Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-08-01

Massiv rysk flottövning i Östersjön

Ryssland har utan dragit igång en massiv flottövning i Östersjön med ca 70 fartyg, 60 flygplan och över 10 000 personal. Den sammanfaller åtminstone inte med den luftlandsättningsövning som ska ske i början av september och vara den största sedan 1981 enligt den ryska propagandan.
Fregatten RFS Amiral Makarov på ryska flottans dag 2017.
Övningen kommer omfatta hela 49 örlogsfartyg och 20 stödfartyg, 58 flygfarkoster enbart från flottflyget och nästan 11 000 soldater och sjömän. Övningen ska öva att "skydda ryska intressen" (... i Östersjön) och kommer inbegripa offensiva landstigningar.

Den svenska flygande incidentberedskapen har lyft två nätter på rad, antagligen på grund av detta, vilket väckt viss uppmärksamhet lokalt på grund av tidpunkten. Frösvarsmaktens presstalesperson Jesper Tengroth säger till BLT att det är ungefär som när polisen tar en runda förbi en en ungdomsfest och passar på att berätta var gränsen går.
Robotjagaren RFS Stojkij
Den ryska flottövningen Havssköld sammanfaller åtminstone inte med övningen Center 19, som ska vara den största ryska luftlandsättningsövningen sedan 1981, där man ska luftlandsätta mycket stora styrkor för att bland annat ta ett fientligt flygfält, någonstans i Ryssland, och sedan flyga in tunga transportplan till flygplatsen. Övningen utgår från det centrala militärdistriktet, men personalen ska inte få reda på vart de är på väg förrän innan pålastning. Hade dessa två övningar sammanfallit i tiden hade man nog behövt oroa sig rejält, med tanke på att bägge kan maskera skarpa ilastningar av luftlandsättnings- och landstigningstrupp.

Såväl de ryska amfibieförmågorna som luftlandsättningsförmågorna saknar defensivt syfte. Diktaturen Ryska Federationen har inte några allierade på andra sidan Östersjön man kan behöva undsätta och landstigningsförmågan är således enbart offensiv.
Ryska flottans gossar i S:t Petersburg. 
Värt att konstatera är att den pågående ryska flottövningen likt i min roman Höstsol har förstärkningar utifrån, och omfattar mer än Östersjöflottan. Kraftsamlingen har skett under täckmantel av ryska flottans dag i S:t Petersburg senaste helgen.

Vi ser nu alla fram emot hur den så kallade "svenska fredsrörelsen" omedelbart börjar demonstrera mot de ryska övningarna. Annars framstår det som att "fredsrörelsen" egentligen bara går Kremls ärenden och definitionen av "fred" är att en diktatur får hota och invadera sina grannar utan motstånd.

21 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ny ATL i SEK mot guldet igen. Nu får man diska upp med 447 SEK för ett gram Au.

  SvaraRadera
 3. Amfibieoperation och luftlandsättning, det påminner en del om Andersson/Jeppson's senaste alster; Sverige i krig - Ryskt anfall 2023.

  SvaraRadera
 4. OT
  Såg bloggens förslag till räntefonder. Letar råvarufonder (inkl energi) till barnen, lite mer långsiktiga - gärna globalt diversifierade. Förslag? verkar vara höga avgifter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handelsbanken råvarufond verkar i mina ögon mest komplett.

   Finns ju annars mängder av olika certifikat och trackers du kan botanisera ihop din favoritbukett.

   Radera
  2. Blackrock natural resources! Den glömde jag. Dock är ju valuta inblandad med den..

   Radera
  3. Handelsbankens råvarufond är väldigt biased mot gas och olja men låg direktavgift (återinvesterar dock i bankens egna derivat).
   Har lutat åt Blackrock - det är ju iof riktad mot aktier i företag inom råvorar, den är lite dyrare och lite väl biased mot US, Kanada och UK.

   Radera
 5. Tydligen rätt tjockt med sigint flyg över Östersjön
  https://twitter.com/balticjam/status/1156892110248906753?s=19

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul länk och specialintresse han har!

