Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-09 19:50

Fredagsmys: Slut på semestern - hur är det på jobbet tro?

Dags för lite härligt fredagsmys, och vad är mysigare än att bloggläsarna har börjat komma tillbaka från semestern med kraft, och de allra flesta kommer ha börjat jobba igen på måndag. Hur är det på jobbet? God stämning för chefen ännu inte lanserat åtstramningspaketet?
Bloggläsarnas semesterveckor i sommar.
För två veckor sedan var det peak semester med 77.3% av responderande bloggläsare på semester. Förra veckan var dessa nere på 71.7% och denna veckan 51.0%. Ungefär var femte kom tillbaka från semestern denna veckan. Och nästa vecka kommer hälften av de som fortfarande är lediga att vara tillbaka.

Här någonstans kommer även cheferna vara tillbaka och ska börja styra upp verksamheten igen. Så måndag kan bli spännande i vissa branscher.

Men hur har det varit för er som denna vecka kom tillbaka från semestern? God stämning, eller har det börjat bli oroligt? Fast så länge chefen är borta är det kanske lugnt?

Bloggen har förstås inte haft semester.

Ha i alla fall ett riktigt trevligt fredagsmys, ni som börjar jobba på måndag. Mys på er.

64 kommentarer:

 1. Som tur är har jag (nästan) aldrig semester. Under mars-oktober så är det högsäsong för mig och miiten av oktober till början på mars är det lågsäsong då jag utvecklar mitt egna företag.
  En sak kan jag iaf berätta: Jag arbetar med fastighetsmäklare och kan berätta att 90% av alla jag arbetar med är negativa till mycket negativa till utvecklingen. En av mina kunder i södra Sverige fått säga upp en mäklare då det saknas objekt.
  I städerna märker jag mest pessimism men "på landet" dvs mindre orter (där bostadspriserna är lägre) är mäklarna mer positiva och säljer ganska bra.

  Företaget jag arbetar (it) med har redan sagt upp några personer och den delen av verksamheten har lagts på Indien.Konjunktur eller lönsamhet? De säger lönsamhet, jag säger konjunktur!

  Som tur är sitter jag säkert(nåja) då det är få av oss som kan det arbetet jag utför.

  En annan sak: enligt de mäklare jag pratat med har många börjat få svårare att få lån. Bankerna nekar tydligen oftare nu. En enda bank skiljer sig och det är tydligen Danske bank som har underlättat att få lån. Vet inte huruvida det stämmer men det är vad jag har hört!

  Trevlig helg på er!

  SvaraRadera
 2. Har semester även nästa vecka, att ägnas åt mina egna projekt, och att slappa. Rätt skönt att slappa fram till lunch och sen göra några timmar innan det är dags att ta kväll vid 16-17-tiden. Blev ingen extravagant semester i år, spar det till nästa år så blir den dubbelt så bra.

  SvaraRadera
 3. Passerar snart femtionde arbetsdagen på rad. Ser fram emot en sovmorgon så småningom.

  Vill också skicka en kram till alla som inte bara är lediga utan även får lön under tiden, myspys på er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det värmde! Får dock samma lön när jag är ledig som när jag jobbar, nånstans i den övre delen av percentil 90.

   Radera
  2. Visst ja, man får ju semesterersättning för att man är ledig. Är inte det en märklig konstruktion?

   Radera
  3. Det är jättebra för den anställde och nog för alla i längden, men ur arbetsgivarperspektiv ändå märkligt att betala någon som inte utför sina sysslor.

   Radera
  4. Tycker att det är rätt rimligt att man får betalt även när man har semester, det ingår liksom i kontraktet. Det jag tycker är märkligt är att man får extra ersättning när man har semester, precis som att man skulle vara utfattig efter semestern och behöva extra tillskott för att överleva. Förmodligen en rest från svunna såssetider. Extra ersättning för att man är borta från jobbet, precis som att folk inte själv kan räkna, men så var det väl när socialisterna kom till makten i forntiden.

   Radera
  5. @Svinto: HEMestrar man behöver man kanske inte extra ersättning men med tanke på hur det går och kommer att gå för kronan framöver kanske den kvarlevan kan hjälpa som ett plåster på såret.

   Radera
  6. @Svinto, jag som skiftarbetar och får OB och andra ersättningar en vanlig månad är glad för det extra semestertillägget. Annars skulle lönen efter semestern bli ett par tusenlappar magrare än en vanlig månad vilket hade varit tråkigt. Men varför man ska få semestertillägg/ersättning som kontorsråtta med fast månadslön och därmed få ut mer lön än normalt efter semestern är lite konstigt.

