Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-20 08:32

Bostadsrätterna i Sernekes Karlatornet försenas ett helt år

Göteborgs skrytprojekt Karlatornet, som byggs för att skymma utsikten från utsiktsplatsen Ramberget, försenas ett helt år rapporterar projektägaren och börsbolaget Serneke.
Karlatornet mellan Lindholme och Ramberget.
De 485 bostadsrättsköpare som tecknat sig för en av de 594 lägenheterna i skrytprojektet får alltså vänta till andra halvåret 2022 innan de kan flytta in i detta bygge, som är "helt unikt". 20% av lägenheterna är dock fortfarande osålda.

Anledningen till fördröjningen uppges vara att Serneke under våren 
"genom ett exklusivitetsavtal inlett en förhandling med en ny partner i projektet för en komplett finansiering av Karlatornet". Tydligen var alltså finansieringen bristfällig tidigare. Förhandlingspartnern ska vara en internationell aktör och förhandlingen om finansieringen ska bli klar under kvartalet. Eller om man ser glaset som halvfullt, så kan förhandlingarna fortfarande bryta samma.

Karlatornet blir rätt attraktivt beläget nära alla högavlönade inom IT-branschens Lindholmen på Hisingen i Göteborg, och kommer förstås erbjuda utsikt över hela staden. Dock kommer man för allmänheten att skymma och totalt dominera utsikten från det intilliggande Ramberget, med sin utsiktsplats för allmänheten.

Grundläggningsarbetet kan också bli intressant, då marken fram till Ramberget en gång i tiden var träsk ovanpå den göteborgska leran. Närheten till berget gör väl förhoppningsvis att man inte behöver gräva allt för djupt för att få ett stabilt underlag till konstruktionen.

Grundläggningsarbetena ska nu vara klara, vilket kan varit en kritisk punkt för att kunna ta in en extern partner, då grundläggning i Göteborg alltid är en risk på grund av markförhållandena.

Huruvida de 485 köparna nu kan dra sig ur sina köp återstår att se. Ett helt år känns som lite orimligt, men den som väntar på något unikt väntar alltid för länge. Lägenheterna i projektet kostar från 4 350 000:- SEK till 11 670 000:- SEK, och har 1 - 7 rum fördelat på 38.5 till 126 m2 enligt projektets hemsida. Den dyraste osålda lägenheten är en trea i två etage på totalt 98.5 m2 på våning 55 av 73 för 11 665 000:- SEK, med en månadsavgift på 6 104:- SEK. Vardagsrummet har två våningars takhöjd. Då får man två boendekort med gratis gym. Tillägg: Tydligen är de exklusivaste lägenheterna på en egen sida, och där kostar den dyraste 59 900 000:- SEK, för sju rum och kök på våning 71+72+73 av 73 fördelat på 370 m2, med bland annat tre sovrum med eget badrum, totalt fem badrum inklusive spapool och bastu, och privat gym uppe bredvid terassen, som dock även pöbeln har tillgång till samt två ... eh ... egna balkonger med ... eh ... utsikt över ... eh ... göteborgsvädret. Två våningar över skybaren tydligen. Lägenheten är inte såld, då det inte finns några göteborgare med så dåligt omdöme hög kreditvärdighet, och som samtidigt har sjöben och inte skulle bli sjösjuka av tornets vaggande. Ser iaf ut att man med två ingångar (plus från takterassen) kan låta tjänstehjonen bo diskret i ett av sovrummen, förslagsvis det som är intill tvättstugan. Om lägenheterna i det i jämförelse rätt anspråkslösa Hagatornen (med mycket bättre väder och lägre höjder) är svårsålda i dollarmiljonärernas Stockholm, så lär detta vara lite svårare att få sålt i goa Götteborg.

Serneke-aktien gick ner 0.93% på börsen igår.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Ni har ju Vädermotet kvar om inte Västtrafik jämnar det med marken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår berömda unika tågtunnel som kommer att göra Göteborg till världens mest berömda inpendlingsort går inte under Hisingen så Vädermotet är räddat.

   Radera
  2. Man har till och från tittat på att bygga bussdepå av Vädermotet.

   Så tyvärr inte det tåg som raserar resten av staden.

   Radera
 2. Ett års försening kan ju vara ett godtagbart skäl för att säga upp avtalet, jag skulle själv bli ganska sur om man skjuter fram en sak ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju bero på om de som tecknat sig på förhand har sina bolån säkrade. Om inte är det en stor sak.

   Radera
 3. Vilket otroligt flummigt sätt att skriva att det behövs bättre finansiering på.

  SvaraRadera
 4. Men att se på Karlatornet från Ramberget är ju en utsikt i sig :)

  SvaraRadera
 5. Inga problem med att påla ner till berget. Manhattan var också träskmark...

  För övrigt noterar jag att tornet och hamnbassängen framför är perfekt i linje. Nu faller inte höga byggnader som furor tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns beskrivet hur de gjorde, tror det var i GP, man har borrat ner i berget och förankrat sulan, så det är nog riktigt gjort.

