Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-08-07 15:03

Åtalet mot göteborgare för foton på skyddobjekt blottlägger brister i omodern säkerhet och lagstiftning

En göteborgare och aktiv i frivilliga försvarsorganisationen FRO har åtalats för att systematiskt dokumenterat skyddsobjekt, främst telesystem. Detta är den nuvarande toppen på ett intressant isberg, där bloggen nedan har mer om vad som finns under ytan. I grunden blottlägger göteborgaren de omfattande brister som finns inom säkerheten kring skyddsobjekt och en lagstiftning som inte följer verkligheten - vare sig skyddsåtgärderna eller hur världen ser ut idag. Frågan är om obalansen någonsin kommer åtgärdas, eller om de enda som ska straffas är oskuldsfulla svenskar och försvarsintresserade, medan utländska agenter går fria på löpande band. Fler åtal är att vänta, bland annat mot en äldre pensionäri Stockholm.
Museifoto från Aeroseum. Ej faktiskt skyddsobjekt.
Varning för TL;DR - too long, didn't read. Summering: Ta inga foton på skyddsobjekt, ladda inte ner foton på skyddsobjekt på Internet, dela inte bilder ens privat och inte ens med andra inom totalförsvaret. Kartlägg ej heller information från öppna källor. Du riskerar som svensk åtal, samtidigt som utlänningar som grips för intrång på skyddsobjekt släpps och försvinner eller dyker inte upp på rättegång. Lagstiftning och skyddsåtgärder är inte ikapp med den tekniska utvecklingen.

Pelle Potatis, Glenn Göteborgare och Nisse från Hökarängen är fingerade namn.

Redan 2015 publicerades min novell Berget som en del i en deckarantologi, och handlade om det nya säkerhetsläget och var en varning om att det är dags att sluta snoka runt svenska skyddsobjekt. Novellen finns sedan 2017 även som e-novell, samt som ljudbok hos Storytel och Nextory. Tyvärr har alldeles för få tagit till sig budskapet när man ser hur svenskar på löpande band åtalas i samband med skyddsobjekt.

Den aktuella härvan med en 70-talist, göteborgare och pappa med välordnat liv, som åtalats för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, är bara en liten del av en stor härva. Låt oss titta på vad som finns under ytan.

Förr fanns det både skyddsobjekt och skyddsområden i Sverige. Till skyddsområdena hade utlänningar ej tillträde, och detta gjorde att det var svårt att komma nära främst skyddsobjekt i skärgården. Därtill var inte svenskt försvar fullt ut digitaliserat och automatiserat förr i tiden, och vi hade regementen mest överallt. Svenska radarcentraler var bemannade till stor del av värnpliktiga året runt, och hade ständigt närvarande personal, inklusive beväpnade värnpliktiga vakter vid inpasseringen till det inhägnade området. Skyddsobjekt som radar och radiomaster hittades inne på skyddsområden eller inne på aktiva bemannade militära anläggningar med ständig bevakning.

Nuvarande Försvarets telenät (FTN) var bara i sin linda på 80-talet, där beslut togs om att bygga ett separat försvarsunikt telenät vid Televerkets avskaffande och födseln av Telia. En del av detta har funnits dokumenterat på websajten Försvarets telehistoriska samlingar. 
Mobilmast? FTN? Nej, detta är en av Teracoms många mindre slavsändare för teve. Inte ett skyddsobjekt.
Detta gjorde att landet idag kryllar av FTN-noder, som för en oinsatt betraktare ser ut som mobilmaster, och som inte nödvändigtvis ens är inhägnade. Du kanske inte är medveten om det, men fotot på barnen kan vara ett säkerhetsbrott, för mobilmasten i bakgrunden vid horisonten får inte avbildas, även om du inte vet om det. 

