Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2019-08-23 07:10

Göteborg: Lägenhetspriser säsongsmässigt ner i juli, villapriser kraftigt upp

I juli föll lägenhetspriserna i rikets andra stad Göteborg, medan villapriserna rusade kraftigt.
Eriksberg, Göteborg.
Säsongsmässig förändring en månad bostadsrätter Göteborg. Data: Valueguard
Säsongsmässigt föll bostadsrättspriserna i Göte borg i juli, som var den svagaste juli sedan 2013. I medel har lägenhetspriserna stiigt med 1.34% i juli i Göteborg under åren 2005 - 2019, men i år var uppgången endast +0.49%. Det är alltså rent av svagare än krisåren 2017 och 2018.

Augusti ska bli en svagare månad i Göteborg, och om förhållandet att 2019 är svagare än 2018, så kommer priserna komma in negativt i augusti.
Typisk göteborgsvilla.
I stark kontrast mot lägenhetspriserna steg villapriserna kraftigt i Göteborg, både säsongsmässigt och nominellt.
Säsongsmässig förändring en månad villor Göteborg. Data: Valueguard
Normalt är juli den svagaste månaden på året för villapriserna på Sveriges framsida. Snittet 2005 - 2019 är -1.17%, något sämre än snittet på -1.15% för december månad.

Fast under juli 2019 russade villapriserna i Göteborg hela +1.58%, det vill säga 2.75 procentenheter mer än säsongsmässigt normalt. 

Det ser alltså ut som att även i Göteborg finns det god efterfrågan och kreditvilja för villor, men inte för lägenheter. De senaste årens rekordbyggande har främst handlat om de för de så kallade bostadsutvecklarna mycket lönsamma (=överprissatta) bostadsrätterna, medan villabyggandet inte är i närheten av miljonprogrammets villamattor. Nedsidan på villor bör vara lägre än på lägenheter, som trots allt bara är ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening och inte några egna fastigheter där man själv har full kontroll över ekonomin och underhållet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Augusti ser ut att bli en stark månad, tyvärr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset idag är redan tillbaks från år 2015 till 2016. Det blir snart över 2017.

   Radera
 2. Med tanke på att stan är ett enormt bygge de närmaste 20 åren med stora risker för ras och sättningar i stora delar av stan så är det inte konstigt om folk flyr lägenheter till förmån för villor.

  SvaraRadera
 3. Segregera sig i dyra villor är kanske enda sättet att komma undan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kortsiktigt... kommuner kommer bygga HR i villa områden.

   Radera
  2. Bättre än att försöka segregera sig i dyra bostadsrättslägenheter där kommunen kan köpa sosslägenheter om man har otur.

   Turboprop: Beror på politiskt styre. Prövats i en detaljplan nyligen i Malmö i ett av stans finare områden, men L M SD ogillade förtätningsprojektet och det lades ner.

   Radera
 4. Tänk om vi är inne i en längre och normal stadig uppgångsperiod där siffrorna helt naturligt varierar lite från månad till månad och mellan olika städer.

  SvaraRadera
 5. Off Topic!

  Staffanstorp får Microsofts serverhall! Perfekt att lägga detta energislukande monster i Skåne där vi riskerar elbrist inom kort!
  Härligt att vi med offentliga medel kan bidra med flera 100 miljoner till börsens högst värderade bolag så vi kan få kanske 40 jobb tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du tänker att det offentliga bidrar med pengar som inte tas tillbaka via elräkningen?

   Radera
  2. Kommunen går väl in och ger bort marken i stort sett!

   Radera
  3. De subventionerade elkostnaderna får vi andra konsumenter stå för.

   Radera
  4. Låter inte som att du har koll. Är det ens kommunen som äger marken som det ska ligga på?

   Radera
  5. Köpt av Kilen-Krysset, Staffanstorps kommun äger väl knappt nån mark av naturliga själ.

   Radera
  6. Berätta gärna mer om du har mer koll.

