Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2019-08-04 09:22

Fler som upplever GPS-störning just nu?

Ibland kan man bara hata slumpen. Mitt under den pågående massiva ryska flottövningen i Östersjön uppstår en större störning på GPS, åtminstone lokalt. Någon mer som upplever störningar på ej kompenserande enheter?
Bedömd störning cirka 200 meter.
Diktaturen Ryska Federationen har de senaste åren med all tydlighet visat att GPS ej går att förlita sig på i konflikt, efter t ex omfattande störningar i Nordnorge i samband med ryska övningar.

Just nu pågår en massiv rysk flottövning i Östersjön, och vad hände nu på morgonen, om inte ett massivt fel på min gräsklippares GPS. Till skillnad mot en iPhone mäter den inte wifisignaler för att korrigera, utan när det blir störningar på GPS så far den all världens väg på kartvyn. Just nu är störningen cirka 200 meter.

Hata slumpen.

Någon mer som upplever störningar på system som ej kompenserar, utan bara använder vanlig dum GPS, gärna utan den massiva processorkraften i en smartphone?

Smartphones har idag också både GPS och det ryska alternativet GLONASS, samt ofta kinesernas system. Min gräsklippare har dock bara GPS vilket gör att den är en utmärkt detektor för störningar. 

Tillägg: Läsare meddelar om tillfällig störning även på Gotland. Andra säger att flera brandlarm löst ut på Öland av okänd anledning.

Flera rapporter om GPS-störningar på Gotland, men även längs ostkusten. Överlag är det vanligare med störningar på svagare enheter, t ex motionsutrustning, husdjursspårare med mera, och även där man har sämre täckning. Rimligtvis störs specifika satelliter ut som täcker in främst Östersjön. Har man fritt synfält åt alla håll bör man få korrekt position från satelliter längre bort, vilket också gäller om man har bättre utrustning som kan ta svagare signaler. Att Ryssland stöd GPS är dokumenterat och mediarapporterat från Nordnorge i samband med tidigare övningar, och är inget kontroversiellt, utan fakta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. TN är och förblir en stöttepelare inom navigation. Undrar hur bra precisionen skulle bli med de sensorer som används i en modern smartphone. Borde lagstadgad i nya enheter.

  SvaraRadera
 2. Har också problem... telefonen befinner sig i bortaläge på min Arlo. Så den eller mer jag är 200 meter fel! Norr om Norrtälje...

  SvaraRadera
 3. Ingen störning på min telefon för tillfället med enbart GPS aktiverat. Är tyvärr inte hemma annars skulle man satt upp ett script som kollar någon gammal telefon med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
 4. Vore så fallet skulle det betyder kaos för sjöfarten i berörd område och det hade redan uppmärksammats.

  Tror att du är ett offer för dina egna konspitationsteorier och din gräsklippare har liksom dess ägare helt enkelt spårat ur...trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tror att sjöfarten bara kan navigera med GPS?
   Undrar vem som är förvirrad här :D

   Radera
  2. Något säger mig att Kap Horn vet bättre vad felaktig GPS ställer till i sjöfarten, på riktigt, i verkligheten...

   Radera
  3. Seb: Inte många navigatörer kan hantera en sextant om dom ens lyckas lokalisera den på bryggan trots att astronav ingår i utbildningen.

   All navigation görs med GPS och med ECDIS-godkänning behöver man inte papperskort vilket direkt slutas köpas eller uppdateras. Vissa har klokheten i att spara gamla kort och märker dom med "for educational purpose only" för att ha som backup men långt ifrån alla.

   Lägger GPS-systemet ner är handelsflottan ganska vilse på nolltid...

   Radera
  4. För att inte tala om fiskeflottan.

   Radera
  5. Sjöfarten kan väl navigera även om gps visar 200 m fel. Så länge det inte handlar om kilometer så kan jag inte tänka mig att det uppmärksammas.

   Radera
  6. https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2019-08-06-okad-kunskap-kan-motverka-storsandare.html så, visst registreras störningar

   Radera
 5. Ingen störning här, varken på en nyare Samsung Note 9 eller på en 9 år gammal GPS-mottagare. Båda visar samma resultat med en marginell skillnad bedömd av mig till en meter. Det är inget konstigt för de har alltid visat olika...

  SvaraRadera
 6. Bor på Värmdö i Stockholms skärgård. Upplever ingen störning för tillfället

  SvaraRadera
 7. Var ute och sprang med några år gammal GPS-klocka i Klintehamn på Gotland nu på förmiddagen. När jag synkade den mot telefonen så syns stora störningar på flera hundra meter.

  SvaraRadera
 8. Jag hade satt igång Samsung Health-appen i förmiddags för att kompensera och få registrerat aktiviteter jag gjorde igår när telefonen var avstängd. Sedan låg telefonen stilla på bordet i stort sett hela tiden, men enligt appen har jag traskat runt nästan sex km under, mestadels i kvarteret, men även några lite längre avstickare. Maxhastighet på 17 km/h och höjdstigning på 200m. Jag är visserligen teknik-analfabet, men tycker det var väldigt märkligt. Bor i Solna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solna..?
   Då var du tydligen hög som ett hus igår!
   Och med 17 km/h var du snabb också...
   Drogcykelfylla?
   Eller som Wilderäng ponerar: störning.

   Radera
 9. Var ute på en cykeltur imorse ca 2.5h 08-1030 i Roslagen och den loggades korrekt på cykelgpsen i alla fall.

