Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-08-26 09:39

MÖP-härvan: Hemvärnsmän avrustas - har varit aktiva på Internetforum

Härvan kring så kallade möpar (militärt överintresserade personer) som delat bilder på skyddsobjekt fortsätter. Ett antal hemvärnsmän, delvis rekryterade som signalister och stabspersonal via Frivilliga Radioorganisationen (FRO), har nu fått order om avrustning och måste lämna in sin utrustning, och tas ur svenskt försvar. Gemensamt visar sig enligt uppgifter till bloggen vara att de varit aktiva på samma möpforum som den man som åtalats för att ha samlat på foton på skyddsobjekt. Bloggen kan nu avslöja vilket forum det rör sig om.
Tillfälligt skyddsobjekt, ej fotoförbud, fotot även taget med skriftligt tillstånd, och är från övningen Bison Counter, till vilken bloggen var inbjuden i egenskap av grundlagsskyddad media.
Man bör alltså vara mycket försiktig med att vara aktiv på olika möpforum på Internet, åtminstone om man ska jobba inom något som ens har lägsta skyddsklass. Ett antal hemvärnsmän har nu fått order om förtida avrustning, dvs de ska lämna in sin utrustning och kommer tas ur organisationen. 

Orsaken visar sig vara att samtliga varit aktiva på forumet LS-tornet. Bloggen har fått detta bekräftat från flera oberoende håll. Den göteborgare som tidigare åtalats för att ha samlat foton på skyddsobjekt har bland annat varit aktiv på just LS-tornet och foton ska också laddats ner från forumet.

Nu kastar därmed Försvarsmakten ut ett antal hemvärnsmän och FRO:are ur försvaret, för att de varit aktiva på samma forum. Hur dessa personer identifierats är okänt, och om även officerare och/eller GSS/K-T inom Försvarsmakten också sparkats är okänt. Uppgifterna till bloggen gäller hemvärnet. Uppgifter gör dock också gällande att det så kallade Muskö-fallet också ska vara relaterat till LS-tornet, där Aftonbladet har skrivit att åklagaren talar om högmålsbrott och olaga kårverksamhet.

Ett LS-torn är de gamla nedlagda okulära luftförsvarsspaningstornen, som bemannades av flygvapenlottor, och med kikare skulle identifiera och rapportera in fientligt flyg över kabeltelefon.

Sajten LS-tornet - En bildsida för svunna tider var enligt Internet Archive aktivt till åtminstone 2016, då sajten i arkivhistorien rapporterar att man hade några hundra användare. Själva forumet krävde inloggning, och det går alltså inte att se inläggen i historiken. Sista arkiveringen per den 30:e januari 2017 uppger 4097 inlägg på 585 trådar och med 211 medlemmar. Utifrån bylinen "svunna tider" kan man förmoda att intresset varit militärhistoriskt, och bör ha handlat om avvecklade anläggningar, likt LS-torn.

Under senare 2017 ger Internet-arkivet sparade felmeddelanden, men idag ser forumet ut att vara tomt och den enda texten som finns är "I väntan på Mats Ljungqvist". Ljungqvist är riksåklagaren i säkerhetsmål, vilket kan ses som en bekräftelse på att forumet är inblandat i de pågående utredningarna och åtalet mot göteborgaren, där Ljungqvist är åklagare. Det så kallade Muskö-fallet ska ha skett i slutet av 2017, så att sajten togs bort under senare 2017 stämmer överens tidsmässigt med detta.

Exakt vad som postats på forumet går ej att avgöra. Frågan är om det varit uppenbart att eventuella foton varit på skyddsobjekt med fotoförbud - saknas förbudsskyltar går det ju ej att avgöra för den som inte tagit fotot. Exakt vad de hemvärnsmän som sparkas ur försvaret gjort sig skyldiga till juridiskt är också okänt, men Ljungqvist ska ha sagt till media att han väntar sig fler åtal.

Beskedet är dock att om man har varit aktiv på möp-forum, där det postats bilder på skyddsobjekt, så står din karriär inom svenskt totalförsvar på spel. Det kan också finnas en risk för åtal om du varit aktiv på sådana forum. Frågan är om riksåklagaren och Säpo härnäst ger sig på användarna på olika forum på t ex Facebook. 

Där torde det vara betydligt enklare att identifiera deltagarna än via pseudonymer som Blomma, Osprey, Bombsäkert eller Bajon1, vilka går att läsa på Internetarkivet för LS-tornet.

Notera att bloggen alltså inte kommer åt själva postningarna, utan bara förstasidan och ett index, och kan alltså ej ha laddat ner några foton på skyddsobjekt.

