Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-08-15 10:49

Ikce-iflationen - byggkostnaderna ökade med 3.6%

Icke-inflationens segertåg fortsätter. SCB rapporterar att byggkostnaderna har stigit 3.6% på ett år, samtidigt som KPIF alltså bara stigit 1.5%.
Underliggande inflation, tolvmånaders förändring av KPIF. Data: SCB
Byggkostnaderna skenar alltså vidare och ökade med 3.6% i juli.  Bland annat ökade entreprenörernas kostnader med 3.1%. Byggmateriel ökade med 4.1%, där järn och stål inklusive armering ökade med 10.8% och material för målning med 7.1%. Transportkostnaderna steg med 2.6%, och byggherrekostnader steg med 5.9%, främst på grund av att räntekostnaderna ökade med 17.3%. Elmateriel ökade 4.4% i pris och vitvaror 3.1%. Det enda som var i närheten av officiella KPI-inflation var VVS-material med +1.9%

Verkar alltså inte som icke-inflationen märks inom byggsektorn. Å andra sidan används ju inte substitutionsmetoden, där ett nytt hus kan substitueras mot t ex ett tält eller en pappkartong under en bro, vilket antagligen hade gällt vid beräkningen av KPI. Snarare kan man ana att den fallande kronan spelar in här, t ex för stålpriset.

Sedan är ju byggbranschen inte särskilt duktiga på produktivitetshöjningar, oftast av förklarliga skäl.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Inflationsberäkningen är ett skämt som inte är värd namnet. Skit in, skit ut... Nu med valutaraset så kan nog Svensken börja öppna upp ögonen. Kanske.

  SvaraRadera
 2. RB kommer att sänka styrräntan senast i december. Det är bra. De flesta tycker nog att deras levnadsomkostnader inte stiger snabbt nog.

  SvaraRadera
 3. En pappkartong under en bro?!? Luxury - jag bodde i ett hål när jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Right. I had to get up in the morning at ten o'clock at night, half an hour before I went to bed, (pause for laughter), drink a cup of sulphuric acid, work twenty-nine hours a day down mill, and pay mill owner for permission to come to work, and when we got home, our Dad and our mother would kill us, and dance about on our graves singing 'Hallelujah.'

   Radera
  2. Jag skålar i ett glas Chateau de Chassilier.

   Radera
 4. Någon som har kollat på ICAs rapport nyligen? Tyckte med ett halvt öra att radioprogrammet återgav att de rapporterade att de höjt priserna ut med 4% på ett år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger i linje med min arbetsgivare som skrev in en automatisk prishöjning på 5% per år i avtalen med kunderna. Förvisso var kunderna företag, men det är i alla fall ett exempel.

   Radera
 5. Hur lågt ner skall räntorna gå före guld kommer att bli ända köpvärda långvariga investering. Inflation har vi haft länge i aktiepriser. Då inflationen inte syns i varor går det till något annat.

  SvaraRadera
 6. Hmm,att ifrågasätta inflationssiffror brukar resultera i att vissa kommentatörer drar foliehattskonspirationskortet.And now i wait..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där brukar väl mest röra missförstånd om vad KPI mäter. Att mat och byggmaterial just nu stiger snabbare än KPIF som helhet på årsbasis tycker jag nog står klart, eller?

   Radera
  2. 7 minuter... 😂

   Radera
  3. Snyggt där, PJ! Hahahaha ;)

   Radera
  4. Japp! Ifrågasätta går ju, men att diskutera vidare verkar svårare, eller? I just detta exempel är det väl dessutom inga konstigheter. Det är mer om någon hittar på att inflationen "egentligen" är 7%/år eller nåt sånt som folk kläcker ur sig ibland som det är lite lustigt.

   Radera
  5. De som ifrågasätter inflationssiffrorna har ju oftast ingen riktig koll på hur de beräknas, på sin höjd har de förstått att det är en viktad varukorg med diverse justeringar. De har varken kunskapen eller intresset för att formulera någon alternativ beäkningsmodell varför de nöjer sig med att smutskasta nuvarande beräkning utifrån synbara diskrepanser.

   Med det sagt har inte jag heller någon bra koll på beräkningsmodellen, men man kan väl gissa att vissa antaganden i modellen kan ifrågasättas på rimlig grund. Ändå är modellens resultat rimligen vår "best guess" av inflationen, så jag avstår från att ifrågasätta modellen.

   Radera
 7. Kuriosa. Jönköpings energi höjer "service avgiften" på fiber till flerbostadshus från 20kr i månaden till 25 kr i månaden. I avtalet står att avgiften justeras varje år utifrån KPI. Alltså har vi haft inflation på 25% enligt kommunen mellan 2018-2019

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem kronor för dig 148 500 kr extra för energibolaget.

   Radera
 8. Mer fundamentalt är väl att idén att reglera ekonomin på inflation är helt fel. Oavsett om inflationen går att mäta eller inte. Det är tydligt att argumenten för att ekonomin behöver en viss inflation inte gäller. Tydligast är det när man tittar på elektronik och mat. Folk väntar bevisligen inte på att den nyaste smartphonen:en eller TV:n ska halvera priset nästa år. Väldigt få hade valt att svälta bara för att maten kan bli en procent billigare nästa år. Osv

  SvaraRadera
 9. Aftonbladet har faktiskt en rimlig artikel i ämnet idag.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qo372J/slanggurkan-blev-dubbelt-sa-dyr-pa-fem-ar

  Mat har ökat betydligt mer i pris medan sänkningar finns i elektronik och dylikt. Skulle gissa att de allra flesta hushåll har större matutgifter än elektronikutgifter.

  SvaraRadera
 10. Livsmedel står för 14% av korgen vid beräkning av KPI. Inventarier och hushållsvaror utgör 5,8% av KPI-korgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovan var ett svar till Tim.

   Radera