Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-22 10:17

Konjunkturen: Svensk arbetslöshet skenar - värsta sedan finanskrisen

Den svenska arbetslösheten skenar nu, och i juli såg vi den största säsongsmässiga förändringen sedan den akuta finanskrisen 2008 - 2010. Ökningen i arbetslöshet är nu värre än även under lågkonjunkturen efter skuldkrisen. Frågan är vad den socialistiska regeringen ska skylla på nu, eftersom arbetslöshet endast är regeringens fel när de själva sitter i opposition.
Förändring antal arbetslösa i procent på 12 månader. Data: SCB 


Regeringens arbetsmarknadspolitik har alltså helt havererat.

I juli 2018 var 278 700 personer arbetslösa enligt SCB. Denna siffra hade till juli 2019 stigit till 326 200, eller ett ökat antal personer drabbade av arbetslöshet på 47 500. Det är en ökning på 17% på ett år.
Förändring arbetslöshet i procentandelar på 12 månader.
Sett till procentandelar arbetslöshet, så var ökningen 0.9 procentenheter, från 6.0% till 6.9%. 

Genom att bara titta på månaden juli hanterar man säsongseffekterna, då arbetslösheten varierar över året. Siffrorna i blogginlägget avser åldern 16 - 64 år.

Regeringspartierna har alltid varit snabba att skylla arbetslöshet på den tidigare så kallad Alliansregeringen. Det var nu fem år sedan Alliansen satt vid makten, så om arbetslöshet är regeringens fel, vems fel är det den här gången? 

Vad vi ser är att situationen är den värsta sedan den akuta finanskrisen 2008 - 2010 och siffrorna har blivit sämre för varje månad tre månader på raken. Av de senaste sex månaderna har fem visat på tydligt ökad arbetslöshet jämfört med samma månad året innan. Situationen urartar också snabbare än 2012. Augusti-september kan ge mycket allvarliga siffror om arbetsgivarna inte anställer efter sommaren, likt man normalt gör. Det mesta talar för att det inte kommer ske, då alla signaler talar om en snabb inbromsning i ekonomin

Man kan förmoda att regeringen vill att vi ska titta åt ett annat håll och inte diskutera nödvändiga reformer för att stimulera svenska företag och arbetsmarknad i det här skedet. Det är fortfarande tidigt i lågkonjunkturen och den eventuellt kommande recessionen och ekonomiska krisen, och det finns fortfarande en chans till åtgärder, åtminstone på marginalen. Det är dags för regeringen att sluta med populistiska floskler och metadebatt, och skrida till handling. 

Idag.

Om det nu är så att det likt under Alliansen alltid var regeringens fel om arbetslösheten steg.

Tillägg: Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar tre månader av skenande arbetslöshet och en ökning på 17% i antalet arbetslösa på ett år för "hoppig" och menar att man inte kan dra några slutsatser av detta. Regeringen ser alltså ingen trend här, säger att det finns reformutrymme för 25 MSEK nästa år, och dubblar miljöbudgeten.

151 kommentarer:

 1. Finns väl inte en enda frisk, arbetsför person som är född i Sverige som går arbetslös, annat än högst tillfälligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer du att definiera en frisk och arbetsför person som en som har jobb är det så klart så ;)

   Radera
  2. Förr kunde du se hur tiderna var på sunkjobben, helt plötsligt kom det lustigt många vettiga till dem, då är det nog kris, är alla helt väck, bra tider.
   Men numer stämmer det inte lika bra.

   Radera
  3. Just nu är det nog väldigt nära sanningen, men om den här trenden håller i sig så kommer det vara långt ifrån sant redan framåt årsskiftet.

   Radera
  4. Skit på dig är mitt enda svar. Pröva själv hur det är att försöka söka ingenjörsjobb och få reda på att de inte anställer folk utan erfarenhet.
   Dock så är jag inte heller registrerad som arbetslös, jag får försörja mig på timjobb.

   Radera
  5. anonymous, Byt kön så ska du se att du blir inkvoterad ganska omgående.

   Radera
  6. En ingenjör som inte får arbete, det finns inte.

   Radera
  7. @least

   Sluta ljug, både jag och mina vänner kan berätta om ingenjörer som inte hittar jobb. Det enda som är efterfrågat är datateknik och programvaruteknik. Ingenting annat.

   Radera
  8. @anonymous
   Håller med. Har ingenjörsvänner inom mekanik (konstruktion, simulering och tillverkning) som just blivit varslade i och med minskad orderingång.

   Radera
  9. Själv har jag läst Teknisk Fysik, kompetensen det tydligen är allra mest brist på. Det syns märkligt nog aldrig i sökesannonser eller på företagsträffar.

   Radera
  10. Ingenjörer som är beredda att flytta behöver inte gå arbetslösa många dagar. Såvida inte kvaliteten på ingenjörsutbildningarna också har sjunkit drastiskt de senaste åren. Är det mycket genusflum även där numera?

   Radera
  11. Är en relativt nyexaminerad (1.5 år sedan) högskoleingenjör inom elkraft och min syn på det hela är:
   1) Svårt att få intressanta jobb utan en master utbildning då det finns otroligt mycket utländska ingenjörer inom el som söker sig till Sverige.
   2) Väldigt lätt att få erbjudanden via bemanningsföretag, men lönen är ju därefter och man tvingas ofta flytta till storstäder med en sexmånaders provanställning. Man tvingas således hyra i andrahand och leva lika fattigt som en student.
   3) Otroligt enkelt att glida igenom en svensk utbildning utan att lära sig något vettigt. Utländsk arbetskraft är således bättre och billigare då de ofta blir utnyttjade när de flyttar hit. Många klasskamrater söker fortfarande jobb och vissa har flyttat hem igen.

   Jag är dock ett undantag. Kom ut som klassetta, fick pris på mitt ex-jobb som var mer omfattade än ett ex-jobb på masternivå. Blev således direkt rekryterad på ett större och intressant företag och är nu tekniskt ansvarig där.

