Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-14 19:27

Lägre inflation orsakar kronras - och Telia höjer bredbandspriserna med 12%

Inflationssiffrorna kom in svagt från SCB, vilket fick svenska kronan att rasa då alla nu förväntar sig sänkningar av styrräntan reporäntan istället för den av Riksbanken prognosticerade räntehöjningen. Guldet gör också nytt rekord i svenska kronor, trots icke-inflationen. Och börsen rasade stenhårt mot botten av stödområdet. På tal om icke-inflationen så höjer Telia priset på sitt bredband med 12%.
Dagschart OMXS30.
SCB rapporterade i morse att KPIF kom in på 1.5% i årstakt och KPI landade på 1.7%. Detta förväntas göra att Riksbanken återigen killgissat fel om sitt eget agerande och nu snarare behöver sänka styrräntan än höja den.

Således kraschar svenska kronan på sänkta ränteförväntningar. USDSEK är +0.71%, EURSEK är +0.62%, NOKSEK är +0.12% och DKKSEK är +0.14%. Svenska kronan rasar till och med mot Brexit-pundet och GBPSEK går +0.57%.

Guldpriset slog förstås också rekord i SEK och ligger i skrivande stund på 470:78 SEK per gram. Detta är lite ironiskt, med tanke på att inflationen enligt SCB sägs vara på väg ner.

Man kan reflektera över hur SCB beräknar inflationen och fundera på om 2%-målet som Riksbanken godtyckligt har bestämt för inflationen verkligen är rätt nivå utifrån aktuell teknikutvecklings deflationstryck och den ekonomiska paradigm som gällt det senaste decenniet. Det är fascinerande hur den allt svagare kronan inte slår igenom på konsumentpriserna. Som tidigare bloggat om är frågan hur länge detta håller och hur länge detaljhandeln kan absorbera partihandelns importprishöjningar?

Börsen dök förstås totalt. OMXS30 stängde på -2.15% och OMXSPI på -2.22%. OMXS30 är nu ner 6.75% på tolv månader och inte ens utdelningar kan dra upp avkastningen på positiva nivåer. På två år är OMXS30 ner 3.51%. Värt att ha i åtanke när någon säger att börsen gått så himla bra och vi som stått vid sidan om har förlorat pengar.

OMXS30 kan ha knäckt stödområdet, men jag väljer att säga att vi fortfarande är kvar inom stödet. Faller stödet i morgon hittar jag nästa stöd 6% till ner.

I USD är nedgången för svenska börsen närmare 3% på en dag, vilket också är mer i linje med husse S&P-500 som i skrivande stund är -2.49%.

Icke-inflationen firade också en seger idag. Telia höjer priset på sitt Bredband 60 med 12% från 489:- SEK till 549:-. Men substitutionsmetoden konstaterar att priset på brevduvefoder är oförändrat, så egentligen har inte bredband blivit dyrare. Sista meningen kan vara ironi.

Välkomna tillbaka från semestern!

84 kommentarer:

 1. Och min portfölj stängde på 0,94% idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obligationer och räntor ?

   Radera
  2. Japp...i olika valutor och durationer + guld och 25% aktier.

   Radera
  3. Nej. Duktiga är dom som kan förutspå framtiden. Jag är bara diversifierad.

   Radera
  4. Den portföljen torde dock inte ha varit så lysande på sikt, om du nu i inte viktade om strax innan kronan säckade ihop och börsen började få pyspunka. Eller? Har nästan exakt samma portfölj själv för övrigt

   Radera
  5. Parkerade mina fonder på handikapprutan förra veckan. Sedan dess har det hänt just ingenting. Väntar tills man ser vart Trumpkriget och Brexit tar vägen innan jag går in igen.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Min steg +0.47%. En av mina obligationsportföljer. Wow, duktigt.

   Radera
  8. +0,47% är bättre än -2,5%. Grattis!

   Radera
  9. En annan bank har inte uppdaterat fonderna än, så där vet jag inte.

   Radera
  10. Sålda omx-terminer med ca 6 gånger hävstång slog er allihop idag.