Samtidigt har det mesta automatiserats och är inte längre bemannat, annat än underhållstillsyn då och då. Anläggningarna är personalmässigt övergivna, och utöver teknisk bevakning som kameror och larm, så är enda skyddet en förbudsskylt. Stängsel kan saknas, och många anläggningar ligger naturskönt högt beläget, gärna i frilufts- eller naturskyddsområden. Hög placering är förstås nödvändigt för såväl radio som radar. Åtal har väckts mot joggare som råkat korsa en osynlig linje eller tagit en selfie efter att ha sprungit upp till den fina utsiktspunkten. En del skyddsobjekt hittas högst upp på några av Sveriges mest kända natursköna turistattraktioner, där tiotusentals utländska besökare fotograferar årligen. Bara ställa dit en polisbil och en buss att köra turister till häktet med. Eller är det bara svenskar som ska åtalas för sådana foton? Likhet inför lagen?

Samtidigt har alla en smartphone, och därtill kan skyddsobjekten sedan länge ses på karttjänster som Google Maps. Bloggen har skrivt om detta i många år, men först nu i dagarna har Google Maps börjat gråa ut skyddsobjekt i Streetview. De är dock kvar på satellitbilderna, trots avbildningsförbud och trots att de inte ens får beskrivas.

Till detta har vi Internet och sociala medier, som gör att information blixtsnabbt kan spridas.

Kort sagt är säkerheten noll, men tillgängligheten och möjligheten att sprida bilder är större än någonsin. Svensk säkerhet baserar sig på security by obscurity, men med den tekniska utvecklingen är detta no security. Förbud kan bara straffa svenskar, medan faktiska utländska agenter i lugn och ro kan skaffa all information de vill.

Men låt oss nu börja från början.

Och det börjar med ett dödsfall.

En person inom FRO - totalförsvarsföreningen Frivilliga Radioorganisationen, som är utbildnings- och rekryteringsvägen för signalister och viss stabspersonal åt hemvärnet, men även en del andra organisationer inom totalförsvaret - avled. Pelle Potatis ansågs av vissa vara en kuf, och när han avled upptäckte anhöriga att han satt på en enorm samling av foton på skyddsobjekt. Detta anmäldes som sig bör till relevanta myndigheter

Säpo, riksåklagaren för säkerhetsmål och eventuellt även den militära säkerhetstjänsten Must gick fullständigt i taket. Allt fanns där och blotta risken att detta kunde hamnat i utländska händer drog igång en enorm utredning, som fortfarande växer. Varenda person Pelle varit i kontakt med kontaktas, och i många fall utsatts för förhör eller utreds nu för brott.

Folk inom FRO och försvarets telessystem pratar förstås med varandra - såväl inom FRO och hemvärnet, som inom försvarsmakten eller med civila leverantörer och reservofficerare, samt fd dito. Och Pelle ville gärna prata med väldigt många. Det hela har förgreningar långt in i fallet med en Musköofficer som enligt media utreds för högmålsbrott för olaga kårbildning, dvs att kollegor och fd kollegor träffades ibland privat och snackade. Inte med Pelle, men med personer som Pelle kontaktat. Och på den vägen är det. I total panik över att alla skyddsobjekt ligger öppna och oskyddade vänder Säpo och åklagaren nu på varje sten. Vem vet, snart kanske det knackar på din dörr och all din IT-utrustning får åka blåljusbil till IT-forensikerna hos NFC i Linköping?
NFC i Linköping, ironiskt nog beläget på ett fd regementsområde. Foto från bloggens studiebesök på NFC 2015.
Något åtal mot Pelle är förstås inte aktuellt, eftersom Peller är död och begraven.

Aktuellt just nu är åtalet mot Glenn Göteborgare, en familjefar och 70-talist och aktiv inom FRO och även radioamatör. Glenn verkar sedan ungdomen varit radiointresserad, och verkar tillhöra en familj tätt knuten till en myndighet inom svenskt totalförsvar, där han har familjemedlemmar som jobbar och själv sommarjobbat. Man kan förmoda att en förälder jobbat på myndigheten, antagligen med telesystem och Glenns intresse kommer den vägen. Han beskriver i förhör myndigheten som "ett familjeföretag".