   Men för vanliga Svenssons som bara vill ha ett jobb att gå till och dessutom inte är beredda att flytta på sig – då kan det vara svårt att få jobb som ingenjör som det ser ut nu.

   Radera
  12. Jag känner till en arbetslös ingenjör som läst teknisk fysik på Chalmers. Han figurerade mycket i NyTeknik för några år sedan, bokade annonstavlor och skapade en lång tråd på Flashback där varje inlägg avslutades med "ingenjörsbrist?".

   anonymous är det du?

   Radera
  13. @Peter Andersson

   Det där var ett kul skämt. Jag har sökt jobb i hela Sverige. Det enda jag får reda på är att de inte anställer någon utan erfarenhet.

   Radera
  14. @Sven-Erik

   Jag har inte läst på Chalmers, så det är inte jag.

   Radera
  15. @Sven-Erik haha ja den dåren minns man ju.

   @anonymous Ta dig samman och analysera dig själv. Identifiera var din brist finns och åtgärda den. Jag anar att detta primärt har med din personlighet att göra dock.

   Radera
  16. @månskensbonde just den typen av ingenjörer är något som Northvolt har skriande brist på. Men då gäller det att man faktiskt levererar.

   Radera
  17. Jag är verksam som teknikkonsult och har i min tjänst även lite rekryteringsfrågor att hantera. Det jag märker vid intervjuande av många ingenjörer som kommer direkt från utbildningen är att de ofta har ganska orealistiska förväntningar på såväl sin lön som vad de faktiskt besitter för kompetens.
   Från det att jag tar in en nyutexaminerad ingenjör kommer det att ta minst 5 år innan de är självgående inom vårt teknikområde. Den enkla förklaringen till detta är att man behöver jobba sig igenom ett antal projekt och gå på lite minor här och där för att lära sig saker. Man kommer att fråga väldigt mycket de första åren, vilket belastar andra resurser inom firman.
   Ett examensbevis det står civilingenjör på betyder iaf för mig att personen är möjlig att lära något, inte att de de facto kan något direkt från skolan mer än att förhoppningsvis tänka på rätt sätt och räkna en del matte (i bästa fall). Praktisk applikation av de teoretiska kunskaperna på de tekniska högskolorna är något man borde premiera mer, men det skulle gissningsvis leda till längre utbildningstid vilket kanske inte heller är så bra.
   Är man då en liten firma, får man vara väldigt kräsen med vem man anställer då det kan vara besvärligt om man får in "fel" resurs.

   Radera
  18. Här fanns ett inlägg som var späckat med bra info, men det försvann då skribenten inte var vitlistad?

   Radera
  19. @anonymous
   Om jag inte fått ett jobb som motsvarade min utbildning så hade jag sökt tjänster 1-2 steg under och skaffat lite (arbetslivs)erfarenhet samtidigt som jag tjänade pengar.

   Radera
  20. @Kalle7 Jag har ett okvalificerat jobb, det anser rekryterarna inte räknas. Senast föreslog rekryteraren "hjälpsamt" att jag skulle söka ett ännu mer okvalificerat jobb för att komma in på rätt företag. Jag ville mest lästa ut honom genom ett fönster.

   Radera
  21. @least

   Var snäll och förklara vad exakt jag ska kunna förbättra när jag inte ens får komma på anställningsintervju, eftersom jag saknar erfarenhet.

   Radera
  22. Jag har många kollegor inom IT som kommer från teknisk fysik. Det är ofta väldigt skarpa personer som även om de inte läst speciellt mycket programmering tex kan ta till sig olika programmeringsspråk och metoder mycket snabbt. För mig känns det som fördelen med att rekrytera en civ ing från teknisk fysik, personen har bevisat att hen kan lära sig mycket komplexa saker rimligt fort.

   Vad söker du för jobb? Jag blir helt brydd varje gång någon påstår sig ha en av landets mest kompletta teknikexamen men inte hittar en enda arbetsgivare som är det minsta intressera .

   Radera
  23. @anonym, det är något i din ansökan som är extremt oattraktivt/avtändande för rekryteraren, om du inte ens kommer till en första intervju.

   Ett tips som jag tror kan hjälpa dig vidare är att du ber någon extern person (någon som inte har något med ditt kunskapsfält att göra), läsa och kommentera ditt CV samt det brev som du bifogar ansökan.

   Lyssna och ta till dig det som denna personen säger, och anpassa materialet till nästa gång.

   Och, att du ens säger saker som "Jag ville mest lästa ut honom genom ett fönster" tyder på att du inte riktigt fungerar i interaktionen med människor som inte är som du själv.

   Radera
  24. @anonym Som @least hintade så har det troligen med din personlighet att göra. Från en svensk ingenjörskull skulle jag tippa att 50% är anställningsbara, de andra saknar antigen social kompetens eller teknisk kompetens (fått göra omtentor hela tiden för att tillslut slicka godkänt gränsen).

   I en högkonjunktur får nog de flesta jobb ändå, men när vi går in i svårare tider så måste man helt enkelt vara anställningsbar.

   Vet många från min kull som var väldigt bra med goda betyg och teknisk förståelse, men det gick inte att prata med dom, dessa är såklart arbetslösa även nu — 1.5 år senare. Deras enda väg framåt är troligen inom akademin där detta är OK och förbises.

   Ett annat problem jag märkt nu medans jag arbetar är att nyvaxade från finare skolor och utbildningar i Sverige är lite väl högt uppe i luften, de tror de är speciella och färdigutbildade när de i själva verket inte kan något.

   Radera
  25. Nejmen ser man på, en flashbackare som hittat hit. Jag känner igen det där sättet att argumentera ordagrant.

   Radera
  26. Här är "guldtråden" som nämndes tidigare: https://www.flashback.org/t2498119

   Radera
  27. Det finns en användare på Flashback som använder precis den argumentationen, ordagrant om att precis slicka gränsen för godkänt.

