Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-26 07:30

Börserna: Skarpt nedåt i Asien - rekordpris för guldet

Börserna i Asien faller skarpt på morgonen, samtidigt som guldpriset slår nya prisrekord i svenska kronor.
Guldpris i kronor per gram senaste året. Källa: Liberty Silver. Återpublicerat med tillstånd.
Nytt guldprisrekord är 480:74 SEK per gram, strax efter att handeln öppnade i natt. Aktuellt pris i skrivande stund är 477:88 SEK per gram. Guldpriset är på 12 månader upp +35.04%.

I Asien faller börserna på Donald Trumps och Kinas handelskrig, samtidigt som man kan börja fundera kring klinisk diagnos på USA:s president, som mitt under G7-mötet verkade ägna sig åt att gratulera diverse kändisar på födelsedagar istället för att prata med andra världsledare. I sig inget problem att USA:s president börjar visa allt frekventare tecken på demens, om det inte vore för att han kan beordra kärnvapeninsats. Dock är det inte självklart att en sådan insats går vidare, systemet är inte automatiserat, det finns inte någon röd knapp, utan kärnvapenpucken innehåller bara teknik och metoder för att säkerställa att det är presidenten som ger ordern. Därefter hanteras ordern manuellt av USA:s strategiska kärnvapenledning, som skickar order manuellt vidare nedåt om man inte vägrar, fördröjer eller begär förtydliganden. Sedan är det ju progressivt att så många människor visar respekt och hyllar en person som kan vara dement, men vad det säger om dessa följare är kanske inte så positivt.

Japanska Nikkei-225 är exakt -2.25% i skrivande stund. Hong Kongs Hang Seng är -3.10%.
Dagschart OMXS30.
För Stockholmsbörsen blir dagen intressant, och vi få se om stödområdet håller vid detta nya försök. Stödet runt 1500-nivån hos OMXS30 är 1.4% ner. Det finns alltså möjligheter att stödet håller, eventuellt efter en initialt ras ner genom nivån, för att få en rekyl senare.

52 kommentarer:

 1. Trump gör det han har lovat i valrörelsen (MAGA). Efter Kina kommer EU där tyska bilar ligger risigt till. Stor chans att han blir omvald just för just det han gör.

  Guld och likvider får det bli ett tag till, En högoddsare är att UK kan komma starkt ur en hård brexit. Så LITE pund i fickan.

  SvaraRadera
 2. Hur kommer guldpriset utvecklas framöver mån tro? Jag funderar på om guldpriset kommer falla tillbaka om USA och Kina kommer överens eller om detta är det nya normalläget för guld, och är det ens möjligt för USA och Kina att sluta med handelskrig då båda är på jakt efter att vara störst i världen. Huvudfrågan för investerare är ju om vi är på en lokal topp eller precis i början av guldets uppgång, att köpa nu eller vänta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror guldet kommer att stiga ett bra tag till. Analytiker har talat om priser från 3000 -10000 dollar per uns.
   Själv kommer jag att sälja första gången en del då den går över 2000.

   Radera
  2. Vad har man för alternativa placeringar om man tror på ekonomisk nedgång och vill lämna börsen idag? Räntorna är noll eller rent av negativa.

   Jag tror vi kommer se en uppgång i guld av aldrig skådat slag i historien.
   Den sinnessjuka ekonomin politikerna skapat med nollräntepolitiken skapar till synes sjuka rörelser på övriga marknaden. Men som följd av räntepolitiken helt rationellt.

   Radera
  3. Tror jag läst någonstans att det det totala värdet på allt uppgrävt guld är ca. 9000 miljarder USD och världens totala börsvärde är ca. 80000 miljarder USD så ca. 11%. Vet inte hur stor obligationsmarknaden är men om kreditmarknaden ger negativ ränta nästan överallt så kanske man hellre parkerar pengarna i guld. Då får väl centralbankerna fortsätta köpa obligationer för att hålla nere räntorna.

   Radera
  4. Om vi antar lättare handelskrig och liknande utveckling som vi sett i världen senaste året är då det eviga snacket om köpa indexfonder fortfarande aktuellt?

   Radera
  5. Gissar att guldet bara är i början av sin tjurmarknad. Kina vill ha bort Trump så det blir inget avtal innan valet. Gissar att guld toppar på 2200-2500$ om några år.

   Radera
  6. Guld kan säkert gå upp mer. Särskilt i SEK. Vi får väl se om centralbankerna lyckas stävja detta genom att införa längre obligationer (50-100 år).

