Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-08-14 09:16

Konjunkturen: Lägsta industritillväxten i Kina på sjutton år

Den kinesiska industriproduktionen i juli 2019 ökade på helåret endast 4.8%, en hel procentenhet lägre än prognoserna och 1.5 procentenheter än juni 2018 - juni 2019. Det ska vara den lägsta tillväxten sedan februari 2002.
Kinesiska konsulatet i Göteborg.
Konsensuysprognosen var 5.8% i tillväxt uppger Trading Economics, som anger att det är över 17 år sedan den kinesiska industritillväxten var nere på 4.8%. Som orsak uppges handelskriget med USA.

En tillväxt på 4.8% är förstås fortfarande extremt med västerländska mått mätt, men snittet för industritillväxten i Kina ska vara 11.9% på helåret för åren 1990 - 2019.

Siffran bör tas som ett konkret besked kring den globala konjunkturutvecklingen.
Dagschart OMXS30.
Stockholmsbörsen inleder negativt och är i skrivande stund -0.19%. OMXS30 är kvar i stödområdet, och det kan förväntas ta några dagar innan stödet antingen faller, eller håller och vi får en upprekyl.

19 kommentarer:

 1. Nyheter som denna visar gång på gång vilken mästerstrateg Trump är. Den tro på Kinas "oundvikliga övertagande som nya supermakten" som genomsyrat samhället i många år och som tidigare politiker lagt sig platta inför visar sig vara en rökridå.

  SvaraRadera
 2. Man blir ändå imponerad av att det räknas som dåligt med tillväxt på ~5%
  Men man ska kanske vara lite försiktig med kinesiska uppgifter, de kanske är lika fabricerade som andra rapporter därifrån?

  Har någon lyssnat på Mark Blythe på Youtube, han har lite annorlunda insikter om QE och "austerity" (vad heter det på svenska?)

  SvaraRadera
 3. Läste i China Daily att inflationen ligger på några procent men att matpriserna gått upp rejält, strax under 10% på ett år. Värst var färsk frukt med 39% och fläskkött med 27%. Drömsiffror för Ingves.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fläskpriset är pga afrikansk svinfeber (Lär slå ut alla småskaliga uppfödare i uländerna)

   Fruktpriset är på grund av att man slutat importera frukt och grönt från USA.

   Så egentligen ingen inflation utan brist som driver upp priserna

   Radera
  2. Kan inte tillgång eller snarae brist på densamma vara inflationsdrivande menar du?

   Radera
  3. När båda bristerna är tillfälliga så nej. Det är inte riktig inflation utan korstiktiga prishäjningar som sen kommer att försvinna när produktionen får fart. Det lär snarare leda till en snabbare jämnvikt på utbudet då det ger incitament till fler att syssla med griseriverksamhet.

   Radera
 4. Börjar Kina leva rövare i Hong Kong a la Himmelska Fridens Torg 1989 för att stävja demonstrationerna, så blir det rejäl utförsåkning för ekonomin i Kina av ett slag de inte sett hittills.

  Hoppas Beijing boys fattar att det inte är 1989 nu. Vilken bojkott av Kina in general det hade blivit om de går 1989-style i HK. Tänk vad Trump/USA nu uppbackad av EU och andra stora stater kommer att blocka av Kina då.

  Mumma för Vietnam, Taiwan, Fillpinerna, Indonesien, Malaysia och Indien som är redo att ta över Kinas produktion. De är ju igång sedan tidigare men detta blir en boost, ett trendbrott.

  Vad händer med kinesägda bolags försäljning i övriga världen om folkets armé masskjuter HK studenter i huvudet? Huawei blir Hej svejs istället. Det kan till och med bli jobbigt för Volvo Cars, vem vill göda studentmördarregim då.

  Kinas ekonomi kan med hjälp av högsta ledningen i Beijing falla långt mer i närtid beroende på hur de hanterar HK. Gör de som de brukat göra så spelar det rakt i händerna på Trump. Om jag kan räkna ut det så borde de också kunna räkna ut det kan man tycka. Men vem vet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det som de är väldigt medvetna om. De kan bara motivera sitt förtryck med att de garanterar en tillväxt. Slår de undan den garanti som Hong Kongs västerländska rättsväsende utgör så kommer det bli katastrof

   Det som är roligt med Hong Kong är att det är verkligen hela staden som demonstrerar. Läkare, affärsmän, advokater. Det är alltså ett folkets uppror för att försvara sin demokrati.

   Roligt att tänka på för när man pratade om kina med vänstermänniskor förr så sa de glatt att "de är inte som oss, de gillar sitt system och parti". Dvs klassisk vänsterrasism.