   Radera
  28. Nu har jag blockat Flashback i min brandvägg pga kvalitetsbristerna hos de aktiva där. Vet inte om hattråden med sida upp och sida ner med lögner om mig fortfarande lever. Har för mig att det mest är en viss BH som sitter och chattar med sig själv via flera signaturer, fantiserande fritt och okunnigt.

   Radera
  29. Min länk pekade till civilingenjören som inte fick jobb efter avslutad utbildning på Teknisk fysik. (Det är en lång tråd som är både tragisk och komisk på ett skevt vis.)

   Radera
  30. Betende som tjatande om "social kompetens" är sådant som får mig att be om ännu en it-krasch så att högfärdiga IT-chefer som sitter och predikar om social kompetens själv kan få känna hur det är att börja om från 0 (med åldersdiskriminering taget i åtanke).

   Radera
  31. Social kompetens är inget som man funderar på om man har det...

   Radera
  32. @least

   Jag har sett folk som helt saknar social kompetens. Vi pratar på nivån att de vill starta knytnävsslagsmål för att någon inte håller med dem, eller skrika rakt ut om helt ovidkommande saker för att de känner sig utanför en diskussion de inte varit delaktiga i. Dessa personer har inget problem att få jobb.

   Radera
  33. @Jonas S

   Hade det varit så viktigt med "praktisk tillämpning av kunskaperna" så står det er fritt att överösa de tekniska högskolorna med sommarjobb, men av någon anledning så gör ni inte det. Istället står ni och skriker om att högskolorna bara utbildar folk utan tidigare arbetslivserfarenhet, min solidaritet med arbetsgivarsidan tog slut för länge sedan.

   Radera
  34. Det är även en form av social kompentens att förstå att "tyvärr, du saknar relevant erfarenhet" ibland lika gärna KAN betyda "vi gillar inte din personlighet och/eller attityd så här har du inget att hämta" - vilket de förstås inte kan säga rakt ut.

   Vi har en ny och växande generationsklyfta mellan "effing millenials" som skall ha allt serverat på silverfat och den gamla stammen som förstod att folk måste komma till jobbet för att jobbet skall bli gjort.

   Radera
  35. Hahaha, märkligt nog har alla rekryterare jag mött varit just millenials, och samtliga har betett sig som svin. De har inte haft någon form av relevant arbetslivserfarenhet, deras högskoleutbildning (om de haft någon överhuvudtaget) har varit helt irrelevant för tjänsten de rekryterar till men de har ändå ansett sig vara experter på vilka kompetenser tjänsten kräver.

   Radera
  36. Nu råder det noll tvivel om var problemet ligger.

   Att kalla rekryterare för svin och inkompetenta, är påfallande sällan en lyckad väg till ett bra jobb.

   (En rekryterare arbetar på uppdrag av ett företag som har skrivit en profil för de sökande som passar tjänsten som erbjuds. Rekryteraren har inget behov av att vara expert på området.)

   Utan att på något vis känna dig, så kan jag ärligt säga att du ska ha en enorm tur om du någonsin kommer att arbeta med det som motsvarar din utbildningsnivå.

   Radera
  37. @least

   Javisst, det blir säkert bättre med lite mer rövslickande, jag ska ta hur mycket förolämpningar och kränkningar som helst men så snart jag börjar ge tillbaka. Då ska det springas och gråtas. Jag hoppas att du och hela den korrupta bransch du representerar blir ersatta av indier ni också.

   Radera
  38. Ok, då förstår jag nog problemet. Det är alltså alla rekryterare som är dumma i huvet.

   Radera
  39. Företagen säger sig vara i sådant behov av kompetens. Samtidigt möts jag på rekryteringsföretagen av rekrytererare som innan de jobbade med rekryterare arbetade som butiksbiträden, eller serveringspersonal. Detta anses inte vara något problem. De klarar självklart galant av rekrytering till ingenjörsarbeten.

   Radera
  40. Dumskallarnas Sammansvärjning!

   Radera
  41. anonymous, brukar du "bryta isen" med rekryterarna genom att fråga vad de hade för jobb innan de blev rekryterare? Vad är det för förolämpningar och kränkningar du tycker att du utsätts för?

   Radera
  42. LinkedIn fungerar i bägge riktningarna. T.ex. när en humaniorastundent sätt och berättade för mig om vad jag hade lärt mig på min ingenjörsstudier, eller när en tidigare försäljare gjorde klart att de kurser jag hade läst inte spelade någon roll, eftersom han inte kunde bedöma dem. Han passade på att avsluta med att berätta att den enda erfarenhet som var relevant var sådan jag hade fått betalt för, open source räknades enligt honom inte.

   Radera
  43. Att de påpekar att ideellt arbetet inte "räknas" är kopplat till att lönearbete är en värdemätare på hur väl man kan prestera på arbetsmarknaden. Och då även leverera under den press som det innebär.

   Open Source-projekt kan mycket väl vara ytterst kvalificerat, men det är ett projekt som ofta görs på utvecklarens fritid - och där det inte finns en betalande kund/uppdragsgivare.

   Det är inte ens säkert att projektet har flera projektmedlemmar, och då finns det inget kvitto på att man klarar av att samarbeta med andra människor.

   Vad gäller rekryterarens bakgrund: den har du faktiskt inte något med att göra. Någon har anställt rekryteraren i fråga, och det är denna personen som avgör om du är lämpad att kommar vidare till nästa steg i anställningsprocessen. Och det är först senare i processen som du kommer att träffa människor som arbetar på det anställande företaget.

   Radera
  44. Vill du ha lite munskölj? Du måste bli smutsig på tungan av allt detta stövelslickande.

   Radera
  45. Du slickade just känga på rekryterare något ofattbart, vilket är precis vad som gör mig förbannad. Rekryteraren är ofelbar, att rekryteraren inte har adekvat utbildning vare sig för att bedöma teknisk kompetens eller personlighet spelar ingen roll. Eftersom rekryteraren har jobb som rekryterare så måste rekryteraren vara ofelbar.

   Radera
  46. Du är så fel ute, men du märker inte ens det själv.

