Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-15 06:50

Finansminister Magdalena Andersson (S): Ingen lågkonjunktur i sikte

I en intervju bakom en bettalvägg hos GP ska finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att det inte finns någon svensk lågkonjunktur i sikte. Så nu vet vi alla det.
Så ni tror att det blir eller rent av är lågkonjunktur. Det var väl roligt då.
Vi kan nu alltså lugna ner oss. Finansministern, finansdepartementet och regeringen ser tydligen ingen svensk lågkonjunktur. Exakt vad som sades i intervjun i GP är dock bakom en betalvägg.
Svensk ekonomi enligt finansministern. Tomgångskörning förbjuden och går som en pimpad Tesla med customlack och custom bilmärken. I rött, förstås.
Ignorera nu allt som skrivits här på bloggen, alla indikatorer, mätvärden och annat. För första gången har Sverige brutit konjunkturcykeln (eng business cycle) och vi får ingen lågkonjunktur efter högkonjunkturen. Alla siffror som visar på lågkonjunktur är felaktiga, inklusive negativ BNP-tillväxt i andra kvartalet, konjunkturindikatorn, olika indikatorer för olika branscher som nybilsregistreringarnas fall på 20% eller att IT-konsulterna är i lågkonjunktur, fallande hushållskonsumtion för första gången sedan finanskrisen. Inte ens statens nedrevidering av BNP-prognosen är ett tecken på lågkonjunktur. Eller att svensk arbetslöshet stiger.

Vid årsskiftet hade Magdalena Andersson (S) en årslön på 1 632 000:- SEK, som även höjdes vid halvårsskiftet. Det gör henne till svensk överklass, vilket kanske förklarar hennes och regeringens allt underligare uttalanden i dagarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Magda har rätt, vi importerar bara fler konsumenter så är problemet löst.

  Ett problem i sammanhanget kan ju vara att vissa mindre handelsoartners som USA, Tyskland och Kina riskerar lågkonjunktur och det kan ju marginellt påverka vår ekonomi.

  Jag tror att lösningen är att alla knarkar lika mycket så höjer vi medelåldern i Vårby med 16 underbara år av konsumtion.

  SvaraRadera
 2. Det intressanta med Tyskland är att deras löneökningar kommer att ligga runt 3-4%, släpar dessa efter verkligheten en del?

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra. Vår beredskap är god.

  SvaraRadera
 4. Det jobbiga är att vi inte blir av med dem in närtid heller, Magdalena och Stefan kommer leva lääääänge med tanke på allt knark de måste få i sig...

  SvaraRadera
 5. Teslan ser ut att vara folierad, inte custom-lackad.

  SvaraRadera
 6. Ja, nu börjar det (till slut!) bli lite action. Särskilt mannen i vita huset verkar få totalsläpp nu. "GALNA INVERTERADE RÄNTEKURVA" tycks han ha fått ur sig...

  Dags att förbereda popcornen?

  SvaraRadera
 7. Vi får se om USA riktar blicken mot EU nu när Trump sjabblade bort tariffhoten mot Kina. Lite tullar på europeiska varor kanske inte heller är ngt problem för den svenska superekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skulle det egentligen tjäna till?
   Förutom att fraktionera Europa mer och på så vis allteftersom tvinga fram en separata avtal med olika länder tex (vilket är väl så Kina kör med)?

   Radera
  2. Den där mannen är en diplomatisk tornado, han alienerar gamla trygga allierade i väst för att pola sig med Kim Jong, Xi Jingping och Vladde.

   Radera
  3. Historiskt så har USA haft tullar på importvaror, och det har kanske fungerat. Handelsunderskottet är, vad jag förstår, ett stort problem. Tullar på importvaror bör gynna inhemsk produktion, vilken Trump vill återskapa.

   Får se vad han Twittrar om den närmaste tiden. Han brukar vara rätt öppen med vad han vill.

   Radera
  4. Varför skulle handelsunderskott vara ett problem överhuvudtaget? Du lever hela ditt liv med handelsunderskott, du konsumerar massvis och det enda du säljer är din arbetskraft på en inhemsk marknad.

   Det är inte år 1600 där USAs stat köper 50 ton ost av Frankrike och Frankrike köper 100 ton majs av USA. Det är enskilda individer som efterfrågar produkter och skapar handelsunderskottet. Har man en välmående rik inhemsk marknad där rikedom skapas så kan man ha vilket handelsunderskott man vill.