Han har samlat på sig omfattande foton på olika teleanläggningar, men säger i de omfattande och flertaliga förhören (FUP:ens ena del är på 244 sidor, mestadels förhör) att han aldrig varit inne på några skyddsobjekt. Bland annat har han laddat ner bilder från Internet och sparat, inklusive från urban exploration/riksbunker-trådarna på Flashback. Dessa har systematiserats, t ex att allt som rör ett visst objekt har lagts i en viss mapp på hårddisken. Detta är åklagarens definition av systematisering, åtestår att se vad tingsrätten tycker och huruvida systematisering är ett grovt brott alls. Glenn nekar till att själv tagit några foton och säger att han antagit att det var okej att ladda ner bilder och kartor från Internet. I de fall hans kameror använts hävdar han att de varit utlånade (låter som något hans advokat sagt åt honom - det är upp till åklagaren att bevisa att Glenn hållit i kameran, ägandet av kameran är inte ett brott, fotograferingen är brottet).

Åtal väcks också för raderade bilder, som har återskapats från USB-minnen. Det räcker alltså inte att radera olämpliga bilder, om du inte gör en säker radering (överskrivning) kan du åka dit ändå. Åtalet omfattar även nedladdning från websajten Försvarets telehistoriska samlingar, där det kan finnas överskottsinformation som OSINT. I förhör tas även foton från flygbasen Malmen i Linköping upp, fast Glenn varit där och fotograferat på en av flygvapnets officiella flygdagar. Att han 2016 varit på ett offentligt naturskönt beläget utsiktstorn, intill ett skyddsobjekt, tillsammans med sonen är också ett av fallen i åtalen. Han har tagit foton på sonen med sin ena kamera, den andra enklare kameran har varit utlånad, men Glenn vill inte säga till vem. Förmodligen till den minderårige sonen, som han rimligtvis inte vill dra in i det hela. Föräldrar har inte skyldighet att ange sina barn.

Bilder har katalogiserats i separata mappar utifrån plats, vilket är grunden för det grova brottet i form av systematisering.

En pensionerad gammal tele- och radioräv i Stockholm, Nisse från Hökarängen, har bistått med textbeskrivningar av flera av objekten, som ofta är historiska platser. Det kanske sitter en FTN-nod på något gammalt 1700-talsfort någonstans. Vi kan nog räkna med att åtal väcks mot Nisse framöver, då det är förbjudet att beskriva skyddsobjekten.

Beskedet är tydligt - det är olagligt att ens ladda ner foton och/eller beskrivningar av skyddsobjekt på Internet, inte ens fast du kanske inte vet att det är ett skyddsobjekt - det är inte så att skylten är med på fotot. Det samma gäller kartor, flygfoton, satellitbilder, Streetview-bilder och annan open source intelligence (OSINT) som vem som helst på några sekunder kan få fram via en webläsare. 

Åtminstone enligt åklagaren.

Utredningen mot Glenn har sitt ursprung i ett misstänkt intrång på ett skyddsobjekt 2014-2015, men eskalerade först med Pelles död. Åklagaren har lagt ner misstankarna för intrånget, men är nu ute efter grov obehörig befattning med hemlig uppgift, i form av att ha sparat bilder från Internet och andra källor i olika mappar, tillsammans med Nisses texter. 

Ärendet kommer nog hålla på i många år till. Något prejudikat finns knappast, så detta kan gå hela vägen till Högsta Domstolen. Glenn är åtalad, inte fälld, och det är långt ifrån säkert att åtalet håller. Det hela sker kanske i uppfostrande syfte för att informera hobbyister och engagerade att låta bli sådant här. Eller för att det är pinsamt hemligt (PH) att allt finns öppet för den som engagerar sig, eller att det rent av finns rest utsiktstorn intill skyddsobjekt. Åtalet gör dock inte det svårare för främmande makt att kartlägga svenska skyddsobjekt fysiskt eller via Internet.