   Radera
  47. Jag tror faktiskt att jag föredrar att få min information om personlighetspsykologi från erfarna psykiatrar och psykologer än ett omskolat butiksbiträde, och kan du gissa vad deras professionella bedömning av rekryteras personlighetsanalyser är? "Helt utan förutsägande förmåga" Men fortsätt skicka känga på rekryterarna du, det blir säkert jättebra.

   Radera
  48. Å jag trodde jag var bitter...

   Radera
  49. Säg mig, hur reagerade du när rekryteraren tog upp det där med vilka kurser du läst och vilken erfarenhet du hade?

   Radera
  50. Om de enda företagen i ditt område som du kan tänka dig bara har omskolade butiksbiträden som rekryterare så har du ett problem, yes. Det gäller även om du får jobbet, för hur länge klarar ett företag som rekryterat rekryterare så dåligt att hålla sig kvar på marknaden? Inte länge!

   Därmed är vi tillbaka till kompetensen flyttbarhet. Som Cornu påpekat sitter många fast med barn i ex-förhållanden och kan inte flytta så kompentens på det området är begränsad - men att välja rätt partner att skaffa barn med är OCKSÅ en form av kompetens och att välja fel partner att skaffa barn med är en form av inkompetens.

   Att många gör det och att man därmed är i kvantitativt gott sällskap är egentligen ingen ursäkt, det bara låter så i sociala sammanhang.

   Radera
  51. Vet ni vad... Känner ni en bra grabb eller tjej som vill ha kneg men har svårt för det hemma, är beredd att flytta utomlands och villig att ta allt från kundsupport uppåt, så hjälper jag till med en första lya i tre månader. Kan tom ge en kontakt till första jobbet. Ta kontakt så ser vi från det. Är allvarlig, jag fick hjälp själv och har möjlighet till att ge hjälp.

   Radera
  52. Anonym ser inte skogen för alla träden är i vägen...

   Radera
  53. Haha det här är så komiskt. Vad fan förväntar du dig av en rekryterare egentligen. Deras enda jobb är att sålla bort de värsta stolpskotten, alla teknikintervjuer etc görs senare i rekryteringen - oftast är dina eventuellt framtida kollegor inblandade i något av de stegen för att kunna bedöma vad du har för faktisk kompetens (och du får även möjlighet att bedöma om det är folk som verkar kunna något, och om det är folk du vill jobba med rent socialt).

   Det är inte meningen att en rekryterare ska kunna bedöma din tekniska kompetens mer än höst ytligt, dvs kunna läsa ditt CV och jämföra med listor på vilka kompetenser som arbetsgivaren efterfrågar.

   Om du inte lyckas "ta dig förbi" en enda rekryterare pga du tycker att de är dumma i huvet är det ditt fel. Det är den absolut lägsta tröskeln i en ofta ganska så lång process om de söker kvalificerad personal. Att ta sig vidare från detta initiala steg är verkligen inte svårare än att ta en slät kopp kaffe och surra lite allmänt om vädret typ samt bara checka av vad du har skrivit p ditt cv. Otroligt att du inte fattar.

   Radera
  54. Jag tycker att det är rimligt att kräva att en rekryterare som läxar upp mig om att han minsann får pengar för att han gör bättre rekryteringar än företagen själva och som är anställd för att rekrytera webutvecklare ska veta vad det är för skillnad på SCSS och SAS.

   Radera
  55. Varför i helvete behöver en REKRYTERARE veta skillnaden på scss och sass? Det räcker gott att hen har en spec där det framgår att kunden söker kompetens inom (olika kombinationer av) vissa tekniker / programmeringsspråk / metoder / etc. Det är extremt ovanligt att en rekryterare kan förhöra aspiranter på teknikfrågor och det är inte heller nödvändigt, det kommer först senare i en rekryteringsprocess.

   Rekryterarens främsta jobb är att hitta folk som påstår sig ha ungefär rätt kompetens och sedan skryta om hur bra uppdragsgivarens arbetsplats är: roligaste kollegorna, godaste kaffet, bästa tangentborden, finaste kontoret, etc. Samt sålla bort folk som inte är 'hela och rena' så att säga.

   Jag har för i helvete sökt och intervjuat för ett jobb som utvecklare på Google Sverige, deras rekryterare som jag pratade med var ett videosamtal med en stroppig kvinna i amsterdam som ställde NOLL teknikfrågor annat än att vi gick igenom mitt CV samt pratade mer allmänt om vem jag är och vad jag ville med min framtid typ. Därefter, vid helt svarta tillfällen och med helt andra personer, kom det teknikintervjuer utav bara helvete. Men inte med nån jävla rekryterare!! Helvete vad trög du är! Jag förstår precis varför du inte erbjuds någon anställning, du kan ju knappt knyta skorna rent socialt verkar det som.

   Jag jobbar som utvecklare inom web på ett stort svenskt företag och det har hittills inte hänt att våra tech recruiters har skickat vidare nån dylik "alla andra är idioter"-idiot som du för vidare intervjuer tack och lov.

   Radera
  56. *svarta = "andra".

   Nu ger jag upp för övrigt, du är fullständigt ohjälplig. Social kompetens som en gammal kompilator. Starta eget och vårda de kunder du lyckas få ÖMT är mitt enda råd.

   Radera
  57. Gå och svälj en handgranat med utdragen sprint på dig också. Kom aldrig och gråt om någon förbannad ingenjörsbrist igen.

   Radera
  58. Har genom åren noterat att de kameler som passerar nålsögat blivit alltmer strömlinjeformade. Borta är alla stofiler som kunde snöa in på detaljer och prestera storverk, men saknade social förmåga.

   Men social förmåga kan de flesta fejka en stund (även om det är jobbigt), så fejk it until you make it. Alla blir ändå bara provanställda, så det blir inte en så lång anställning om man inte presterar och fungerar som teamspelare i sitt team.

   Lite ödmjukhet och omvänd psykologi borde fungera bra med rekryterare.

   Radera
  59. Intressant tråd ändå, har delvis liknande erfarenheter som anonym men blir mest förvånad istället för irriterad.

