Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-08-28 07:19

Ingen grön skatteväxling - bara höjda 15 miljarder i höjda miljöskatter

Dagens Industri skriver att det inte blir någon grön skatteväxling förrän slutet av mandatperioden. Tills dess kommer miljöskatterna att höjas, och motsvarande skattesänkningar kommer först ske när mandatperioden är över.
"Så här mycket höjer vi miljöskatterna utan att skatteväxla".
Den så kallade gröna skatteväxlingen, som kommit överens i den blocköverskridande JÖK:en uteblir alltså. Istället kommer miljöskatterna att ensidigt höjas. Sänkt skatt på arbete och företagande blir det först när mandatperioden är över - antagligen skattesänkningar som klubbas att först börja gälla år 2023, dvs nästa mandatperiod.

Istället höjs skatterna initialt med minst 3 miljarder kronor, t ex skatt på plastpåsar, utan att skattebetalarna kompenseras i form av lägre skatt på löner.

Totalt ska miljöskatterna höjas med 15 miljarder kronor enligt JÖK:en, men skattesänkningarna uteblir alltså. JÖK:en uppger:
"Sänkt skatt på arbete och grön skatteväxling. Värnskatten tas bort 1 januari 2020. Miljöskatternas andel av skatteinkomsterna ska öka. En kraftfull grön skatteväxling ska genomföras med höjda miljöskatter som växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande. Målet är att den ska omsluta minst femton miljarder kronor inklusive de förslag som genomförs i vårändringsbudgeten 2019 och de förslag som genomförs i skattereformen."
Som man ser står inget om att skatterna i växlingen ska höjas och sänkas samtidigt.

Värnskatten och sänkta skatter för pensionärer hör inte till skatteväxlingen, utan är separat, vilket bekräftades till Dagens Industri av finansminster Andersson (S) i Harpsund.

Att sedan platspåseskatten vare sig gör något för miljön, eller förbättrar människors liv, är en annan fråga. T ex innebär tygpåsar mer miljöslitage per användning än plastpåsar, men tygpåsar är rätt svåra att t ex slänga sopor i. Syftet med skatten är dock bara populism och att dra in pengar från vanligt folk, som inte har något alternativ
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Förväntade någon sig något annat? Alla gröna "skatteväxlingar" har alltid blivit skattehöjningar. Degen måste in för att spenderas på dumheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntade sig kappvändardelen av JÖKen något annat?

   Radera
  2. Precis, jag har väldigt svårt att se framför mig att de mer röda elementen i JÖK ska gå med på nya skattesänkningar för de "rika" dvs i praktiken vanligt folk.

   Radera
 2. Till skillnad mot de pengar som folk inte betalar in i skatt. De används alltid optimalt. Aldrig till dumheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst att 100% tas ut i skatt, så folk inte gör något dumt.

   Radera
  2. Nej det tycker jag är en lite förhastad slutsats :)

   Radera
  3. Lite? 95% i skatt kanske?

   Radera
  4. Vi hade ju 85% i marginalskatt ett tag (oräknat arbetsgivaravgifterna, med dem blev marginalskatten över 90%).

   Radera
  5. Har du invändningar mot att folk gör vad de vill med sina egna pengar? Förstår du inte att kravet på maximal sparsamhet med skattepengar och att folk får köpa geléhallon för hela sin lön om de vill inte innebär en motsättning?

   Radera
  6. Kom ihåg att prepping (som bloggaren så ofta förespråkar) i extremvarianten handlar om att förbereda sig för ett samhälle där pengar slutat att fungera helt och hållet.

   Pengar finns inte på riktigt - de är en social överenskommelse - en form av religion om man vill se det så - och det är inget jag hittat på nu, redan på antiken kopplade man ju guden Mammon till fenomenet.

   Radera
  7. Aha, så sociala överenskommelser är inte på riktigt. Du vet att guld skulle vara värt något är även det en social överenskommelse.

   Radera
  8. Pengar = Socialt Operativsystem är möjligen en bättre jämförelse. Men du får gärna utveckla på vilket sätt gulds värde INTE skulle vara en social överenskommelse på samma sätt som pengar!

   Gulds ursprungliga värde var ju att det var en särdeles lättarbetad metall - som därmed användes i tempel, till ringar och halsband och prydnadsföremål.

   Således inget du kan äta i en överlevnadssituationen, precis som du inte kan äta pengar - och bytesvärdet i ett samhälle där normala pengar har upphört att fungera är ju då även för guld helt beroende på de överlevandes tro på att den sociala överenskommelsen om gulds värde kommer att återuppstå i ett framtida rebootat samhälle.

