Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-08-12 14:01

Kina skickar in fastlandsmilitär till Hong-Kong

"Ett land, två system, ett system att hantera protester."
Den kinesiska diktaturen i Beijing och fastlands- Kina, har nu tröttnat på protesterna i Hong-Kong. Konvojer av militär fordon köar nu upp vid gränspassagerna i Shenzhen, och det ser ut som att man nu sätter in militär för att kväsa protesterna mot diktaturen.
Kinesiska flaggan.
Under täckmanteln av vad som hävdas är en militärövning skickas nu vad som verkar vara hundratals, kanske tusentals kinesiska militära fordon till fristaden Hong-Kong. Konvojerna av militära fordon är dock kilometerlånga fram till gränskontrollen in till Hong-Kong. På flygplatsen i Hong-Kong ska alla flighter också ha ställts in, och ingen kommer alltså vare sig in eller ut från området. Huruvida även kinesiska flottan är "på övning" och nu blockerar staden är okänt.
Kinesisk jagare.
Grunderna för protesterna i Hong-Kong är en utlämningslag, som ska göra det möjligt för Hong-Kong att utlämna misstänkta till egentligen Taiwan, men som kommer göra att diktaturen i Beijing kan kräva vem som helst i Hong-Kong utlämnad till Kina. Därmed blir systemet med "ett land, två system" meningslöst, eftersom diktaturen kan slå ner mot vem som helst som är oppositionell i Hong-Kong.

Med vad som ser ut som insatsen av militär kommer de omfattande protesterna antagligen få samma slut som protesterna på Himmelska fridens torg, dvs krossas under pansarfordon och militär.

Utveckligen i Kina är för övrigt intressant. Till skillnad mot bäst-före-U-landet Ryssland, handlar inte Kina om risken för en regional konflikt kring Barents Hav eller Östersjön, eller om att enskilda länder från forna Tsarryssland kan hotas av den allt svagare diktaturen i Kreml, utan om världsherravälde. Förvisso långt bort från den svenska ankdammen.

Kinas bruk av IT-teknik för massövervakning skulle få George Orwell att rodna av skam över att ha skrivit en barnbok, och Kina håller de facto på att kolonisera stora delar av Afrika just nu, samt köper upp allt mer av den demokratiska västvärldens ekonomier, inklusive en lång rad stora svenska företag. Kina-Volvo är bara ett exempel.

När Storbritannien lämnade tillbaka Hong-Kong till Beijingdiktaturen 1998, fick staden behålla separata lagar och ett separat ekonomiskt system, och har varit en fristad även om man formellt tillhört Kina. Men det är nu 20 år sedan och ett Storbritannien i Brexit-kaos lär inte kunna göra något annat säga usch och fy, om systemet faller. 

Följer man marxisten Wallersteins världssystemteori, så var 1500-talet Spaniens århundrade, 1600-talet spanska Nederländernas, och 1700- och 1800-talen britternas århundraden (förvisso invaderade Nederländerna England, och satte Willhelm av Oranien på tronen). 1900-talet var USA:s århundrade och 2000-talet kommer bli Kinas århundrande, och mot andra halvan av århundrandet kommer Mittens Rike ta över som världens centrum. Antagligen krävs det först en ekonomisk kris, precis som England hade sitt South Sea Bubble, USA den stora depressionen, som rensar bort obalanserna, ineffektiviteten och felallokeringarna i en snabbt expanderande ekonomi. Men frågan är om något egentligen kan stoppa Kina?

Till skillnad mot Storbritannien (till viss mån) och definititvt till skillnad mot USA, så är och förblir Kina en diktatur, som med moderna medel i teorin kan bli en diktatur som aldrig kan störtas då möjligheterna till förtryck med dagens moderna informationsteknologi helt enkelt är för stor. Så den demokratiska parentesen kommer ha varit just en parentes. USA må ha misslyckats med att införa demokrati i många länder man lagt sig i, men Kina kommer inte ens försöka.

Frågan är när Kina även blir militärt offensivt, och med våld börjar ta det man anser är sitt? Ingen kommer dra en linje i sanden för Hong-Kong, och steget därefter blir exempelvis Taiwan. Och när U-landet Ryssland faller sönder, så väntar en enorm yta i östra Ryska Federationen för kolonisering av Kina, precis likt man gjort med t ex Tibet tidigare.