   Radera
  7. @Svinto

   Trodde du svamlade men tydligen har många utöver semesterlön även semestertilägg på ytterligare minst 0,8 %!

   Hade ingen aning, det låter ju helt galet. Lite snuskigt rent av.

   Har aldrig haft betald ledighet, semester men ibland semesterersättning på 12 % vilket jag mer ser som en icke prestationsbaserad bonus.

   Radera
  8. Då ska jag ge er en bild från verkligheten så kanske ni förstår. Om du tex arbetar inom vården så är OB en relativt stor del av lönen. Det innebär att du trots påslaget ni ironiserar över får mindre i plånboken under semestertider.

   Radera
  9. Fast vore ju rimligare då att semester ersättning baseras på faktisk utbetald lön, finner också några hundralappar extra dessutom på lönen efter semester som en märklig konstruktion. Men är väl ev en förhandlings fråga

   Radera
 4. Känns rätt behagligt just nu. Gick i pension från mitt deltidsjobb i maj, så nu kan jag ägna mig helt åt mitt eget kneg, vilket i och för sig inte är någon semester.

  SvaraRadera
 5. Lite OT, men det är ju Fredag.

  Någon som har en bra analys av Kinas incitament till att skuldbelägga fattiga länder? Välgörenhet, ren kapitalistiskt vinstintresse, se om sitt eget hus för resurser, eller något annat?

  https://bigthink.com/politics-current-affairs/china-loans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om att få kontroll över strategiska resurser som mineraler och hamnar, transportmedel och liknande, inget annat. Samma som att USA har militärbas överallt.

   Radera
 6. Semester är skattefritt. Tänk på det.

  SvaraRadera
 7. Jag saknar mitt jobb. Känslan av att göra nytta, kollegor att prata med, att veta helt vad man gör och känna sig kompetent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du inte är politiker.

   Radera
  2. Ha ha nej verkligen inte. Jag är föräldraledig ett litet tag till. Vill kunna säga en hel mening och hänga med vuxna ibland. Mitt jobb är semester jämfört med sommarlov med tre barn. Jag älskar såklart mina barn men det blir lite intensivt ibland.

   Radera
  3. Lustigt hur olika man kan känna. Jag trivs jättebra på mitt jobb, tjänar dessutom bra, men skulle lätt välja att vara "ledig" och bara vara hemma med barnen istället. Har 4 barn. Tyvärr tjänar min fru inte tillräckligt för att försörja hela familjen själv.

   Radera
 8. Jag försöker att undvika att ha semester. Det är mest tråkigt. Lalla runt medan alla andra är upptagna. När man är i 30 årsåldern behöver man planera in en 1 timmas fika med en kompis 2 månader i förväg. Det är bättre att jobba och tjäna stora SEKetas som man sedan matar in på börsen och förlorar. :) Det är det livet handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja umgås med yngre 25-30 dvs fortfarande pub, musik och träningshängsintresserade eller äldre 40-45 (som krisar).

   Radera
  2. Eller så kan du bara acceptera att du är annorlunda, och ta det därifrån.

   Radera
  3. @Andromeda: Det är svårt att lära känna yngre när man är 30+ och jobbar med 50+.

   @Svinto: Att jag har det annorlunda har jag konstaterat. Att jag är annorlunda köper jag nog inte.

   Radera
  4. Man behöver inte vara annorlunda. Träffar man mest 50-åriga män med it-intresse blir det stor skillnad mot att varje arbetsdag vara omgiven av 30-åringar. Mycket slump och omgivning. När jag bytte stad till by utanför stad märkte jag att jag inte ”gick hem” i nya lilla byn. I staden jag bodde förut hade jag jätteenkelt att få vänner och var mycket social. Här har de flesta redan ett umgänge. Trist men egentligen ingen förlust.

   Radera
  5. @Andromeda: Ok men ja läste att du var föräldraledig. Jag antar att du lever i ett parförhållande dessutom. Då går det an. Då lever du som majoriteten av befolkningen i det här landet. Man har sin lilla bubbla med sin fru och barn och möjligtvis kollegor och umgås med andra barns föräldrar i och med gemensamma aktiviteter. Men ponera att förhållandet tagit slut, att din fru hade flyttat till annan ort och du hade blivit kvar där du bor nu. En helt annan femma va?

   Radera
  6. Ja den situationen är skit. Jag är inte mycket för att alltid se glaset som halvfullt (ogillar sånt). I den situationen hade jag bett om tjänstledigt och provat att starta upp någon annanstans för en nystart. Men det är min lösning och en del hade säkert kallat det flykt istället för flytt.