   Jag skulle inte sälja något av mitt matförråd i utbyte mot guld till dig i den situationen. Skulle du själv ta emot guld i utbyte mot vad du har preppat?

   Radera
  9. Om samhället havererat så allvarligt att man faktiskt behöver använda sina förråd för att överleva så blir antagligen guld inte mycket värt då det finns i överflöd för den som orkar söka igenom tomma bostäder med döda människor i..

   Radera
  10. Min närmaste bonde skulle med all säkerhet acceptera guld som betalning för de matvaror och ved han kan leverera.

   Jag skulle även för min egen del acceptera guld som betalning för mina egna tjänster även vid en kris.

   Guld är helt enkelt pengar, utan inflation.

   Radera
 3. Tja vi får väl se hur det blir med de 15 miljarderna. Nåt dyker väl upp för att avtalet ska hållas.

  Förhoppningsvis (och högst sannolikt) klubbas i höst slopandet av värnskatten igenom, tjugo år för sent och något som borgarna inte lyckades genomdriva trots åtta år i regeringsställning. Alltid nåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det står ovan räknas inte värnskatten till skatteväxlingen.

   Radera
  2. Nej, det är jag med på. Jag tog det bara som en tröst. Det är i själva verket rätt bra att vi får värnskatteslopandet gratis / ofinansierat (det finansierar sig självt på sikt) i januariavtalet.

   Radera
 4. Jag gissar att denna höjning av skatter i vanlig ordning kommer inbringa lägre totala skatteintäkter för staten. Gissar också på att folk kommer använda soppåsar på rulle istället för affärernas påsar. Som flerbarnsfamilj kan jag konstatera att man gör åt fler soppåsar än antal inköpt handlingskassar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att inte soppåsar kommer omfattas av skatt på 7:- SEK per styck (inte per rulle, per styck)?

   Radera
  2. ... vilket i sig kommer innebära mer nedskräpning med skräpplast, när folk snålar bort soppåsarna för soporna, och sopor enklare blåser iväg i hanteringen.

   Radera
  3. ... för att inte tala om hundbajs, när hundbajspåsar blir belagda med skatt.

   Radera
  4. Soppåsar och fryspåsar skall inte omfattas av skatten enligt regeringskansliets hemsida.
   Ej heller plastpåsar som är avsedda att användas flera gånger omfattas av skatten.
   ( hundbajspåsar nämndes inte någonstans som jag såg.)

   https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/06/forslag-om-skatt-pa-plastbarkassar/

   Radera
  5. Så, Skatteverket kommer tolka lager som att hundbajspåsar ska omfattas...

   Radera
  6. Ny försörjningside, smuggla hundbajspåsar från Estland.
   (Och kanske bredda sortimentet med gamla hederliga engångsplastsugrör. 🤔)

   Fan, nu såg jag att min idé redan var tagen.

   Radera
  7. Det uppenbara kryphålet är att butiken/tillverkaren säger att plastkassen är avsedd att användas flera gånger. Skatten gäller bara bärkassar som är avsedda att använda en gång.

   Radera
  8. Testade ett papperssugrör. Man måste hålla ett visst tempo, och definitivt inte tugga på det. Det mjuknar.

   Radera
  9. Ne precis, avfallspåsar omfattas inte av skatten, därför tror jag folk kommer börja använda dessa istället. Var kanske lite otydlig där. Jag hörde även någon lägga fram en spåna om att vissa folkgrupper utanför butiker nu kommer sälja styckvis soppåsar till halva priset mot affärernas handlingskassar

   Radera
  10. @sjunkbomben. Ja eller så gör butiken en handlingspåse i mer genomskinlig plast lite hängigare och tillsammans med butikens logga står det tex "avfallspåse", "avsedd för att användas som afallspåse"

   Radera
  11. Sen skulle jag vilja se regeringens utredning om hur dom kom fram till att just butiksplastpåsar skall omfattas av en flera 100% höjd skatt??? För en sån måste väll finnas? Man kan väll inte i en öppen demokrati införa skatter lite på en höft??

   Radera
  12. Det är i grunden ett EU-direktiv för att minska plastanvändningen vilket är bra. Problemet är att skatten ät lite för låg, 3 kr. Handlarna kan ju välja att minska sin marginal med 2 kr om de vill och då skulle priset t.ex. vara 4 kr. Skulle då inte spela så stor roll och det kanske man vill för skulle man sluta använda kassar helt så försvinner hela skatteintäkten ink momsen.

   Radera
  13. Re Sjunkbomben
   Varför menar du att det är bra att minska plastanvändningen i EU?

