Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-08-29 09:16

Konjunkturbarometern fortsätter rasa - lågkonjunkturen blir allt djupare

Raset för Konjunkturinstitutets framåtblickande barometerindikdator ("konjunkturbarometern") fortsätter i stort sett linjärt. Index har nu passerat halvvägs till krisekonomins -10 och ligger på -5.1. Alla sektorer utom tjänstesektorn faller hårt, där hushållen och tillverkningsindustrin leder nedgången.
Konjunkturbarometern 1996-07 till 2019-08. Data: Konjunkturinstitutet
Konjunkturbarometern backar alltså vidare 1.5 punkter till 94.9. Det är fjärde månaden på raken med negativa värden och nedgångarna har varit stabila -1.2 till -1.6 de senaste tre månaderna, med en i princip linjär nedgång.

Hushållen har tidigare haft lite tillförsikt och motverkat nedgången, men nu så här efter semestern så leder de nedgången med makroindex hushåll som nu är på krisnivåer och -10.3, en försämring på 3.8 punkter. 

Även tillverkningsindustrin faller hårt med -2.3 punkter till -5.2. Den enda huvudsektorn som är positiv är tjänstesektorn som stärks med 0.6, men fortfarande är på -3.4.

Bloggen återkommer med alla enskilda sektorer på detaljnivå i ett senare inlägg.

Återstår att se hur länge regeringen kan fortsätta hävda "svagare period". I nuvarande takt kommer vi nå krisnivåer på -10 före nyår.
En av mina rena ränteportföljer har gått +8.35% sedan den öppnades i mars, och investerar i räntepapper i EUR och USD. OMXSPI har gått ca -1.6% sedan dess.
För börsinvesteringar gäller likt tidigare konjunkturmodellen, dvs att man kliver av börsen efter att ekonomin varit överhettad i två månader uppe på +10 eller högre, och köper när konjunkturen varit i djup lågkonjunktur på -10 eller lägre i två månader. Däremellan samlar man avkastning på likvider och ränta. Inget nytt för bloggens läsare, men det tål att upprepas ibland. Risken att ligga inne på börsen under ekonomisk överhettning är inte värt de sista procenten i börsuppgång, som man lika gärna kan ta i lugn och ro på räntepapper, i synnerhet om man inte säljer på toppen och alltså tappar hela uppgången senare. Någon av Avanzas sparekonomer säljare uttalade sig i DI nyligen om att "pengar man ska ha om först 20-30 år kan man ha kvar på börsen" eller något sådant. Tidshorisonten har tydligen uppdaterats en del från "man tjänar alltid på att ligga inne på börsen".
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Och man läser om nya varsel varje dag nu, men börsen svarar med att gå upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går den upp i relation till dollarn?

   Radera
  2. OMX +0.7% sedan igår, USD/SEK ~0.0% sedan igår.
   You do the math!

   Radera
 2. Ja, udda tider och kanske ett riktigt bra säljläge för den timingsugne.

  Att det finns nån som påstår att börsen "alltid går upp" är väl trams dock, det är väl nåt i stil med två av tre år som börsen ger positiv real avkastning. Annars korrekt med 10-20 års perspektiv vad gäller riskabla investeringar (dvs aktier el fastigheter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska nog läsa dina och andras kommentarer här på bloggen när börsen gick upp för några år sedan och jag påtalade att det var dags att gå ur pga konjunkturmodellen. Nu är det annat liv i skällan och tidshorisonterna stiger snabbt, när allt inte längre är guld och gröna skogar.

   Radera
  2. Ja, du kan nog läsa vad jag skrivit i ämnet här eller på andra ställen, jag brukar vara ganska konsekvent i att börsen inte alltid kan gå upp och att det vore bra med en nedgång för den som nettosparar osv och att förväntad framtida avkastning kanske är lägre idag än säg 2012, och att man kan hantera risk genom statisk allokering aktier vs räntor snarare än att hoppa in och ut.

   Det återstår att se om timing enlig konjunkturmodellen ger bättre avkastning. Jag noterar att du släppt MA50/200 som indikator dock, alltid nåt.

   Radera
  3. Nope, jag kommer skriva om dödskors när de inträffar.

   Radera
  4. Mmm. Det svåra med den teorin är att veta när du går från sidledes (som vi haft senaste åren, typ) till upp- eller nedgående trend, vilket de senaste döds/himmelkorsen inte visar sig lyckas förutspå...

   Om jag bara snabbtittar på diagrammet över MA50/200 ser det ut att ha varit en risig affär senaste två åren att mekaniskt följa den strategin. Tydligt dåligt fungerande i sidledes marknad.

   Radera
  5. Missarna är en försäkringskostnad. Stora vinsten är när man slipper följa med de stora rasen ner.