   Radera
 3. Jag gillar inte Trumps beteende men stör mig på hur ingen kritiserar Kina för sitt. Utländska bolag behandlas som skit i deras länder, tom utländskt folk diskrimineras där, "intellectual property" stjäls från "väst" hela tiden. https://youtu.be/FYQyUewBRM0 2 min enkel förklaring.

  SvaraRadera
 4. Detta sker alltså ÄVEN efter att Trump och Abe skrev på ett handelsavtal mellan USA och Japan igår. Intressant att du får det att låta som att han inte gör något på G7 mötet.

  SvaraRadera
 5. Nu klarar tydligen Lars av att sätta medicinska diagnoser på distans också.
  Imponerande :-/
  Demensdiagnoser brukar annars föregås av ganska långtgående utredningar.
  https://www.1177.se/Blekinge/behandling--hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/psykiatriska-utredningar/demensutredning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att visa tecken på något är inte en diagnos.

   Radera
  2. Det finns mer skolade hjärnskrynklare som gett betydligt mindre hedrande diagnoser på Trump än vad Corny gör.

   Vilket du nog finner om du googlar Trump tillsammans med div kliniska termer. Förslagsvis på engelska.

   Radera
  3. Var det inte en tysk ledare som också uppvisade ett lätt bisarrt uppträdande i slutet? Spekulerades väl om att han också led av Alzheimer eller demens eller bägge. Undrar om Trump också går på affe, ryktades ju att Ledaren och även JFK gjorde det.

   I alla fall börjar ju The Donald bli galen som attackerar allt och alla runt omkring sig. Nu undrar han om den egna riksbankschefen är den störste fienden och han försöker via Twitter beordra amerikanska företag att flytta hem produktion.

   Karln är helt enkelt galen. Och detta kommer från en person som ändå tycker han var bästa valet.

   Radera
  4. Även de mest utsökt progressiva Ivy League-utbildad psaikaiatrists som skulle fnissa eller t.o.m. gapflabba rätt i era bleksiktiga ansikten om ni nämnde att ni utbildat er i ... Sverige (oj oj oj, det går inte att hålla emot, please excuse me, hahahahaha, oh dear, here's a dollar, go fetch my car) ... skulle nog gå med på att psykiska diagnoser inte kan utföras remote. Med undantag för diagnoser av Trump förstås.

   Radera
  5. Någon har i alla fall skolkat redan i grundskolan det är helt klart.

   Radera
  6. Vilket påhopp på Stefan Löfven. Vad har han någonsin gjort dig(*)?

   * förutom som politiker förstås

   Radera
 6. Jag tycker likt förbannat, att det är olämpligt, att klistra sjukdomsbilder på människor, i en offentlig debatt. Att kritisera honom för vad han säger och gör, har jag inget problem med. Och att hitta material för det, lär ju inte vara så svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en s.k. påverkansoperation för att sedan kunna utnyttja 25th amendment.

   Radera
 7. Lite kul hur folk har "lyft fram" att Trump, likt alla hans föregångare, har möjlighet att avfyra kärnvapen, samtidigt som han ser ut att bli den första president på över 50 år som inte startat ett krig (handelskrig räknar jag inte) nånstans i världen. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States

  Ska inte förneka att jag själv anser honom vara psykopat, men det anser jag å andra sidan om H. Clinton m fl också. Undra hur många krig Hillary hade startat om hon fått makten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag bara läst två biografier om honom och en del om psykopati, skulle själv dra strecket vid narcissism. Eller vilka psykopattecken ser du utom hans självbild?

   Radera
  2. Men Hillary då? Släpp det, med tanke på resultatet i kongressvalet 2016 så skulle antagligen H Clinton varit upptagen med en förlamande konflikt med kongressen för att få något gjort.

   Radera
 8. Handelskriget får stora effekter på de mest omvärldsberoende ekonomierna, som inte vill se eller vara med i något handelskrig. Singapore är kanske allra hårdast drabbat.

  SvaraRadera
 9. Sägs väl att generalerna hade en överenskommelse om att inte agera på presidentens ordrar angående kärnvapen och andra större plötsliga militära insatsaer när Nixon var som mest labil och på flaskan. Kanske en myt men man kan ju hoppas att det gäller nu.

  SvaraRadera
 10. Det är lugnt, Konstantin Tjernenko inträdde som ledare av högsta Sovjet med obotligt långt framskriden cancer i kroppen. Men det finns väl som alltid en hel hög tjänstemän runt sådana personer som kan hålla hjulen rullande.