   Radera
  14. @Carmania. Försiktighetsprincipen. Plast och plastpartiklar letar sig ut i vår närmiljö och vi vet ännu inte fullt ut vilka konsekvenser det här för naturen och människans hälsa.

   Radera
  15. Med lite logik så räknas nog hundbajs som avfall, dvs avfallspåseregler gäller.

   Fast det är klart i de Grönas Sverige är väl hundbajs istället klassad som en outnyttjad förnyelsebar energikälla och skall sparas och förvaras i hemmet tills uppsamling medelst lådcykel.

   Tänk vad skatter kan engagera

   Radera
  16. Det där med 7 kronor är ju ett trumpliknande utspel, för att få folk att acceptera 3 kr när det kommer till kritan. Välkänd förhandlingstaktik som allt oftare ses även från vänster, gör ett extremt utspel så folk går bananas, backa sedan tillbaka till den position du hade varit nöjd med från början, avvakta lugnt medan protesterna dör och 3 kr blir ett etablerat faktum.

   Radera
  17. @martin Andersson. Nu är det ju så att dom allra flesta plaster bryts snabbt ner av bla solljus, som sedan tids nog sedimenteras. Det som skulle kunna vara skadligt på sikt är tillsatser i plasten som inte alltid är så bra. Men då finns det oerhört mycket skadligare ämnen som släpps ut tex i Asien då den teorin faller.
   Var beträffande Europas plastutsläp är det helt försumbart. Lika dumt som att ge bidrag till elcycklar istället för ge bidrag till filter eller urfasa kolkraft i tex Polen. Så den teorin faller också

   Radera
  18. "Snabbt" är en härligt väg och intetsägande begrepp. 20 år är väl en ganska vanlig hämtning när det kommer till nedbrytning av plast i naturen. Vet inte om jag skulle betecknade som snabbt. Europas plastutsläpp är knappast försumbart för Europa. Det handlar inte om energiförbrukningen eller mängden plast i stilla havet. Utan plast i Vättern och Dalälven.

   Radera
  19. De flesta plaster bryts ner under 20år om dom utsätts för solljus. Jag bor själv nära Vättern och precis vid en av dess tillflöden. Har aldrig slagit mig att det varit nedskräpat med plastpåsar eller sugrör på någon plats jag besökt. Skatten lär ändå ej påverka något . Om man vill påverka utfallet se man till att få fram ett pantsystem eller ett totalförbud. Snälla förklara för mig vad incitamentet är att inte slänga plastpåsen när du väl betalat för den??? Du måste ändå ha en påse när du handlar. Ja antalet må hända minskas något men de finns ändå i omlopp om än dyrare

   Radera
 5. Varför skulle tygpåsar vara sämre för sopor, mer miljöslitage som sagt men förutom kompost som hos mig har egna pappers påsar ser jag inga problem.. Det är väl inte det man vill antar jag. Hos mig blir det också mindre soppåsar ut än vad som kommer in via köp..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så vattentäta och sopor är inte alltid helt torra.

   Radera
  2. Det finns knappt någon del i processen för att framställa en bommulskassae som är miljövänlig.
   Dessutom blir det väl en kemikalieskatt även på tyg.

   Radera
  3. Det ligger hundbajspåsar med bajs i överallt utom i soptunnorna. Så det blir bättre att låta bajset ligga där hunder sätter sig. Ingen plockar ju upp efter hästarna och det går ju bra.

   Radera
 6. Det kanske dyker upp en svart marknad för plastpåsar nu då. Folk som tar bilen mot sydväst och våra friare grannländer, och som förutom öl- vin och sprit även fyller upp bilen med fulpåsar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa fulpåsar online från Danmark.

   Radera
  2. Ja jag kommer i alla fall bunkra upp med alternativa påsar, så sant som att jag är smålänning.

   Radera
 7. ICA Maxi där jag handlar har börjat med bärkassar av typ IKEA-bag. D.v.s. håller väldigt länge så man kan bära hem många rullar med soppåsar i fossilplast. Om de är bättre för miljön vet jag inte, men de är förmodligen bättre än tygkassar. Annars är numera ICAs plastpåsar gjorda av sockerrör istf rena fossiler, vilket gör att elda upp dem är helt ok. Däremot kan de ju fortfarande hamna i Kinesiska floder och i Stilla havet, så skatten är fortfarande motiverad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur hamnar ICA-påsar i Kinesiska floder och Stilla Havet? Är kassarna magiska på något sätt? Vi kan väl samtidigt förbjuda plastpåsar på månen, så att de inte hamnar i Stilla Havet.