   Sedan är min filosofi att minimera förlusterna, inte maximera vinsterna. För när du förlorat allt så är det svårt att göra vinster. Tar alltid hellre en "missa lite börsuppgång" än "följ med en stor börsnedgång".

   Radera
  6. Fair enough. Jag håller med om att det inte är dum inställning.

   Min käpphäst är mer att man kan uppnå samma sak med fördelning aktier/räntor, t ex rampa ner aktieandelen i takt med att man närmar sig pensionsåldern, eller ha 70/30-fördelning för minskad risk, eller 30/70 för mycket låg risk, osv. Tror inte historiska priser har särskilt god förutspående förmåga för framtida priser, däremot kan det absolut finnas korrelation med konjunktur och värderingar. Hög värdering (säg CAPE10) -> låg framtida avkastning.

   Blir en spännande höst hur som helst.

   Radera
  7. Lite hårda fakta som inte säger någonting om framtiden.
   På tre år är:
   SIXPRX upp 29.37%
   Guldet upp 16.06%
   USD/SEK upp 14.88%
   Så oavsett strategi de senaste 3 åren har det varit fördelaktigt att placera i ovanstående tillgångsslag, liksom obligationer. Inte lika kul har det varit att ligga likvid i SEK.

   Radera
  8. Både guld och skog är på toppnivåer.

   Har rått svärmor att sälja skogen nu och inte sedan.

   Radera
  9. Varför sälja skogen?
   Det utlöser reavinstbeskattning och vad ska likviden placeras i?

   Radera
  10. I BD nsturligtvis. Stock som stock.

   Radera
  11. Guldet är inte alls upp 16.06% på tre år. Det är upp 33% i svenska kronor.

   Om man nu ska cherrypicka godtyckliga tidsintervall. Det relevanta är vad olika tillgångar gått sedan man sålde dem respektive köpte dem.

   Radera
  12. Joakim Persson, en strategi är t ex 70/30% aktier/ränta, med justering t ex en gång i kvartalet. I praktiken tar man därmed hem vinster på börsen, respektive köper på börsen när börsen faller. Exakt procentsats kan diskuteras, liksom tidsintervall - vecka, månad, kvartal, halvår, en gång om året?

   Radera
  13. Exakt Lars. Jag tycker den är rätt rimlig och man slipper timingaspekten som visat sig vara svår historiskt.

   Jag brukar själv justera en gång i kvartalet (dvs nyinsättning efter skatteavläsning av ISK) för det egna sparandet.

   Radera
  14. Vad för procentsats kör du med? Och hur länge har du gjort detta (stark trend inget bra exempel).

   Radera
  15. Lars, jag tror nog läsaren kan räkna ut det själv.
   Vad gäller tidsintervall var det Joakim och du som pratade om några år och konjunkturmodellen så 3 år utgick från er diskussion.

   Radera
  16. Likväl, guldet upp 33%, dvs bägge än SIXPRX.

   Radera
  17. Jag har legat på mellan 70% och 115% exponering mot aktiemarknaden (inte bara den svenska) de senaste 20+ åren i först vanlig depå, sedan 2012 i ISK.

   Idag en bit över 100%. Har ökat exponeringen (belåning) under den långa boom vi haft, men börjat minska så sakteliga nu.

   Utöver detta har man ju fonderade pengar i tjänstepension och premiepension (räknar inte med inkomstpensionen i det här exemplet), där är exponeringen omkring 90/10.

   Jag är medveten om riskerna förknippade med detta. Det är inget jag skulle rekommendera andra att köra på, och när jag hjälper andra med investeringar tror jag aldrig någon efter diskussion velat köra med mer än 70/30.

   Radera
  18. @Joakim: Vad menar du med "räntor". Räntefonder upp till 1 år? Eller en blandning av räntefonder och obligationsfonder. Vilken fördelning?

   Radera
  19. Nu är ni ute på väldigt djupt vatten för att leta avkastning. Alla trades är crowded, speciellt obligationsmarknaden.

   Radera
  20. Ja, nån sorts blandning. Lars mfl har väl rekommenderat en del.

   Ang belåning: Ett sätt att se på det hela kan vara att som ung har man mycket humankapital = framtida intäkter, men lite finansiellt eller realt kapital. Då kan lån vara ett sätt att exponera sig mot dessa tillgångar (under antagandet "riskfyllda tillgångar stiger realt på 10-20-30 års sikt med hög sannolikhet"), för att sedan med åren minska sin belåning.

   Detta gör man redan helt naturligt på marknaden för ägda bostäder. Bostadslån som är högt när man är 25/30/35, som sedan sjunker mot pensionen.

   Man _kan_ göra likadant på t ex aktiemarknaden. Men vollan på aktiemarknaden är en helt annan och en stor krasch i samband med starkt ökande belåning (när fler använder sig av just hävstång i sina aktieinvesteringar) brukar vara ganska blodigt. Se typ de flesta finansiella bubblorna i historien...