Glenn kanske är skyldig till att ha dåligt omdöme. Hans bildbank var en potentiell risk, men inte ens åklagaren har hittat några tecken på att informationen har hamnat hos främmande makt, utan endast hos pensionerade Nisse från Hökarängen. Frågan är hur det står till med uppsåt, dvs att avsiktligt begått brott?
Högsta domstolen.
Vad det hela belyser är att lagstiftning och skyddsåtgärder inte är i fas. Svenskar grips och åtalas på löpande band, nu senast några seglare som råkade lägga till och gå i land på ett skyddsobjekt. Dessa är inte utmärkta på kartor, eftersom de är hemliga, vilket tidigare skyddsområdena var. Visst, man ignorerade kanske skyltarna man först ser på mycket nära håll, och greps. Önskvärt vore kanske att utlysa fågelskyddsområde året runt eller något annat som hindrar folk från att planera en båttur med bad och grill till ön?

Men utländska faktiska intrång släpps på löpande band, som Musköfallet och intrången på ledningscentralen utanför Bålsta, som bloggen skrivit om tidigare. När utlänningarna väl släpps försvinner de, som i fallet en vitrysk polack, och inställer sig inte till rättegången. Svenska privatpersoner som råkat ta ett foto på familjen och inte uppmärksammat en skylt i bakgrunden kan dock inte försvinna, annat än i fängelse.

Det behöver upprättas en balans mellan svensk säkerhet och Försvarsmaktens och totalförsvarets skyddsbehov av hemliga anläggningar, dagens klena bemanning, dagens teknikutveckling och lagstiftningen. Meningen måste vara att skydda rikets säkerhet, inte att slänga oskuldsfulla naiva svenskar i fängelse för att de visat hur enkelt det är att kartlägga allt.

För en utländsk agent som skulle göra samma sak som Glenn kommer undan. Han eller hon har nämligen inte fått ett mail från Pelle, och kan dessutom sitta i utlandet när han eller hon laddar ner bilder från Flashback, och är därmed helt bortom svensk rättvisa. Bilder på Internet stannar inte vid svenska gränsen. Google Maps och Streetview körs inte ens i Sverige.

Man bör också fundera på om att sätta efter sin egen personal - både inom FRO/Hemvärnet, reservofficerare och tekniska nyckelpersoner inom Försvarsmakten eller andra totalförsvarsmyndigheter - är det svenskt försvar behöver just nu när personalbristen blir allt mer akut och mycket tekniskt erfarenhet kommer gå i pension de närmaste åren. Informella kontaktvägar har uppstått för att effektivisera verksamhet och överföra kunskaper. Det sker inte av illvilja, utan snarare av försvarsvilja. Låt oss hoppas att Glenn inte mailat med för många inom övriga försvaret - då kan dessa också hamna i tingsrätten och sänka svensk försvarsförmåga. Glenn har till och med använt e-postkryptering för att inget ska läcka på vägen, även om det varit okrypterat på hans hårddiskar och USB-minnen.

Och du som läser detta - inse att vi har ett nytt säkerhetsläge - dokumentera inget, och ta inga foton på eller i något utan tillstånd. Vi tar det en gång till: Nytt säkerhetsläge, skärp er i väntan på att säkerhetsåtgärder och lagstiftning anpassas till verkligheten. Jag ser fram mot en utredning, åtgärder och lagförslag som moderniserar detta. Förbudsskyltar utan bemanning och åtal mot svenskar hindrar inte främmande makts inhämtning.

Gå nu och radera alla bilder på skyddsobjekt du har. Radera dem säkert med secure erase eller motsvarande. Radera alla beskrivningar. Och be till högre makt att du inte någon gång kommunicerat med Pelle. Eller Glenn. Eller Nisse. Skönlitteratur är dock skönlitteratur, dvs fantasier.