   Är 50+ högskoleingenjör i programmeringssvängen inom industriell IT och gjort en del hyfsat komplexa grejer med gott resultat. Var arbetslös för några år sedan och det var tji att komma förbi rekryterarna. Mötte flera som verkade ha svårt att tolka skriven text, misstolkade svar på frågor, frågade helt irrelevanta saker, dvs varken avseende social förmåga, personlighet eller relevanta teknik.

   Jag kom så småningom till ett företag där chefen tog första intervjun och kunde ställa rätt frågor och känna av personkemin. Sen kopplades HR-folk in, därefter gänget från avdelningen för mer kompetenskontroll och avstämning av personkemi. Liknande jobb hos liknande och mindre företag missade jag av någon anledning och det gemensamma för dem var att de hade en förstagallring bestående av rekryterare som inte förstod arbetsuppgifterna eller arbetets art.

   Vad jag vill ha sagt är att jag ser ett problem i att man sätter folk som inte har någon koll på arbetet att sortera bort kandidater. Jag tror man går miste om en del personer som skulle fungera bra och ibland istället får såna som är duktiga på att framstå som anställningsbara utan att vara lika duktiga på att vara anställda.

   Radera
  60. @Cornu - kan du köra ditt suoermacro och göra en graf eller ännu hellre en statistikrapport över alla svarstrådar? Tror att denna rankar högt både i antal svar och antal bokstäver.

   Radera
 2. Det beror så klart på M+KD budget för 2019. Man minskade ju anslagen till Arbetsförmedlingen. Klart det får konsekvenser.

  Nästa år beror det på värnskatten. Rika stoppa pengar i madrassen istället för att spendera dessa.

  /sosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironi?
   Nåja. Af ska ju reformeras så är saken biff. Alla vet ju att det - dyker det upp ett problem = privatisera = klart!
   Defund, make it not work, people get angry, privatize…
   /Chomsky

   Radera
  2. "Defund" är en konsekvens av planekonomin och hur man får in pengar, inte någon konspiration.

   Om en privat affär får mer kunder än väntat, eller det behövs mer pengar för att tillverka varan/tjänsten, så höjer de priset. Det är ett beslut som kan tas över dagen. De reagerar på signaler som skickas via prismekanismen.

   Om det däremot styrs av politiker som förhandlar fram årliga budgetar med skattepengar, så måste man vänta tills nästa år, och inte ens då är det säkert man får pengar då det finns hundra andra som säger samma sak. De som inte behöver mer pengar håller tyst, eller så säger de att de också behöver för att ha marginaler. Samma problem finns inom stora företag och det är därför inte världen tas över av ett enda stort företag som får skalfördelar.

   Radera
 3. "Regeringen vill att vi skall titta åt ett annat håll" Det kanske lönar sig att göra som den gode Trumpen, hitta på något riktigt dumt så att folk verkligen tittar åt ett annat håll. Förvisso har väl regeringen hittat på en massa dumheter men något borde man kunna komma på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle kunna erbjuda oss att köpa Bornholm.

   Radera
  2. Jag tycker vi skall köpa Diego Garcia eller Long Island. Diego tvingade man ju mer eller mindre Britterna att lämna över.

   Eller varför inte bygga en konstgjord ö 12 sjömil utanför frihetsgudinnan och hävda vårt territorium?

   Radera
 4. https://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2019/augusti/arbetslosheten-okar/

  Arbetslösheten ökar i juni och juli, men även antalet sysselsatta ökar i juni (ej data för juli).

  Ser ut som att det mest handlar om att invandringen fortsätter fylla på med folk som är svåranställda. Arbetslöshet, för utrikes födda utan utbildning, ligger på över 30 %. Fler av dem utan att resten av ekonom växer snabbt och arbetslösheten stiger.

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Integration/arbetsloshet-utrikes-fodda/

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattning-per-manad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetslösheten i den gruppen ligger väl snarare på 75% om man inte räknar diverse subventionerade jobb och utbildningar som ges för att hålla dem borta från gruppen arbetslösa.

   Radera
  2. Har du något belägg för den siffran eller höftar du bara baserat på din ideologiska övertygelse?

   Radera
 5. I takt med att uppehållstillstånd beviljas fylls det ju på i arbetslöshetskolumnen. Arbetslösheten i vissa grupper (födda i Afrika och Asien) låg ju enligt SCB på > 20% 2018. Ökar dessa grupper så ökar arbetslösheten oavsett vad (S) säger. Enligt Akademikernas A-kassa var 2018 47% av de arbetslösa födda utanför Europa.

  Trista siffror som kommer bli värre. Tyvärr tror jag att politikerna kan blunda ytterligare några år och skylla på alliansregeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sysselsättningen har väl sjunkit också. Men ja den stora vågen som kom är inte fullt med i statistiken än utan kommer påverka den ett tag framöver.

   Det är fortfarande noll partier som vill lösa integrationsproblemen.

   Radera
  2. Ca 58% av de arbetslösa är väl utrikes födda.

   Jag pekar inte finger åt enskilda personer som t ex inte haft möjlighet till svensk utbildning under sin uppväxt men jag kan inte se vilka reformer som gör många av dessa anställningsbara? Det skulle kanske krävas rejält sänkta minimilöner som skapar en marknad för arbeten som är bortrationaliserade för länge sedan. P-vakt för 30 kr/h på en parkering? Det räcker till många kg ris som en de liberaler hävdar.

   Sedan när konjunkturen vänder så fylls detta på med individer som idag är etablerade på arbetsmarknaden...

   Radera
  3. Det måste till enkla jobb. Oavsett hur mycket man dillar om utbildningar har många +30 inte lust att sätta sig i skolbänken man vill bara jobba och ha en inkomst.

   Radera
  4. Diagrammet längst ned på https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/arbetsloshet-i-sverige/ är trist att se.
   Tror att siffrorna för inrikes födda på sikt kommer öka.

   Radera
  5. Ett rent svek mot alla som kommer hit att frågan inte tas upp seriösare. En strukturell ändring av arbetsmarknaden måste till för att något ska hända.

