Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-08-07 19:19

Återhämtning på börsen - nytt rekordpris för guldet

Stockholmsbörsen återhämtade sig något efter att ha fallit tre dagar på raken. Samtidigt fick vi ännu ett nytt rekordpris för guldet i svenska kronor.
Guldpriset i SEK per gram senaste året. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Nytt prisrekord för guldet är 467:30 SEK per gram, eller en uppgång på 34.5% på ett år.

Stockholmsbörsen såg en liten återhämtning efter tre dagars nedgång.
Dagschart OMXS30.
OMXS30 stängde på +0.34% och OMXSPI +0.26%. På tolv månader har OMXS30 således stigit -5.7%. Jag menar fallit 5.7%. OMXSPI har fallit 1.5%. Men man kan förstås körsbärsplocka och välja årsskiftet som mätpunkt om man vill skippa säsongsberoendet och känna sig mer nöjd med sin placering och val att ligga kvar på börsen trots alla konjunkturtecken börsen skrivit om. 

Till det kommer förstås utdelningarna, som sedan eventuellt återinvesterats i en fallande börs med ytterligare förluster. Jag är dock osäker på om utdelningarna är höga nog för att börsen ska ha gått lika bra som guldets +34.5%.

USDSEK har gått +8.2% på tolv månader, och EURSEK +4.7%, givet att man bara placerat på valutakonto och inte fått någon ränta under tiden. Givet räntorna på EUR- och USD-obligationer, plus falllande räntor (=stigande obligationspriser) så bör man dock fått några procent i avkastning om man valt räntefonder. Fast utan detta räcker det ju att OMXS30 har delat ut cirka 14% för att man ska komma ikapp en dum placering i räntefria dollar.

Börsen står inför ett intressant tekniskt stödområde, där bösrsen vände maj-juni. Brakar det stödet, vilket vl inte är sannolikt på första försöket, så kommer även årets uppgång på börsen snabbt vara utplånad. Nu föll dock börsen i höstas, så fortsatt nedgång innebär att börsen inte är en lika dålig placering på 12 månader som den varit just nu. Å andra sidan kanske guldet fortsätter uppåt, charten ser nästan exponentiell ut just nu, men det är oftast att lura sig själv.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Tavex hade fel på sin sida så alla deras produkter kostade 0 kr. Jag la in en order på ett guldmynt på 1 oz och betalade bara för frakten på 199 kr. De verkar har rättat till felet så jag tror inte min beställning kommmer att skickas trots att jag fått ett kvitto...
  Det var kul så länge det varade.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tavex har fel ofta. Deras banner idag t.ex sa att priset är på väg ner. Och 0 kr varade bara i ca 10 minuter.

   Radera
 2. Guldpriset drivs av de som vet vad de håller på med och de tror tydligen på skakig ekonomi framöver. Jag har sedan länge dragit mig ur de flesta placeringar och nöjer mig med att amortera mycket och ligga likvid. Gäller att inte vara hårt skuldsatt.

  SvaraRadera
 3. 2006 köpte jag en rulle (20 st,) krügerrand för 98009 :-. Idag är den rullen värd nästan 300k.

  Jag ville bara ge en pik till dom som säger att Guld är barbariskt och ålderdomligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byt guldet mot silver nu när förhållandet är ca 88. Byt tillbaka vid ca 50.

   Radera
  2. Fredde. Ställ det i relation till att fastighetsindex utan utdelning (OMX Stockholm Real Estate PI) under en väsentligt kortare mätperiod (23 januari 2012 till idag) ökat från 940 till 3298.
   Bonds have more fun.

   Radera
 4. Börsen ser ut att öppna starkt.
  Blev kanske ingen krasch den här gången heller till
  domedagsprofeternas förtret lol.

  SvaraRadera
 5. Guldläge för bitcoin snarare. Det digitala guldet tar över mer och mer.

  SvaraRadera
 6. Hur mycket kostar Platin i förhållande till guldet? Är det lönsamt?

  SvaraRadera