   Radera
  21. Håller med, Stefan. Känns inte som om någon tillgång har särskilt hög förväntad avkastning framöver, allra minst obligationer.

   Radera
 3. En fråga om konjunkturmodellen;
  Säg att man, som nu, klivit av börsen efter 2 månader över +10. Därefter sjunker indikatorn och blir under lång tid negativ, dock aldrig så låg som -10. Sedan tar konjunkturen fart och indikatorn klättrar mot positivt värde igen.
  Kommer man då att missa hela följande potentiella högkonjunktur, eller finns det annat sätt för modellen att indikera köp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser ovan har det inte hänt.

   Radera
  2. Jag ser det men det kan inträffa, därav frågan.
   Jag tycker det är en brist i modellen, förutsatt att man avser låta den bestämma helt självständigt förstås.

   Radera
 4. Köpte lite silvercerifikat med hävstång för ca 2 veckor sedan då jag tyckte att silvret underpresterat guldet väl hårt under alldeles för lång tid. Dessutom tyckte jag att den accelererande mängden underliga tweets med order, kontraorder och diverse påhopp borde öka på hedge-lusten där ute. Blev lite svettigt första veckan då oron inte spred sig riktigt som jag hoppats, men sedan i fredags har utvecklingen varit fantastisk. Frågan är bara hur länge vågen fortsätter... För det borde mycket snart bli vinsthemtagningar och dessutom kan jag tänka mig att Trump nu fattat att han skall lugna ner sig lite annars blir det väl många skott i foten. Då växlar fokus kortsiktigt till aktier igen då den sista idioten ännu inte är född...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger väl ca. 2000 miljarder SEK på sparkonton bara i Sverige så nog finns det fler som gå in på aktiemarknaden. Dessutom är det ganska vanligt att handla på börsen i Sverige jämfört med medelhavsländer där dom inte ens vet vad order aktiemarknad betyder Där sparar man på ett sparkonto och i bostäder. Det är även så med i princip alla mina kollegor från östeuropa. Dom påstår att man förlorar pengar på börsen. Nästan alla har 1-3 miljoner kronor sparade på sparkonton i sina hemländer.
   Senast igår hörde jag en bekant prata om att köpa aktier och att "tjäna pengar på det". Han hade 500 000 kr över på ett konto med 0-ränta.

   Radera
  2. Så är det, men just nu finns det ju helt klart andra tillgångsslag än aktier att gå in i om man har pengar på sidlinjen. Aktiemarknaderna i åtminstone Europa känns ju så där...
   Alternativet, för min del åtminstone, skulle vara att kika på illa omtyckta sektorer i US.
   Men... Nej... Just nu sitter jag på sidlinjen och "småhugger" lite på ädelmetaller och saker relaterade till dem. Guldgrävaraktierna har t.ex också ångat på finfint under året.

   Radera
  3. Själv tänker jag att korta positioner bara handlar om tur. Köper lite av varje. Diversifierar så gott det går. Målsättningen är att slå inflation + valutaförsvagning av SEK.

   Radera
 5. Hej Lars! Om konjunkturen är på -10 eller lägre två månader i följd men börsen pga låga räntor är ungefär som nu, kommer du gå in på börsen eller avvakta? (Hypotetiskt men intressant)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är jag faktiskt lite fundersam på också. Hade ju känts bekvämare att börsen åtminstone är ner 25-30 % från toppen. Men antagligen hinner vi ner en bit till innan det är dags.

   Radera
  2. Är väl detta som är klassisk Analysis Paralysis:)

   Radera
  3. Enligt modellen, ja. Säkert kommer börsen falla lite efter det, men på 1-2 års sikt bör det bli bra. Modellen vare sig prickar botten eller toppen.

   Radera
 6. Läste just att Expressen ska spara 40 miljoner pga kraftig nedgång i annonsintäkter sedan i våras. Betydande personalneddragningar väntas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt, ja. Ser själv hur annonsintäkterna utvecklas per sidvisning och med konjunkturen.

   Radera
 7. Av någon anledning så har jag viss insyn i det som kallas PR branschen här i Tokholm . Har bara senaste veckan hört(och bekräftat) både större och mindre varsel på flera bolag. Tex prime och chimney. Dock har jag ingen aning om hur deras kund segment ser ut. Kan tänka mig att det spelar roll om det består av ex. Bolag i privat sektor finansierad av "marknaden" eller ex privata bolag som verkar i offentligt finansierad sektor

  SvaraRadera
 8. Scania i Södertälje väljer att inte ge fortsatt anställning till 256 visstidsanställda. Killgissar att verkstad är särskilt konjunkturkänslig och en sk kanariefågel.

  SvaraRadera