Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-09 13:14

Nederländska stridspiloters familjer fick hotfulla ryska samtal

Nederländska stridspiloters familjer fick hotfulla ryska samtal medan piloterna var placerade i Natos incidentberedskap i Baltikum. Bland annat föreslog samtalen att det vore bättre om piloterna återvände hem.
Amerikansk F-16 på USS Intrepid-museumet i New York.
Då Estland, Lettland och Litauen inte har något eget flygvapen roterar andra Natoländer jaktplan för incidentberedskap i Baltikum. 2017 var det Nederländernas tur med sina F-16.

Samtidigt som nederländska piloter tjänstgjorde i incidentberedskapen blev deras familjer uppringda av personer med rysk accent som frågade vad piloten gjorde där, vad familjen tyckte om det och sade att det kanske vore bäst om piloten åkte hem istället. Detta enligt uppgifter till nederländska tidningen Telegraaf (icke-länk pga EU:s länkskatt www.telegraaf.nl/video/1083843411/militairen-bang-dat-hun-familie-gepakt-wordt).

Nederländernas underrättelsetjänst publicerar inte längre sammanställningar om hot mot tjänstgörandes familjer, men bekräftar att de känner till förfarandet. Om andra länders personal är drabbade är okänt.
Tapa, Estland.
Intressant är att det verkar skett telefonavlyssning, då familjerna generellt blivit uppringda personerna med rysk brytning strax efter att ha talat med sina piloter. Till saken hör att det finns ryskt ägande i teleoperatörer i Baltikum, och därmed högst praktisk möjlighet att olagligt avlyssna all mobiltelefontrafik, eller få tillgång till loggar över telefonsamtal, t ex maskat på samtal från en nederländsk mobil i Estland till en nederländsk mobil i Nederländerna, kanske lokaliserat till området runt flygbasen i Tapa. Detta visar på att ryskt ägande bör undvikas för teleoperatörer hos demokratier, alternativt att telekombolags driftspersonal kan vara infiltrerade av ryska agenter.

Ryssland och Kreml-diktaturen ser alltså ut att ha tillgång till loggar eller samtal hos teleoperatörerna i Baltikum, och ger sig på anhöriga till tjänstgörande militärer.

Huruvida även andra länders piloters familjer har drabbats av liknande hotfulla samtal är okänt, men kan nog anses vara högst sannolikt.

19 kommentarer:

 1. Antyder du att utförsäljning av samtliga tågstationer, flygplatser, hamnar och styrsystem för trafik och luftrum till diktaturer där allting fjärrstyrd från diktaturens hemland med deras egen telekommunikationsutrustning skulle kunna utgöra grund för påverkan av svenska intressen?

  Jag är chockad. Fred på jord!

  Kanske läge att låta Spektra komma till heders igen. Sålde de inte säkra telefoner? Skulle kanske kunna vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du företaget Sectra? De som i sina broschyrer är mer intresserade av att framhäva hur många av deras anställda som är maratonlölpare och/eller är piloter än vad de tillverkar.

   Radera
  2. S.P.E.C.T.R.E? fredagsmyspuss

   Radera
 2. Är det vanligt med tavel försäljare i NL?
  Jag såg aldrig några där när jag bodde i NL, men å andra sidan var jag inte täett strategiskt mål.

  Men kommer det en snubbe och erbjuder en replik billigt av "Girl with a pearl earring" och brytning (nederländska är nästan omöjligt att tala accentloos om man inte är född där) kanske man skall dra öronen åt sig, stänga fönster luckorna, ta in osten, tända en joint och ringa Politie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tavelförsäljningen är nog ganska passé numera, det räcker kanske med Facebook, Streetview, allmänna publika register mm etc.

   Radera
  2. Det vore kanske effektivare att ringa piloterna än deras familjer:
   Rysstroll: Har du några nakenbilder av din familj?
   Pilot:Nej
   RT: Vill du köpa?


   (RT kan förstås bytas ut mot BD i andra ämnestrådar)

   Radera
  3. Precis, valla får i Wyoming är ju trevligt men lite enehanda i längden.

   Radera
  4. https://www.theguardian.com/world/gallery/2019/aug/09/vladimir-putin-20-years-in-power-in-pictures#img-5

   Radera
 3. Det här har hänt personal i utlandet sen innan mobiltelefoner var i allmänt bruk, har man ovanligt efternamn t ex kan man ju hitta folks familj i hemlandet utan loggar.

  Förekommer även vad jag förstår i Afghanistan, åtminstone har det funnits rekommendationer att inte ens starta mobilen där eftersom talibanerna på ett eller annat sätt ska ha haft tillgång till basstationerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tinder och militär övningar?

   Swipe right and Time on Target?

   Radera
 4. Naturligtvis kan det finnas mattanter och städare på de där baserna som samarbetar med olika säkerhetstjänster och som har råkat ta med sig nån liten fiffig apparat till flygbasen, vem vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avlång och surrar den?

   Radera
  2. Dr Whos soniska skruvmejsel?

   Radera
  3. Ben. Skambelägg inte baltiska mattanter och den njutning de unnar sig på sina få, korta raster.

   Radera
 5. Då får man ringa hem via krypterad ip-telefoni. Rimligen har inte ryssen kapacitet att avlyssna den trafiken. Iaf inte i ett annat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket svensk personal (åtminstone diplomater och SSG,SOG eller vad de nuförtiden kallas )utomlands använder sig av. Att piloter i NATO land inte skulle göra det tycker jag låter som fejk news. Jag brukar påpeka att ex även vi här hemma utsätts för propaganda/desinformation/psy ops från våra egna makthavare (alltså inte enbart svenska sådana). Detta brukar leda till att jag blir censurerad (vilket jag förstår,bloggaren vill såklart sprida sitt narrativ på SIN blogg, samt att jag sannolikt haft en dryg/otrevlig ton.) Så min analys är att i detta fall kan det lika gärna vara bullshit. Med detta sagt så är givet vem Fi är, och ryssen ägnar sig åt alla möjliga typer av hot och garanterat åt avlyssning av ex. Teletrafik för att som övriga aktörer på den geopolitiska scenen "bevaka sina intressen".

   Kan tillägga att skulle nu piloter/annan kritisk personal inom NATO inte använda sig av krypterad kommunikation så blir jag fan mörkrädd. men man vet aldrig, inkompetensen i dylika organisationer/strukturer är kanske inte lika utbredd som inom annan "statlig" verksamhet men den finns även inom det militära enligt egen erfarenhet.

   Trevlig kväll på er alla från st Petersburg

   Radera
  2. Knappast troligt att familjen hemma har speciella telefoner med militär kryptering bara för att tala med sin stationerade andra hälft. Snarare används nog militär kryptering bara endast i tjänsten. Men visst finns det förmodligen appar som kan hantera kryptering, men då får man nog göra det själv, och se till att hela familjen har det. Det hindrar dock inte någon att se vem man ringer till, bara att förhindra avlyssning.

   Radera
 6. Se det för vad det är. Fattigdiktaturen i Kreml ringer hotfulla telefonpranks.

  Billigt, billigt, billigt (lånat slogan från prispressande mobiloperatör).

  Pruttogram är nästa hybridvapen från Kreml.

  SvaraRadera