Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-30 16:30

Freadgsmys: Skattebetalarna finansierar försvaret!

Dags för lite fredagsmys, på det goda beskedet att skattebetalarna finansierar en svensk partiell återrustning. Socialdemokraterna försökte på Twitter ta åt sig äran för finansieringen, men den ska ske via skattepengarm, inte via partikassan eller LO:s strejkfonder, och inte ens via socialdemokratins A-lotteri.
Finansieras av skattebetalarna.
Beskedet om att försvarsberedningens försvar kommer finansieras är välkommet, men det är lite beklämmande när Socialdemokraterna på Twitter försöker hävda att det är de som finansierar försvaret.
"Vi finansierar försvaret!" - Socialdemokraternas officiella verifierade Twitterkonto
Om det vore så väl att man tog från partikassan, a-lotterierna och LO:s strejkfonder för tat finansiera detta, men så är det alltså inte.

Verkligheten är att de svenska skattebetalarna finansierar försvaret, inte Socialdemokraterna. Så tacka dig själv och alla högavlönade skattebetalare, som både betalar en större andel av sin inkomst i skatt, en större faktiskt summa pengar i skatt och i många fall är de som betalar den statliga skatten som går till försvaret, tillsammans med svenska företag.

Som vanligt är det svenska folket som löser problem med sina skattepengar, inte politikerna. 

Svårare än så är det inte. Ha nu ett riktigt mysigt fredagsmys, väl medveten om att du betalar för skyddet av demokratin, svenska folket och vår frihet. Och för att skydda socialdemokraterna, så de får ljuga på Twitter utan risk för att kastas i fängelse eller värre.

30 kommentarer:

 1. Vi skattebetalare finansierar väl allting i samhället som det inte lånas till? Det som det lånas till betalar vi också i sista ändan, + ränta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från sånt som sker i äkta privat regi förstås...

   Radera
  2. Skatteinkomster: 60% skatt på arbete, 30% på konsumtion, 10% skatt på kapital. Bolagsskatter (bland de lägre i världen) ingår i skatt på kapital. Således är Sverige helt inriktat på att optimera exportföretagen som är motorn som genererar vårt välstånd, och ta inkomsterna från folkets löner. Det senare garanterar ett strävsamt folk då det för de flesta inte går att spara ihop någon större summa pengar. Lånemarknaden bidrar förstås även den till att fostra ett strävsamt folk.

   Radera
  3. https://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-per-skatt/

   Radera
  4. Staten kan ju låna pengar som krävs till försvaret och få betalt för det precis som vi svenskar inom några år kommer få betalt när vi lånar till bostadsköp. Vore bättre att sänka skatten till 0% och låta staten låna till alla utgifter.

   Radera
  5. Ja, vi kan ju alltid låna av Kina och bli som de andra beroende bananekonomierna.

   Radera
  6. Sverige ligger garanrerat högt på Kinas hitlista. En fjäder i hatten för vilken politruk son helst.

   Radera
 2. Jag stödjer den extra försvarssatsningen, även om all vettiga männisor bör känna en viss kluvenhet inför att lägga en del av den gemensamma kakan på vapen och stridsövningar. Det är på många sätt sorgligt att mänskligheten inte har kommit längre i sin utveckling av samhällen och kultur.
  Man kan som Cornu raljera över hur nya beslut presenteras (under alliansåren så så presenterades nästan alltid ettåriga budgetbeslut i form av summan av projicerade,fleråriga belopp; man kunde bli tokig av att försöka förstå hur stor den årliga ökninge var). Det är självklart att det är vi skattebetalare som gemensamt står för kakan, i all lägen. Behoven av tillskott till i den gemensamma sektorn, inte minst i kommunerna, kommer att vara mycket stora de komma åren. Därför vore det önskvärt, precis som högerekonomen Lars Calmfors, faktiskt har föreslagit att den extra satsningen på försvaret främst betalades av de som ekonomiskt sätt har mest att förlora på en militär invasion genom att återetablera fastighetsskatt (skulle nu kunna ge 15-25 miljarder per år)och olika former kapitalskatter. Dags att återföra Sverige till ett välförsvarat väfälfärdsland istället för ett undergivet skatteparadis för mycket förmögna männsikor.

  SvaraRadera
 3. Ja, inte tackar vi de som rev ner särintresset. Det är jo otroligt att de är MP med tyst stöd av V som ser till att Försvaret återställs.

  SvaraRadera
 4. Troligen så beskattas bankerna så nu blir det skatt på allt inom finanssektorn så då är det dax och sälja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 miljarder är dock inte enormt mycket. Men ja, bankerna kommer få ta en del av smällen -- vilket de givetvis kommer övervältra till viss del till kunderna.

   Smart nog väntar man nog till "efter lågkonjunkturen" med den finansieringen, men ..... det är som vanligt svårt att veta exakt när lågkonjunkturen slår till och när det är lämpligt att pressa finanssektorn. Få lär väl gråta åt det dock.

   Radera
  2. ... eller ja, 5 miljarder i stigande upptrappning till 15 eller vad det kan vara som man behöver dra in. Jaja. Bankägarna får väl torka tårarna, eller så får bankernas kunder göra det när deras räntor stiger.