   Tror det blev kring +20%. Ibland är det inte så dumt att vara pessimist.

   Ppm-portföljen består till 97% av någon slags guldgruvefond så den borde gått upp en dryg procent också gissar/hoppas jag. Men de pengarna stjäl väl Maggan snart ändå.

   Radera
  11. @Kent: Gratulerar. Jag hade aldrig vågat spekulera i en nedgång trots pessimism. Du menar att Maggan snart kommer att höga ISK skatten?

   Radera
  12. Goofy, Easy come easy go. ;-) Jag ligger fortfarande minus sedan årsskiftet om man ska vara helt ärlig. Börsen ligger ju fortfarande plus på året.

   Jag menar att Maggan snart när konjunkturen och statsfinanserna är i botten gör som Göran Persson gjorde och "lånar" några miljarder av pensionärernas pengar.

   Men före det så tror jag det blir en ny omvandling av pensionerna. För idag när folk kan logga in varje dag och se hur mycket pensionspengar det har så går det ju inte att stjäla pengarna.

   Först måste hon sätta ögenbindel på fårket genom att ändra systemet tillbaka till ett system där folket inte har så bra insyn på vad de tror de äger.

   Radera
  13. @Kent: Varför inte låna gratis som Stefan brukar säga då?

   Radera
  14. Göran tog pengarna med orden att den som är satt i skuld är inte fri.
   Dom flinande finansvalparna ville inte låna ut mer åt honom.

   Radera
  15. Pensionsstölden är en gammal myt. Läs på här: Nej, han snodde inte 258 miljarder.

   Kortfattat: Pensionssystemet ändrades så att delar som tidigare skulle gå via pensionssystemet nu skulle gå via statsbudgeten, alltså minskade behovet av buffertkapital i pensionsfonderna. Citat:

   "När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet, blev det logiskt att föra över en del av pengarna till staten. Den så kallade pensionsgenomförandegruppen kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen kom överens om att överföringen inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

   "

   Radera
 2. Mmm.. Svenska statistiker kanske kan trixa, men marknaden är nog liter mer luttrad. Inflationen kan nog vara 10%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönerna har inte gått upp 10%, så i praktiken är det snarare så att svenskar fått en (relativ) lönesänkning. Den dagen folk (ev) fattar galoppen och börjar efterfråga lönekompensation blir det svettigt för Ingves.

   Radera
  2. Ingves är smart. Han är nog OK. Blir värre för de med akassa och pension.

   Radera
  3. Beror lite på vad man köper. Min känsla är att det mesta på Bauhaus, Elgiganten, Mediamarkt och Clas Ohlson blivit billigare, medan det mesta på ICA Maxi blivit dyrare. Fast magkänsla är ju ingen bra indikator, dock bättre än rena killgissningar.

   Radera
  4. Jag försökte med det argumentet på löneförhandlingen för ett antal år sedan. Fick inget gehör kan jag säga.

   Radera
  5. Kom inte med sanningar vid löneförhandlingar.

   Radera
  6. @Laban: Det är ingen ide att köra något argument överhuvudtaget på lönesamtal. P.g.a. kollektivavtalen orkar man inte ens prestera mer än nödvändigt på jobbet. Högpresteraren får 0,25% mer i löneförhöjning jämfört med den som aldrig presterar mer än nödvändigt för att hålla sig kvar. Efter 4-5 år har högpresteraren bränt ut sig och blir kvar på samma arbetsplats med löneförhöjningar som motsvarar "inflationen" medan den som latat sig lagt tid på sitt CV och annat och bytt arbetsplats och kompenserat sig själv för dom där 0,25% som han missade i 4-5 år.

   Radera
 3. Undrar hur lågt kronan måste sjunka innan det börjar mullra bland folket. Att RB kan göra folket 30% fattigare relativt sett utan att knappt någon lyfter ett ögonbryn är minst sagt fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom rika i det här landet har ju redan exponerat sig mot andra valutor och tycker det är rätt kul att bli rikare relativt sin omgivning. Resten tror att medelhavsländer höjt priserna.