   Radera
 6. För lite perspektiv så har Ryssland idag 145 miljoner invånare mot Sveriges 10 miljoner. För trettio år sedan - 1989 - hade Sovjetunionen 286 miljoner invånare mot Sveriges 8.5. Kreml hade alltså 1989 ett övertag på nästan 34:1 mot Rosenbad. År 2019 så har övertaget krympt till knappt 15:1. Det blir ännu tydligare om man jämför hela dåvarande Warzawapakten mot Sverige då och Ryssland mot Sverige idag. Med andra ord basar Kreml inte längre över den den supermakt man gjorde 1989, vilket säkert är en anledning till att man känner ett behov av att hävda sig genom enorma militärövningar. Warzawapekten kunde tagit hela västeuropa. Skulle Kreml försöka sig på det idag skulle det sluta med att man tvingas retirera till fots ända till Vladivostock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vill inte ha perspektiv utan mer pengar till vuxendagiset aka Försvarsmakten;)

   Radera
  2. Vi vill inte ha Unknown utan mer pengar till Försvarsmakten aka de som utför en väldigt viktig uppgift för Sverige (tyvärr).

   Radera
  3. Mattias. Ryssland kommer med största sannolikhet fortsätta med militära övningar i sitt närområde oavsett hur mycket pengar vi lägger på försvaret. Nu är jag personligen helt för att försvarsbudgeten ska utökas kraftigt, men det som bekymrar mig är det faktumet att svensk militär förmåga sen 90-talet inte lagts på att stärka ett osannolikt (men inte omöjligt) angrepp från ryssen, utan pengarna har istället gått till att hjälpa jänkare, britter och fransmän att med kraftig våld skydda sina intressen i bla Afghanistan, Somalia och Mali. Så pengar till försvaret som skydd mot ryssen är enligt mig pengar i (öster) sjön. Mvh PSG skytt unknown FJS 89

   Radera
  4. 1989 kunde Sverige mobilisera 850.000 människor till sitt försvar. Dvs ca 10% av befolkningen. Kan vi mobilisera 1% i dag?

   Nej jag vet! Yrkesförsvar osv. Men tröskeleffekten Sveriges försvar hade då. Är, vid en jämförelse. Knappt så att en full ryss ens snavar på det idag. I jämförelse då.

   Ryssland har blivit starkare, vi har blivit svagare sen 1989. Jämfört mot varandra!

   Radera
 7. Men givetvis är detta en defensiv fredlig övning för att skydda den svenska sovjetrepublik som kommer utropas av "fredsvänner" tio minuter efter anfallet startar.

  Vi kommer få betala dyrt för vår spariver på försvaret men förhoppningsvis behöver vi vara avträda Gotland och Norrland men kan åtminstone bevara Södermalm intakt.

  Viss sarkasm kan omedvetet förekomma i ovanstående text...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi"... Stadsstaten Stockholm blir smädat men bryr sig inte egentligen. Provinserna är de som faktiskt får betala. I ett sådant scenario hoppas jag Skåne blir danskt innan Ivan hinner hit.

   Radera
 8. När ryssland flyttar delar av Svarta havs flottan till St Petersburg för "ryska flottans dag" så börjar plötsligt Ukraina att beslagta en rysk tankbåt. Nu förstår jag ju att inte ens Ryssland är så dumma så dom lämnar Svarta havet obevakat men det är inte utan att man får lite "när katten är borta dansar råttorna på bordet"-feeling.

  SvaraRadera
 9. Tror inte det är nån risk att Center urartar i någon invasion i Östersjöområdet, men hoppas inte det är täckmantel för en offensiv i Ukraina. De har samlat ihop stora styrkor vid gränsen (och på fel sida av den). Tillsammans med en luftlandsättningsoperation maskerad av Center skulle det kunna bli en fullskalig invasion...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vedervärdigt. När ska Väst ta sig samman och sätta ner foten mot imperialistskurkstaterna Ryssland och Kina? Glöm grottskäggmännen.

   Men om Ukraina är målet nu, borde inte Svarta havsflottan vara på plats då? Eller de kanske hinner tillbaka dit efter denna övning i Östersjön?

   Radera
 10. Obehagligt att tänka på när man ser ut över Östersjöns horisontlinje.
  Att det är endast offensivt känns tyvärr uppenbart.

  SvaraRadera
 11. Jag har märkt att det dykt upp kinesiska psykologiska stridande (psyops) i diverse kommentarfält till material ämnat för en västerländsk publik de senaste månaderna. De är ganska duktiga på engelska och döljer inte sin lojalitet, talar sig varma för kinesiska kommunistpartiets linje och smädar Västvärlden.

  Som här Trump Threatens Tariffs On All Imports From China – Apple Products Included av signatur jsnldn. Mycket oväntat då den sidan mest befolkas av minderåriga som postar memebilder.

  Finns en hel del på Youtube. Mig veterligen är YT blockerat i Kina.

  SvaraRadera