Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-08-12 15:44

Brittiska hushåll och företag preppar för avtalslös Brexit

Brittiska hushåll och företag preppar bokstavligen för Brexit. Hushållen ska ha byggt upp lager till ett värde av 4 miljarder GBP (46-47 miljarder svenska kronor), i form av mat, dryck och medicin inför det förmodade kaoset ett avtalslöst utträde ur EU kan innebära.
Ostbrickan blir inte helt tom för britterna tack vare ett avtal med Schweiz. Sedan finns det förstås rätt mycket brittisk ost, som Stilton. Totalt ska det finnas 700 namngivna brittiska ostar.
The Guardian uppger att en undersökning visar att var femte britt har börjat hamstra inför Brexit, i snitt för 380 GBP var. 800 000 av de 67 miljoner britterna ska ha lagt upp lager större än 1000 GBP (11300:- SEK).

Även företag preppar, och ser t ex över försäkringarna för varor man lagt upp på lager. Bland annat ska kedjan Dominos Pizza börjat lägga upp lager för pizzafyllning och en zoobutikskedja har börjat bygga lager av djurfoder. 

Landet upplever också en kraftigt ökad import av lyxbilar, då priserna på dessa förväntas bli 32% dyrare vid en avtalslös Brexit. Exakt vad det handlar om för bilar framgår inte, men det är bara 3 800 fordon förra året, så vi pratar nog närmast Ferrari och liknande och inte vanliga premiumbilar.

En avtalslös Brexit innebär också att Storbritannien förlorar handelsavtal med resten av världen, då dessa är något man är en del i via EU:s paraply. Vid avtalslös Brexit kommer man behöva förhandla fram handelsavtal även med annat än EU.Tillägg: Storbritannien har faktiskt lyckats förhandla fram ett handelsavtal inför Brexit, nämligen med Lichtenstein och Schweiz, som förblir ungefär de samma som man idag har via EU. Avtalet börjar gälla vid Brexit, och innebär gissningsvis att britterna kan flytta sina pengar till Schweiz utan problem, samt att flödet av Gruyere inte hotas.

46 kommentarer:

 1. Varje hushåll måste vara beredda att klara sig 72h utan Ferrari

  SvaraRadera
 2. Vilken temperatur måste Gruyeren hålla för att flödet av den ska vara jämnt i pipelinen?

  SvaraRadera
 3. De ”måste” inte förhandla fram nya avtal. De är ju medlemmar av WTO så då blir det ju under dessa regler som handel sker under. Det är ju inte så att all handel kommer stanna vid Brexit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de kommer vilja förhandla nya avtal. Men visst allt stannar ju inte, störst problem blir väl hanteringen vid gränsen. Vet inte om UK tagit tag i det men läste en artikel för ett tag sedan att UK utökade sin tull personal marginellt medans eus gränsländer tog det mer på allvar..

   Radera
  2. Tyskland säljer mycket till England och de kommer inte finna sig i ett handelsstopp. Handeln och ekonomin stannar inte. Jag håller på England, kör bara.

   Radera
 4. BoJo kommer att fega ur.

  Alternativet är ju att bli ihågkommen som Storbritanniens svar på Pol Pot. År noll ni vet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju (fd?) medlem av Bullingdonklubben. De är ju kända för att leva rövare och slå sönder inredningen för att sedan betala med pappas pengar. Vi får väl se vad som händer.

   Radera
 5. Så otippat att Boris och hans gelikar prioriterat att fixa ett avtal med ställen där man kan gömma undan en massa pengar. Det verkar vara i folkets intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Britterna producerade ju en massa bra punk och metal under 70-talet och början av 80, när deras ekonomi såg ut som hej kom och hjälp mig. Man får hoppas att det blur en revival.

   Radera
  2. Haha, "blur"... pun intended?

   Radera
  3. Vad snackar du om. England har ju Ed Sheeran.

