Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-08-19 17:45

Cornucopias boprisindikator - bloggläsarna tror på fallande bostadspriser, utom i Malmö

Resultatet från bloggläsarnas boprisindikator är nu inne. Kanske föga överraskande tror bloggläsarna på fallande bostadspriser i hela landet på ett års sikt, undantaget de som bor i Stor-Malmö. Mest negativa är man i Stockholm. Grafer och siffror nedan.
Kungsgatan i Göteborg
Boprisindikatorn är procentandelen som tror på högre bostadspriser om ett år, minus procentandelen som tror på lägre bostadspriser om ett år. Enkäten har rullat tills det finns minst 100 respondenter för varje separat geografiskt område. Indikatorn för mindre områden, främst Norrland och Malmö blir således osäkrare än för hela landet, eller Stockholm och Göteborg, där flest läsare hittas.

Boprisindikatorn från bloggens läsare kommer in på negativt, vilket kanske är föga överraskande med tanke på bloggens skriverier i ämnet. Indexet hamnar på -24 i hela landet, efter att 21% av de svarande tror på stigande priser och 45% på fallande priser.
Boprisindikator 2019-08. 1623 respondenter.
Mest negativa är de som bor i Stor-Stockholm, där index blir -29 med 20% positiva och 48% negativa. Index för Stor-Göteborg är -21. För de som inte bor i storstadsområdena är index för Norrland -27, Svealand -23 och Götaland -25.

Som vanligt skiljer sig bostadsmarknaden i Malmö från resten av Sverige och här är till och med bloggläsarna svagt positiva, med 38% som tror på stigande priser och 35% som tror på fallande priser, vilket ger ett positivt index på 3.

Bloggen ska försöka komma ihåg att köra denna enkät varje månad, så kan vi börja bygga upp historik över resultaten, för att se förändringarna i indikatorn.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Vore intressant att korrelera resultatet med tonen i dina senaste inläggen i ämnet. 🤣

  SvaraRadera
 2. Helt jävla rätt!
  Här finns folk m kapital och bopriserna är höga men inte extrema, så lånemöjligheterna har inte slagit i taket.

  Forza MFF

  SvaraRadera
 3. Anekdotiskt så verkar det som om priserna på villor i Malmö stiger rätt kraftigt för närvarande.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är kul när bloggen talar om sig själv i tredje person 😁

  SvaraRadera
 5. någon som vet när "stora" visningshelgen är ? inte varit så mycket markandsföring om det i år känns det som ? nu i helgen ?

  Är inte förvånad om det kommer lite köpta artiklar om att priserna stiger eller hetare på visningarna för att försöka trigga igång något

  SvaraRadera
 6. Med rådande höga priser är det inte konstigt om många hoppas på prisfall för att kunna byta upp sig eller helt enkelt kunna ansluta sig till de som äger sin bostad.

  Det som få berättar är att när priserna är låga är konkurrensen att få köpa hög. Det beror på att få vill sälja när de upplever att de får för lite betalt för sitt boende. Och de få objekt som finns kvar är det många som tävlar om, men utan att kunna höja sina erbjudanden, eftersom köparna kollektivt tror att prisraset kanske bara är början på en fallande trend, vilket hindrar dem från att bjuda högre. Resultatet är att bara ett fåtal lyckas med att köpa billigt, och de flesta affärer kommer istället till stånd först när både säljare och köpare tror på en ökande trend på marknaden igen.

  SvaraRadera