   Radera
  6. @Tim Ett bra första steg skulle då vara att stänga dörren för arbetskraftsinvandring av städare, diskare, serveringspersonal och personliga assistenter.

   Radera
  7. Samtidigt har migrationsverket beviljat 6200 arbetstillstånd för bärplockare från Thailand för säsongen 2019. Detta är tydligen "rekordmånga": https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Pressrum/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2019/2019-06-05-Rekordmanga-barplockare-i-ar.html

   Jag ser absolut inte ned på bärplockare, men det känns inte som eftergymnasial utbildning är ett absolut krav för att kvalificera till tjänsten. Är det inte något som skaver när vi inte ens kan anställa de som redan finns i landet till dessa jobb?

   Radera
  8. @anonymous Vad skulle detta uppnå? Är det inte brist på dessa yrken redan nu då svenska ungdomar ser ned på dessa jobb och hellre går arbetslösa? Så det är ju inte som att denna arbetsinvandring tar våra jobb direkt.

   Radera
  9. Att plocka bär en hel säsong är verkligen inget för den veke.
   Det är inte för inte, som det är thailändska risbönder som tar chansen.

   Radera
  10. Lars!

   Vart tog inlägget från den som arbetade med anställningar som en del av sin tjänst vägen? Det var ett faktaspäckat inlägg!

   Radera
  11. Av de inskrivna i program för långtidsarbetslösa (garantierna) är 55 % födda utanför europa.

   Radera
  12. Tyvärr vad det Alliansregeringen i ohelig samverkan med (MP) som öppnade dammluckorna "öppna era hjärta", vilket ledde till flodvågen 2015. Och nu har (S)-medbrottslingarna öppnat för en anhöriginvandring som kan bli lika bekymmersam.

   Radera
  13. Least, skribenten var inte vitlistad, men inlägget är nu tillbaka. Sitter inte live och vitlistar.

   Radera
  14. Nej, det trodde jag inte heller! :)
   Toppen att du fick tillbaka det.

   Radera
  15. @C Karlsson

   Det är brist till de löner och med de arbetsvillkor som erbjuds idag. Pröva att stänga kranen för okvalificerad arbetskraftsinvandring så kommer du att få se ett betydligt annat läge.

   Radera
  16. Politikerna är väl rädda att det blir lite som i USA d v s s.k. Oanständiga jobb. Bagboys på Ica, latrintömmare och en massa onödig servicepersonal

   Radera
 6. För mig ter det sig oklart om det finns en arbetsmarknadspolitik alls som kan förhindra att det här händer. Om världen bestämmer sig för lågkonjuktur så undrar jag hur mycket en tomte i lilla Sverige kan göra för att förhindra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna hävdade ju att det var regeringens fel när de var i opposition. Menar du att sossarna hade fel?

   Radera
  2. Lars, du driver ju själv sedan lång tid linjen att Sverige är på väg in i en svår och oundviklig lågkonjunktur?

   Det är väl viss skillnad att ratta landet i en uppåtgående högkonjunktur jämfört med nuläget.

   Sen är ju stigande arbetslöshet eller avtagande konjunktur givetvis alltid någon annans fel...

   Radera
  3. Vet inte om jag tycker den största finansiella härdsmäötan i modern tid är att klassa som högkonjunktur.

   Radera
  4. Jag måste erkänna att jag inte har stenkoll på vem som sagt vad, när, eller om det spelar så stor roll.

   Alla sidor ter sig på det hela taget inkompetenta på sina egna speciella sätt, och i slutändan utelämnade till större makter än sin egen när det kommer till kritan.

   Jag har ingen lust att heja på något lag när alla ligger på en marginellt varierande magnitud under 0.

   Radera
  5. Snart är jag åter i Sverige, dock. Som företagare i Sverige måste man väl i princip vifta med blå flagg, eller? Så därmed: jajamen, Sossarna hade fel! De andra, vad de nu heter, har rätt!

   Radera
 7. Man kan alltid hitta på nya punktskatter när man ändå har en av världens högsta skatter. Inne just nu är "klimatskatt" denna skatt behöver inte ha nått med klimatet att göra, det bästa är dessutom om det inte finns några alternativ till annan konsumtion. Så nu har Löfven kommit på att "klimatbeskatta" grus från bergmaterial. Han säger att producenten nu får tar ut en en högre kostnad från konsumenter. Hur vida man överhuvudtaget kommit fram till att grus skulle utgöra något negativt på klimatet framgår inte.
  Kanske med samma logik som man har en kemikalie skatt på vitvaror. Det roliga i detta är att högst troligt är att det är staten själv som står för den absoluta majoriteten av grus i detta land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så får du excel-nisarna att jobba på, in här ut där ser ju alla men, på pappret kan det ju bli så att vi inte har råd med grus pga extra avgifter.

   Locum fastighet (landstingsägt) på 90-talet, där gjordes det mycket skumma saker, och landstinget gick fett minus vilket drabbade medborgaren, dock, Locum gick ju jättebra, vem skulle man hyra ett sjukhus av liksom?

   Radera
  2. Jag tror vi får se fler såna här skatter så länge sossarna sitter. Nästa steg lär väll vara klimatskatt på vatten, koldioxidskatt på människors utandningsluft ligger nog längre fram.

   Radera
  3. Sverige är på plats nr 9 av OECD länderna, vet inte om det riktigt kvalificerar för "en av världens".. troligen inte. Det där är gammal höger retorik anno 1992.
   .. Belgien, Tyskland, Italien. topp tre. Sverige är ju numer ett skatteparadis med de med riktigt mycket pengar.

   Radera
  4. [email protected] vad är det för nån lista du hänvisar till?

   Radera
  5. Den där "nån lista" är OECDs egen. Kan läsas på flertal ställen. Pröva ekonomifakta...

   Radera
  6. Jag menar givetvis "på plats nr 9 på vadå"????

   Radera
  7. "En av världens högsta skattenivåer".

