Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-08-03 17:49

Är Stockholmsbörsen något annat än kronförsvagning?

Mycket talar för att Stockholmsbörsen utveckling de senaste två åren bara har handlat om försvagad svensk krona och internationell köpkraft. Man har fått bättre avkastning på en räntefri placering i USD de senaste två åren än att sätta pengarna på börsen. Grafer nedan.
Slokande amerikansk flagga över Vallgatan i New York.
Sedan augusti 2017, dvs för två år sedan har dollarn stigit 21.2%. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har på samma tid gått +9.2%. Det ser alltså ut som att en dum räntefri placering i dollar har gått bättre än Stockholmsbörsen de senaste två åren, även om man lägger på t ex 10 procentenheter i utdelning på OMXSPI. Samtidigt har förstås en placering i USD gett ränta, om det så har varit via trygga penningmarknadsfonder.

På ett år (sista augusti 2018 mot andra augusti 2019) har USD stigit 6.2%, medan OMXSPI backat 1.1%. 

Kort sagt ser det ut som att de senaste två årens så kallade börsuppgång i Stockholm bara har handlat om försvagad svensk krona och med det försvagad svensk köpkraft. Fast med skillnaden att staten ska ha reavinstskatt på denna så kallade uppgång och så kallade vinst.

Kom ihåg att snacket om att börsen rusat från årsskiftet är cherry-picking av datumintervall, och att börserna dök mot slutet av året 2018. Då det finns säsongsmässighet på börsen är det tolv månader man ska jämföra med, och då har alltså OMXSPI backat för den som är långsiktig.

Graf nedan.
OMXSPI och USD utveckling tolv månader
Sedan maj 2017 har det varit bättre att ligga i USD än i OMXSPI, dvs lite längre än två år. Vartenda tolvmånadersintervall sedan maj 2018 har gett bättre värdeökning på USD än OMXSPI, undantaget juni 2018 - juni 2019. Den som gick all in på börsen i juni 2018 och sålde i juni 2019 kan slå sig för sitt håriga bröst att minsann lyckats klå en placering i USD utan ränta. I övrigt är det lite klent med detta.

Då ska vi inte prata om att USA-börserna har stigit under perioden, och alltså gett både USD-uppgång och börsuppgång.

Det finns ingen svensk framgångssaga de senaste två åren - börsutvecklingen handlar bara om försvagad svensk krona och med det försvagad svensk köpkraft.

Därtill har tillväxten i börsindex varit lite blodfattig också sedan 2017, vilket framgår tydligare nedan.
OMXSPI utveckling tolv månader.
Se ovanstående graf som den faktiska svenska börsutvecklingen, dvs på tolv månader. Och som ni ser har den blivit allt sämre de senaste två åren.
Fin börsuppgång du har där, vad säger du om att jag tar 30% av den i skatt?
Detta belyser nackdelen med den svenska valutan, nämligen att våra inkompetenta svenska politiker kan strunta i strukturreformer och reformer för en effektivare och konkurrenskraftigare svensk ekonomi, eftersom man istället kan ta den enkla vägen och inte göra ett skit. Istället får svenska folket betala via försämrad köpkraft internationellt, och dåliga företag och strukturer lever kvar enbart tack vare att alla svenskar i praktiken får sänkt lön. Inte för att de märker något, för de tittar inte på lönen i USD.

Vi är alltså tillbaka på 70- och 80-talets devalveringspolitik, men utan rubriker i tidningarna och med politiker som kan låtsas att de inte har något ansvar och att "Sveriges ekonomi går som en Tesla".
Fårk är nöjda.
Man kan också konstatera att det fortfarande inte tas några politiska grepp som ska reformera och stärka svensk konkurrenskraft eller rensa ut den stigande ineffektiviteten i det svenska systemet. Så vi får se svenska kronan fortsätta rasa istället. Så blir alla nöjda och glada.

Det är sådant här som nästan gör att man vill börja förespråka att Sverige hade bytt till EUR, för då hade vi inte kunnat hålla på så här, utan svenska politiker hade behövt skärpa till sig. Fast med den kompetensnivå som råder är det nog säkrast att vi har kvar SEK och åtminstone kan prisa ner oss internationellt.

Oavsett, sitt där med era aktier och fonder på svenska börsen, så kan vi andra sitta med våra placeringar i USD istället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. "Det är sådant här som nästan gör att man vill börja förespråka att Sverige hade bytt till EUR"
  Av ovanstående får jag känslan utav att du gillar vår valuta och inte någon annans. Det är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte våra politiker och vår politik. Tillgångar kan man alltid flytta till en annan valuta, undantaget bostaden. Det trista är att få de löpande inkomsterna sänkta på det här viset.

