Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-18 16:55

Hur står bostadspriserna om ett år?

Efter tidigare undersökning om bloggläsarnas förväntningar på räntan, så är det dags att följa upp med förväntningarna på bostadspriserna. Svara på enkäten nedan.
Flemingsberg i Huddinge, söder om Stockholm.
Så vad tror du om bostadsprisutvecklingen där du bor? Om jag kommer ihåg att ställa denna fråga en gång i månaden kan vi få ett SEB-boprisindikatorliknande index för bloggens läsare, så får vi se om det skiljer sig och hur mycket, mot den svenska allmänhetens uppfattning.

Svara på enkäten nedan, som också ger dig en enklare möjlighet att ange var du bor - i våra storstadsområden eller i vilken av Sveriges tre landsdelar, om du nu inte bor i storstaden.

Vågar du ha fel kan du ju alltid skriva vad du tror i en kommentar.

39 kommentarer:

 1. Tror på relativt stillastående priser iaf i Storstholm.
  Vilket ju med allt annat som händer runt kommer vara samma som en sänkning av priserna.
  SvaraRadera
 2. Jag tror de blir relativt stillastående ett tag av att de egentligen skall långsamt ner, men att det kommer göras ansträngningar för att de inte skall ner, vilket går nog jämt ut ett tag tills det sticker iväg åt något håll.

  SvaraRadera
 3. Bor i Stor-Stockholm och just min del har sett en prisökning på ett år. Blir inte förvånad om den blir raderad inom ett år ifall lågkonjunkturen blir hård, men röstade ändå på samma. Det känns som total stiltje på marknaden. Får inte folk vad de begär flyttar de inte.

  Just i mitt kvarter såldes nyligen en kåk för samma pris som på absoluta toppen. Vilket pekar på den osäkerhet som råder. Hittar rätt köpare rätt säljare kan det blir bra priser, hittas det inte blir det usla priser. Detta till skillnad från ex. en marknad där allt går upp hela tiden eller allt ner hela tiden.

  SvaraRadera
 4. Jag tror på en uppgång i de delar som är mest förskonade från förfallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "förfallet" Du borde sluta sprida den propaganda som utlänningar tutat i dig. Den är inte bra för Sverige.

   Radera
  2. @ibland
   Ser att du blivit framgångsrikt vilseledd, om du vill veta hur det gick till så kan du med fördel läsa om det här: http://helenaedlund.se/sverige-som-strategispel/
   Eller om du tycker det är för svårt med långa logiska resonemang i text, så kan du se en video här istället: Styrs den svenska opinionen av en global konspiration?

   Jag valde själv efter att ha bott mer än 40 år i en större stad att flytta just pga förfallet, jag bodde mitt i skiten och hade gjort ett antal år med åtskilliga obehagliga upplevelser, såg hela stadsdelar som långsamt förvandlades till områden du inte frivilligt besökte ens under dagtid. Genom mitt jobb var jag dessutom tvungen att möta ett klientel de flesta människor undviker till varje pris.

   Bättre då att bo i en stad förskonad från förfall och obehagliga upplevelser.

   Radera
  3. Och du, problemen lär inte försvinna för att du blundar, ljuger för dig själv eller låter dig luras att tro på bilden av att problemet är de som berättar om problemen och inte problemen i sig.

   Radera
  4. @Kalle7: Du har inte presenterat den fakta som skulle behövas för att styrka tesen att Sverige har förfallit. När man inte baserar sig på fakta är det lätt att bli vilseledd av utländska intressen. Ingen skada skedd så länge som det bara är du som tror på det dock.

   Radera
 5. Tror på stillastående priser i kronor.

  Svag men stigande inflation gör att vi får en pyspunka som de flesta är väldigt nöjda med.

  Oförändrad ränta gör att priserna hålls uppe trotts vikande konjunktur.

  SvaraRadera
 6. Bostadsrätter kommer gå ner och villor gå upp. Helt enkelt för att man har byggt avsevärt mer bostadsrätter än villor i min kommun. En utveckling som pågått i många år nu. Skulle uppskatta att det går 50 nya bostadsrätter per ny villa i kommunen. Och tittar man på centralorten, så är det nog närmare mångdubbelt fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statistik finns per kommun.

   Radera
  2. BetaBox

   Då kan man ju hävda att priserna på BRF ska upp iom att ett nybygge betingar ett högre pris?

   Radera
 7. Tror på en blygsam uppgång ca 5 %, även i Stockholm och Göteborg med den fakta som är känd idag det blir ännu billigare att låna, folk har fortsatt arbete, inga aviserade skattehöjningar än inom ägandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När blev 5% en blygsam uppgång. Det är enormt mycket pengar. 5 % på ett tremiljönerslån motsvarar mer än 10000 kr i amortering per månad.

   Radera
  2. Amortering? Så stigande priser minskar dina räntekostnader alltså?

