Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-19 17:45

Cornucopias boprisindikator - bloggläsarna tror på fallande bostadspriser, utom i Malmö

Resultatet från bloggläsarnas boprisindikator är nu inne. Kanske föga överraskande tror bloggläsarna på fallande bostadspriser i hela landet på ett års sikt, undantaget de som bor i Stor-Malmö. Mest negativa är man i Stockholm. Grafer och siffror nedan.
Kungsgatan i Göteborg
Boprisindikatorn är procentandelen som tror på högre bostadspriser om ett år, minus procentandelen som tror på lägre bostadspriser om ett år. Enkäten har rullat tills det finns minst 100 respondenter för varje separat geografiskt område. Indikatorn för mindre områden, främst Norrland och Malmö blir således osäkrare än för hela landet, eller Stockholm och Göteborg, där flest läsare hittas.

Boprisindikatorn från bloggens läsare kommer in på negativt, vilket kanske är föga överraskande med tanke på bloggens skriverier i ämnet. Indexet hamnar på -24 i hela landet, efter att 21% av de svarande tror på stigande priser och 45% på fallande priser.
Boprisindikator 2019-08. 1623 respondenter.
Mest negativa är de som bor i Stor-Stockholm, där index blir -29 med 20% positiva och 48% negativa. Index för Stor-Göteborg är -21. För de som inte bor i storstadsområdena är index för Norrland -27, Svealand -23 och Götaland -25.

Som vanligt skiljer sig bostadsmarknaden i Malmö från resten av Sverige och här är till och med bloggläsarna svagt positiva, med 38% som tror på stigande priser och 35% som tror på fallande priser, vilket ger ett positivt index på 3.

Bloggen ska försöka komma ihåg att köra denna enkät varje månad, så kan vi börja bygga upp historik över resultaten, för att se förändringarna i indikatorn.

6 kommentarer:

 1. Vore intressant att korrelera resultatet med tonen i dina senaste inläggen i ämnet. 🤣

  SvaraRadera
 2. Helt jävla rätt!
  Här finns folk m kapital och bopriserna är höga men inte extrema, så lånemöjligheterna har inte slagit i taket.

  Forza MFF

  SvaraRadera
 3. Anekdotiskt så verkar det som om priserna på villor i Malmö stiger rätt kraftigt för närvarande.

  SvaraRadera
 4. Tycker det är kul när bloggen talar om sig själv i tredje person 😁

  SvaraRadera
 5. någon som vet när "stora" visningshelgen är ? inte varit så mycket markandsföring om det i år känns det som ? nu i helgen ?

  Är inte förvånad om det kommer lite köpta artiklar om att priserna stiger eller hetare på visningarna för att försöka trigga igång något

  SvaraRadera
 6. Med rådande höga priser är det inte konstigt om många hoppas på prisfall för att kunna byta upp sig eller helt enkelt kunna ansluta sig till de som äger sin bostad.

  Det som få berättar är att när priserna är låga är konkurrensen att få köpa hög. Det beror på att få vill sälja när de upplever att de får för lite betalt för sitt boende. Och de få objekt som finns kvar är det många som tävlar om, men utan att kunna höja sina erbjudanden, eftersom köparna kollektivt tror att prisraset kanske bara är början på en fallande trend, vilket hindrar dem från att bjuda högre. Resultatet är att bara ett fåtal lyckas med att köpa billigt, och de flesta affärer kommer istället till stånd först när både säljare och köpare tror på en ökande trend på marknaden igen.

  SvaraRadera