Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-08-05 11:57

Boktipsar hos Storytel

Jag har skrivit ett gästinlägg till ljudbokstjänsten Storytels blog, där jag tipsar om böcker i deras sortiment. Lite diskussion nedan.
Fallet tredje mest sålda deckare på Akademibokhandelns topplista för förra veckan.
Själv har jag väldigt svårt för att lyssna på ljudböcker. Jag börjar helt enkelt tänka på annat, och därtill är de tillfällen som skulle lämpa sig för ljudbok bland mina kreativaste, dvs när jag arbetar fysiskt, tränar eller kör bil. Många av mina bästa idéer dyker upp där.

Tyvärr saknas också många av mina stora inspirationskällor på ljudbok. 

Varken Harry Coyles Team Yankee eller Larry Bonds och Tom Clancys Röd Storm/Red Storm Rising finns som ljudbok, när det gäller inspirationskällor till Midvintermörker. Inte heller finns Niven/Pournelles Lucifer's Hammer som ljudbok, som en av inspirationskällorna till Stjärnklart, men Niven/Pournelles bok har kanske inte heller åldrats särskilt väl på en del punkter. Ett intressant tidsdokument dock, och fortfarande en mycket bra undergångsroman om man har överseende med tidsandan.

En hel del andra inspirationskällor finns dock som ljudböcker hos Storytel, antingen på svenska eller på engelska. Ni hittar mina tips här.

Samtidigt har jag inget emot e-bok, annat än att jag fortfarande insisterar på att alla böcker ska finnas fysiskt i mitt bibliotek, vilket delvis agerar inspiration bara genom att titta på ryggarna och dra sig till minnes olika delar ur olika böcker. För e-bok skulle jag nog behöva skriva ut affischer med alla böcker, eller ha någon skärm som hela tiden roterar omslag.

På tal om e-bok ska jag tipsa om e-boksläsaren Storytel Reader.
Unboxing Storytel Reader
Är du främst e-boksintresserad kan du med Storytel Reader direkt få tillgång till hela Storytels e-boksbibliotek via en rätt trevlig och snygg läsplatta. Mer om den i ett separat inlägg vid tillfälle. 

14 kommentarer:

 1. Lyssnade klart på Fallet igår på Storytel, väldigt spännande och i viss mån tänkvärd bok.

  Man kan nästan se dina böcker som väldigt spännande läroböcker. Har blivit "småprepper" och ny kommer jag nog fundera mer på att spara ihop till en ordentlig buffert ifall/när skiten träffar fläkten.

  Kan vi förvänta oss en ny bok från dig nästa höst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny bok nästa höst. Skriver på den nu.

   Radera
 2. Grafläsning: SEK faller ytterligare mot guldet. 252 SEK för 1 gram. Nu faller dollarn dock.

  SvaraRadera
 3. En liten utblick till en av böckerna du nämnde. Ljudboksversionen av Red Storm Rising finns i iBooks, man kan ju hoppas den dyker upp hos Storytel på sikt. En av mina favoritböcker när jag läste den på 90-talet. Har alltid hoppats på filmatisering, men gissar på att det aldrig blev något av det efter avspänningen 1989 och framåt. Idag, kanske mer aktuell?

  SvaraRadera
 4. Lyssnade ut Fallet dagen efter släpp, långt ifrån dålig, kan dock inte sätta fingret på vad som fattas.
  Föredömligt kort i alla fall.
  Har du utgått från någon särskild diagnos för att skapa huvudkaraktären? Finns det egentligen siffror på hur omfattande spekulationen på nybyggen var när det begav sig?
  Finns det något stöd för antydan om att polisen agerar misstänkt fort och omfattande vid brott i exempelvis Saltsjöbaden? Förstår att du har kontakter inom blått och grönt, men sådana påståenden (ifall det påstås) är ju politiskt sprängstoff.
  Men ja, en väldigt läsvärd bok. Kul att få dåtidens mode skildrat litterärt, den eran kan väl sägas nyligen ha blivit längesen eller vad man säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är fiktion. Den ska inte ses som en dokumentär och således inte politiskt sprängstoff.

   Där det smäller så agerar alltid polisen fort och fullt. Spelar ingen roll var.

   Radera
  2. Du ska också ha i åtanke att saker skildras ur olika karaktärers perspektiv, och deras egna åsikter och värderingar präglar således deras kapitel. Det betyder inte att de har rätt, utan de kan ha en skev verklighetsuppfattning.

   Radera
  3. Mer eller mindre skev bör tilläggas.

   Radera
  4. Iaf, kul att du är positiv till boken. Tack.

   Radera
  5. Förstår, hela bokens ryggrad är ju synen på verkligheten. Skulle ha skrivit karaktärernas antydan, den typen av uppfattning är nog vanlig hos de flesta utanför gräddhyllorna, men de som bor där snackar på exakt samma sätt om rånade barn och avskrivna inbrott.
   Vad blir ämnet för nästa bok förresten, eller du håller på det?

   Radera
  6. Tilläggas kan att jag är extremt svårflörtad när det kommer till böcker, har för tillfället gårdsgöra 24/7 plus att ögonen krånglar - så ljudböcker får det bli. Har aldrig blivit som förr sen dess, eller så har man bara blivit gammal och gnällig.
   Ska titta på Storyteltipsen.

   Radera
  7. Håller på och skriver nästa roman. Blir min mest episka roman någonsin - en nutida agent/science-fiction roman (inga aliens, inga vampyrer, inga zombies). Kommer ut nästa år.

   Radera
  8. Låter spännande, som en korsning av Höstsol och Stjärnklart.

   Radera
 5. Upplysningsvis så finns en gammal ljudboksutgåva av Red Storm Rising som jag hittade på internets mörka sida för flera år sedan. Bra inläst men så hysteriskt dålig kvalité att sen inte gick att lyssna på. Dock är den inlästa versionen av Operation Garbo en höjdare!

  SvaraRadera