Nu hoppas vi att försvarsbudgeten får anslag som gör att säkerheten kan skötas bemannat, så att vanliga svenskar kan avvisas innan de behöver åtalas. Men tyvärr kastar man väl istället ut barnet med badvattnet igen och igen tills det inte finns några barn kvar, utan bara björnar som stryker runt i skogen och inventerar blåbären.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. "Beskedet är tydligt - det är olagligt att ens ladda ner foton och/eller beskrivningar av skyddsobjekt på Internet, inte ens fast du kanske inte vet att det är ett skyddsobjekt - det är inte så att skylten är med på fotot."

  Det var inte det som förmedlades på nyheterna igår eller i förgår.

  Där sades det att det var bara fotograferingen av skyddsobjekten som var olagliga. Spridande och innehav verkade vara lagligt.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skyddsobjekt-avbildas-pa-internet-kan-skada-sveriges-sakerhet

  "Bolagen går fria
  Privatpersoner som fotograferar skyddsobjekt får många gånger höga böter, det visar en handfull fall SVT Nyheter tittat på.

  Men bolagen som sprider den här typen av bilder på internet drabbas inte av några juridiska påföljder. Det är nämligen bara själva fotograferingen som är straffbar enligt skyddslagen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar också ganska tydligt i skyddslagen:

   "7 § Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet.

   Genom särskilt beslut kan tillträdesförbudet förenas med ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet.

   Om det räcker för att tillgodose skyddsbehovet, kan tillträdesförbudet ersättas av ett avbildningsförbud eller av ett förbud mot att bada, dyka, ankra eller fiska."

   "30 a § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar som avses i 7 § andra eller tredje stycket döms för olovlig avbildning av skyddsobjekt till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (2018:611)."

   Radera
  2. Nu verkar de nedladdade bilderna ingå i det som kallas "systematisering" och är det åtalet verkar gälla.

   Jag har läst FUP:en, den var nog inte avhemligad och maskad igår.

   Radera
  3. Tack för utdraget ur lagen. Därmed kan vi avfärda cornus invändning om uppsåt då det i detta fall inte krävs.

   Radera
  4. Åklagaren borde åtalas för landsförräderi. Sätt dit utländska spioner i stället för att jaga svenska Patrioter. Troligen är åklagaren en ynkrygg.

   Jag jobbar med kvalitetsstyrning inom tillverkningsindustrin, och det man lär sig är att snabbt identifiera de viktiga problemen och släppa skiten. Oduglingarna jobbar med skitproblemen för det är vad de klarar av. Av fundamental vikt är att inte straffa folk som saknar uppsåt att skada så att de vågar prata.

   Om jag går i pension skall jag erbjuda SÄPO och MUST mina tjänster. Det första jag skulle göra är att sätta kameror på varje skyddsobjekt och skaffa drönare som mobil polisstyrka så man snabbt kan identifiera riktiga hot.

   Om Svensson som bara vill ta en bild får en drönare över dig som ropar ut varningar så kommer vanliga familjer snabbt att dra därifrån.

   Som bloggaren skriver behöver vi en lagstiftning som kan häkta riktiga fulingar i stället för att släppa dom i avvaktan på rättegång.

   Sedan lär ju Sovjetiska satelliter redan ha bättre bilder än Google maps.

   Radera
  5. I sammanhanget så bör man betänka att satelliter alltid är fria att avbilda skyddsobjekt (då dem inte befinner sig på svenskt territorium eller i svenskt luftrum), samt att det inte finns något krav på maskering vid publicering av sådana bilder (till skillnad från flygfoto). Satelliter klarar väl en upplösning nedåt 3 dm eller så i dagsläget, vilket också är den upplösning som används vid Open skies flygningarna, så det mesta som syns på sådana fotografier bör i vilket fall som helst betraktas som röjt.

   Radera
  6. Edis: du menar att fi skulle riskera fängelse? Tror inte det är någon risk för det...

   Radera
 2. Finns Muppar av olika slag. Glen är väl en sk Möpp.