  Att Trumps hälsa på nåt sätt skulle fallera snart är ju inte helt otroligt då han ju faktiskt är 73. Men det är väl det vicepresidenter är till för. Mike Pence är bara 60, rena tonåringen.

  Som jämförelse är väl både Xi Jinping och Putin typ 66 år gamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa motståndare inbegriper Joe Biden, idag 76 år; Elizabeth Warren 70 år; Bernie Sanders 77 år. Åtminstone två av dessa löper en uppenbar risk att avlida av naturliga orsaker redan i sin hypotetiska första mandatperiod. Deras högsta domstol verkar dock befolkad av än äldre mumier. Ginsburg kämpar med återkommande cancer vid 86 års ålder, Stephen Breyer är 81 år gammal, osv. Men det går ju inte att pensionera sig i detta krisläge.

   Stefan Löfven är f.ö. 62, endast fyra år yngre än Putin.

   Radera
  2. Nu när jag tänker på saken är Woodrow Wilson, den progressive presidenten ni minns, ett annat bra exempel. Fick en svår stroke 1919 men genomförde ändå på sitt eget sätt ett kvarvarande år av presidentskap. Omvaldes dock inte till en tredje mandatperiod när hans hälsoproblem blev kända för allmänheten.

   Radera
  3. Det är naturligtvis en påverkansoperation från kaosgudarna. När folk säger att Trump är psyko så menar man ju egentligen att han är en psyker och den framtida människornas kejsare(som ju är i princip odödlig), men det förvrängs på vägen till lyssnarna. Allt enligt det heliga Warhammer 40k-evangeliet.

   Radera
  4. Men att HD i USA är urgamla är väl sen gammal hävd, man sitter väl på livstid och pensionerar sig inte?

   Undrar om inte högsta Sovjet såg likadant ut, att folk bars ut, förresten? Eller hur fan var det?

   Radera
  5. HD-domarna sitter väl på obestämd tid, men har väl emellanåt pensionerat sig. Men eftersom tillsättandet av detta har blivit mer politiserat på senare år så verkar ju som om vissa domare inte kliver av.

   Radera
  6. Anthony Kennedy (83) pensionerade sig år 2018 och ersattes som vi kanske minns av Brett Kavanaugh. Ginsburg valde under Obama-åren å andra sidan att inte pensionera sig, vilket många på vänsterkanten verkar anse var ett politiskt misstag (eftersom efterföljaren då hade varit demokrat). Trump sköter som bekant tillsättningar till SC i fem-sex år till. (Kan jag säga det redan nu?) Det kan vara en malande lång tid i denna del av politiken.

   Radera
  7. Presidenten nominerar men senaten godkänner, men en demokratisk majoritet i senaten verkar otrolig även om de skulle vinna stort i 2020-valet.

   Radera
  8. Och apropå Joe Biden: “I want to be clear, I’m not going nuts,” Biden said on Friday.

   https://thehill.com/homenews/campaign/458817-biden-tells-supporters-after-flub-im-not-going-nuts

   Radera
 11. OMXS30 -1.12 i skrivande stund, vilket börsfall....

  SvaraRadera
  Svar
  1. -0.5% nu, skynda dig och köp.

   Radera
  2. -0.44% nu. Det skulle ju bli börsras har folk sagt här inne?

   Radera
  3. Min portfölj i skrivande stund: +0,29%
   OMXS30 i skrivande stund: -0.29%

   Inte mkt fall här.

   Radera
  4. Skrev så här igår:

   Å andra sidan kommer det väl snart något nytt utspel som får marknaden att rusa åt andra hållet. Bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll och kan studsa lite hur som helst.

   Radera
  5. Det är nog mest aversionen mot nollränta och ytterligare fallande räntor som stödjer börsen idag, guldet går fortfarande starkt.

   Så mycket positivt har ju inte hänt sedan fredags, möjligen att marknaden förväntade sig nåt värre än 5% högre tull.

   Radera
  6. Jaha, då var OMXS30 på plus. Så mycket till börsfall.
   Kommer säkert inget börsfall inom den närmsta tiden, den låga räntan motverkar detta.

   Radera
  7. @Mr Perfect: Välkomnar börsfall. Då kan man balansera om.

   Radera
  8. Dags att ta sig en Corny Big Choklad :)

   Radera
 12. Komedin fortsätter

  https://www.di.se/live/trump-kina-har-kontaktat-oss-och-vill-forhandla/
  USA har fått propåer från Kina som vill förhandla om ett handelsavtal igen. Det säger den amerikanske presidenten Donald Trump, uppger Bloomberg News.
  Men det kinesiska utrikesdepartementet säger sig inte känna till att någon sådan kontakt tagits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kontaktade honom via en nigeriansk prins.