   Radera
  3. ibland- hur räknar du nu? 5% på tre miljoner är 150.000, hur skulle det öka amorteringen (eller för den delen räntekostnaden) med 10.000 per månad? Eller råkade du bara skriva en nolla för mycket och menade 1000 kr?

   Radera
  4. @Cornucopia: Stämmer. Prisökningar på bostäder ökar KPI vilket gör en oförändrad ränta billigare eftersom pengarna är mindre värda.

   Dessutom finns det mycket som tyder på att höga bostadspriser i sig påverkar räntorna nedåt, men det sambandet är mindre direkt.

   Ovavsett ovanstående påverkar värdeökningen förhållandet mellan bostadens värdering och storleken på lånen nästan lika mycket som motsvarande amorteringar, även om det är lånets nominella storlek som ligger fast istället för värderingen.

   Radera
  5. @Stafan: Som du ser skriver jag inget om ökad amortering.

   Radera
 8. Jag tror på stiltje på bostadsmarknaden i Jönköping närmaste året. Dock inte på lantbruksfastigheter där jag tror det fortsätter uppåt som vanligt

  SvaraRadera
 9. Jag tror på en nominell uppgång i stor-stockholm men det skulle inte förvåna mig om det ändå blev en real nedgång. Mest för att det om ett år kommer att vara mycket färre färdigställda nyprod i Stockholm men samtidigt kommer konjunkturen förhindra större uppgångar.

  SvaraRadera
 10. Stillastående/svagt ned för brf
  Stillastående/svagt upp för villor

  Därför att det byggts alldeles för lite villor i förhållande till lgh/brf.
  Kommer alltid vara attraktivt att äga ett hus i någon större Stad. Bo i hus o cykla till storstadens utbud eller en stor arbetsmarknad, bra kommunikationer
  Är eftertraktat av många.

  SvaraRadera
 11. Minus mellan 5-10% (Svealand)

  SvaraRadera
 12. Svag nedgång förutom i finare villaområden pga. whiteflight.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shhh... sådan fenomen existerar inte i Sverige

   Radera
 13. Jag tror svagt uppåt för riket. För Uppsala och närområden tror jag på svag prisuppgång för villor och svag prisnedgång för bostadsrätter.

  SvaraRadera
 14. Tror ner. Ingen extremt självsäker gissning - låt oss säga 55/45 sannolikhet ner/upp i SEK, 65/35 ner/upp i riktiga pengar - men kan påpeka att det är väldigt sällan jag gör någon sådan gissning överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja - gissningen gäller Stockholm.

   Landet i stort har jag lite sämre koll på. Sverige är ändå geografiskt hyfsat stort (långt), med extremt stora skillnader vad gäller lokala marknader.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. I storstadsområdena tror jag priserna går upp i SEK med 2-5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar den uppfattningen. Räntan kommer att förbli där den är idag. Skulle den röra sig blir det i så fall nedåt. Lågkonjunkturen har vi inte sett något direkt av ännu. Folk har arbete. Bostadsbristen inom städerna är fortsatt stor.

   Radera
 17. Tja för egen del så sålde jag alla tillgångar i Sverige inklusive en lägenhet när kronan började rasa. Samt började ta ut min privata pension så länge kronan var värd något. Lägenheten låg på Värmdö och priset var hyggligt.

  SvaraRadera
 18. Tja för egen del så sålde jag alla tillgångar i Sverige inklusive en lägenhet när kronan började rasa. Samt började ta ut min privata pension så länge kronan var värd något. Lägenheten låg på Värmdö och priset var hyggligt.

  SvaraRadera
 19. Lågkonjunkturen är snart här och kan inte längre kamoufleras. När första storvarslet läggs i industrin skiter folk i byxorna för då tvingas dom inse att dom inte är odödliga.

  Prisutvecklingen baserar sig på eufori, folk tror sig vara odödliga. Magda och bankerna kommer desperat att försöka låtsas som att det regnar men när euforin försvinner minskar budtrycket och priserna går ner 2-3%. Men varje industrivarsel är en käftsmäll på kreditexpansionshysterin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige klarar sin kris enligt Maggan:

   https://www.di.se/ledare/sverige-klarar-sin-kris/

   Radera
 20. Låga räntor = högre bostadspriser är vad jag gissar.

  SvaraRadera
 21. Nedåt, pga fallande konjunktur. Annars hade jag gissat på stillastående priser.

  SvaraRadera
 22. Killgissning från Orchonomimannen: Ökning på "finare" och mer exklusive områden (läs: med lägre anmälningsbenägenhet eller högre mostånd mot den ryska propagandan) och minskning i övriga områden. White flight.

  Förhoppningsvis blir det inte så jobbigt för oss som bor i Sundbyberg, utanför den stora världen. Däremot tycker jag att det blivit mycket smutsigare sedan sossarna tog över.

  SvaraRadera