Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2019-08-17 08:05

OMXS30 kvar vid stödet

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är kvar vid stödet runt 1500, efter en ordentlig upprekyl under fredagen, som avslutade den tredje röda veckan på raken.
Dagschart OMXS30.
OMXS30 föll 0.79% under veckan, efter en återhämtning på +1.58% under fredagen. 

Det stödområde jag skrivit om runt index 1500 verkar alltså hålla än så länge. Det är inte omöjligt att vi därför kan få se fortsatt upprekyl innan det tar fart nedåt igen.

Även de amerikanska börserna fick se motsvarande återhämtningar. Russel 3000 är ner 1.11% på veckan, men steg +1.52% i fredags.

OMXS30 är nu -5.70% på tolv månader. Guldpriset är +35.43% på samma period och USDSEK har gått +5.41%. EURSEK har gått +2.25% på ett år. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Ibland går det upp, ibland går det ner.

  SvaraRadera
 2. Tjänade lite fikapengar på swingtrade där.

  SvaraRadera
 3. Mycket fina bolag som nu går att köpa billigt, men själv passade jag igår på att hämta hem vinster i Climeon, Fenix och Nibe som jag suttit länge i. Trots gårdagens ras i Nibe och trist utveckling i Climeon den senaste tiden så känns det som det är läge att hämta hem vinsterna nu.

  Återstår att lösa var likviditeten skall placeras över lågkonjunkturen. Förslag?

  SvaraRadera
 4. Redan 1477 till 1520 är ju en ordentlig studs även om det inte skulle bli mer.

  SvaraRadera
 5. Hoppas nu att alla förstår att guldet i första hand är kontracykliskt och inte ett skydd mot inflation. Om vi hade hög inflation nu eller runt hörnet så skulle olja, koppar, silver och räntor stiga, vilket de inte gör med undantag för guldets bråkiga kusin silver. Men vid inflation så stiger silver med hävstång visavi guld. Ratiot dem emellan är fortfarande på rekordnivåer.

  Guldbolaget Wesdome är väl ca en dubbel sedan jag nämnde det vid flertal tillfällen på bloggen för ca 7-8 månader sedan.

  SvaraRadera
 6. Det måste vara skönt att som majoriteten här verkar tycka att svenska börsen ska ner på sikt. Tvärsäkra prognoser, inte helt olik Riksbanken.
  Min fråga till er. Hur kan ni vara så säkra på det? Vad vet ni som ingen annan vet?
  Obs. Konjunkturmodell etc är inget argument. Det måste vara fakta som inte någon känner till och som inte är diskonterat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Därför utgör svenska börsen ca. 7,5% av min portfölj.

   Radera
  2. Har du någon åsikt om Vietnam?
   Jag har ju varit positivt inställd länge så intressant med din åsikt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Stefan: Vietnam kommer säkert växa på bra ekonomiskt. Vietnameser är hårt arbetande och duktiga och deras befolkning projekteras växa och peaka någonstans kring 115 miljoner inom 40 år så dom kommande 40 åren tror jag är ljusa för Vietnams ekonomi till skillnad från Japan där demografin är negativ.

   Radera
  5. Nu kommer ju Sverige befolkning också att öka men jag är tveksam till om produktivitetsnivån bibehålls.

   Radera
  6. Tack för feedback.
   Sen har vi även valutan att ta hänsyn till, Dong/SEK.
   Det är ju en mer osäker variabel.

   Radera
  7. Vad tror du då? Hur kommer det förhållandet utvecklas?

   Radera
  8. @Stefan och @Goofy: Hur investerar ni i Vietnam? Någon fond att rekommendera?

   Radera
  9. https://www.pensionsmyndigheten.se/service/fondtorg/fond/762823

   Radera
  10. Pass vad gäller valuta.

   Radera
  11. Tyvärr får man ingen rabatt om man handlar den utanför pensionsportföljen. Finns dock ETFer man kan köpa för runt 0,6% i avgift.

   Radera
  12. Vilken ETF förespråkar du?

   Radera
  13. Nä ja hittade bara "VanEck Vectors Vietnam ETF (VNM)" men den handlas i USD så resultatet är inte lika imponerande.

   Radera
  14. Stefan: Precis det jag ifrågasatt i ca 2 års tid.
   De har gett sig fan på att börsen o bopriserna ska ned o hänvisar till 5011 olika faktorer, men helt missat det viktigaste d v s Lågräntepolitiken och sekundärt ett underliggande behov.

   Radera
 7. Har varit i Saigon. Trevligt men inget Bangkok på långa vägar som jag hade trott. Man kanske just därför finns det en uppsida att ta positioner i.

  SvaraRadera