Bloggen har sökt Försvarsmakten för en kommentar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Riksdagen och rosenbad är skyddsobjekt. Så alla turister som fotar dessa riskerar alltså fängelse? (Ja detta är en medvetet dum fråga, men...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla skyddsobjekt har inte automatiskt fotoförbud. Det gäller att läsa skyltarna då det även kan finnas andra typer av förbud.

   Radera
  2. Finns SO utan fotoförbud, SO med fotoförbud INIFRÅN SO:t och SO med totalt fotoförbud. En del historiska objekt har grå skyltar, som kan vara svåra att se.

   Radera
  3. Aha. Tack för klargörandena.

   Radera
  4. Försvarets författningssamling FFS 2010:5 har en bra genomgång av vilka skyltar som gäller, samt deras utformning och mått. Var även uppmärksamma om ni ser de gamla runda.
   För kännedom.
   Respektera när något är ett SO, och är något som inte ser ut som det ska, ring ansvarig för SO:t hellre en gång för mycket än en gång för lite.

   Radera
  5. I grunden har alla SO ett tillträdesförbud, sedan kan olika tilläggsförbud tillkomma som typ avbildningsförbud, bad/dykförbud. Skyddslagen som reglerar detta består i sin tur av flera delar ur andra lagar som t.ex. polislagen etc. vilket gör hela bilden rätt komplicerad när det gäller utbildning av militära skyddsvakter. En klassiker är tolkningen av begreppet "Invid skyddsobjektet" som alltid skapar en viss förvirring blad eleverna.

   Radera
 2. Att vara aktiv på ett forum måste väl innebära att man postar känsliga uppgifter. Att bara vara medlem, titta runt och skriva något som inte är känsligt kan väl inte vara anledning till avväpning/uppsägning. Det skulle ju innebära att det är farligt att läsa både DN och din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste väl.... Det här framstår ju alltmer som terror. Typ äter du kött eller kör Mercedes klassas du som nazist.

   Skulle vilja se konkret att de gjort någonting. Undrar när medlemmar i grupper Cornus lärjungar börjar försvinna...

   Radera
 3. Tja, det här med vitlistan framstår alltmer som en honungsfälla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enis Harning, Anderzs okände och mycket skygge son.

   Radera
  2. Al Ister Crowley, svartmagikerns överviktige lillebror.

   Radera
 4. Fast det har ju funnits fler liknande forum.
  Scanner.se tror jag var ett och fälttelefonen ett annat.
  Att hitta dessa individer, brukar inte vara en svårighet, de är rätt självmarkerande, så fort det handlade om tjänst som krävde uniform.
  Det var bara att leta efter civilradiomtrl och de som gick före i matköer, med hänvisaning till att de tillhörde "ledningen".

  SvaraRadera
 5. Uselt skött av alla inblandade. FM som gör så stort projekt av det helt plötsligt (de måste vetat om det tidigare). MÖParna som inte förankrat att det är okej.

  Dubbelfel. Tragiskt att det ska kanske förstöra folks liv och hobbys i slutändan, samt antagligen försämra vår försvarsförmåga när många väl inkörda och kompetenta skickas ut.

  SvaraRadera
 6. Det är inte frågan om när dom börjar kolla grupper på Facebook, detta sker redan och jag vet om åtminstone en hemvärnsman som fick på näsan efter att ha postat en kartbild från öppen tjänst på internet.

  Incidenten inträffade för någon månad sedan och det gick inte obemärkt förbi.
  Så visst har dom vakande ögon här och var, skillnanden är att just denna grej inte hamnade i offentlighetens ljus.

  SvaraRadera
 7. Är det fortfarande bamses polares forum som gäller om man vill möpa loss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilleskutt.xxx ? Nja, det är nog mer för furverts.

   Radera
  2. Själv använder jag gamle trotjänaren "Firma L Hagen Import AB", diskret avsändare och högsta kvalitet.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Olaga kårverksamhet? Då måste de ju ha satt upp en parallell befälsstruktur eller något liknande via det där forumet. Kanske med nån form av politiskt motiv? Det låter lite koko för att komma från FRO. Trodde bara det vara massa radionördar där, som inte hade tillräckligt bra testresultat för att bli riktiga soldater?

  SvaraRadera
 10. Tur att detta inte hände för 10 år sedan när SoldF var aktivt. Då hade halva FM fått gå och en annan antagligen hamnat i fängelse för att bland annat ha plåtat stridsvagn inifrån.

  SvaraRadera