   Radera
  7. Ja, stämmer att det är Kilen-krysset som äger marken.
   Har jobbat i kommunen tidigare med stadsplanering och även delvis uppvuxen där.
   Bra läge mot Malmöhållet, kanske flyttare en och en annan högavlönad skattebetalare till orten. Kommer nog ge ringar på vattnet.
   Melmac vet inte vad han pratar om, då är det bättre att vara tyst.

   Radera
  8. Staffanstorp har ju ägt mark tidigare så varför skulle det vara konstigt att de äger nu?
   Var tyst själv om det inte passar!

   Radera
  9. Staffanstorp äger ej marken, är en väldigt blå kommun och då äger man oftast inte så mkt mark. Marken har antagligen sålts från Kilenkrysset till Microsoft.

   Radera
  10. Blått ja, samt en väldigt ung kommun varav lågt ägande. För övrigt så är det fint strandväder här i Skåne.

   Radera
  11. Den blåa kommunen jag bor i äger mark och säljer gärna av den till lägstbjudande. Staffanstorp har ägt mark så sent som 2018 då man ville sälja (Har sålt?) av ca 20.000 kvm av Brågarps Industriområde samt delar av Staffanstorps Handelsby.

   Radera
  12. Att Staffanstorp äger eller har ägt mark är inte samma sak som att de kommer sälja mark billigt till Microsoft som du påstår, förstår du säkert.

   Melmac-citat: "Kommunen går väl in och ger bort marken i stort sett"

   Typiskt noll-koll kommentar.

   Radera
  13. Grejen är ju att när vi har en trång sektor, i detta fall elkraft, så vill man använda den till det som ger mest jobb och skatteintäkter, och då låter en serverhall inte som det optimala.

   Radera
 6. Ser att du tar husfoton inifrån stängslat område. Du var vid plåtskjulet nere vid kurvan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är m tele får taket p Oscar II.

   Radera
 7. Var hos en polare, vars föräldrar bor i en villa i Kungsladugårdsmarken i sommras.
  Aldrig att den typen av hus i ett så attraktivt område kommer sjunka långsiktigt i pris. För många vill bo så och det byggs inga eller knappt några villor centralt i stan, samma gäller i Malmö. Lägenheter är en annan grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som om du köpt hus i Malmö senaste året? Hursomhelst jag tror du har rätt, villor är mer stabila över tid. Här i SV Skåne är det fortfarande normalt med budgivningar och uppgången verkar fortsätta på främst hus.

   Radera
  2. Kika på https://www.hemnet.se/ under fliken slutpriser, rätt intressant och speglar det du skriver, Niklas.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Svar
  1. Säkert en bra affär. Själv så sålde jag villa mot köp i BRF i finstaden bredvid.Lite mer skin in the game här alltså. Hoppas nu på att SEKetasen tar smällen. Men allt blir ju inte alltid som man tänkt sig 🙄.

   Radera
  2. Lund? Köpte ett nybyggt hus för 1 år sen i utkanten av Malmö i ett av stans bättre områden nära tågstation o s v. 6 % har huspriserna gått upp i Malmö bara på 1 år. Nu säljer grannen ett liknande hus som vårt fast mindre för 0.5 mille mer, ska bli intressant om han får sålt det.
   Vi hade en ganska bra kontantinsats och buffert och eftertraktade jobb o s v så jag är inte särskilt orolig.
   Ja, hoppas SEK tar smällen mer och att inte arbetsmarknaden kapitulerar så behöver det inte bli så illa. Utvecklingen går ju faktiskt tvärtemot vad många trott, räntan ned, kronan ned, vem trodde vi skulle öka 1.5 milj invånare sista 15 åren, tror det finns ett underliggande behov, ser man på köerna i hyressystemen.

   Radera
 9. Villa sållar riff-raff per definition. Kommunen köper inte gärna villor för misskötsel lämpar sig för reportage och det är för mycket pengar. Så områden m ed 100% villor som redan är så täta att det blir svårt att anlägger ett hyresbestånd är det bästa för att segregera bort sig.

  SvaraRadera