   Radera
  4. Ed vem? Nej tacka vet jag Biff Byford, Cronos och Rob H.

   Radera
  5. Biff var här i stan och lirade för nåt år sen, riktigt bra, han åldras med värdighet.

   Radera
  6. Precis, varför tror du görresten det går så bra för Norge? Många skulle säga olja men vi som förstår hur saker hänger ihop, vet att det är Black Metal-exporten som betalar de norska pensionerna.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Tror inet det kommer bli några större brister, om några alls. Det är ju inte så att EU kommer införa exportrestriktioner.

  EU kommer ha en del tullar, men det är ju EU-medborgare som betalar dessa, inte britterna. Visst, det kan bli minskad export, men pundet faller och motkompenserar.

  Ryck plåstret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte brist, men initialt över ett antal år minskad handel med UK, vilket även drabbar Sverige då UK är en av de största handelsparterna. Det handlar om riktiga hack i svensk BNP-tillväxt.

   Radera
  2. Vi får se.

   Bäst med det här är att vi antagilgen kommer ha facit om 12 månader.

   Radera
 7. De kan troligen förhandla fram mycket bättre avtal när de slipper ta hänsyn till alla protektionistiska länder i EU. Det är detta som EU-politrukerna egentligen fruktar mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara det att avtal inte växer på träd, även om de kan ta lika lång tid som ett träd att fullbordas.

   Radera
  2. Ja, och inget hindrar britterna att ha noll tullar.

   Det kan då importera komponenter från t.ex Kina och sen bygga mera avancerade produkter och exportera till EU och resten av världen.

   Radera
  3. Det tar tid att lägga om handelsströmmar, flera år innan det stabiliserat sig.

   Radera
  4. Men om de har noll tullar blir det nog svårt att få några handelsavtal. Den generella poängen med handelsavtal är att få motparten att sänka vissa tullar så att du får access, mot att du tvingas sänka vissa tullar så att motparten får access. Om du redan har tullfri access till den brittiska marknaden, varför förhandla? Vad har de att erbjuda?

   Radera
  5. @Skatt är stöld

   Och varför skulle europa köpa detta från UK istället för att köpa direkt från Kina? Det känns återigen som att UK tror att de fortfarande har ett globalt imperium.

   Radera
  6. > Och varför skulle europa köpa detta från UK istället för att köpa direkt från Kina?

   Varför inte köpa allt från Kina? Finns ju massa skäl, så som know how.

   Känns som diskussionen är baklänges. Det är ju de länder som sätter upp tullar som får nackdelar, inte tvärtom.

   Radera
  7. @Skatt är Stöld

   Så tullar är dåligt? Varför växer då superprotektionsterna Indien och Kina så att det knakar?

   Radera
  8. Därför världen inte är svart eller vit. Det finns annat som påverkar förutom tullar.

   Radera
  9. Och det kom från rätt person.

   Radera
  10. Svinto: vilka länder tänker du dig inte vill handla med UK på de premisser de gjort det hittills?

   Radera
  11. Även om UK kommer att ha noll tariffer för import så måste de ändå sälja något till andra som har tariffer, exempelvis EU. Ca 50% av UK import och export var till EU-länder. Den asymmetriska situationen efter avtalslöst Brexit kommer att slå hårt på UKs export. Någon måste betala, och det blir i slutändan i huvudsak invånarna i UK som får det dyrare, men även de som de har handel med, exempelvis Sverige. För Sveriges del handlar det om ca 6% tjänster och 8% varor av exporten (varor och tjänster) och 5% resp 12% import. Med tullar får UK svårare att konkurrera, och därmed att tjäna pengar så att de kan importera. Utbytet stryps till en nivå där UK blir tillräckligt fattiga så att deras utbud når priser som är konkurrenskraftiga med de tullar de måste betala. Sverige får således sälja mindre till UK än innan, vilket kommer att påverkar BNP med några procent, och liknande med andra länder i EU. En slowdown mot för hur det kunde ha varit.