   Radera
  7. @Andromeda: Jag känner rätt många sådana som "flytt" någonstans runt 35 årsåldern. Män har börjat jobba som säsongsarbetare (bartenders) på turistorter utomlands och kvinnor har börjat jobba som flygvärdinnor och turistguider utomlands. En del har kommit tillbaka i 40 årsåldern och är totalt förstörda för ju äldre man blir desto svårare blir det att integrera sig i ekorrhjulet igen. Alla har ju sitt. Därför kallar jag det också flykt.

   Radera
  8. @Goofy det är ju ett väldigt svenskt problem. Absolut inte unikt för Sverige - visst existerar problemet lite överallt - men det är svårt att hitta en mer tillbakadragen kultur än den svenska. Om någon är över 40 och verkligen vill flytta utan att tappa det sociala är det alltså inte mycket svårare än att flytta till ett annat land.

   Radera
  9. Goofy

   Hoppas du inte är på WOW, då skulle du somna av tristess.

   Radera
  10. @Linus: Finska kulturen kanske är mer tillbakadragen än den svenska? Jag vet inte varför det blivit så. Det är väldigt konstigt. Vädret är det ju inte även om en del har det som argument. I Skotland och England har dom sämre väder vågar jag påstå och där är det inte särskilt tillbakadraget.

   Radera
  11. @Stefan: Googlar man på WOW får man fram world of warcraft men jag antar att du menar way out west. Finns det något trevligare än att stå i en regnjacka och lyssna på live musik med några tusen fulla ungdomar?

   Radera
  12. Goofy

   Det kan ju faktiskt vara supertrevligt. Tyvärr har dock WOW tappat all form av själ.

   Radera
  13. Goofy

   Hur går det med din strategi gällande placeringar och utfall?
   Var ju en sjukt stökig vecka med enorma rörelser.
   Man kan ju bli sjösjuk för mindre.

   Radera
  14. https://www.quora.com/What-are-some-bad-things-about-Sweden/answer/Lakshmi-Ramachandran-19

   Radera
  15. @Stefan: Vad är du saknar på WOW då förutom mer sol? :)
   Det går väl hyfsat OK med den portföljen än så länge. +1% under samma tidsperiod som OMXS30 tappar -5,8%. Som sagt så är inte vinstmaximering det jag är ute efter utan endast wealth preservation d.v.s. avkastning som täcker inflation + svensk valutaförsvagning.

   Radera
  16. @Stefan: Kul artikel. Det finns många sådana. Vi är lite konstiga här uppe.

   https://www.thelocal.se/20170907/sweden-ranked-worst-place-to-make-friends-again

   Radera
  17. Finns absolut ingenting som tilltalar mig längre gällande WOW.

   Grymt bra jobbat med portföljen, härligt att få en bra start.

   Radera
  18. @Stefan: Du går av ren rutin? :P Ironi med portföljen? Jag är inte ekonom. Vet ju egentligen inte vad som är rätt eller fel. Det känns ju som att bara ligga likvid eller spekulera i valutor är svårare än att helt enkelt diversifiera sig så brett som möjligt. Kollar man statistiken på portföljen har den bara gått minus realt 1981 i alla rullande 2-års perioder sen 1970 och då mätt i USD. I SEKetas är väl risken obefintlig kan jag tänka mig.

   Radera
  19. Nej, jag avstår WOW i nuvarande form.

   Inte ironi. Det är sjukt starkt att gå plus under mätperioden.

   Radera
  20. Lär ju inte gå + så mycket när väl börsen vänder uppåt med tanke på endast 25% aktieexponering men den reagerar ju än så länge helt OK (särskilt i SEKetas) vid oroligheter. Men det är som sagt helt omöjligt att säga något under en så kort period. Mina bekanta beskriver ju mig som den sista pessimisten. Vi får väl se om startskottet för mig resulterade i en kollaps av både börs och bostadsmarknad. Om 5 år kanske jag har 0 kr igen trots 10 års sparande.

   Radera
  21. Du har haft 99.9% mer rätt än de som kommenterar här så fortsätt som du gör.

   Radera
  22. @Stefan: Jag har haft mindre fel än många här kanske. Rätt har du haft och gjort. Du har allokerat dina pengar till USD som visat sig vara ett suveränt drag.

   Radera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  24. Okej fast svenska aktier går oftast dåligt om dom är begränsade till den svenska marknaden och är dom inte det är dom exponerade mot USD och då är du indirekt också beroende av förhållandet mellan SEK och USD.

   Radera
  25. Generellt är bolagen på OMXS30 mest exportberoende (läs EUR och USD). Det är också de bolagen som avkastar sämst.