   Radera
  2. En klassiker från 2003.

   URGENT ASSISTANCE - FROM USA
   IMMEDIATE ATTENTION NEEDED: HIGHLY CONFIDENTIAL
   FROM: GEORGE WALKER BUSH 202.456.1414 / 202.456.1111 FAX: 202.456.2461

   DEAR SIR / MADAM,

   I AM GEORGE WALKER BUSH, SON OF THE FORMER PRESIDENT OF THE UNITED
   STATES OF AMERICA GEORGE HERBERT WALKER BUSH, AND CURRENTLY SERVING AS
   PRESIDENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA. THIS LETTER MIGHT SURPRISE
   YOU BECAUSE WE HAVE NOT MET NEITHER IN PERSON NOR BY CORRESPONDENCE. I
   CAME TO KNOW OF YOU IN MY SEARCH FOR A RELIABLE AND REPUTABLE PERSON TO
   HANDLE A VERY CONFIDENTIAL BUSINESS TRANSACTION, WHICH INVOLVES THE
   TRANSFER OF A HUGE SUM OF MONEY TO AN ACCOUNT REQUIRING MAXIMUM
   CONFIDENCE.

   I AM WRITING YOU IN ABSOLUTE CONFIDENCE PRIMARILY TO SEEK YOUR
   ASSISTANCE IN ACQUIRING OIL FUNDS THAT ARE PRESENTLY TRAPPED IN THE
   REPUBLIC OF IRAQ. MY PARTNERS AND I SOLICIT YOUR ASSISTANCE IN
   COMPLETING A TRANSACTION BEGUN BY MY FATHER, WHO HAS LONG BEEN ACTIVELY
   ENGAGED IN THE EXTRACTION OF PETROLEUM IN THE UNITED STATES OF
   AMERICA,AND BRAVELY SERVED HIS COUNTRY AS DIRECTOR OF THE UNITED STATES
   CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY.IN THE DECADE OF THE NINETEEN-EIGHTIES, MY
   FATHER, THEN VICE-PRESIDENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA, SOUGHT TO
   WORK WITH THE GOOD OFFICES OF THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF IRAQ TO
   REGAIN LOST OIL REVENUE SOURCES IN THE NEIGHBORING ISLAMIC REPUBLIC OF
   IRAN. THIS UNSUCCESSFUL VENTURE WAS SOON FOLLOWED BY A FALLING-OUT WITH
   HIS IRAQI PARTNER, WHO SOUGHT TO ACQUIRE ADDITIONAL OIL REVENUE SOURCES
   IN THE NEIGHBORING EMIRATE OF KUWAIT, A WHOLLY-OWNED U.S.-BRITISH
   SUBSIDIARY.

   MY FATHER RE-SECURED THE PETROLEUM ASSETS OF KUWAIT IN 1991 AT A COST OF
   SIXTY-ONE BILLION U.S. DOLLARS ($61,000,000,000). OUT OF THAT
   COST,THIRTY-SIX BILLION DOLLARS ($36,000,000,000) WERE SUPPLIED BY HIS
   PARTNERS IN THE KINGDOM OF SAUDI ARABIA AND OTHER PERSIAN GULF
   MONARCHIES, AND SIXTEEN BILLION DOLLARS ($16,000,000,000) BY GERMAN AND
   JAPANESE PARTNERS. BUT MY FATHER'S FORMER IRAQI BUSINESS PARTNER
   REMAINED IN CONTROL OF THE REPUBLIC OF IRAQ AND ITS PETROLEUM RESERVES.