   Att de skulle hinna ro iland ett avtal till September ter sig oerhört osannolikt. Det som återstår är då avtalslös hård Brexit, eller att UK backar och förlänger respiten (om det går). Tredje alternativet är väl att utlysa ny folkomröstning, men där verkar Boris ha spelat det så att det hamnar i så fall efter Brexit är ett faktum.


   Radera
  12. Anonym, det tar tid att arbeta fram avtal. Även om vi vill göra affärer så kommer dessa initialt att göras som att UK (kanske bara delar) är ett land utanför EU. Det kanske tar några år innan det hela återgår till normalt, men innan dessa har ekonomin definitivt hickat till ordentligt i hela EU. Lite som att såga av sig en arm innan blodet har slutat rinna.

   Radera
  13. " Ca 50% av UK import och export var till EU-länder. Den asymmetriska situationen efter avtalslöst Brexit kommer att slå hårt på UKs export. "

   EUs tullar är inte drakoniska (tänk flera hundra procent) och det svagare pundet kommer kompensera. UKs export till EU är 10-15% av deras BNP. Det kommer inte bli så stor påverkan som många tror.

   I den mån det blir problem, så är det mest rädsla. Om man ska beställa in en vara från UK till julhandeln och det finns ett alternativ i EU, så tar man det säkra för det osäkra och köper från EU.

   Detta kommer släppa efter 3-6 månader.

   Radera
  14. I vilket fall kommer svaret snart, och det är ju positivt.

   Radera
  15. Svinto: frågan återstår, vilka länder vill inte fortsätta handla med UK med nuvarande förutsättningar?

   Tycker man nuvarande villkor är acceptabla så finns det ju ingen anledning till att avvisa ett sånt avtalsförsla. Det skall inte behöva ta lång tid för att få fram ett sånt avtal...

   Radera
  16. EU-länder måste ta hänsyn till EU, man kan inte bara säga att man fortsätter som förut med ett icke-EU-land.

   Radera
 8. Föredömligt 👍. Tänk före inte efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänka efter före? Hur ska vi då få upp födseltalen?

   Radera
 9. Tror mycket är fullständigt överdrivet. Media driver upp problemet då de lever på dåliga nyheter. Företag gör samma i syfte att öka sin försäljning på kort sikt.

  SvaraRadera
 10. Påminner om alla förberedelser inför Y2K buggen...som aldrig kom��

  Det kommer gå bra för britterna.

  Ska man tro EU, bör inget land utanför unionen fungera överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 11. För att inte tala om hur mycket medlemmarna i "the silver forum" bunkrat upp med silvermynt innan VAT fällan slår igen

  SvaraRadera
 12. alla minns väl kraschen då datorerna skulle slå om till år2000? storm i ett vattenglas? globalist propaganda? Den som lever få se;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite grann som att jämför äpplen som faller i din trädgård och rymdraketer som styrs kaos.

   Radera
  2. Minns omröstningen om euron. Sverige skulle bli en randstat om vi inte gick med.

   Radera
  3. Ja, och vi är ju en randstat nära världens ände, inget att hymla om. Halva Sverige är ödemark, och därbortom regerar ismonster och hemuler.

   Radera
 13. eller jfr med "klimatkrisen" som utannonserat dead-line på 10-års horisont upprepade ggr sedan 1990.
  Nu ser vi fram emot 2030 och fan tro't!
  Bryssel vägrade t.o.m. att släppa Grekland fast det var befogat.
  När apokalyps och kriser utlovas måste man fråga efter i vems intresse och varför.

  SvaraRadera
 14. Måtte britterna göra en avtalslös Brexit och återigen visa vägen ut ur slaveriet, den här gången EU. Länderna kommer stå på kö för att förhandla med dem. Ett smörgåsbord där britterna väljer de bästa bitarna.

  SvaraRadera