Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-08 21:26

"Not bad, not great"

Nedan ser ni mätningar av den joniserande strålningen nära det drabbade området i Sverodvinsk öster om Archangelsk i Ryssland. Om jag läser detta rätt är nivåerna ca 200 mikroRöntgen per timme, eller 2 mikroSievert, runt 10-20x svensk bakgrundsstrålning och under gränsnivån för evakueringszonen runt Fukushima. Nej, konverteringen Röntgen-Sievert är inte exakt 100x, men det duger.


Källan går inte att verifiera, annat än att den första mätningen verkar gjord idag utifrån en handskriven papperslapp på filmen, men om den är autentisk eller någon strålningskälla används dolt för att få de här resultaten går inte att avgöra. Det kan också vara ett skalfel och en annan skala, men baserat på knäppningarna på ljudet så är det här höga nivåer, långt ifrån normalläget med en enstaka knäppning med några sekunders mellanrum

Den finska strålsäkerhetsmyndigheten har en websida man kan titta på deras mätstationer, där dock inget särskilt märks av.

Jag kör just nu en egen ny mätning, men för statistisk relevans behövs åtminstone en timme, så efter 22:00 har jag de siffrorna. Aktuella preliminära siffror är inget att oroa sig det minsta över, 0.16 mikroSievert per timme, upp från förra mätningens 0.12. Mätningen är mest till för att se om strålningsnivåerna stiger även här på västkusten i Sverige. Går de inte över 0.30 är det svårt att säga att något egentligen har ändrats här, då det finns naturliga variationer. Tillägg: Aktuell uppmätt nivå hemma är 0.15 mikroSievert per timme, dvs inget konstigt alls och inte en skillnad mot tidigare 0.12 som innebär något.

Hänvisar även till tidigare inlägg i ämnet, angående att mäta strålning, och olika nivåer:

"Några relevanta siffror. SSM anger här att normal bakggrundsstrålning är en dos om 1 milliSievert per år. Det blir alltså 1/(365*24)=0.11 mikroSievert per timme. Som jämförelse ger en röntgenundersökning 0.1 - 0.15 milliSievert.

Gränsvärden på arbetsplatser är högst 50 milliSievert på ett år, max 100 milliSievert på fem år (20 milliSievert om året), men normalläget är cirka 2 milliSievert på ett år för personer som arbetar på kärnkraftverk, eller dubbla den normala dosen för allmänheten."

Tilägg: Rapporter finns om att explosionen skulle skett ombord på ett fartyg, eventuellt det ryska kärnbränslefartyget Serebryanka, som var i området och inte har uppdaterat sin position på några timmar.

6 kommentarer:

 1. Vet inte vart du fått uppgifterna om stråldosen vid röntgenundersökningar, men så här står det hos SSM

  https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/stralning-i-varden/om-stralning-i-varden/patientdoser-vid-rontgen/

  Dvs allt från 0.04 till 8 mSv vid helt vanliga röntgenundersökningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större spann alltså. Kanske var någon specifik typ av röntgenundersökning, t ex tandläkaren, vilket väl är den vanligaste.

   Radera
 2. När man flyger får man i sig ca 0.003 milliSievert per timme. Också bra jämförelsetal i dessa sammanhang.

  SvaraRadera
 3. Apropå Ryssland, SVTs Morgon hade idag ett av porträtt av Putin 20 år vid makten. De rapporterar hans höga "valresultat" utan att nämna omfattande valfusk, oppositionella som fängslats/mördats, journalister som tystats, propagandastyrd TV mm.

  Bara för folk lägger en lapp i en låda så betyder det inte att det är ett demokratiskt val. Jag tycker ordet skenval ska användas när det handlar om diktaturer som försöker skapa legitimitet genom att ha något som liknar en valprocess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dem kanske borde ändra Rysslands nationaldjur till Skenval (Putinidae Fejkus Democratis) :D

   Radera
 4. Baserat på vad ryssarna själva har sagt så skulle jag misstänka att det är en sk. "poodle thruster" som exploderat. En "poodle thruster" är en form av Radio Isotope Generator, RTG, men istället för att producera el så producerar den små mängder dragkraft genom att ett arbetsmedium upphettas varvid man får en gasstråle med hög hastighet. Kan användas för satelliter och liknande.

  SvaraRadera