   Radera
  2. Ja, det hade väl aldrig gått att genomföra om folk verkligen förstod vad resultatet skulle bli. Gav upp SEK för ca 18 månader sedan och ser nu mitt bolån krympa ihop snabbt.

   Radera
  3. Jo blir nog det som blir dödsstöten. När människor fattar att de kan stoppa in pengar i Tjeckien och både kan få ränta och valutastöd så är saken biff.

   Radera
  4. @Joakim: Bolån i SEK är det bästa som finns!

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @Stefan: Tyvärr tror jag inte bostäder ger någon bra värdeökning dom kommande 5-10 åren. Dom lär bara stå still i pris i några år så har man för avsikt att använda sparkapitalet till köp av bostad behöver man inte oroa sig över inflationen i alla fall :)

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Blir det kollektivavtalen och räntesänkningar som driver det? :)

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Inte överallt. Det gäller dock att få banken att inse det också. Deras kalkyler är lite för tuffa idag.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Ja Bergsjön är billigt. Jämfört Bergsjön med Örgryte....Underbar natur på båda ställen men av oförklarlig anledning är Örgryte mycket dyrare. Samma sak med Tynnered och Önnered.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. @Stefan: Här budas det. Startpris på 73500 kr/kvm (inkl. föreningslånet) för en 1a i Högsbo men det räcker inte för att lösa den utan nu är den uppe i 79500 kr/kvm. Det är som mäklarna brukar säga: Allt under hunkan per kvm boyta är billigt.

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-hogsbo-goteborgs-kommun-handelsmyntet-16-16203577

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. @Stefan: Ja tvättstudion är nog populärt. Lär vara svårt att få tag på tider dock.

   Radera
 4. Suck varför band jag min ränta (dunkar huvudet mot bordet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att binda ränta är en slags försäkring. Och det kostar förstås att ta en försäkring.

   Radera
  2. Du har rätt. Jag är ingen risktagare.
   Tycker det är så konstigt om man låter kronan sjunka ytterligare.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Helt klart marknaden som sätter priset men sen kan ju Riksbanken påverka marknaden. Ingen vill ju äga något som trycks i snabbare takt än andra valutor.

   Radera
  5. Förutom vi svenska så klart. Vi äger ju hellre SEK än USD p.g.a. Trump som skulle vara förödande för USA om han valdes, och hellre SEK än EUR p.g.a. det instabila och krisande Europa....och hellre SEK än CHF p.g.a. att Schweiz lär få svårt i framtiden då deras ekonomi "enbart bygger på banksektorn".

   Radera
  6. Men att SEK ändå försvagats mot ovan nämnda valutor beror ju givetvis på att omvärlden inte vet bättre. Dom vet inte hur bra vi egentligen är.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Bra val. Uppsidan av att binda är enormt mycket större än nedsidan.

   Radera
  9. Stefan. Ang Thailand på vilken sida av nollan dvs 1.5 plus?
   Jag har dålig koll, är det bara i Europa vi kör med minusräntor ?

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Tack för svar.
   Sim svenska är det lite kul att 1.5% ses som lågt men jag gissar att det inte går att jämnföra rakt av länder imellan. Chf går väll bra ?

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. Andromeda, min strategi är att köra rörligt så länge som det går, och bara binda på max ett år om den ser ut att hotfullt sticka iväg. Första gången var 2008 då jag fegade ur och band på 5% i ett år. Några veckor senare sjönk räntorna drastiskt. Dyra läropengar. Nästa gång jag band, återigen på ett år, lyckades jag precis kapa toppen på räntekurvan, optimalt. Nuvarande lån ligger på 1,39% rta utan att behöva förhandla varje år, vilket är ok.

   Radera
  14. Goofy, intressant nog är det precis dessa tre valutor jag likaviktat växlar över min SEK till. Funderar dock på att vikta upp mer i CHF framöver för extra säkerhet - tankar på det?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kör med den senaste tekniken, brevduva.

   Radera
  2. Fast brevduva är nog faktiskt svårare att avlyssna.