Frågan är om det finns något som de-facto kan stoppa den kinesiska diktaturen idag? Ingen vågar sätta sig upp mot dess ekonomiska makt, och med kärnvapen vågar ingen heller sätta sig emot dem militärt. Framtiden är mycket dyster, och det finns ingen välvilja hos Kina, annat än att maximera den egna profiten på andras bekostnad. Avskaffandet av ettbarnspolicyn är en god indikator om något.

86 kommentarer:

 1. Kina äger miljontals hektar odlingsmark i världens brödbodar ex Ukraina och Australien.

  Man gör ju även en push som sällan omskrivs här att ta över politiskt inflytande över Oceanien från Australien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De köper massiva områden mark i kanske världens bördigaste land Tanzania. Såg kilometerlånga byggnader kineserna rest, antagligen grisuppfödning. Afrika, Oceanien är väl de områden som är enklast att ge sig på nykolonialism inom? Hos Väst får man nöja sig med att köpa upp allt.

   Radera
  2. Det som talar emot framtida ekonomiska framgångar för Kina är deras demografiska utmaning åren framöver när 4-5 barn/kvinna generationerna blir gamla och de födda under enbarnspolicyn ska ta över taktpinnen. För även om policyn är avskaffad är nu kineser mätt mellanklass som inte är intresserade av barnafödande längre, enbarnspolicyn lever kvar kulturellt.

   Radera
  3. Utifrån ett svenskt mänskligt perspektiv där samhället lovat att ta hand om alla vore det ett jätteproblem. Utifrån Kinesiskt synsätt är det nog inget problem alls.

   Radera
  4. Utifrån kinesiskt synsätt kommer det att vara en katastrof då barnen ska ta hand om sina föräldrar när de bli gamla.

   Radera
  5. Kanske för barnen, men inte för regimen.

   Radera
  6. Trot eller ej men Kina har skatt, sjukvårdskostnadet och pensionskostnader precis som alla andra länder. Vill man behålla medelklassen glad och trogen mot partiet så fortsätter man med det. Notera att KKP och deras metoder avnjuter ett ganska stort stöd i befolkningen eftersom befolkningen skapat väldigt mycket välfärd de senaste årtiendena. Detta till skillnad från andra diktaturer där det mer är eliten som gynnats på bekostnad av befolkningen.

   Så skiljer sig Kina enormt och det är därför de är extra farliga. Folket stöttar övervakning och sociala poäng. Få stöttade ex KGB och att man skiclade folk till Gulag, de var bara för rädda för att säga nåt annat.

   Radera
  7. Trodde Kina saknade offentlig sjukvård, och att alla inklusive fattiga bönder var tvugna att betala själva?

   Radera
  8. Ett mått på sjukvårdens/samhällets nivå är barnadödlighet. För Kinas del har den gått från 37 per 1000 till 9 från 2000 till 2017 (samma nivå som Albanien), så det är uppenbart att de satsat på sjukvård, eller kanske en konsekvens av marknaden. I jämförelse Sverige 2.4, Finland 2, så en bit kvar upp till toppen men ändå en riktigt bra upphämtning.

   Radera
  9. Kina har omfattande offentlig sjukvård av mycket hög klass. Offentliga sjukhus må se ut som baracker från en nedlagd sovjetisk ubåtsbas men maskiner och läkare håller god klass. Snabb service och det går att betala extra för snabbare service och bättre läkare. Har själv utnyttjat sjukvården vid flera tillfällen.

   Kina skickade fartyg till en rysk militärövnibgvgör ett år sedan så dom påverkar visst oss. Kan ju hända när Ryssland faller sönder om 20 år att dom skickar hangarfartyg till Östersjön för att "hjälpa Ryssland att skydda sig".

   Men du behöver inte oroa dig, kineserna förstår kallt stål. Det är vår egen vekhet som är hotet, inte den kinesiska styrkan. Underhåller vi system 39 med avancerade vapen (gärna Rb15 med taktisk kärnladdning) och införskaffar Tempest II så kommer de aldrig att anfalla.

   Japan hade gjort det men inte Kina, de Anfaller bara om du är svag och de ser en chans. När Ryssland faller sönder är det AV YTTERSTA VIKT att EU välkomnar dom och hjälper dom försvara Sibirien, annars kan det bli farligt.

   Ryssar är de flyktingar vi snart behöver hjälpa, inte diverse folkslag som mest är kända för att totalt sakna organisationsförmåga. Men detta ligger 10-20 år in i framtiden.

