Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-08-25 13:31

Förväntningar på börsfall under måndagen

“My only question is, who is our bigger enemy, Jay Powell or Chairman Xi?” - USA:s president Donald Trump
Alla sägs förvänta sig ett mer eller mindre kraftigt börsfall på måndag, efter att Kina eskalerar handelskriget med USA via kraftigt höjda tullar och USA:s president Donald Trump kallade ordföranden för USA:s centralbank Federal Reserve för en fiende. Den mesta dramatiken skedde efter börsernas stängning i fredags.
Alla torn växer inte till himlen
Guldpriset stängde fredagen i princip på sitt högsta någonsin i SEK per gram, eller några öre under det tidigare prisrekordet. Stockholmsbörsen stängde veckan på -0.80% för OMXSPI och -0.83% för OMXS30, som därmed bara gick +0.23% på veckans upprekyl.

Mediabedömare tävlar just nu i vem som kan säga att börsen kommer falla som mest på måndag, samtidigt som de ska fortsätta säga "sitt still i båten".

Kina lade tullar på amerikanska produkter om 75 GUSD, som ska genomföras i två omgångar per den första september och första december, och gick alltså till motangrepp mot den store dealmakern Trumps offensiv i handelskriget USA-Kina. Samtidigt ville inte Federal Reserve ge besked om räntesänkningar framöver, vilket fick USA:s president att fråga sig vem som är landets största fiendet - Kina eller Federal Reserves ordförande Jay Powell.

OMXS30 har gått -7.35% på tolv månader och guldpriset i SEK per gram har gått +33.27%, eller som de så kallade sparekonomerna kallar det "det lönar sig alltid att sitta still i båten och stanna kvar på börsen", fast med tillägget "fast pengar du kan behöva inom 5 - 10 år ska du förstås inte haft på börsen oavsett", som det börjar låta när det skakar lite.

Bloggläsare som följer konjunkturmodellen har dock inget att oroa sig över, utan har legat och tickat in räntor i godan ro och behöver inte svettas kring börsutvecklingen i det här läget.

Å andra sidan kommer det väl snart något nytt utspel som får marknaden att rusa åt andra hållet. Bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll och kan studsa lite hur som helst.

Tillägg: Trumps talesperson ska nu ha sagt att det enda Trump ångrar är att han inte tagit i ännu hårdare mot Kina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Och Trump lovar Boris frihandel och vill starta valutakrig med Kina, "perfect storm"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här blir en riktigt intressant höst. Massor med risker som materialiseras samtidigt... och så får vi se om den plötsliga arbetslöshetsökningen i juli bara var på grund av volatil mätning eller om bromsen faktiskt redan tryckts ner ordentligt.

   Radera
  2. Trumps ord är väl inget man ska hänga upp så mycket på, imorgon säger han nåt helt annat.
   Nu säger har att G7-mötet går bra och all annan information är fejk news. Det där med fejk news är ganska vanligt förekommande när han uttalar sig. Lite som man känner sig själv känner man andra gissar jag.

   Jag tänkte att Trump säger så för att splittra och göra eu svagare. Jag är inte så säker på att han sen verkligen kommer gå med på särskilt bra avtal med Boris.

   Radera
  3. GB har en mycket sämre position än USA så varörr skulle USA öht vara schyssta?
   Hela syftet med Trumps politik är att skaffa sig upper hand i förhandlingar med någon.

   Det är bara att han tänker för kortsiktigt för att det skall fungerea i internationell politik

   Radera
  4. USA:s handelsunderskott med Kina år 2018 var på 419 miljarder USD. USA importerar från Kina för 540 miljarder USD och exporter för 120 miljarder USD. USA har alltså långt mer att vinna på handelskriget mot Kina än vice versa. USA plockar hem tillverkning av sportkläder och sportskor mm eller flyttar den till andra låglöneländer. Stora företag med tillverkning i Kina som Nike och Apple lever inte direkt på svältgränsen. De enda som förlorar på detta är kineserna.