   Radera
 6. Vad fan hände med räntehöjningarna
  som alla förståsigpåare här inne lovat?

  Minns för 5 år sen ”köp inte bostad snart är räntan uppe i 5%, kliv ur börsen och flytta till hyresrätt”....jävla tur man inte lyssnade på domedagskorparna här inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kanske sävida det intr visar sig vara artificiellt hållet och RB och politiken tappar kontrollen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Dom kommer väl dra igång inflationen = Inte bra.

   Radera
  4. Som någon skrev så är det de multinationella företagen som styr världsekonomin och gamla ekonomiska modeller gäller inte längre, därför fungerar inte den ekonomiska politiken.

   Radera
  5. Mer: När kommer de? Om de kommer alls, och gör de inte det, vad säger det?
   Ett räntesystem utan ränta?

   Radera
 7. Funderat kring en sak. Kan det vara så att Riksbanken (och andra) försöker spekulera på vilken Brexit det blir och "vinna" för att hålla kronans nivå attraktiv mot både EUR och GBP, men sänker kronan under tiden innan det visar sig hur det blir? Detta för att säkra handel med båda marknaderna? Förutom vikande global konjunktur och handelskrig såklart.
  Sen är frågan hur länge det går att hålla på så.

  SvaraRadera
 8. Riksbanken har snöat in på KPIF och att 2,0% ska nås till varje pris.

  Varför?

  De flesta andra länder har inte en så rigid syn. Några exempel (EU, Schweiz och USA)

  - "ECB aims at inflation rates of below, but close to, 2% over the medium term."

  - "The SNB equates price stability with a rise in the Swiss consumer price index (CPI) of less than 2% per annum."

  - "Monetary policy in the United States comprises the Federal Reserve's actions and communications to promote maximum employment, stable prices, and moderate long-term interest rates"

  Betydligt vettigare. Det viktiga är att se till att inflationen inte skenar. Om man kommer under 2% så spelar det inte så stor roll. I USA tar man en bredare syn där man även ser till arbetslöshet och räntenivå.

  Kan de, så kan vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, var faktiskt mycket vettigare.

   Radera
  2. RB agerar på riksdagens uppdrag så fråga Maggan varför 2 % är relevant.

   Radera
  3. Man kan ju också fråga på vilket sätt RB anser att den förda penningpolitiken bevarar pengavärdet.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Stefan vad tror du påverkar?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Riksbanken eller Riskbanken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom dom köper upp skulder hade man ju faktiskt kunnat kalla dom för Riskbanken men med tanke på att skulderna är svenska så är det riskfritt, därav Riksbanken.

   Radera
 10. med risk att frågan redan är besvarad i ett tidigare inlägg: Varför gasar Riskbanken all in för inflationsmålet? Det verkar ju inte fungera och ekonomin verkar annorlunda mot 1990-talet. Deflation måste ju ändå vara en form av korrigering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deflation är väl en centralbanks värsta fiende. Då väntar alla med att konsumera eftersom det blir billigare imorgon.

   Radera
  2. @Goofy inte sant. De flesta tänker inte överhuvudtaget på sådant. De få snåljåpar som gör det kommer att upptäcka att den pryl som de har siktat in sig har gått ned i pris men nu har en ny modell kommit så då tycker man inte den gamla inte är prisvärd och väntar sedan på att den ska gå ned i pris o.s.v
   Jag som är en föredetta snåljåp köper det jag har behov av och uppfyller mina krav. Självklart försöker jag hitta bästa pris men jag skulle aldrig vänta på deflationen ska sänka priset med några kronor.

   Radera
  3. @Stefan: Ja när det kommer till potatis behöver man inte vänta men när det handlar om bostäder för flera miljoner som sjunker med 200 000 kr om året tror jag folk hade väntat.
   Tror inte RB vill ha ett sådant scenario oavsett. Hellre 4% inflation än 4% deflation.

   Radera
 11. 549 sek för 60mbit?! På riktigt?!
  Telia har alltid varit duktiga på att lyra röven av företagskunder!

  SvaraRadera