   Radera
  2. I Slussen pålar man upp till 90m ner.

   Radera
 6. Brukar ju vara så att intill liggande etapper blir dyrare per kvm. Karlatornet blir väl inte det enda höghuset där. Kommer snittpriset upp i över hunkan per kvm kommer det väl dra upp omkringliggande priser.

  SvaraRadera
 7. Kanske nice med en lägenhet där så länge man håller sig inne i huset. Så fort man går utanför faller illusionen om Manhattan tyvärr. Ska man sen in till riktiga stan så måste men antingen över en bro som ständigt renoveras eller genom en tunnel där det alltid är kö. Och kommer man in till stan så inser man att att det är en hopplös byggarbetsplats eftersom de visionära lokalpolitikerna absolut ville ha en tågtunnel eftersom Stockholm och Malmö fått en trots att behovet av en tågtunnel i Göteborg är exakt noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tar man väl färjan över till byggarbetsplatsen söder om älven?

   Radera
  2. Ja, man står och myser på kajen i snålblåst och regn.

   Radera
 8. 4,3 mille för en etta på 38 kvadrat - i Göteborg?!
  Har dom hittat olja på västkusten eller... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ändå SEK vi pratar om. Vad annars ska man använda SEKetas till. Monopolpengar.

   Radera
  2. Jag tänkte mer på att jag skulle uppfatta det som i överkant även om huset låg i Stockholm, och jag har fått bilden av att prisnivån är lägre i Götet...

   Radera
  3. Fyra 91 m2 på Lindholmen begärt pris 5 200 000. Halva priset mot Karlatornet några hundra meter därifrån.

   Radera
  4. Och just den lägenheten ligger så pass högt (baserat på mäklarbilderna) att man t ex ser Skansen Lejonet mm, rätt okej utsikt mot söder.

   Radera
  5. Fast mans er bybgnadsställningarna till Karlatornet, så kvällsol lär det inte bli någon.

   Radera
 9. Har köpt en lgh på 49 m2 med balkong i väst för 3.8MSEK. Får väl se om man köpt grisen i säcken när det är dags för inflytt om 3.5 år (gissar att tillträdet kommer dröja till Q1-2023).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, kul, grattis. Vilken våning? Säg till om du vill ha studiebesök när ni väl är inflyttade. Bjuder på mat i så fall.

   Radera
  2. Tack (I guess...) Nere i källaren på våning 14 :)

   Du är välkommen...gratis mat tackar man ju inte nej till :)

   Radera
  3. 14 är fortfarande högre än alla andra hus i området (?), fast kanske inte högre än Ramberget.

   Återkom när det är dags, om du inte lackat ur och tröttnat på mig vid det laget. Jag raderar som bekant alla mail till bloggen pga GDPR, så ingen idé att maila mig flera år i förväg.

   Radera
  4. Du kommer alltså skriva på det nya förhandsavtalet?

   Radera
  5. Nja, ligger ett 16 vån hus tvärs över gatan.

   Radera
  6. Fortfarande lägre än de 17 våningar som finns vid Backaplan med centralare läge.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Det kommer jag högst sannolikt. Har inte köpt lägenheten för utsikten även om jag tror det blir ganska schysst även från v14...men ser det mer som en bonus isf. Sätter högre värde vid tillgången till gym, pool, skybar, möjlighet att boka kök å gemensamma utrymmen på skylevel, hotellets service (städ,tvätt,room service etc) osv. Ganska schysst att ha möjligheten att beställa städhjälp på en fredag eller lördag eftermiddag om man är ute på stan eller på jobbet å vill ha gäster på kvällen :)

   Radera
 10. Så va’ väl det där med om lägenheten befinner sig ovan eller under invationsskiktet, bör ju bli billigare när avgaser och rök tränger sig in för en just morgonhosta med tillbehör!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore ju fantastiskt om de översta våningarna låg över de ständiga regnmolnen i Göteborg. Ska ju finnas takterass att boka åt åtminstone vissa boende, men hur man ska hindra barn, husdjur eller personer i kappor från att blåsa bort på 300 m höjd (?) i Göteborgsvinden lämnas som en övning åt likbilarna.

   Radera
  2. Man skulle iofs kunna installera motsvarande en via ferrata, som takterassbesökarna kan klippa in sig i.

   Radera
 11. Missa inte Ola Sernekes sommarprat, https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319503?programid=2071

  Får en att hoppas Oscar Engelbert vågar sig på en inspelning om några år, hur det än går med bolaget.

  SvaraRadera
 12. Den dyraste osålda lägenheten är listad för 53 miljoner. De mest exklusiva lägenheter säljs på en egen sida https://www.sernekebostad.se/hitta-bostad/vara-omraden/karlastaden-goteborg/karlatornet-penthouse/

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Vad kommer hända med de stackarna som bokat lägenhet i Karlatornet Penthouse. Det vore förfärligt om de blir hemlösa ett helt år före de får flytta in?

  SvaraRadera