Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-31 19:44

Odlingsfoton - bra säsong i år

Överflödet i odlingarna fortsätter, nu när temperaturen ligger rätt perfekt runt 20 grader dagtid och med god inblandning av nederbörd. Det gäller fortfarande att äta mycket vegetariskt för att alls hinna med. Lite foton nedan.
Tomater i växthuset.
Allmän överblick. Vildapel både till vänster och höger om äppelträdet.
 Det växer betydligt bättre i år, än under förra årets torra och extremt varma sommar. Om inte annat märks det på att det är grönt och inte brunt, och att även äpplena trivs mer än väl i år. Kan bli en hel del cider, givet att man hinner med.
Grönkål.
Blomkål.
Vi fick ordnat till ordentliga egensydda överdrag för kålodlingarna, vilket har gett rejäl tillväxt av grönkål, blomkål och framåt vintern även brysselkål.
Frilandsgurka.
 Kanske allra bäst växer frilandsgurkorna, där det kanske blir ett halvt till ett kilo om dagen, och man lätt missar att plocka allt, så de växer sig stora och behöver skalas innan de äts.
Halloweenpumpa.
Halloweenpumporna är rent av orange och mogna redan nu i augusti, medan de egentligen inte ska vara klara förrän september-oktober.
Vinterpumpa, turbanpumpa.
Inne i växthuset börjar det se lite skräpigt ut, men det blir kanske ett halvt kilo tomater om dagen, aubergine, paprika, physalis och bondbönor fortfarande.
Växthuset.
Tomater.
 Känns som att vi lätt kan ha gott om tomater långt in i oktober i år.
Dagens tomater till lunchsalladen och ... 
... här även med dagens skörd av gurka.
 Förhoppningsvis hinner vi med att lägga in en del gurka också.

18 kommentarer:

 1. Fina bilder. Har också egna tomater till alla måltider. Äpplen är och blir det också mycket av. Hinner jag blir det lite vinförsök igen. Blir alltid vin när jag försöker med äpplena men sällan högre kvalitet. Systembolaget lyckas bättre.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl inte systembolaget som gör vinet.

   Radera
  2. @Nanotec: Prova att göra glögg på vinet. Det brukar bli bra. Jag kör med Santa Marias glöggkryddor.

   Radera
 2. Vegetariskt är populärt just nu. Som tur är har alla lunchrestauranter nuförtiden ett sånt alternativ. Bra om man slipper laga själv. Dock riktigt snygga bilder.

  SvaraRadera
 3. Gjorde vin på krusbär. Det blev inget vidare. Nu hoppas jag på att rådjuren skall äta upp dem, vilket hände ett år. Annars får jag ta dem i min morgonsmothie (frukost).

  SvaraRadera
 4. Sådär i år men jättefina morötter i stor mängd, en vegan skulle bli grön som grönkål av avund.

  SvaraRadera
 5. Trevliga och fina trädgårdsbilder! Även jag upplever att det varit en bra sommar för trädgårdsodling. Även bra med frukt och bär. Jag har inte testat frilandsgurka, det ska göra nästa år.

  SvaraRadera
 6. Hur gödslar du, och hur håller du skadedjur borta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stallgödsel. Skadedjur hålls borta med duk.

   Radera
 7. Antar att det är din preppersida som gör att du odlar eller är det bara ett intresse?

  I vilket fall som helst är det intressant att notera hur olika människor möter den kommande tiden. Vissa bunkrar upp kosing, några snickrar på självhushåll osv. Vi får väl se hur framtiden ter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken, egenodlad mat smakar mycket bättre

   Radera
 8. Fina bilder. Även den ökade koldioxidhalten i atmosfären drar sitt lilla strå till stacken (”greening of the earth”). Kommersiella växthusodlare kan öka CO2 ända till 1000-1500 ppm för att få bättre skördar. (Och givetvis motsatsen: nånstans runt 150 ppm dör merparten landlevande växter.)

  SvaraRadera
 9. Få saker som slår att laga egenodlad mat. Det krävs inte speciellt mycket för att odla till sig själv och ge bort till släkt och vänner för sälja går ju inte...

  Hur lätt hade vi inte kunnat öka kvaliteten på vår mat samt självförsörjningsgraden om det vart möjligt för hobbyodlare och sälja överskottet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt att som hobbyodlare sälja överskottet. Färska grönsaker får säljas, du kan sätta upp intäkterna som hobbyinkomst och behöver inte ens enskild firma.

   Radera
  2. Hur mycket har du själv sålt?

   Det går inte för det är så ekonomiskt olönsamt att det inte uppstår naturliga marknader för det. Om man kan tjäna 10 000 extra är det ingen som gör det för marknadsföring, byråkrat i och annat är för betungande.

   Förr var det något enklare när innan de införde kassalagen. Efter det dog det mesta av försäljning som är säsongsrelaterat

   Radera
 10. Såg riktigt fint ut..

  SvaraRadera