Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-16 14:58

Uppdatering Brexit - uppmaningar om att fälla regeringen

Dags för en liten uppdatering kring Brexit. En kandidat till ny ordförande för EU:s regering EU-kommissionen öppnar för förlängda förhandlingar, och i Storbritannien säger en ledande parlamentariker att enda sättet att stoppa en avtalslös Brexit är att fälla regeringen, och eventuellt utlysa nyval.
Storbritanniens maktgata Whitehall.
Ursula von der Leyen, som nominerats till till ordförande för EU-kommissionen öppnade i ett tal till EU-parlamentet för förlängt medlemskap för Storbritannien efter den 31:a oktober, då landet annars ska lämna EU med eller utan ett påskrivet Brexit-avtal. Det gör att Storbritannien alltså kan välkomnas att vara kvar inom unionen, eller öppnar för förlängda förhandlingar tills vidare.

The Times skriver att den brittiske konservative underhusparlamentarikern och fd justitieministern Dominic Grieve säger att enda sättet att stoppa en avtalslös Brexit är att fälla regeringen, och om det inte kan bildas en ny regering istället genomföra nyval.

Annars kan den fd konservative utrikesministern Boris Johnson, som förmodas bli den nye konservative partiledaren och premiärministern, trumfa igenom en avtalslös Brexit.

För att inte detta ska ske krävs i princip att en del av de konservativa parlamentarikerna ska fälla sin egen regering. En misstroendeförklaring mot regeringen innebär dock inte per automatik nyval i Storbritannien, utan först ges två veckors möjlighet att bilda en ny regering. Grieve menar att sk remainers behöver vara beredda att enas över partigränserna och rösta bort regeringen om det ser ut att inte bli ett avtal.

Besked om vem som blir ny partiledare och premiärminister i Storbritannien ska komma den 22:e juli, dvs på måndag. I senaste och sista utslagningsrundan fick Boris Johnson 51.1%, Jeremy Hunt 24.6% och Michael Gove 24.0%. Stödet för Johnson har ökat för varje rundas utslagning av den svagaste kandidaten. Det mesta talar således för att Johnson kniper posten i sista interna rundan hos det konservativa partiet, om inte de senaste beskeden om hårda oförhandlingsbara krav kring Brexit-avtal från Johnson gällande bland annat Nordirland får partiets medlemmar att ändra sig. Kraven sägs vara utformade för att inte kunna godkännas av EU och säkra en avtalslös Brexit.

Hösten kan alltså leda till ett antal olika scenarion. Hård Brexit. Förlängd Brexit-förhandling. Mjuk Brexit med avtal. Regeringskris. Ingen Brexit och att Storbritannien förblir kvar i EU tills vidare. Eller något annat.
GBPEUR.
Det brittiska pundet har inte gått något vidare mot euron i vår och det kommer fler och fler signaler om en snabbt inbromsande brittisk ekonomi. Huruvida detta har med Brexit att göra är en annan fråga - det är inte bara britterna vars ekonomi håller på att tvärtnita just nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Boris Johnson, kakmonstrets och Miss Piggys okände son.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alexander de Pfeffel om jag får be, mannen som inte vågar uppge hur många barn han har när han tillfrågades.

   Radera
  2. @Joakim Persson, där satt den.
   Jag har länge funderat på vem BJ påminner om. Nu föll polletten ner.

   Radera
  3. Kalaspuffarnas Honey Monster är också en bra kandidat.

   Radera
  4. Nej nej, han är resultatet av miss Piggys strul med Allram Eest, man får flytta skepparkransen till skulten bara. I karaktären är de lika dock, samma uppblåsta självbild och totala inkompetens.

   Radera
  5. https://youtu.be/3cVJvddj2As

   Radera
  6. S-t vilken namedropping. Min Google Fu hinner knappt med så här vid grillen.
   Bränner jag köttet får ni smaka på grillgaffeln.

   PS, BD, pröva concertinalindad fläskytterfile från ICA. Det håller inne allt saltvatten den är tryckimpregnerad med och den blir sååå saftig. Självklart på en Landmann.

   Radera
 2. Värt att nämna är att det traditionella oppositionspartiet labour också är djupt splittrat pga av brexit, antisemitism och var på vänsterskalan man ska ligga och också sjukit kraftigt i opinionsundersökningarna.

  SvaraRadera
 3. Avtalslös Brexit och sedan en Labourregering på det kanske? Som strejkar en mandatperiod. Vad kan gå fel.

  Det värsta är att orsaken till denna halsstarrighet verkar vara mycket en totalt misskött invandringspolitik, det verkar i alla fall vara där som det folkliga stödet finns.

  Tragiskt att det skall sluta såhär men antar att UK behöver ett uppvaknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Att det blev en Brexit har nog mest berott på den invandringspolitik som bedrevs av Tony Blair en gång. Ökad tillväxt via befolkningsökning var tanken där som här.

   Radera
  2. Låg chans att Labour under Corbyn kan få egen majoritet.

   Radera
  3. Du verkar anta att Brexit är dåligt för UK. Varför?

   Radera
 4. Jag tror och hoppas att Storbritannien på något vis kan lyckas stanna kvar i EU. Opinionen verkat skifta på allt från folket till politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Storbritannien står ofta för samma idéer och tankar som resten av Nordeuropa ink. Sverige.