   Radera
  2. Och att få betala skatt på att kronan faller.

   Radera
  3. Fallande kronkurs gör det dyrare att resa vilket gör att folks exponering för farliga dekadenta utländska influenser minskar. Nordkorea Light. Gäller att fåren inte börjar tänka. Snart tycker jag SVT skall köra en rerun på "Den mystiske mannen" (Ville, Valle och Viktor).

   Skulle vilja se en photoshoppad bild av Magda där hon står i orten iklädd en hoodie och svarta solglasögon och säger "-Eeeeeyy, mannen! Langa stålarna" det är liksom på den nivån politiken är. Inte på den högre värdeskapande nivån utan nu handlar det om att roffa för att plugga hål i ekonomin.

   Radera
  4. Men om alla svenskar växlar till andra valutor så sjunker väl kronan ännu mer?

   Radera
  5. Ja, jag är en av dem som inte vill ha kvar mina utdelningar i sek så de växlas till andra valutor.så jag drar mitt strå till att sek blir mindre värd.
   Nu ägs ju börsen till stor del av utländska aktörer redan så det finns ett utflöde.
   Sen skulle det förvånar mig om svenska företag tar hem likvider mer än de behöver för att betala skatter och övriga kostnader

   Radera
 2. Som jag kommenterade i ett tidigare inlägg - skall med start nästa månad testa att betala ut del av lönen i USD till Revolut-kontot. Stoppar in SEKetas på SEB så man kan betala det löpande och sedan resten direkt från företagets USD-konto till Revolut-kontot så kan de sitta där medan politikerna fortsätter sin galna färd.

  SvaraRadera
 3. Någon som lyckats föra över pengar till revolut från Nordea utan att bli skallig?

  Får inte kortbetalning att fungera och iban kräver att man kontaktar revoluts support (har försökt två ggr, är lite kantigare än cornu och har haft revolut ett tag...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontrollpanel->Konton->Svensk krona-> så hittar du IBAN och BIC. Inga konstigheter.

   Radera
  2. Jo men överföringarna verkar hamna fel hos revolut.. därav kontakten med revolut (för att fiska fram överföringarna).

   Radera
 4. Nu har den sista pessimisten påbörjat sin resa med att växla in 67% av sitt kapital till tillgångar som handlas i EUR och USD så nu kanske vi får se en kraftig kronförstärkning framöver.

  SvaraRadera
 5. Det kan också vara intressant att jämföra med vad en placering i fysiskt guld skulle ha inneburit för de senaste tre åren-

  SvaraRadera
 6. Men Ingves har ju fått upp sin KPI-siffra några tiondelar. Värdet av det övertsiger alla utveckling på Stockholmsbörsen och hela svenska folkets köpkraft.

  Gläds med Ingves. KPIF kunde ha varit 1,6%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KPI är ju helt korrupt numera. Väntar bara på att de kommer börja ljuga vilken kronkurs vi har med. Och ibland undrar man.

   Valuta.se ger Danska krona på 1,43 men på forex kostar en Dk 1,52. Går man andra hållet får man 1,51.

   Radera
 7. Om man vill placera är det rätt dumt att begränsa sig till svenska börsen och svenska placeringar när marknaden är global, och det är lika lätt att placera globalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yup, guldaktier noterade i USD har varit en vinnare i år.

   Radera
  2. Och även Alphabet, etc har gått bra. Min teknikfond ligger +40%, inte sålt än och räknar med ett par procent minus de närmaste dagarna, dock +30% oavsett vad som händer. Och guld är ok ,gjorde 30% på guldfond Köpt i början av året och sålt 6 månader senare. Nu gäller det bara att hitta nästa vinnare. Trump och Boris masserar marknaden massivt utan pardon, så möjligheterna är enorma.

   Vad gäller fonder vs aktier ser jag fonder som att outsourca detaljerna till proffsen, medan jag bara är en simpel amatör.

   Radera
  3. Kanske dags att kliva över till något mindre känsligt nu. Brexit indikeras få svåra konsekvenser:
   https://www.bertelsmann-stiftung.de/en/publications/publication/did/estimating-the-impact-of-brexit-on-european-countries-and-regions/

   Radera
  4. Historiskt sett så hade det enklaste varit att lägga alla sina pengar i AMZ, böj och håll, en aktie som utvecklats med +37% per år sedan 1997 (i dollar).

   Jag har för mig att Jeff Bezos skickade ett brev till oss tidiga kunder för att tipsa om att delta börsintroduktionen. Men det verkade för osäkert och besvärligt. Jag gjorde något annat istället.