   Radera
  10. Kinas forskarelit omhuldar inte AGW-teorin. Det räcker ju att se hur de ökar kolproduktionen. De gör som ryssarna och går efter geologiska fakta. Jorden är på väg mot en avkylning de närmaste decennierna och spannmålsproduktionen på nuvarande nordliga breddgrader kommer att minska.
   Satsningen på jordbruk närmare ekvatorn bygger på forskning och rationella underlag.

   Radera
 2. Fan vad negativ du är. Det är utan tvekan så att Kina är på uppåtgående och knappast kommer låta sig tryckas tillbaka till dit de var under stora delar av 1900-talet, men man bör passa sig för att extrapolera.

  SvaraRadera
 3. Det handlar inte om militär, utan om gendarmer. "Folkets beväpnade polis", alltså något i stil med italienska carabinieri, fast ser ut att vara tyngre beväpnade.

  SvaraRadera
 4. Britterna styrde Hong Kong i 150 år. Råddde det demokrati då? Fick kineser gå och rösta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har det påståtts att det rådde demokrati? Brittiska imperiet införde väl inte demokrati någonstans?

   Radera
  2. Idag: Hong Kong-borna som mopsar sig får stryk av fastlandskineser som deras avlägsna härskare skickat dit.

   Igår: Hong Kong-borna som mopsar sig fick stryk av indier och nepalser som deras avlägsna härskare skickat dit.

   Man kan förstå att dom är lite less kanske.

   Både Fairbairn och Sykes som designade den ikoniska commandokniven hade f ö lärt sig slåss som poliskonstaplar i Kina, fast det var i Shanghai.

   Radera
  3. När Storbritannien överlämnade Hong Kong till Beijingdiktaturen skriver du själv.

   Radera
  4. Hade inte Kina varnat britterna innan de kom överens om överlämningen att om de införde demokrati så skulle de invadera? (Sen så ska man väl inte sticka under stol att brittisk rasism mot sina koloniala undrrsåtar gjorde att de inte var så pigga på att införa demokratiska självstyren i de flesta av sina kolonier som inte var settlerkolonier. Men op sysslar med klassisk whatabout)

   Radera
  5. I Korea skickade kineserna in sina egna soldater med nordkoreanska uniformer. Nåt liknande kommer hända i Hongkong. Dom är chanslösa. Tack och lov för vårt geografiska läge.

   Radera
 5. Kina har visat stort tålamod med huliganerna. Ponera att tusentals anarkister skulle härja inne i Stockholm city och kasta brandbomber mot byggnader. Hur länge skulle det dröja innan statsmakten slog tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är helt av banan. När det nått det här stadiet handlar det om att desarmera en konflikt på ett rimligt sätt, inte om att man "visat tålamod" hit eller dit, det är helt oviktigt i sammanhanget.

   Vem som är skyldig till vad får man avgöra i domstol, långt senare.

   Radera
  2. Kina behöver inte invadera Hong Kong militärt. Misären sprider sig snabbt i staden. Många av huliganerna är tonåringar och deras föräldrar jobbar inom service näringen. Nu flyr turisterna Hong Kong på grund av kaoset och folk blir av med inkomster och tvingas söka jobb i fastlandskina.

   Radera
 6. Det finns ett överskott på 15-20 miljoner kinesiska vuxna män, en inte föraktlig andel av dessa söker fruar i Ryssland också. I tidningsartiklar i Rysslands fjärran östern har matchmakers framställt kinesiska män som mindre benägna att dricka, mer arbetsamma osv. Så, de gör framstötar på många olika sätt i fjärran östern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framstöt? Varför kommer jag att tänka på DLKs "Manslägret"

   Radera
  2. Tja, det kan nog stämma de är ganska arbetssamma men de kinesiska svärmödrarna kan vara ganska riviga.

   Radera
  3. Ryskorna är mer krävande än de är vana vid. Kan tänkas att de hittar vad de letar efter i östligaste Ryssland men har ingen erfarenhet av dem faktiskt.

   Radera
 7. Jag trodde också på väst medias vinkling av Hong Kong bråken tills jag började följa Nathan Rich på Youtube. Det blev en ögonöppnare för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att Nathan Rich är en dokumenterad del av KKP:s propagandaapparat? Han är betald av ett företag för att pyssla med sånt.

   Radera
  2. Han är ju dock rätt komisk i sin trohet till Beijing.