  SvaraRadera
 3. "Nytt säkerhetsläge, skärp er i väntan på att säkerhetsåtgärder och lagstiftning anpassas till verkligheten."
  Dream on - politikerna har fullt upp med viktigare saker: Morgan skriver på S hemsidan att han är fullt sysselsatt med hedersvåldet.
  Minns min uppväxt under 80-talet i Stockholms södra skärgård med stora förbudsskyltar på många öar och alerta vakter på grusvägarna in i svampskogarna. Man kan se tillbaka på det som en svunnen tid efter 20 år av identitetspolitik och allt annat galet våra politiker gör.

  SvaraRadera
 4. Detta låter helt absurt om det nu är sant...

  Brott kräver ett aktivt uppsåt för att vara straffbara.
  Oaktsamhet är även det som måste kunna bevisas i en rättegång, att råka gå in på ett område är inte oaktsamhet.

  Att dölja försvarshemligheter inför öppen ridå på detta sättet kommer drabba tredje man på ett opropotionerligt vis.

  Att författaren blev stoppad av salta killar i en mörk bil, har rimligen den kopplingen, att det var just en förare som man kände till kunde ha ett visst intresse av denna typen av anläggningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill understryka att novellen Berget är fiktion.

   Radera
  2. Least: nej, en del brott är undantagna från den regeln (se t.ex lagtexten ovan). För övrigt vad menar du med AKTIVT uppsåt?

   Radera
  3. Sen har jag för mig att det ligger till viss mån på den tilltalade att motbevisa oaktsamhet...

   Radera
 5. Vem vet, det kanske finns delar av utredningen som försvårar det hela och som inte finns publicerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska det framgå i FUP, dvs det ska vara maskat.

   Radera
  2. Platserna är maskade och vissa personnamn. Finns överskottsinformation dock, som SO:n intill ett offentligt utsiktstorn.

   Radera
 6. Det här inlägget kan också spegla ett mer allmängiltigt problem, om man känner till reella säkerhetsbrister inom försvaret som borde åtgärdas, hur ska någon kunna ta upp det problemet på ett bra sätt utan att bli åtalad.

  SvaraRadera
 7. Off topic:
  Jag har en fråga fortfarande kring växlingskurser.

  Går man in på valuta.se som har riksbankens kurs så står DK i 1,44
  Går man in på forex och ser på växlingskurser så ligger DK på 1,51.

  Varför denna skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forex är ett vinstdrivande företag som måste ta betalt för tjänsterna...

   Radera
  2. Om jag kan köpa dk för 1,44 och sälja dem för 1,50 hos forex så blir jag snabbt miljonär. Någon har fel stat.

   Radera
  3. Testa, du lär märka att dels är det en lägre kurs när de köper av dig och sedan kommer de vägra växla in en större summa kontanter pga penningstvättlagarna.

   Radera
  4. sextant, valuta.se verkar ange interbank rate en mittkurs (rätt värde). Som påtalat, ingen växlare typ Forex vill sälja för den kursen, ergo den högre säljkursen där. Dansk krona är fö rätt ointressant då den följer euron

   Radera
  5. 6Tant: 1.51 är vad Forex säljer för, skulle gissa att de köper för 1.30 eller något i den stilen.

   Radera
 8. Alla som är med i FRO är kufar.

  SvaraRadera
 9. Fråga om återbemanning av skyddsobjekten. Är det inte att använda sig av den beprövade svenska modellen, dvs att sätta lås på stalldörren efter det att hästarna rymt? Rimligen finns inga hemligheter kvar för den makt som helst inte skulle veta någonting om skyddsobjekten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, lås på stalldörren när hästarna har rymt är ju det man gör just nu, och sedan straffar man stalldrängen. Tänkte mest att personal skulle se till så att inte folk behöver åtalas i onödan.

   Radera
 10. Tycker ni låter förvånade..
  Försvaret funkar sannolikt lika bra som länsstyrelsen, jordbruksverket, polisen, livsmedelsverket mfl - inget konstigt alls!

