Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-29 14:12

BREAKING: Oscar Properties backar - korrigerar sin delårsrapport

Oscar Properties backar nu om sin felaktiga halvårsrapport, som uppmärksammades först av Twittraren Bostadspriserna, och sedan lyftes av bloggen. Man medger att korrekt försäljningsgrad är de 55% som bloggen uppgav, och inte angivna 90%. Därtill har man angett kostnader för central adminstration fel med en faktor tio.
Oscar Properties Norra Tornen Innovationen 1.
Bloggen skrev bland annat i tisdags:
"Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar tveksamma siffror om sin lägenhetsförsäljning. Färdiga projekt används för att dra upp statistiken över andel sålda lägenheter, för att nå siffran 90% mot den faktiska 55%. Siffrorna på antal sålda lägenheter går inte heller ihop, och ser ut att vara hälften mot siffran angiven i nyckeltalen. Bloggen har sökt Oscar Proprties för en kommentar, men ej fått svar."
Oscar Properties skriver i ett pressmeddelande:
"Uppgiften försäljningsgrad anges på sidan 1 till 90%. Korrekt siffra enligt den angivna definitionen är 55%, vilket då avser andelen sålda bostäder med bindande avtal i relation till totala antalet bostäder i projekten Helix och Unité vilka är under produktion."
Bloggen skrev också att inga lägenheter i Gasklockan var sålda, utan bara bokade, men redovisades som sålda:
"Vidare så uppger man en försäljningsgrad på 91% för Gasklockan, som är planerad produktion. Här klassar man bokade bostäder som sålda och uppger på sidan 8 (PDF) att 91% är sålda, eller 68 lägenheter."
Oscar Properties backar även här och skriver (bloggens fetstil):
"Uppgiften för försäljningsgrad i projektet Gasklockan är felaktig enligt rapportens definition. Såsom tydligt framgår av tabellen i rapporten är inga bostäder i projektet Gasklockan ännu sålda med bindande avtal. Projektet är inte heller produktionsstartat. Den angivna siffran avser bokningsgraden i projektet. Definitionen av bokade bostäder och bokningsgrad har kompletterats."
Vad gäller summeringen av antalet sålda lägenheter, så förtydligar man att tidigare har det handlat om brutto, dvs man har inte redovisat alla återlämnade lägenheter, så det går inte att jämföra antalet totalt sålda lägenheter (?????). Tidigare summor sålda lägenheter är alltså inte samma som nuvarande sålda lägenheter - praktiken kan en lägenhet tidigare redovisats som såld flera gånger av Oscar Properties och dragit upp siffrorna. De senaste siffrorna ska dock nu avspegla faktiskt läge.

Bolaget har också identifierat att man uppget 2.6 MSEK i kostnader för central administration, när dessa egentligen var 26 MSEK, dvs tio gånger så höga som i halvårsrapporten.

Dagens Industri skrev om det hela sex timmar efter bloggen, utan att credda Bostadspriserna eller ens bloggen. Det ska vara bekvämt att vara journalist, surfa lite på nätet och plocka upp vad andra skriver utan att hänvisa till dem. Oscar Properties har inte heller återkommit för att svara på bloggens frågor. En ny kvartalsrapport kommer publiceras, vilket man väl får anse vara gott nog i dagens mediaklimat där journalistik förvandlats till surfande på nätet.

Oscar Properties aktie är i skrivande stund ner 2.04%. Nedsidan är fortfarande begränsad till högst 100%. Huruvida bolagets slarv med siffrorna höjer eller sänker bolagets trovärdighet som investeringsobjekt eller som lägenhetssäljare får var och en själv avgöra. Uppenbart är att alla siffror från bolaget måste kontrolleras manuellt. Bolaget ska nu "genomföra en översyn av delårsrapporteringsprocessen för att eliminera felaktigheter och risk för missförstånd i kommande rapporter". 

Bra.

Frågan är hur det ser ut med korrekta siffror från de övriga så kallade bostadsutvecklarna?

Bostadspriserna har också en websajt med just ... bostadspriserna. Du kan söka fritext på vilket område som helst, gick rent av att konstatera att bostadsrättspriserna på lägenheter i min lilla by legat i princip konstant på 20 000:- SEK per m2 sedan slutet 2015, medan villor gått från ca 18 000:- SEK per m2 till ca 23 000:- SEK per m2 på samma period. Mycket användbart för den som vill kunna se mikropriser. Får uppmärksamma i separat inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Noll sålda i Gasklockan och så kommer det nog förbli.

  Deras gamla säljmaterial om just Gasklockan blir ännu roligare att läsa med den siffran i bakhuvudet
  https://oscarproperties.com/nyheter/nyhetsarkiv/gasklockan-blir-ett-nytt-landmarke-i-stockholm/

  Bertil Herbst är så sjukt nöjd med sitt "köp" :)

  SvaraRadera
 2. Å andra sidan rapporterar bostadspriserna.nu alldeles för få sålda objekt. Men ändå, var någonstans har priserna gått upp mest sedan 2015 enligt den sajten? Är det någon ort som har över 200 % uppgång på bostadsrätter?

  SvaraRadera
 3. Offtopic men många av jättarna har helt slutat sälja en mängd TV apparater efter att Samsung och LG höjt inköpspriserna. Finns helt enkelt ingen marginal.

  Den kassa kronan är boven här. Men eftersom man istället tar bort de berörda modellerna så märks det inte på inflationen...

  SvaraRadera