   Radera
 8. Sjunkande krona är gynnsam för Sveriges utveckling från kunskapsekonomi till enklare tjänsteekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cyniskt sagt, men tänkvärt. Minskat omvandlingstryck leder därhän.

   Radera
  2. Och jag som trodde att utvecklingen från kunskapsekonomi till tjänsteekonomi var gynnsam för att sänka kronan.

   Radera
  3. Det här har jag frågat Svenskt Näringsliv om länge. Vem har de tänkt ska konsumera alla deras importerade produkter när den stora massan precis har råd med mat och hyra.

   Radera
  4. @ anonym. Vad snackar du om? Den stora massan har aldrig tidigare haft så hög köpkraft som idag.

   Radera
  5. @Martin Andersson

   Som det är nu ja, men näringslivet drömmer ju om en återgång till tjänstefolkssamhälle och att folk ska hyra rum istället för bostad.

   Radera
 9. Ett viktigt inlägg av dig Lars. Du är en av få skribenter/bloggare som följer och belyser devalveringspolitiken kontinuerligt. Det tackar vi för

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, devalverkngspolitik är förmögenhetsbeskattning, 30 % skatt på "kapitalinkomst".

   Radera
 10. Håller med ang vx kurs. Men INTE bara det allt i Sverige har i dag reapriset för andra valutor. Börsen hus skog mark allt till reapriset. Alla som förstår valuta effekter skrattar. Ingves o Magdalena är riktiga stolpskott.

  Skybird

  SvaraRadera
 11. Annat var det för ett par år sedan när Euron var stora problemet. Hur var det nu, "ta pensionen Carl, [B Hamilton], i Euro"
  Men ja, kronan har misshandlats senaste åren.
  Frågan är sen hur stor del som är styrränta och hur stor del som är statsekonomiskt vanstyre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver mer kommunism, devalveringen går inte fort nog.

   Radera
 12. Är nu i Sverige och säljer av mina sista tillgångar i Sverige. Bor i Spanien och trivs kanon. Visst forex gör det dyrare ca +20% dyrate sen vi flyttade 2015. MEN då har våra spanska tillgångar stigit med samma siffra Euro mot SEK om vi skulle omsätta dem idag och köpa SEK. I höst skall jag dyka lite mer i hur man trollar bort SINK. Tror mig ha hittat en lösning på det. Om det funkar så återkommer jag i SINK ärendet. Annan bra grej i Spanien är att om man är skattskriven där och pensionär bott i sin bostad i minst 4 år? Då är man befriad från vinst skatt. Sverige behöver en ny regering som förstår Sveriges bästa. Löven är nog en rätt bra gubbe men sällskapet är tveksamt.

  Skybird

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så allt handlar om hur du ska tjäna mer pengar?

   Radera
 13. Ha, har inte haft lön i SEK sedan 2016. Först USD och numera EUR.

  SvaraRadera
 14. Wall Street som blev till innaför den vall som uppfördes tvärs över Manhattan som skydd mot indianerna. Undrar om den kan skydda mot något nu för tiden?

  SvaraRadera
 15. Ja jag kan bara hålla med. Om svenska kronan ska tappa mer i värde, betyder det fortsatt ökning av OMX.
  Inom ett år från idag kommer väl knappast kronan att stärkas?

  Jag kan säga att det också är tack vare svag krona exportföretaget jag verkar i kunnat visa lönsamhet. Kontrakt i USD och EUR har gett rejält positiva valutaeffekter när de sista betalningarna rullat in (normalt 2-3 år efter försäljning).

  Frågan är då vad som händer i omvänt scenario? Inte roligt inom konglomeratet när man tittar på siffrorna då. Frågan är när det svänger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Jordnära: Perfekt för företagen idag. Låg inflation = Låg lönetillväxt men samtidigt tappar SEK flera procent per år. Personalkostnaden bara minskar med tiden.

   Radera
  2. Men effektiviseringar kanske inte behövs om priset är tillräckligt lågt. Jag vet inte hur länge det kan hålla på men vi har ju klarat oss på devalveringspolitik i många decennier.

   Radera
 16. Lägg till att S&P500 har gått ca +20% under samma tid så har du ca +40% i S&P500 mot SEK.

  SvaraRadera
 17. Hur skulle ni placera i valet mellan USD och EUR idag? Låt säga till hyfsat riskfri placering(ar) såsom ren valuta eller utländska räntebärande papper - dvs målet är främst värdebevarande och att slippa SEK.

  SvaraRadera
 18. Vad händer imorgon, rekyl eller fortsatt nedåt?
  Kanske det blir ett säljtryck om många suttit och lagt in säljorder utan limit nu i helgen efter fredagens ras.

  SvaraRadera