Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2019-07-18 15:38

Valueguard: Säsongsmässigt prisras för villor - sämsta någonsin för en storstad - starkt för lägenheter

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik visar på ett säsongsmässigt ordentligt ras för villor - allra värst i storstäderna - medan lägenheter steg både i absoluta tal och säsongsmässigt. I en av våra storstäder var raset för villapriserna det största någonsin för juni månad. Grafer nedan.
Villor i Stockholm föll hårt i juni. Här Nacka.
Utvecklingen för lägenheter var stark i juni, och priserna steg med hela 0.10%. Normal utveckling i snitt sedan 2005 har varit -0.74% i juni. I Stockholm steg priserna +0.48%, mot medlet -0.78%. Kort sagt en riktigt stark månad för lägenheter i huvudstaden.
Säsongsmässig utveckling prisindex lägenheter Sverige. Data: Valueguard
Lägenhetspriserna föll bara i Göteborg och då -0.84% mot medlet -0.80%, dvs i princip helt säsongsmässigt normalt.

För villor såg det dock nattsvart ut. Här gick priserna i riket -0.89% mot säsongsmedlet -0.48%.
Säsongsmässigt utveckling prisindex villor Sverige. Data: Valueguard.
Det som höll uppe Sverige-index var de mellanstora svenska städer, där villorna steg med 0.57% mot normala säsongsmässiga -0.10%. I storstäderna var det istället ren slakt på villor.

I Stockholm rasade villapriserna med 1.90% mot säsongsmedlet -0.98% och i Malmö -2.24% mot säsongsmedlet -0.09%. I Göteborg rasade priserna med 2.17% mot säsongsmedlet -0.49%. 
Säsongsmässigt utveckling prisindex villor Göteborg. Data: Valueguard
Raset i Göteborg var det största i juni sedan Valueguard började mäta 2005. 

Juli brukar dock vara en ännu sämre månad för villorna, om det är någon tröst, och ger än så länge ett säsongsmedel på -1.37% innan priserna återhämtar sig i augusti, för att sedan falla resten av hösten.

Varför villapriserna rasade så hårt i juni i våra tre störstäder kan diskuteras.

33 kommentarer:

 1. jag tror inte man ska underskatta hur mycket åtstramningen av utlåningen har lett till.
  För att få låna en "medelvilla" i Sthlm och kranskommunernakrävs det numer att man har två löner som ligger över snitt i hushållet för att ha en chans att köpa. Går man längre ut på södertörn/roslagen finns det billigare objekt men då stället följande till det:
  Det är i princip stopp att låna till renovering. Du ska vara väldigt lågbelånad för att det ska komma på tal att öka lånet. Och det är ett generationsskifte i viss mån vad gäller villor, så de hus som kommer ut på marknaden har rätt stor renoveringsbehov. Vilket ger frågan:

  "Hur många klarar av bankernas krav på insats/inkomst och har dessutom 500.000-1.000.000 över till upprustning efter kontantinsats, lagfart och pantbrev".
  Där är en stor anledning till sjunkande priser.

  Det gnälls även på forum om att banker inte längre accepterar "jag ska bygga detta" som värdering utan numer värderas alltid fastigheter på nuvärde. Dvs har du en skrot-tomt kommer du få en värdering för en skrottomt och inte vad den är värd om du städar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissar att amorteringskrav och bankernas krav på max 4.5x inkomsten i belåning börjar märkas. Rent anekdotiskt har en bekant länge försökt sälja en 13-miljonersvilla på Lidingö utan framgång, vilket kanske inte är överraskande. Det krävs en rejäl inkomst och tidigare bostadskarriär för att beviljas och dra runt de lånen...

   Radera
  2. Eller så är man någon av de 1290000 dollarmiljonärerna i Sverige där bostaden inte fick räknas med i förmögenheten. Gäller att spela i rätt division för att bo på Lidingö.

   Radera
  3. Problemet är att många tror att man kan spela i rätt division med hjälp av lån och bra cash flow men utan förmögenhet.

   Radera
  4. Seb.precis...
   Vet dock att de som har svårt att köpa för 4milj eller mer köper bostadsrätts hus/radhus "för de är ju inte så dyra o lättare att få lån till,ca 3,5 milj och bara med 5k i avgift". "Så slipper man bry sig om underhållet också"

   Radera
  5. Sjunkbomben, du skrev en nolla för mycket i antalet dollarmiljonärer...

   Radera
  6. Är man 60+ så är man numera döing hos banken och får inte låna mer, trots låg belåningsgrad på 25%. Är man timanställd konsult så är det också kört. Synd att man inte får låna till nödvändiga renoveringar, som att lägga om taket.

   Radera
 2. Äh, inget att dra för stora växlar över. Cornu har en tendens att överdriva allt han skriver.
  Malmö hade en urstark vår vad gäller villor och nu i sommar är det mest svårsålda objekt som legat kvar. I aug drar det igång igen när nya säljbara objekt kommer ut på marknaden.

  SvaraRadera
 3. Samtidigt på di: Bra tryck på bostäder – priserna stiger i Stockholm: ”Allt säljs just nu”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det avsåg nog lägenheter.

   Radera
  2. Nja, nybyggnation har det väldigt, väldigt tufft.