  SvaraRadera
 10. Var ute på havet i fredags och telefonen visade att jag var inne på land och positionen hoppade hit och dit. Båt-GPSen var lite bättre men inte som den brukar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båtgps bör ha större antenn och lägre känslighet Men det är sällan telefoner störs, pga ofta fina grejer i dem och mkt processorkraft f att hantera fler satelliter samtidigt. Å andra sidan ingen A-GPS ute t havs.

   Radera
  2. Appen "GPS Test" är rätt kul. Ser på den att den hittar ca 30 satelliter vid vardagsrumsfönstret. Om man håller upp telefonen vid flygplansfönstret när man är uppe och flyger kan man se på vilken höjd man är, hur fort det går, och åt vilket håll man åker. Även praktisk om man vill veta hur exakt hastighetsmätaren på bilen är.

   Radera
 11. På motorvägen vid Halmstad tidigt i morse så spårade min gps ut, misstänker dock att den kan ha hoppat över till glonass... Det är ju trots allt känt att felmarginalen på det systemet är riktigt hög med tanke på att ryssarna råkar hamna i fel länder med jämna mellanrum

  SvaraRadera
 12. Fattar du inte att ryssarna har infiltrerat Husqvarna och andra tillverkare av robotgräsklippare sedan länge. Det finns skadlig kod i dem som gör att de i ett slag kan vändas emot fädernesfolket den dag ryssen kommer. Trodde alla visste vid det här laget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mördargräsklipparna Anfaller! Paniken är total när svenska regnbågscertifierade soldater flyr vilt undan mördargräsklipparna som via den skadliga koden fått ett trimningsläge där de gör 50km/h.

   Nu kan Sverige bara räddas av EN man - Charles Bronson! Se gärna filmen Telefon med denne berömde skådespelare.

   Radera
 13. Nix, däremot har Strava-appen varit buggig under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har sannolikt slagit i Kudos-taket för din powerwalk imorse.

   Radera
 14. Har en Husqvarna AM 430X 2017 med AM Control. Jag har tittat några gånger i appen idag (läste inlägget just nu) och inte tänkt på något abnormalt. Jag såg kretskort på kortet med GPS och det var en ublox har jag för mig med stöd för WAAS (SBAS-variant) så normalt är de ju väldigt precisisa (1-1,5 meter).
  I västmanlands landskap, så långt från havet om det kan spela någon roll.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. @Björn det var kul att du skrev de. Har en släkting som är utvecklings ingenjör på Husqvarna för massa år sedan fick dom information från Säpo e(om det var någon annan statlig myndighet) om en tjej där s(nyligen börjat) Dom var rätt säkra på att hennes identitet inte stämde och att hon var ryska. Dagen efter Husqvarna fick den information dök hon inte upp på arbetsplatsen och ingen har hört ett ljud om henne sedan dess. Hon hade uppgivit var hon var uppväxt och släktingar i Sverige för de andra på Husqvarna och hon pratade perfekt svenska. Tydligen så sattes små barn under Sovjet tiden i olika "uppfostringsanstalter" där dom fick lära sig att prata och bete sig samt kunskap som om dom var föda i olika länder för att bli perfekta spioner. Dessa barn var allt för bra för att inte användas av ryssarna även efter murens fall, fast nu kanske mer för industrispionage.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Sitter ute i skogen just nu i norra Halland och kan konstatera att det definitivt finns en störning.
  Testar med min Garmin fenix 5 plus :
  Gps: fel med ca 200 åt sydost
  Gps+glonass: fel med ca 100m åt ost
  Gps+galileo: fel med ca 50m åt ost.
  Jag brukar ofta röra mig i dessa områden och har sällan mer än något 20 tal meter fel...
  Osäker på hur Garmin viktar information mellan olika system, men klart intressant att gps kompletterat med galileo ger bäst resultat!

  SvaraRadera
 19. Svagt magnetfält + solstormar har skapat elkaos runt hela Jorden. Eu's gps-system strular också, säkert rysslands också, men det skulle dom aldrig berätta. Även ställverk i olika länder har kortslutits, bl.a i NYC för några veckor sedan.

  Nej, ryssen stör inte ut det amerikanska gps-systemet.

  SvaraRadera
 20. Tydlig störning vid E40 på väg in i Borås igår kväll ca kl 22.30. Både bilens inbyggda navigator och den i telefonen visade samma fel.
  Jag körde av E40 vid infarten från Jönköping för att tanka. Upptäckte att bensinstationen som jag lagt in som mål plötsligt låg längre bort. Stannade bilen vid Toyota för att få klart läget. Såg att enligt navigatorn låg E40 över en km bort och i helt fel riktning. Då jag misstänkte att den inbyggda navigatorn "fått spatt", så startade jag Google maps i min mobiltelefon. Döm om min förvåning då den gav samma situationsbeskrivning som bilens. På vägen ut ur Borås riktning Göteborg, så återgick båda till det normala efter en stund och istället för att köra ute i terrängen, så låg vi nu på vägen. Misstänkte problem med GPS-systemet.

  SvaraRadera
 21. "RX" Träffade på en turist häromdagen i Skinnarviksparken (Stockholm, Söder Mälarstrand) som tappat kontakten och förlorat sin drönare över Riddarfjärden ( DJI - Mavic).

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Varför har en robotgräsklippare GPS? Jag trodde de styrdes av en avgränsningstråd man kräver ner längs tomtgränsen? Eller är det för att den ska veta var på tomten den varit så den inte bara åker runt och klipper på samma del medan gräset växer midjehögt på andra sidan huset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det senare. Bea på stora och komplexa ytor.

   Radera