   Radera
  5. Doktor Syn, Jag tror du har fel så inåt skogen.

   Amerikanska företag är beroende av importerade billiga detaljer från Kina.

   Du säger det själv, ett par Nike kostar väl $1 i inköp från Kina och säljs till kund för $100. Det är ju några led i kedjan som tjänar pengar på den där skon menundera på vem som förlorar mest ifall inte den där skon kan säljas från Kina till USA.

   Du kan göra samma resonemang med Apple, Walmart och alla andra stora amerikanska företag.

   Radera
  6. Doktor syn: glöm inte alla kränkta européer

   Radera
 2. Och Riksbanken kommer inte höja räntan och deras räntebana var fel åt samma håll för femtionde gången i rad.

  Vem tror de att de lurar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riskbanken är ju världens lättaste centralbank att tyda...Det är bara att utgå från att allt dom säger blir tvärtom och agera utefter det så är man vinnare varje gång. Bostadspriserna kommer falla (Fel: Dom går upp). Räntorna kommer stiga (Fel: Dom går ner). Kronan kommer stärkas (Fel: Kronan tappar i värde) o.s.v. Ingves är orolig över svenskarnas skuldsättning (Ja kanske men han gör allt för att den ska öka).

   Radera
  2. Goofy: Exakt! T o m mer fel än bloggaren lol

   Radera
  3. En apa som kastar pil hade kunnat gjort bättre prognoser än Riksbankens planekonomer.

   Radera
  4. RB agerar efter världsläget. Att höja styrräntan i nuläget skulle sätta svensk ekonomi i en riktigt svår sits. Vill ni det?

   Radera
  5. @Sjunkbomben: Nej absolut inte. Det är bättre att främja skuldtillväxt och fastighetsbubblor. Högre fastighetspriser leder till långsiktigt hållbar tillväxt. :) Ekvationen ligger bara i att importera människor med högre humankapital än den befintliga befolkningen som sedan kan få ännu högre löner och köpa ännu dyrare fastigheter. Kanonbra.

   Radera
  6. "RB agerar efter världsläget. "

   Ja, men att ha fel så många ggr i rad utan att justera sin modell skulle ingen vettig människa.

   "Att höja styrräntan i nuläget skulle sätta svensk ekonomi i en riktigt svår sits. Vill ni det?"

   Jag tycker man borde höja. Folk kommer bli arbetslösa när företag går i konkurs och verksamheter rationaliseras, men det är så som det ska vara. De arbetslösa kan sen sugas upp av företag med bättre framtidsutsikter. Det gör att produktiviteten ökar och ekonomin växer.

   Om det enda vi vill ha är låg arbetslöshet så kan vi göra som på Kuba.

   Radera
  7. Jag är inte övertygad om att vad riksbanken säger, och vad de tror, är samma sak. De är en centralbank, de finns där för att vara notoriska optimister. "Ekonomin kommer att gå bättre, vi tror att räntan kommer höjas. Inte nu men snart." Detta är det ständiga budskapet, och de vet om att det inte är sant.

   Radera
 3. Bara att köra björncert nu då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Björnkläder på mig när jag plockar björnbär. Inte en tagg går genom.

   Radera
 4. Den som ändå kunde veta vad Trump hittar på, han är helt oförutsebar, finns kanske någon som vet vad han tänker göra. Fördelen med Löven är att han är väldigt förutsebar .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är just det som gör honom så destruktiv för världsekonomin, företagen vill ha långsiktiga och klara regler så att de kan investera på lång sikt. Med den här virrpannan som kan ändra reglerna från ena dagen till nästa så skapar han en världsekonomi där företagen kommer vara enormt försiktiga med sina investeringar.

   Han har totalt krossat världsekonomin nu, jag undrar bara om han verkligen är så urbota dum eller om han positionerat sig och gör det medvetet för att själv kunna dra fördel av raset.

   Radera
  2. Kent är det inte jobbigt för dig att dagligen skriva av dig om hur dum du tycker trump är ?