   Radera

  3. MY FAMILY IS CALLING FOR YOUR URGENT ASSISTANCE IN FUNDING THE REMOVAL
   OF THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF IRAQ AND ACQUIRING THE PETROLEUM
   ASSETS OF HIS COUNTRY, AS COMPENSATION FOR THE COSTS OF REMOVING HIM
   FROM POWER. UNFORTUNATELY, OUR PARTNERS FROM 1991 ARE NOT WILLING TO
   SHOULDER THE BURDEN OF THIS NEW VENTURE, WHICH IN ITS UPCOMING PHASE MAY
   COST THE SUM OF 100 BILLION TO 200 BILLION DOLLARS ($100,000,000,000
   -$200,000,000,000), BOTH IN THE INITIAL ACQUISITION AND IN LONG-TERM
   MANAGEMENT. WITHOUT THE FUNDS FROM OUR 1991 PARTNERS, WE WOULD NOT BE
   ABLE TO ACQUIRE THE OIL REVENUE TRAPPED WITHIN IRAQ. THAT IS WHY MY
   FAMILY AND OUR COLLEAGUES ARE URGENTLY SEEKING YOUR GRACIOUS
   ASSISTANCE. OUR DISTINGUISHED COLLEAGUES IN THIS BUSINESS TRANSACTION
   INCLUDE THE SITTING VICE-PRESIDENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA,
   RICHARD CHENEY,WHO IS AN ORIGINAL PARTNER IN THE IRAQ VENTURE AND FORMER
   HEAD OF THE HALLIBURTON OIL COMPANY, AND CONDOLEEZA RICE, WHOSE
   PROFESSIONAL DEDICATION TO THE VENTURE WAS DEMONSTRATED IN THE NAMING OF
   A CHEVRON OIL TANKER AFTER HER. I WOULD BESEECH YOU TO TRANSFER A SUM
   EQUALING TEN TO TWENTY-FIVE PERCENT (10-25 %) OF YOUR YEARLY INCOME TO
   OUR ACCOUNT TO AID IN THIS IMPORTANT VENTURE. THE INTERNAL REVENUE
   SERVICE OF THE UNITED STATES OF AMERICA WILL FUNCTION AS OUR TRUSTED
   INTERMEDIARY. I PROPOSE THAT YOU MAKE THIS TRANSFER BEFORE THE FIFTEENTH
   (15TH) OF THE MONTH OF APRIL. I KNOW THAT A TRANSACTION OF THIS
   MAGNITUDE WOULD MAKE ANYONE APPREHENSIVE AND WORRIED. BUT I AM ASSURING
   YOU THAT ALL WILL BE WELL AT THE END OF THE DAY. A BOLD STEP TAKEN SHALL
   NOT BE REGRETTED, I ASSURE YOU. PLEASE DO BE INFORMED THAT THIS BUSINESS
   TRANSACTION IS 100% LEGAL. IF YOU DO NOT WISH TO CO-OPERATE IN THIS
   TRANSACTION,PLEASE CONTACT OUR INTERMEDIARY REPRESENTATIVES TO FURTHER
   DISCUSS THE MATTER. I PRAY THAT YOU UNDERSTAND OUR PLIGHT. MY FAMILY
   AND OUR COLLEAGUES WILL BE FOREVER GRATEFUL.

   PLEASE REPLY IN STRICT CONFIDENCE TO THE CONTACT NUMBERS
   BELOW.

   SINCERELY WITH WARM REGARDS, GEORGE WALKER BUSH

   Radera
 13. Att skicka gratulationer på Facebook/Twitter tar under 10 s och är knappast något symptom på demens, snarare tvärt om. Varför gnälla om detta, så det dessutom endast är en spekulation (han "verkade" skicka gratulationer...) ?
  Dessutom fick väl Trump klart mest utfört under G8, tex. med ett nytt , och för USA mycket förmånligt, handelsavtal med Abe/Japan.
  När kunde regeringen Löven senast presentera en liknande god nyhet för det svenska folket? Arbetslösheten stiger kraftigt i Sverige nu, och sjunker till nya bottennivåer hela tiden i USA, mycket pga. Trumps omförhandlade handelsavtal med Can, AUS, MEX, EU osv. Folk underskattar dessa avtals betydlese för länders BNP och arbetslöshet.
  Trump och Abe skrev på ett handelsavtal mellan USA och Japan igår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - men här i ankdammen verkar man ha allt klart för sig.

   Radera
  2. Tänker du att Sverige ska förhandla fram egna avtal?

   Radera
 14. "Med ankdammen menar man ofta en liten grupp eller ett samhälle där alla känner alla och är dessutom en rätt sluten krets, där få nya idéer och intryck utifrån tas in."

  Stämmer väl rätt bra in på Trump och hans sällskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen, även om personer som John Bolton sticker ut lite. Dessvärre är den beskrivningen av ankdamm en tydlig beskrivning av svenska journalistkåren just nu.

   Radera
 15. Ingen borde ju vara förvånad, detta är ju precis den politik som Trump gick till val på -> https://www.brookings.edu/blog/up-front/2016/11/18/donald-trump-and-the-future-of-globalization/ För EU och Sverige som har gått "all in" Global kan detta få oerhörda konsekvenser.

  SvaraRadera