   Radera
 8. Men övrig demografi då, när det gäller Kina?
  De föds för lite folk även där och de äldre blir fler och fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som nu övergivna ett-barnspolitiken medförde att det blev kutym att skämma bort och satsa allt på detta enda barn. När man nu försöker vända på detta så avstår många kinesiska par då tanken på två barn som man ska satsa allt på inte verkar så tilltalande. Sen så är ju frågan om hur en generation som fått allt de pekat på ska klara livet när dr blir vuxna och förväntas ta hand om 4 far/morföräldrar och mor och far. (Pensionsåldern i Kina är ca 55 för kvinnor och 60 för män)

   Radera
  2. Vad kan vara bättre än några generationer bortskämda som fått allt de pekat på. Torde bli perfekta politruker och chefer i den Kinesiska administrationen nu när de expanderar överallt. Så behöver de ju några att chefa över, förutom ekonomiskt annekterade områden, därav att släppa på ett-barnspolitiken.

   Radera
  3. Japan har världens äldsta befolkning men Kina har den högsta åldringstakten och kommer om några decennier att ha en äldre befolkning än Japan.

   Detta beror mycket på att åldringar a lever längre idag, lätt hänt när man går från svält till medelklass.

   Redan idag har Japan hysterisk brist på arbetskraft och i stort sett alla anställda i stödfunktioner i butiker och på hotell är Kineser. I enklare butiker typ 7-11 är det kanske en japan i butiken, resten är butiker. Såg den här resan även mörkhyade typ indier. Har jag aldrig sett förr i detta land som är rätt besatt av blodslinjer.

   Radera
  4. Man behöver inte oroa sig för en åldrande befolkning om landet är sunt. Faktiskt. Det är inte så att fler automatiskt blir värde.

   Radera
 9. Hong Kong har tecknat utlömningsavtal med Indien och Filippinerna. Dessa länder har sämre internationell ranking av sitt rättsväsende än Kina märkligt nog.

  SvaraRadera
 10. Om man tror att protesterna i Hong Kong handlar om ett utlömningsavtal är man felinformerad. Det handlar om hat. Hong Kong borna hatar han kineser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som inte tror du är ett Kinatroll bedrar sig storligen. (Majoriteten av Hong Kong-borna är fö liksom majoriteten av folkrepublikens innevånare Hankineser)

   Radera
 11. Kineserna använder redan våld för att tillskansa sig teritorium. Dom rammar Filippinska fiskebåtar i Filippinska sjön och lämnar sjömännen att drunkna i havet.

  Dom har byggt konstgjorda öar där på internationellt vatten för att kunna hävda att det är kinesiskt territorium och hindra andra asiatiska länder att fiska där.

  Och president Duterte som vanligtvis brukar vara ganska kaxig har lämnat walk over till kineserna, troligtvis har han väl fått rikligt betalt på nåt hemligt bankkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trist att inte Sydkorea och Japan kan visa enad front mot Kina i regionen i och med att Japan bestämt ska fortsätta agera totala rövhål mot Sydkorea.

   Radera
  2. Kina vet hur man handskas med korrupta regimer och har inga skrupler. Det skiljer USA från Kina. Och vår handel har gett Kina ekonomiska medlen för herraväldet. Det här slutar i nästa stora krig. Och USA är återigen den enda som kan försvara de västerländska idealen.

   Radera
 12. Den som borde vara allra mest byxis är väl killen som sitter i Kreml.

  Kreml vill ju inte stöta sig alls mot Kina, men samtidigt projicera potent makt så att kineserna ändå har klart för sig att Kremlisarna är salta gossar.

  Det gör Kreml genom att intimidera sina mindre grannländer och flexa med muskler mot Väst. Vi skall dock ha klart för oss att det är ett budskap i detta till Kina också, typ vi är tuffa och starka men vi bråkar helst med Väst.

  Den dagen Kina ser att man kan vinna något på att lite lätt börja underminera och pressa på Kreml från sitt håll så blir det skitjobbigt för Kreml.

  Helt plötsligt kommer Kreml att vilja vara superkompisar med Väst.

  Men Kina ligger lågt i nuläget...

  SvaraRadera
 13. Vet ni hur många "diplomater" USA har i Hong Kong? Mer än tusen stycken. Är det någon som på fullt allvar tror att dessa jobbar med turist visum ärenden enbart?