   Radera
  3. Tja, verkar åtminstone som Trump försöker göra något åt det som andra presidenter borde tagit tag i, dvs handelsunderskottet mot bl.a Kina. Ligger på över 400 miljarder dollar. Sen att alla av pappa USA curlade länder i EU ropar på frihandel är väl naturligt då dessa kortsiktigt förlorar på USA:s handelshinder. Kina är dock en diktatur och har stora härskarambitioner så Trump gör rätt. Kan också leda till att tillverkning kommer tillbaka til EU. Sen kan vi förstås inte till 100% veta vad Trumps plan är.
   Och varför skulle vi det?.
   Och Löfven är förutsägbar genom att göra inget.

   Radera
  4. Bättre att krascha världsekonomin nu än när skuldbubblan är ännu mer uppumpad. Vi hade ändå inte kunnat fortsätta. 20-talet blir som Tysklands 40-50-tal, tio år av lidande följt av en återuppbyggnad.

   Radera
  5. Ja, det är väl det som återstår, eftersom den monetära politiken just nu inte verkar utan snarare gör situationen värre. Sen har Sverige enorma,helt egen hand skapade problem som man nu från regeringshåll kan dränka och skylla allt på yttre omständigheter.

   Radera
  6. Ja, 2010-talet har varit som de glada 1920-talet och vi vet ju vad som hände sen.

   Turboprop, Jag hoppas du sålt dina aktier, fonder etc för annars kommer nog du själv i många år framöver gnälla på den dumme Trump.

   Ja, jag är för tillfället lite upprörd över Trumps dumhet men egentligen borde jag skratta och jubla för jag är upp över öronen "investerad" i guld och kort på börsen.

   Radera
 5. Guldet steg 2% i fredags i USD, Dow föll 3%. Hoppas alla läsare nu förstår att guldet i första hand är kontracykliskt och vad som är orsak och vad som är verkan.

  SvaraRadera
 6. Läget är unikt utifrån att POTUS sågar företrädare för det etablissemanget. Att ha en maktstrid i världens största ekonomi samtidigt som världsläget är som det är förefaller vara en thrilleridé - "The Perfect Storm"

  SvaraRadera
 7. Trump säger plötslig att USA ”kommer bra överens med Kina just nu”. Det går helt enkelt inte att ta honom på allvar. Omöjligt att förutsäga vad som händer i morgon. Hur börsen reagerar. Om den tar honom på allvar, eller ej?

  SvaraRadera
 8. Värnskatten ska bort men vad hjälper det när kronans värde har sjunkit så kraftigt?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Värnskatten är kaffepengar, det är bara en politisk markering. Gissa vad den kommer ersättas med? En kraftigt höjd fastighetsskatt. Så istället för att en halv miljon höginkomsttagare får betala en tusenlapp extra i månaden så får i stort sätt samtliga betala i någon form!

   Radera
 9. Det är så här det moderna kriget utspelar sig; handelskrig, cyberattacker och andra icke fysiska operationer, det kan orsaka mycket mer skada än ett klassiskt krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cyberkrig bör väl närmast att jämföras med sabotage. Handelskrig är inget nytt och ersätter inte klassiska krig på något sätt. Börjar det regna bomber blir skadorna mycket allvarligare och slår mycket bredare än alla cyberattacker. Det är bara önsketänkande att tänka bort bomber och granater från moderna krig.

   Radera
 10. USA Today rapportera att landet har 550 000 fler arbetslösa än vad som sas senast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var de officiella siffrorna fel? Vem kunde ana?

   Radera
 11. Vad säger bloggaren om devisen dina blogg-kollegor i Rika Tillsammans förmedlar från många källor, att det enligt all forskning så lönar sig att månadsspara snarare än att tajma börsen?

  Inget kaxigt här alls, jag vill lära mig mer och höra fler sidor av myntet och öppna diskussion. Tack för en grym blogg!

  SvaraRadera