   En nedgång kommer verkligen itne alls vara bra för Asien. De flesta länder har inte den supply chain som behövs för komplexa varor. Och billig tillverkning kommer drabbas av en kinesisk lågkonjunktur.

   Däremot kommer det nog bli tufft för Muteborgs Bil Ab/KinaVolvo när de ska betala allt i kina som de byggt men som kommer stå på tomgång.

   Radera
  2. @Abbe Du har många åsikter undrar vad du säger om detta skulle genomföras och hela världen skulle gå in en värre kris än det som skedde 1929.
   Oj det tänkte jag inte på.
   Tror inte att detta sker utan snarare andra åtgärder som inte drabbar ekonomin på samma sätt

   Radera
  3. Får jag gissa helt vilt så tror jag att USA/Trump har en lista med stenhårda sanktioner färdig utifall Kina skulle gå in med våld i Hong Kong.

   Och samtidigt gör västlig säkerhetstjänst allt för att försöka få det att inträffa.

   Helst vill dom nog ha en rejäl shotout med mycket lik överkörda av stridsvagnar på film för då blir det lätt att få med sig FN på nya sanktioner.

   Radera
  4. Värre kris än 1929 pga oroligheter i HK eller att Kina utsätts för tuffa sanktioner?

   Allt är väl en flytande situation? Att Kina åker på kännbara ekonomiska konsekvenser om de börjar nacka studenter är väl uppenbart. Vad det leder till i slutändan är väl gissningar.

   Kännbara sanktioner leder väl till negativ ekonomisk utveckling i Kina.

   Andra asiatiska länder tar så mycket de kan av den kakan om det varar över tid.

   Ekonomiska svårigheter i Kina kan tänkas leda till social oro. Jobbigt både ekonomiskt och politiskt för Beijing.

   Kineser responderar bättre på subtila meddelanden än hårda ord (har tillbringat tid på olika ställen i landet och utbildats i dess affärskultur). Noterade att Trump använde sig av den subtila meddelandestilen denna gång när han tweetade att US noterat trupprörelser mot HK. Dvs vad han sa egentligen var gör ni nåt dumt nu så tar vi chansen och trycker till ordentligt. Då hade kineserna tappat ansiktet vilket är hemskt i sin kultur. Att det var en fair warning var ju helt tydligt.   Radera
  5. Abbe, nej inte pga Kina utan pga att obligationsbubblan kanske brister, bobubblan, kommuner, och därpå bankerna. Det glada 20-talet går mot sitt slut.

   Radera
  6. Smäll som 2008/09 är väl inom räckhåll även om omvärlden inte dragit lärdomar av lånefest, subprimeexponering och att inte strypa global likviditet. Har inte en spänn på aktiemarknad eller obligationsmarknade sedan en tid.

   Radera
 5. Pratade med en kinesisk projektchef som jobbar för CCCC och han sade att USAs handelskrig verkligen börjar kännas för dom, många tredje världen länder ger inte kontrakt till kinesiska företag för byggprojekt, i detta fallet hamnprojekt.

  Är HELT övertygad om att USA försöker få igång en bankrun från Kina lagom tills lågkonjunkturen slår till och på så sätt putta tillbaka Kina i fållan som dom gjorde med Japan och tigerekonomierna i Asien på 90-talet.

  Kina är heller inte så stabilt som man kan tro och lite oro på rätt plats skulle kunna göra underverk. Därför tror jag att USA och väst ser Hong Kong som en möjlighet att stampa fram lite oro men dom agerar nog väldigt diskret.

  Hur som, jag lever hellre under USA världsherravälde än Kinesisk dito. Dom är jäkligt jobbiga mot sådana dom anser står under dom i hierarkin, USA bombar ju mest bort mellanöstern till stenåldern och för oss i Europa är det ett mindre problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite OT men kineser verkligen HATAR japaner :)
   Dom har absolut inte glömt den etniska rensningen före och under andra världskriget.

   Radera
  2. Vet inte om det vore så genomtänkt att försöka få igång bank run i ett annat land. Den kan sprida sig snabbt över världen och slå tillbaka hårt.

   Radera
  3. Antalet protester/demonstrationer (massincidenter) i Kina uppskattas till 90 000 - 180 000 per år. Merparten hör vi aldrig ett knyst om. I Hongkong däremot har demokratiexperimentet gjort att media kan följa det hela från första läktarplats, och producera förstklassig underhållning.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Protest_and_dissent_in_China

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. https://uk.reuters.com/article/uk-britain-bonds/uk-yield-curve-inverts-for-first-time-since-2008-as-global-market-gloom-sets-in-idUKKCN1V41L8

  Dödskors i både USA och UK nu

  SvaraRadera