  SvaraRadera
 14. Kanske hade kunnat vara ett uppslag för en bok, framtidsskildringarna i det här inlägget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Är redan på det. Ligger några år framåt dock.

   Radera
  2. Tänkte just föreslå samma sak men var tvåa på bollen. Kan tänka mig ett antal scenarier som är intressanta mot fonden starkt Kina, havererat Ryssland och stagnerat USA samt valutakollaps av dollarn...

   Radera
  3. Jag vill se ett avslut i boken där Anders Nilsson utropas av folket till Stark Man och tillsammans med en sonsonson till Churchill sätter in flyg för att sänka den kinesiska flottan i Östersjön så att Kreml kan frigöra trupper och säkra Sibirien och att det sedan sker en förbrödting mellan EU och Ryssland och vi utropar ett storvästerländskt kristet rike som spänner från Normandiet till Kamtjatka med huvudstad i Sätila.

   Radera
 15. USA har aldrig varit intresserade av att införa demokrati någonstans. De vill ha regeringar som säkrar deras möjligheter att utnyttja landet ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är illa. Men står valet mellan USA och Kina är det ett lätt beslut: USA

   Radera
  2. Tyskland 1945? Japan samma år? Hur många dog i Europa i WW2 och här har vi demokrati. Har du skummat mer än kommunistiska manifestet? Har aldrig hört nåt så dumt eller så provocerar du.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Dessutom så släpper Kina ut mer CO2 än USA, EU, Kanada och Australien tillsammans. Man får därtill också även lägga 2/3 av Rysslands utsläpp för att komma upp i nivå med Kina. Ett övergivande av ettbarnspolitiken kommer att innebära än mer utsläpp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju under förutsättning att Kinesiska familjer börjar skaffa markant fler barn. Det verkar inte vara så, men den som lever får se.

   Radera
  2. Medianåldern i Kina har stigit från 22 till 40 1980-2018,man förväntar sig att den når 46 2030 och 56 2050, som konsekvens av enbarnspolicyn.

   Samma siffror för ex USA är 30,38,40,44.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jag tycker att CO2 per invånare är mer represant. Då ser man att Kina hamnar längre ner i listan än västvärlden

   Radera

   Radera
  5. Kina är rätt intressant ur energisynpunkt. Å ena sidan bygger de som världens största kolskurk nya kolkraftverk med rasande fart. Å andra sidan bygger de exponentiellt med ny sol- och vindkraft. Å tredje sidan skulle det inte varit lönsamt att sätta upp solpaneler på taket i resten av världen om inte Kina hade massproducerat ner priset. En komplex bild där man inte kan risa det ena och sen rosa det andra. Det hänger ihop.

   Radera
  6. Om Kina trodde på IPCC så skulle d inte bygga alla kolkraftverk. Vindkraften och solpanelerna kommer inte ändra nåt ens på marginalen. Men glöm fossilfri värld till 1950. Kolkraften ska betala igen sig. Kina har tillstånd till 1940 att bygga nya.

   Radera
 18. Trump får väl ändå sägas sätta sig upp mot Kinas ekonomiska makt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej nej.
   Har du inte fattat att det är Trump som är den onda och kommunisterna som är de goda?

   Radera
  2. Ja det gör han, och västeuropa står då på kinas sida, för Trump har ju alltid fel.
   Snacka om att motarbeta sina egna intressen!

   Radera
  3. Trump är en liten blip i historien. Kina agerar långsiktigt och kan säkert överleva Trumps nycker utan större besvär. De håller trycket uppe mot omvärlden, lite som droppen som urholkar stenen, och utvidgar så sakteliga sin intresse- och maktsfär med de medel som för tillfället passar bäst (mest ekonomiska just nu).

   Radera
  4. Trump belyser problem som ingen annan riktigt gjort i hans stol. Man kan hoppas att fler blir engagerade ist för att ge upp i ett kommentatorsfält i en svensk blogg

   Radera
  5. Kina köper USAs obligationer sen 2008 så det blir inte lätt att frigöra sig för USA. Kina vill bli nya världsmakten och har strypgrepp på USA. Men jag hoppas att USA jobbar på det så att säga. En värld utan USA blir en dyster värld. Den som säger annat har inte fattat mycket.

   Radera
 19. Bubblare: Indien.