   Vi är på plats nummer 4 i OECDs lista ang skatteintäkter som andel av BNP, inte 9. Vet inte var den placeringen (9) kommer från...

   Det är fortfarande högt.

   Radera
  8. Luskade lite och hittade Sverige på plats 9 när det kommer till inkomstskatt (inklusive arbetagivaravgifter) Enligt oecd:s Taxing Wages 2019. Inte riktigt samma sak som skattetrycket men antagligen källan till ovanstående påstående.

   Radera
  9. Det är väldigt komplext att jämföra olika länders skatt då det ser ut på helt olika sätt. Läget blir inte bättre bara för att något land går om det aktuella landet för de aktuella invånarna i skatteuttag.

   För att jämföra måste man först veta vad man skall jämföra. Tex totala skattetrycket är högre i Danmark än i Sverige. Men för om nu Sverige har väldigt många fler bidragstagare än Danmark som naturligtvis inte betalar så mycket skatt blir det inte rättvist att jämföra då skattetrycket på de arbetande nettoinbetalarna blir väldigt högt relativt. Alltså kan Sverige ha lägre skattetryck i medel för befolkningen jämfört med Danmark när man jämför hela populationen, det blir på ganska orelevant. Bättre att jämföra arbetande befolkning, men även där blir det snett då man i Sverige har en progressivt skattesystem och Danmark kan man väll om jag mins rätt inte få mer än 15% högre skatt vid hög inkomst. Det blir också snett då man har högre löner i Danmark men nästan samma utgifter som Sverige, då gör inte % sig helt rättvis då man får mer över i plånboken . Det är komplicerat

   Radera
  10. Danmark har högre direkta inkomstskatter än Sverige, Gargamel, och ett i högsta grad progressivt inkomstskattesystem där högsta marginalskatten är på samma nivå som i Sverige.

   Var är källan till att Sverige har "väldigt många fler bidragstagare än Danmark"?

   Radera
  11. https://www.oresunddirekt.se/ekonomi/skatt-i-danmark/dansk-inkomstskatt-en-kort-introduktion

   Radera
  12. Att Sverige har fler bidragstagare än Danmark är ett antagande som grundar sig i senaste årens mottagande av människor från andra länder och den rapporteringar utav detta.

   Radera
  13. Klimatskatt på grus? Har du mer info om det?

   Det jag hittat handlar om att minska skattereduktionen på diesel för berg- och gruvnäring. Berg- och gruvnäring betalar mindre skatt för sin diesel än andra, nu vill man att de får betala nästan lika mycket som andra betalar. Det är inte en "mijöskatt på grus" det är en miljöskatt på diesel.

   Radera
  14. @Gargamel: Ingen källa på bidragstagandet alltså. Men utforskar gärna senare.

   Ja, jag bor i Skåne och vet en del som pendlar i Danmark -- det är ofta närvarande när man diskuterar löner och skatter. Som du ser i inkomstskattelänken är alltså den direkta inkomstskatten högre i Danmark för många inkomstnivåer. Sen är absolut skattesystemet annorlunda -- vill minnas att fastighetsskatter och konsumtionsskatter är högre i Danmark (och punktskatt på bil otroligt mycket högre). Inte alls konstigt att det totala skattetrycket i landet är lite högre än i Sverige.

   Radera
  15. Du kan ha rätt. Det verkar vara fake news. Jag har mailat fria tider som skrev artikeln, väntar på svar

   Radera
  16. Jag vet inte om det är så själv, det vore inte konstigt, men vi har rätt OK sysselsättning nu i Sverige och rätt få försörjda via det offentliga när man ser till sjukförsäkring/förtidspension/arbetslöshet/försörjningsstöd i alla fall. Inte fel om någon har gjort en _ordentlig_ undersökning (och inte mörkat saker, jämfört äpplen med päron osv).

   Radera
  17. Nej fel. Artikeln i fria tider tog upp ny klimatskattskatt på bergmaterial, det är den jag pratade om var fake news. Att det finns ett stort antal personer som är bidragstagare i Sverige var mitt eget antagande.

   Radera
 8. Ingenjörer som är beredda att flytta går inte arbetslösa länge. Sjukskötersketjänster som förr krävde tio års erfarenhet tillsätts i dag med studenter redan innan de tagit examen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Vilka slutsatser ska vi dra på 5-10-20-50-100 år framåt?
   Minns när alla skulle bli sjuksköterskor...

   Radera
  2. Ingenjörer som är i ett parförhållande, eventuellt även med barn inblandade, kan inte flytta hur som helst. I vissa fall (skilsmässa med delad vårdnad) är de rent av förbjudna från att flytta från kommunen utan den andre vårdnadshavarens godkännande.

   Radera
  3. Struntprat.

   Det är helt omöjligt att få en junior tjänst som ingenjör om du inte redan har 2-5 års arbetslivserfarenhet.

   Radera
  4. Struntprat, då får du väl söka minde kvalificerade tjänster.
   Och då vara ärlig med att du har utbildningen, men saknar den praktiska erfarenheten.

   Jag tror att du missar att för varje år som du går utan jobb, kommer det ut nya kullar nyexaminerade som är minst lika kvalificerade som du - på pappret.

   Radera
  5. Jag har ett tiotal kompisar som alla är nyexaminerade och har fått jobb. Ingen hade relevant erfarenhet. Blandad kompott av ind.ek., M, V och D. Ingen blev tvingad att flytta heller.

   Radera
  6. @R B, anonymous skulle antagligen klassa din kompisar som "glidare" som får allt serverat. Han själv sliter som ett djur, men får inget jobb hur han än försöker.

   Radera
  7. Jag skulle nog själv klassa de flesta som just glidare. De flesta har inga extrakurrikulära (anglicism?) meriter att tala om, utan har "enbart" en examen med förhållandevis bra betyg. I:aren var engagerad i än det ena, än det andra, men resten har alltså inget annat att sätta på CV:t.

   Radera
  8. Under utbildningen är det just utbildningen som räknas, i Sverige har projekt/aktiviteter inget mervärde. Så de gjorde helt enkelt det som förväntades av dem?