   Radera
  26. @Stefan: Då kör du på microcap då? Large cap kan knappast växa på en pyttemarknad som den svenska.

   Radera
  27. I korta drag går jag på kassaflöden och Balansräkning. Sen vilken lista bolaget är på är oväsentligt.

   Radera
  28. Det är ju bra om man förstår sig på sånt och är bra på att analysera och slå marknaden. Jag tror inte att jag har den förmågan så investerar i lite allt möjligt istället och hoppas på en genomsnittlig positiv realavkastning.

   Radera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  31. Jag har tyvärr inte den tiden och att kopiera tipsen man får från DI (dom här aktierna ska du äga dom kommande 6 månaderna) leder sällan till bättre avkastning än index.
   I Sverige är bostaden en del av kollektivavtalet. Hyr man bostad får man en reallönesänkning.

   Radera
  32. Att äga sin bostad (brf, småhus) är definitivt skattemässigt fördelaktigt i Sverige.

   Radera
  33. Sant! Jämfört t.ex Malta med Sverige. Ett genomsnittligt kvm pris på 25000 kr och en bostadsränta på nästan 5% men lägre nettolöner än i Sverige. Där snackar man inte om någon bostadsbubbla. I Sverige är det löjligt billigt att äga bostad i alla fall utanför Sthlm och Gbg.

   Radera
  34. Det är ca 20% dyrare att hyra på Malta kontra Sverige.
   Nettolönen är ca hälften på Malta kontra Sverige.

   Radera
  35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  36. Japp. Dessutom är hyrorna på Malta kallhyror. I Sverige ingår oftast vattenförbrukningen och fjärrvärme i hyreskostnaden. Ibland ingår även internet i Sverige. Nu behöver dom kanske inte värma sig lika mycket men air condition kostar också och när dom väl behöver värma sig kostar uppvärmningen antagligen mer för dom p.g.a. el-element.

   Radera
 9. Nja det låter lite drastiskt jag tänker mer kvalificerat jobb i Sverige på ny ort. Ny miljö, ny chans och trivs man inte kan man flytta tillbaka.
  Ingen tribaltatueringar efter för många drinkar och dreads i håret. Om det inte är det man väldigt specifikt saknar (ungdomsdröm). De som gör så har nog roligt under tiden men det passar inte alla.

  SvaraRadera
 10. Det är lugnt på jobbet nu eftersom en tredjedel fortfarande är på semester, inklusive chefer. V 34 är alla åter. Då börjar ox-vardagen igen.

  SvaraRadera
 11. Det bästa är att chefen är ledig i 1 vecka till, dvs ingen som övervakar eller lägger sig i och försöker kontrollera skitsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt om du har en sådan chef. Jag gillar inte när chefer lägger sig i detaljer. Har inte chefen förtroende för en trots att man vet om att man gör sitt bästa och sköter jobbet hade jag bytt arbetsplats.

   Radera
  2. Det värsta är han inte är kompetent nog för jobbet, dvs ingen utbildning, enda meriten är att han är högsta chefens kompis. Och precis, han lägger sig i detaljer men kan samtidigt själv smälla 100-tusentals kronor på helt meningslösa åtgärder. Sen anlitar han gärna sina kompisars företag fastän vi inte har avtal med dem och ingen högre chef vågar ta tag i den saken. Suck..

   Om det inte vore för att jag har det så jäkla bra i övrigt så hade jag bytt arbetsplats.

   Radera
  3. Oftast behöver inte ledare vara duktiga på det du gör. Hur man sköter verksamheten på detaljnivå är nog du expert på. Chefer ska däremot vara duktiga ledare och supporta en i alla väder och ha koll på att ni jobbar i rätt riktning och mot gemensamma mål.
   Känner du att fördelarna överväger nackdelarna kan du så klart stanna men det är inte kul att känna så. Går det att prata med honom face to face hade jag gjort det. Det värsta som kan hända är att han vill bli av med dig men får köpa ut dig väldigt dyrt.

   Radera
 12. Jobbat en vecka och det märks att det fortfarande är semestertider. Vi jobbar mot tung industri i Sverige, allt ifrån sopförbränning till pappersbruk och har ännu inte märkt av någon åtstramning. Vi anställer och efter förra årets top 3 resultat så ser vi redan att det ser väldigt bra ut, vi får hoppas att det håller i sig året ut.
  Tidigare kriser har vi känt av men aldrig så det varit snack om åtstramning, tvärtom, ut och visa er så kommer företagen ihåg er. Precis tvärtom vad alla andra gör, drar in på kundaktiviteter etc.

  SvaraRadera