   Säljs kanske 1 nybyggd lya för varje 10 befintliga lyor som säljs, där är det dock inga större problem.

   Radera
  3. Greenious: Nybyggda lgh ja. Nybyggda hus säljs som smort.

   Radera
  4. Jag flikade in för någon dag sedan med 49 nybyggda lägenheter i Krokslätt som såldes i år. Helt slutsålt. Tog i och för sig 1 år efter inflyttning och det krävdes att Skanska stod för 12 mån avgifter men det gick ändå ganska smidigt. Totalt kvm-pris ca. 70kSEK.
   Nu är JM igång och bygger och säljer etappen intill:
   146 lägenheter. 20 osålda idag. Inflyttning Aug 2020. Dom ligger ockspå runt 70kSEK/kvm. Än så länge bjussar dom inte på några månadsavgifter. Lång tid kvar så dom lär ju säljas innan inflyttning.

   Radera
  5. Den artikeln kändes som nån sommarjobbares - marginellt uppåt i statistik och sen en mäklare som intervjuades som pratar upp marknaden.
   Di har många artiklar om bostadsmarknaden och de är ofta korta och med intervjuer från mäklare eller bankmänniskor tycker det är synd jag hade uppskattat mer djupgående reportage med statistik och förklarat över tid för olika delar av Sverige.

   Radera
  6. Två Jesus.... Graferna på husmask stödjer inte artikeln i di.

   Radera
 4. Så nu har vi snart två år av svagt stigande bostadspriser. När kan vi konstatera att det inte rör sig om en tjurfälla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deltar för närvarande inte i gissningsleken för vart vi är på väg närmarste tiden, men du har ju helt fel i detta åtminstone avseende Stockholm. På sin höjd kan vi hitta senaste 6 månaderna som svagt stigande (åtminstone nominellt).

   Radera
  2. Kolla valueguards stockholmsindex. Hoxflatsto bottnade i december 2017 på ett värde på 262 och är idag (juni 2019) uppe i 274. Motsvarande siffror för hoxhousesto är 211 och 213.

   Givetvis nominella siffror. Men jag har aldrig hört talas om en björnfälla som bygger på att inflationen äter upp tillgångarna värde snarare än nominella prisnedgångar.

   Radera
  3. Och motsvarande siffror för hela bostadsmarknaden i Sverige är 221 och 233.

   Radera
  4. Stämmer i Skåne. Här är priserna på villor och lgh upp på 2 år. Vi hade aldrig ngn nedgång likt Sthlm m fl.

   Radera
  5. För att inte missförstås: jag anser att snacket om "björnfälla" är i bästa fall humoristiskt.

   Nog för att det är ovanligt mycket spekulation som driver Sveriges bostadsmarknad (lotterikultur), men det är liksom ändå inte samma sak att köpa ett hus som tex en aktie.

   Radera
  6. Är det som högt belånad möjligt att ha en pragmatisk syn på bostadspriserna? Känns som många talar i egen sak.

   Radera
 5. Nu läser jag på DI att ECB överväger att skriva om inflationsmålet för att tillåta högre inflation än 2%. Väst går den rätta vägen. Inflationen kommer dra igång snart. Dom med lån och andra tillgångar som står emot inflationen bra kommer förmodligen stå som vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nje, om vi nu ser på Sveriges läge så kommer ju internationellt kapital inte att kunna köpa svenska obligationer alls, vi kan ju logiskt räkna ut att helheten i svensk ekonomi är oerhört utmanad.

   Radera
  2. Varför skulle internationellt kapital inte kunna köpa svenska obligationer i framtiden?

   Radera
 6. Ordet nattsvart och ner ”riket -0.89% mot säsongsmedlet -0.48%” känns väldigt överdrivet men vad vet jag det är inte min bransch.
  Hade det varit minus 10% hade jag tyckt det var nattsvart 🤔.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bloggaren har som sagt en tendens att överdriva för att locka läsare.

   Radera
  2. Och du är ertappad och överbevisad med att ljuga om bloggaren.

   Radera
 7. Byggts flera dyra hus i närheten mindre en 1 timmes bilresa till Stockholm. Vill man bo i lägenhet vill man sannolikt bo i en storstad. Vill man bo i ett eget hus är rimligen ett hus utanför storstaden mer prisvärt.

  Kanske litet utanför ämnet. Så många A-traktorer ( förr kallat epa-traktor ) som jag sett de senaste 5 åren tror jag inte att ha sett under min tidigare livstid. Det kan ju i och för sig bero på att jag vistats i sommarstugan lite oftare nu. Men, jag anar en trend. Folk som inte vill bo i lägenhet i innerstan väljer att flytta längre bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju inte lägenhetspriserna som går trögt utan just huspriserna så det låter lite långsökt.

   Radera
 8. Mopedbil tror jag är ett mer korrekt namn. Röd varningstriangel på baken. Känns i alla fall som en smärre uppgradering jämfört med de som förr i tiden körde Zündapp, Crescent, Puch och vad det nu fanns för mopeder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp kryllar av det i mitt villaområde.
   Många täta päron...

   Radera
 9. @Sjunkbomben. 1 290 000 dollarmiljonärer låter mycket högt. Har du någon källa på det? Jag tror snarare att det handlar om cirka 300 000 svenska dollarmiljonärer.

  SvaraRadera