  SvaraRadera
 11. Är det inte lite i allmänhet att vanliga Svenssons/Glenn som gör ett misstag får hela maskineriet mot sig men yrkesbrottslingar går fria på helt uppenbara lögner. Antar att rättsvårdande myndigheter putsar statistiken helt enkelt då de slipper hot och livsfara från dessa personer.
  Sedan gäller förstås lagen för alla oavsett men man kan tycka att resurserna ska läggas på rätt sak.

  SvaraRadera
 12. En myndighet som är ett "familjeföretag" skaver ju lite.

  SvaraRadera
 13. För övrigt är det väl lite löjligt att censurera googles satelitbilder. Jag tror inte Fi går ut på google för att kolla satellitbilder utan tar dem direkt från ryska satelliter som ju inte har blurrat skyddsobjekt.

  Det är ju nästan kontraproduktivt att censurera i google då ju det ger Fi en föteckning på de områden han skall kolla extra noga på i sina satellitbilder.

  Det enda rimliga lösningen är att man helt enkelt gillar läget och anpassar sig till att det som syns från luften är allmänt känt för Fi och ser till att undvika att för mycket viktig information blir uppenbart synlig från rymden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är att inte röja vad för verksamhet som pågår, när och i vilken omfattning. Bilar bör ha carports att parkera i av den anledningen. Anlgägningarnas utformning och placering är garanterat röjda, men vad som pågår där inne är inte nödvändigtvis det. Det blir således viktigare att foton inte visar verksamhet, personal och fordon, än de yttre synliga tekniska installationerna. Personal och fordon kan dock kartläggas utanför skyddsobjektet genom bevakning av tillfartsvägarna - rent av teknisk bevakning i form av uppkopplade kameror.

   Radera
 14. För någon som har tillbringat en del tid på vissa forum så blir det uppenbart att det finns mängder av människor som skulle kunna åka dit på detta.

  Min känsla är att detta till stor del handlar om att statuera exempel, att få människor runt om i landet att radera potentiellt känsligt material och att kommunicera till Svensson att det faktiskt finns saker som är hemliga på riktigt.

  Tråkigt för Glenn, men kanske också nödvändigt. Om vi ska kunna ta i med hårdhandskarna när utländska medborgare "begår misstag" så måste vi också se till att gemene man ser det som självklart att det finns saker som inte ska fotograferas/besökas/pratas om.

  SvaraRadera
 15. Främmande makt bedriver även informationsinhämtning på internet, tex genom scanning av diverse forum och bloggar. Om nu Glenn är oförsiktig med hur Glenn förvarar informationen kan det tänkas att den samlade mängden har ert intresse för främmande makt som agerar på detta, ex genom att tillförskaffa sig informationen elektroniskt eller fysiskt.

  Främmande makt har inte obegränsat med bärplockare och tavelförsäljare/turister att skicka ut och självklart inser de at till slut provocerar det fram reaktioner om deras resurser springer runt i skog och mark.
  Det är en aspekt som Staten säkert beaktar.

  Även främmande makt måste hushålla med resurserna och kan inte tillåta dessa sitta i svenskt häkte/fängelse om än kortare tid än resursens utbildningstid för att bli en resurs.

  SvaraRadera
 16. Om Morgan Johansson inte haft en annan agenda, så skulle han kalla Google till möte för att censurera bort skyddsobjekten.

  Men Mogge är som bekant inte bara en av yttrandefrihetens och pressfriheten största fiender, utan även Sveriges.

  SvaraRadera
 17. Kan det vara så att åklagaren egentligen vill sätta dit Glenn eftersom han haft som hobby att åka runt och själv fotografera skyddsobjekt? På grund av hans bakgrund har han ju självfallet vetat att detta är olagligt. Tyvärr har inte åklagaren kunnat bevisa att just Glenn hållit i kameran och väljer därför att försöka fälla honom för "systematisering".

  Frågan är om de gått så hårt åt Glenn om han inte själv varit med och fotat objekt?

  SvaraRadera
 18. Din blogg refereras i Norrländska socialdemokraten i detta ämne.

  SvaraRadera