   Radera
  9. @least jag har arbetslivserfarenhet från "mindre kvalificerade tjänster". Jag har erfarenhet som labborationsassistent. Det skrattar bara rekryterarna åt. Det enda som räknas är erfarenhet av precis samma arbete hos någon annan.

   Radera
  10. Ja, med utbildningen civ ing Teknisk Fysik under bältet, så är nog labb-ass något skrattretande. Det håller jag med om.


   Radera
  11. Anonymous: Du måste göra något allvarligt fel. Dags o rannsaka dig själv.
   Hur är du socialt och hur säljer du in dig själv?

   Radera
  12. @least så att bedömas behärska ett ämne så bra att du får förtroende att lära ut det på universitetsnivå är skrattretande? Vet du vad, jag börjar misstänka att du är ett bittert butiksbiträde alternativt vaktmästare någonstans som sitter och drömmer om att få vara med de stora tunga grabbarna och leka.

   Radera
  13. Hade en kollega som finansierade sitt uppehälle som lab-assistent (inga studielån) under studietiden till civ ing som avlades på utsatt tid. Det imponerade iaf på mig.

   Radera
  14. @anao Jepp, jag är vaktmästare på dagcentret, och jag trar att jag anar vem du är. Nästa gång som du glömmer nyckeln, släpper jag inte in dig. :)

   Radera
 9. Att det är M+KD budgetens fel sa dom (s) väl redan i januari så det är väl inget vi behöver fundera över. Förövrigt välkomnar jag lite ökad arbetslöshet så man kanske får lite vettigare kolleger, med högre arbetsmoral, i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med sist in, först ut, så får du väl inget bättre naturligt urval än att de som varit längst på firman förblir.

   Radera
  2. Så fungerar inte näringslivet idag. De personer som inte producerar ser man till att göra sig av med. Exempelvis tillämpar i alla fall de lite större företagen avtalsturlistor.

   Radera
  3. Exakt. Det kostar lite, men ingen går i praktiken rakt på "sist in först ut", utan man betalar för att kunna säga upp den man vill.

   Radera
 10. Sjunker antalet sysselsatta, eller handlar detta bara om att fler ställs till arbetsmarknadens förfogande, som inte tidigare registrerades som arbetssökande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser i pressmeddelandet att antalet sysselsatta minskat, så detta handlar alltså om att folk blivit av med jobbet, eller inte fått jobb i samma utsträckning som tidigare kullar om de är nya på arbetsmarknaden.

   Radera
  2. Det halmstrået höll inte.
   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsgrad/

   Radera
  3. Kent: Artikeln du länkar till har bara med uppgifter för juni, och ingen uppgift om antalet sysselsatta, utan bara sysselsättningsgrad. Men som du ser ovan finns denna uppgift för juli, i pressmeddelandet.

   Radera
 11. Jag fattar inte diagrammet. Någonstans 2009 ändras en komponent i arbetslösheten på nästan 70%, nästa månad nästan 60 osv. Siffrorna går inte ihop.
  Visa med siffror, för jag tycker detta låter fishy.

  SvaraRadera
 12. Enligt Afs statistik så har arbetslösheten bara ökat med 1,5 %. Inte så illa
  fr 339' till 344'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På en månad eller på 12 månader? Du måste kolla på 12 månader för att se säsongsförändringen.

   Radera
  2. Sant. Juli 2018 jmf Juli 2019.

   Dock skiljer sig ju AFs egen definition av arbetslösa alltid från AKUs.

   Radera
 13. Gissar att friår och familjeveckorna presenteras i budgeten då de är en del av januariavtalet. Friåret var som bekant ett rejält fiasko sist och gav inga fler jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför man skall satsa 10 GSEK på det, fast det heter något annat nu.

   Radera
 14. Jag känner inga arbetslösa och har inte gjort det på väldigt länge. Det känns som väldigt långt borta att bli av med jobbet och inte kunna få ett nytt. De jag vet som inte har kunnat hålla ett jobb har antingen haft något som gjort att ingen velat anställa dom eller inte velat jobba själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika barn leka bäst. Dom med jobb tenderar ju att endast känna andra med jobb och tvärtom.

   Radera
  2. Jag fick en svår sjukdom som gjorde mig langtidssjukskriven. Jag har sedan dess haft timmjobb med strålande referenser, detta struntar dock arbetsköparna i. Det enda som är viktigt är glappet i cvt, att jag jobbat efter det spelar ingen som helst roll. Jag hoppas verkligen att skyll-dig-själmänniskorna någon gång får pröva att vara i min situation.

   Radera
  3. Det är inte ditt fel såklart. Gissningsvis är det rädslan för ny sjukskrivning som gör att de inte anställer dig - men det behövs bara en chans. Titeln om skenande arbetslöshet känns inte riktigt som den verklighet jag befinner mig i. I min ankdamm får man jobb — kanske inte den topptjänst man vill ha eller en fast tjänst men jobb kan man hitta om man vill.

   Radera
  4. Jag har ju redan skött mina timanställningar exemplariskt, vilket arbetsgivarna är villiga att intyga. Detta spelar dock ingen roll, glapp i cvt -> "tack för visat intresse".

   Radera
  5. Jag hoppas det löser sig och att du hittar en bra tjänst!

   Radera
 15. Lite konstig statistik för juli där det fast anställningen ökar, men tillfälliga anställningen minskar kraftigt.


  "Antalet fast anställda uppgick till 3 934 000, en ökning med 60 000 jämfört med samma månad föregående år. Antalet fast anställda kvinnor ökade med 38 000 till 1 903 000. Antalet fast anställda män var 2 031 000.

  Antalet tidsbegränsat anställda uppgick till 814 000 personer. Det är en minskning med 90 000 jämfört med juli 2018"

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/kortperiodisk-sysselsattningsstatistik-ks/pong/statistiknyhet/sysselsattning-lediga-jobb-och-lonesummor-2a-kvartalet-2019/

  SvaraRadera