   Radera
  2. Någon soprotare som tömmer dem på tippen innan de eldas upp och sedan skickar dem till Kina?

   Radera
  3. Ironi är svårt i textform? ;)

   Radera
  4. Bara ett fåtal som har svårt att förstå ironi. Tyckte nog jag var nästan för övertydlig. Ett tips: när slutsatsen är totalt osannolik så är det nog ironi.

   Radera
 8. Hur hållbart är det att finansiera skattesänkningar på arbete med höjda skatter på en skattebas man avser att snarast möjligt avskaffa?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Off topic. Den första är relaterad till uppgörelser om ett rån i Danmark med ett byte på 57 miljoner kronor, inte omöjligt att den andra är vedergällning på den första. Med det sagt diskuteras inte ämnet här, finns andra sajter som gärna gör det.

   Radera
 10. Miljöpartiet börar mer och mer kännas som sossarna.

  De har överlevt sig själva.

  Sossarna bildades när det fanns stora klassklyftor i Sverige, men som inte finns idag då hela landet har industraliserats och efterfrågan på arbetskraft har drivit upp lönerna.

  Miljöpartiet grundades 1980 innan katalytisk avgasrening fanns och kärnkraften hade byggts ut till fullo. Idag har Sverige få miljöproblem och det handlar till största delen om luften i större tätorter, men som kommer lösas inom ett årtionde eller två när elbilar tar över - oavsett vad MP gör, eller inte gör

  Dessa partier kommer så klart inte avveckla sig själva och de behöver pengar för att köpa röster och säkra riksdagsplatser. Skrämselpropaganda och att utnyttja folks dåliga samvete är därför deras paradgren.

  SvaraRadera
 11. Vad säger ni om de 100-åriga lånen då? Barnbarnen betalar? Och andra sidan med nollränta och 100 års inflation kanske det spelar mindre roll.

  På köpsidan har vi väl knappast någon som tänker sig behöva pengarna om hundra år utan rimligtvis någon som hoppas kunna sälja till en större idiot imorgon.

  Men 100 år är ju så lång tid att ingen vet vad som kommer hända under den perioden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100 års inflation på 2% (styrd av RB) skulle återbetala 13,3% av ursprungsbeloppet i dagens penningvärde. Fast penningvärdet har i praktiken fallit betydligt snabbare bara sedan 1971. Låt oss hoppas det ges en god ränta för att kompensera.

   Det som gör mig lite tveksam är att det plötsligt blivit mode hos riksbankerna att vilja ge ut 100-årslån. Vad var det för konferens som alla skalliga överhuvuden nu råkat besöka där detta föreslogs? Hur genomtänkt är det?

   Radera
  2. Om jag ska gissa den genomsnittliga räntan 100 år framåt så skulle jag titta 100 år bakåt, eller kanske 200 år bakåt, och plocka fram en historisk genomsnittsränta.
   Sen skulle jag vilja lägga på 1-2% för risken det innebär att binda räntan på så lång tid.

   Om jag bara höftar med ögonmåttet i graferna så ser det ut som att historiskt snitt ligger kring 4-6%, så kravet vore alltså 5-8% ränta.

   Men som läger ser ut idag kommer nog priset hamna kring 0-2% ränta.

   Det finns en viss diskrepans här, vilket förstås kan bero på att marknaden tror dessa historiskt extrema räntenivåer kommer stanna även 100 år framåt.

   Vi lever i intressanta tider.

   Radera
 12. Jag kör med papoerskassar som håller 10-20 gånger om man är försiktig. Vad gäller avfall kan man använda kartonger i stället för soppåsar och om avfallet är vått kan man använda mjölkkartonger.

  Matrester som ben och skal slänger man med fördel i komposten. Försöker i görligaste mån att inte göda Magda. Älskar kollektivtrafik när jag kan använda den för varje resa innebär att kommunen går back.

  Funderar på ett hemman utanför Göteborg där jag kan odla lite men jag vet att det bara är en orealistisk dröm.

  SvaraRadera
 13. Är det skatt även på plastpåsar och produkter gjorda icke fossila råmaterial? Tex sockerrör eller plast gjord på skogsråvaror. Man borde enkelt kunna göra plastsugrör av tex natursocker.

  SvaraRadera
 14. Allt kommer igen, trampmopeden har återigen blivit mode, och jag antar att när vi nu förbjuder plastpåsarna så blir det förr i tiden en hink under diskbänken och man slänger ut soporna på gatan som i forna tider.

  Högklackat kommer då bli mode även för män, så investera i skoindustrin!

  SvaraRadera