  Framgångsrikt rymdprogram. Klarar att driva tillbaka extrem islamism utan alltför stora åthävor (eller rubriker i väst). Har elitidrottare inom några sporten, men har samtidigt lyckats undvika att göra idrott till en fritidsreligion. Ett skolsystem som är så bra, särskilt på att lära ut matematik, att miljoner elever i praktiken redan är nästintill ingenjörer innan de behöver bestämma vad de skall bli när de blir stora. Stora sociala klyftor iofs, men samtidigt fler universitetsutbildade per år än vad hela Europa och USA klarar av tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är i alla fall sköna,indierna.

   Radera
  2. Gatusmarta redan i unga år, kolla bara Blue shirt kid.

   Radera
  3. Tata Consultancy Services med 160000 anställda levererar top of the line högutbildad personal även här i Sverige.

   Radera
  4. Högutbildad, säkert. Men inte högpresterande.

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Kineserna finns redan i östra Ryssland. Då ryssarna emigrerar till europeiska Ryssland så importeras arbetskraft fån Kina.
  Och de kommer att konsumera kinesisk media och när kineser blir ryska politiker säger mig något att de kommer lyssna mer på Peking än Moskva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare ett exempel på Kinas långsamma flerfrontsstrategi för att betvinga omvärlden. Frågan är när och om någon av betydelse kommer att genomskåda vad som händer innan det är för sent.

   Det är en strategi som fungerar väl i människans psyke. Små myrsteg där man vänjer sig vid varje steg. Tillslut är man helt plötsligt där man inte ville vara från början, men precis där Kina vill att man skall vara.

   Radera
  2. Vilken media kommer att konsumeras här, och vilka ska bli svenska politiker?
   Nä, den retoriken funkar inte.

   Radera
  3. Napoleon berättade för oss rent profetiskt om Kina. Sovande drake. Inte väcka.
   Men det inser inte människor, de ser sin tid, hur de kan föra fram Socialism eller Liberalism som de ser det i nutid.

   Radera
 22. Kollade just klart sagan om ringen och i slutscenerna tyckte jag mig se en hel del kineser i det nya Mordor!?

  SvaraRadera
 23. Läs Eric L Harry ”Invasion” så får man ett möjligt scenario där Kina försöker få världsherravälde.

  SvaraRadera
 24. Kina skrämmer mig, en diktator som säkert inte skulle tveka att köra över folk med tanks.
  Jag har svårt att förstå varför kina ofta är ”the god guy” och USA är (the bad guy) i medias besktivning av hsndelskriget. Jag skulle absolut kunna tänka mig bo i USA - Kima ehm helst inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du kan gissa dig till det svaret.

   Radera
  2. En orsak kan vara att MSM och politiker består av gamla Mao kommunister som har svårt att slita sig från sina gamla band med den gamla kommuniststaten. Och att de ser Kina som en underdog vilket är helt fel med tanke på deras stormaktsambitioner. Men vanans makt är stor. Det finns fortfarande gamla inbitna sossar som röstar på S och skulle försvara dem i alla lägen. Oavsett om de så ville inför kapitalismen. Jag känner en.

   Radera
 25. Jag tror ändå att det kommer bli mer demonstrationer inom Kina kommande år. Deras största hot är massarbetslöshet. Nu lyckas de skeppa bort den genom att låta kineser åka till central Sydamerika och Afrika Östeuropa o Oceanien men det är slut på jorden sen

  SvaraRadera
 26. Min mor trummade redan när jag var liten om den Gula Faran...

  Hade varit intressant att veta hur stor del av USA:s statsskuld som består av kinesiska fordringar...
  Vad händer när dom säger nej, och faktiskt vill ha tillbaka lite av sina pengar?

  SvaraRadera
 27. Spanska Nederländerna = Belgien , inte samma sak.

  SvaraRadera
 28. "Ett land, två system, ett system att hantera protester."

  Nej, Hongkong är mer av ett fritt samhälle och där saknar Kinas styrande erfarenhet.

  SvaraRadera
 29. Många länder har demokrati tack vare Englands kolonisation. Indien, Botswana, Kenya, Tanzania m.fl.

  SvaraRadera
 30. Väst har närt en orm vid sin barm. En ekonomisk backlash.

  SvaraRadera
 31. Varför har inte Indien samma ambitioner som Kina? De har potential och är på frammarsch. Vissa länder kan inte umgås fredligt med grannar, vissa kräver världsherravälde utan att ge nåt tillbaka. Som deklarationer om individens frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är tänkvärt om man ska välja vilkas regler vi ska följa.

  SvaraRadera