda de flesta läsare tjatat om här inne är när vi ska återgå till räntor på 5-10% bara för att vi haft det tidigare. Så fel alla hade.

   Bopriserna kan mkt väl fortsätta upp eller gå sidleds där jag bor om ovanstående scenario fortsätter.

   Jobbar själv som arkitekt och historiskt hade vi nog haft kvar många byggnader som är över 200 år gamla om det inte vore för dumdristiga politiska beslut på 60-talet. Gör vi inte om samma misstag så kan nog dagens hus som vi bygger stå kvar om 200 år om vi inte drabbas av krig, naturkatastrofer, havsnivåhöjningar.

   Radera
  16. Många gamla bostäder.... Anekdoter påverkar inte genomsnittet nämnvärt. Lycka till med livet i den nya ekonomin!

   Radera
 5. Inte så bra i längden men kul med guld!

  Jag har sökt lite men var är produkterna? Den givna SPDR Gold Shares ETF har slutat säljas så i vad ska man handla om man vill undvika fysiskt, bolag och dyra cert?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Nordnet:
   ETFS Physical Gold (VZLD)
   ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)

   Radera
  2. Tack! ETFS Physical Swiss Gold, https://next.nordnet.se/market/other-certificates/16128421-etfs-physical-swiss verkar bara kosta 0,19%.

   Avanza ser dock ut att sakna vettiga alternativ.

   Radera