   Radera
  5. Kan tänka mig att tullar i princip kan fungera för att behålla jobb, men bara för väldigt enkla produkter som helt kan skapas inom landet, typ jordbruksprodukter, flätade korgar och sånt. För mer komplexa produkter högre upp i värdekedjan där delar eller material importeras blir det bara dyrare produkter i slutändan som inte klarar att konkurrera på världsmarknaden. Och det får förstås motsatt effekt.

   Radera
  6. För USA verkar det fungera. De kan alltid betala med valuta de skapar. Alltid får vi se hur länge det varar.

   Radera
  7. Tullar fungerar för att behålla jobb ja, men det är även då ekonomisk förstörelse. Så inför man en tull skall det vara av andra skäl än ekonomiska, annars lurar man sig själv.

   Radera
 8. Till slut blev Trumps bluff synad! Fascinerande hur många gånger han ändå fått marknaden att ralla på löften om avtal, avtal och åter avtal.
  Trump har avslöjat sig duktigt mot kineserna iom att avstå vissa tariffer. Det som kommunicerades som heeeelt ofarligt för amerikanska konsumenter blev plötsligt viktigt att "inte störa julhandeln". Trump vet att han strax har en lågkonjunktur och den här gången är det inte USA som den startar i, stora delar av världen är alldeles på gränsen till lågkonjunktur (utom Sverige förstås..;))

  Kommunikationen från VH är inte den bästa och kanske borde de kalla in Spicer och "the Mooch" igen för att bringa lite ordning...;))?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du vill ha sagt? Att han ska acceptera orättvisa handelsvillkor med Kina för att?

   Radera
  2. Verkligen inte. Men han har hela tiden slagit sig för bröstet och hävdad att "winning trade wars is easy..." Han har satt sig i skiten, kineserna ser igenom honom och nu börjar marknaden klä av honom också...

   Radera
  3. Vilka orättvisa handelsvillkor då? Hade de inte varit fördelaktiga för amerikanska företag så hade de inte gått med på dem.

   Radera
 9. Det måste vara fel i våra orderböcker på våra marknader. Maggan säger att det inte går neråt. Vi som anppassar oss efter ett vikande efterfrågan med effekter på det. Måste genast se till att avblåsa nerdragningar och lägga på 20-25% antagna volymer i orderböckerna tills vi rett ut vad som kan vara felet. Maggan kan ju inte ha fel om konjunkturläget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magdad-Bob, a.k.a Magdalena Andersson, solen skiner alltid i Rosenbad och knarket är bäst i Djursholm, stackarna i Vårby får nöja sig med fultjacket. Fast hon har stramat åt via kronförsvagningen... Vi får väl se vilka framgångar som presenteras den 18 september.

   Radera
 10. Ja, lyssna på Maggan, lägg ned den här bloggen och var inte så förbaskat oroliga, det är inte bra för hjärtat. Allt kommer lösa sig ska ni se.

  SvaraRadera
 11. Äsch , hon har bara döpt om lågkonjunktur till avmattningsfas på så vis kommer vi aldrig mer att få någon lågkonjunktur. Bra va?

  SvaraRadera
 12. Det är väl ont om syre i de högre samhällsskikten och i Rosenbad i synnerhet?

  SvaraRadera
 13. Upp stiga orden - Tanken stilla står.

  SvaraRadera
 14. Det är nog bara i era TA- verktyg som lågkonjunkturen pågår. Sambon som har egen firma inom arkitekt hinner inte med allt jobb. Kollegorna som är systemutvecklare får minst 1 uppdragserbjudande/dag.

  Men, jag är ju inte geni som er. Ni vet säkert bättre än Sveriges finansminister hur det ligger till. Tycker ni ska söka jobbet nästa mandatperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, Finansministern har en ganska stark politisk agenda. Det är det som är problemet som belyses. Hon har säkert stenkoll på det hela, men säger saker utifrån en politisk synvinkel, och det är ju därför hon är finansminister, för att hon är bra på att kombinera fakta med fiktion, precis som Lars gör så väldigt bra. Hon borde skriva en bok!

   Radera
  2. Om genier:

   "Geni, (via franska, génie av latin genius, ande) eller snille är en person med extraordinär intellektuell begåvning." - wikipedia

   Har inte sett till någon än, har du?

   Radera
 15. https://www.svd.se/finansministern-oroad-allt-fler-morka-moln

  SvaraRadera