   Radera
  3. En bank är alltid en förmedlare. Slutkunden plockar alltid upp notan för kalaset.

   Radera
  4. Absolut, skatter kommer inte egentligen försämra bankernas intjäning så mycket utan det övervältras till kunderna.

   Däremot kan andra revolutioner göra att bankerna tappar pengar...

   Radera
  5. Banker är en del av infrastrukturen i samhället. Går inte egentligen att göra sig av med, lite som att såga av sig ett ben och säga att man mår bra och le samtidigt.

   Radera
  6. Svinto: Otvivelaktigt så att bankerna är en del av den samhälleliga infrastrukturen ... Så därför finns enligt min åsikt anledning diskutera frågan om ägandet...

   Radera
 5. Att tro att dessa pengar helt enkelt skulle lösa ut Försvarsberedningens rapport är naivt...
  Innan vi börjar växa i ram måste först dagens förbands behov fyllas upp vilket ingen pratar om...

  Dagens två brigader (reducerade) måste först finansieras med materielanskaffningar innan man börjar bygga nya brigader... Annars bygger man bara luftslott...

  Att man sen tittar på att skapa fler förband fast svagare är ingen ökning.... annat än i antal brigader.
  Så länge man inte ökar antalet förband med samma antal strv/strf, mm så är det inte en ökning, utan en utsmetning, vilket gör förbanden svagare och minskar förmågan att kraftsamla.

  För en ökning i förmåga krävs att man nyanskaffar.... Och har råd att vidmakthålla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, kronkursens fall gör att vi inte kan köpa något från utlandet. Status quo således, med falska förhoppningar som lockbete.

   Radera
 6. Så med detta resonemang så var det inte regeringen Persson och Reinfeldt som skar ned på försvaret utan det svenska folket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bistra sanningen är att alla då bidrog till avrustningen. De som sparade i ladorna på 1900-talet med gamla mausergevär anno 1866 var lika naiva som de som inte gjorde det. Dessa preppers bidrog till precis ingenting. Inget av det som de sparade i ladorna hade gjort någon som helst skillnad idag.

   Så vi har inte haft ett riktigt försvar sedan Karl XII, typ.

   Idag är det svårt att veta vad som skall försvaras eller inte. Ryssarna ju beroende av nätet, och Nordkorea kör hårt för att ta ner ekonomin.

   Radera
  2. "Idag är det svårt att veta vad som skall försvaras eller inte"
   Inte alls. Det är värdegrunden som skall försvaras.

   I övrigt är det helt befängt att ens prata om försvaret i detta läget anser jag. Sverige har varit utsatt för subversion länge och vi är nu under åsiktsförtryck. Det är bara för attackereraren att välta Sverige, därefter ta full kontroll.

   Radera
 7. Förslagsvis lägger vi ner det enorma biståndet som både är meningslöst (eller troligen kontraproduktivt) och moraliskt fel. Av de 50 miljarder kan vi lägga 25 på försvaret och resten i sänkt skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller strunta i att införa friår och familjeveckan.

   Radera
  2. Bättre att ta bort något som är helt meningslöst och dessutom kostar 10.000 per skattebetalare. Dessutom är biståndet (och EU+avgiften) medskyldiga till den ständigt sjunkande kronan.

   Radera
  3. Bidrag till svenskar är till största delen pengar i rundgång medan pengar som försvinner utomlands dränerar den svenska ekonomin.

   Radera
 8. En önskan av herr bloggare: jag blir ofta förvirrad av storleksbenämningarna inom försvaret, som brigad och bataljon. Vad jag förstår av Wikipedia är en brigad ca 5600 personer i Sverige men ca 3000 utomlands. Det vore intressant om en beskrivning av de olika storlekarna i de olika vapenslagen i Sverige och jämfört med utomlands,åtminstone för en noob inom området som mig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill veta vad en bataljon och en bataljard är, och hur ett kompani och en skvadront skiljer sig åt, typ?

   Radera
  2. Haha! Mycket lustigt, men i princip ja. För en som är insatt är detta säkert självklarheter, men för mig som gjorde värnplikt typ 1992 är det inte självklart. Jag får känslan att ett kompani är helt olika storheter om man pratar stridsvagnar, artilleri, flotta eller flygvapen. Kanske har jag fel, men gissningsvis är det inte bara jag som har svårt att greppa storheterna och dess innebörd....

   Radera
 9. I vanlig ordning lurar sossarna C+L upp på läktarna. Det extra anslaget inflrs från och med 2022, som råkar vara ett valår. Sedan ska det löpa under nästa mandatperiod... och det vet ju ingen vilka som regerar då men vill C+L att överenskommelsen ska fortleva får de väl stödja sossarna en mandatperiod till. Sedan är 5 miljarder kaffepengar i sammanhanget. Åtminstone ansågs 42 miljarder kronor vara kaffepengar 2014 när de då kommande årens asylmottagande beräknades kosta så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armagod: ... Ja jämfört med att skattefusket ligger i storleksordningen 150 miljarder om året så finns anledning till åtminstone en jämförelse av storleksordningen....

   Radera