   Radera
  2. Nja UK är lite speciellt. Man har aldrig riktigt köpt idén om EU. Man är sig själva nog ute på ön. Som ofta avskiljs från Europa av en envis dimma. Insulär kultur?

   Radera
  3. Fantomsmärtor i imperiet?

   Radera
  4. Som min svärmors granne sa till sin son när han hade ont i huvudet...

   Radera
 5. Det blir ingen Brexit. Ny tidsfrist utan resultat. Åren går, UK kvar. Man pausar förhandlingarna.

  Realpolitik....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kunde inte UK få ett frihandelsavtal likt Norges? Ett EES-avtal. I stället ett förhandlingsmonster på 320 kapitel typ som ingen riktigt begripit. Men det har väl passat den präktiga Teresa May, duktig flicka som hon är utan politiska instinkter.

   Radera
  2. UK, är väl inte intresserade av Norges lösning. Norge är ju med på nästan allt EU men utan inflytande. Framförallt så vill ju UK inte ha fri rörlighet för personer, och EU domstol.

   Radera
  3. Tja, med tanke på att man inte löst frågan om vilken sorts brexit man ville ha innan man begärde utträde så kunde det nog bara gå på ett sätt.

   Radera
  4. Norge kan få vilken deal de vill. De har råd med det. Även att stå utanför allt.

   Radera
 6. Ja, detta blir bistert. Den som tror att Hunt står som segrare kan för övrigt kamma hem 20-30 gånger pengarna, så pass sannolikt bedöms det vara. Så ja, nyval eller ny folkomröstning är enda sätten att lösa på knutarna lite grand. Men ett nyval riskerar att sätta Corbyn vid makten, så.... liberaldemokraterna to the rescue?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje annan ledare än Corbyn (t.om. hans uttalat marxistiska kompis John McDonnell) hade nog kunnat vinna mot denna regering, men nu kan det nog gå som helst med både högern och vänstern splittrade och FTPT-valsystem.

   Radera
  2. Jag tror inte på nyval. Skulle de som är pro EU vinna skulle de som är för Brexit (vilket skulle bli en stor minoritet) känna sig helt överkörda och demokratin i England skulle få sig en ännu större knäck än vad den redan har fått med detta debackel. Det minst skadliga är att de lämnar, med eller utan avtal och sedan går alla parter vidare. Om några år (5-10) kan de ha en ny omröstning och eventuellt förhandla om inträde igen.

   Radera
  3. Vad får dig att tro att de blir insläppta?

   Radera
  4. gbdcrvx - mitt svar var till Joakim P men som svar på din fråga handlar allt om pris. EU tar gärna emot Englands miljarder. Skulle England vilja komma in igen är jag övertygad om att de får det såvida de inte ställer för hårda krav utan går in på samma villkor som övriga länder.

   Radera
  5. Förutsatt att parterna agerar 100% rationellt. UK hölls ju utanför Eg så fram tills 1970-talet pga att De Gaulle la in sitt veto. Det går inte heller att utesluta att UK inte får komma med igen av något annat skäl t.ex. ett behov av att markera mot bångstyriga medlemmar. Allt är möjligt.

   Radera
  6. Om de kommer ur EU så kommer de prisa gud om 10 år.

   Radera
 7. Blir det omval ligger Labour dåligt till, kan bara förlora hur de än marknadsför sig kring Brexit samt öppen antisemitism. Farage kommer att synas i rutan och ta många röster, likaså Boris som kan sätta sig på en hög piedestal. Därefter kör Boris igenom en Brexit med Farages hjälp, som sedan kan göra något roligare i livet.

  Valet därefter slåss partierna om Brexitpartiets röster, i ett läge när Brexit är historia. Vad skall debatten då handla om?

  SvaraRadera
 8. Boris Johnsons hårda krav handlar snarare om att inta en bättre förhandlingsposition än vad Theresa May hade. Alla vet att Boris inte är rädd för en avtalslös Brexit, och därför har han större möjligheter att få en bra deal med EU som absolut inte vill ha detta. Omvänt så visste alla att Theresa May igentligen var på Remain-sidan, och till varje pris ville han en Brexit som inte var en Brexit, och därför kunde EU köra med henne hur de ville. Hon hade världens sämsta förhandlingsläge. Boris kan sätta hårt mot hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boris är inte rädd för en avtalslös Brexit eftersom han: 1) inte förstår bättre 2) Inte kommer att drabbas personligen. 3). Tror på sin egen förträfflighet 4). Grovt överskattar Storbritanniens position vs EU.

   Radera
  2. UK har fortfarande ett sämre förhandligsläge än EU som också kan ha behov att inte visa sig svaga. Däremot så har han ju den fördelen att han inte har en gnutta skam i kroppen, så vad som helst som han tror gynnar honom personligen kommer han att göra inklusive ställa in, så avslut blir det nog.

   Radera
  3. Re. Mats
   Vad är det exakt för hemskt du tror skall inträffa om de går ur EU?

   Radera
 9. Jag tror inte UK behöver EU. De är bidragande och inte tärande i EU. This too shall pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den.

   Ja tror att bara efter några dagar efter ett utträde startar Boris sina förhandlingar om handelsavtal med de gamla Commonwealth länderna.

   Radera
  2. Anledningen till att UK desperat ville in i dåvarande EG var att Commonwealth-länderna inte handlade med UK i tillräcklig omfattning. De har andra långt mycket större partners.

   Att Commonwealth-länderna skall "rädda" UK är bara floskler.

   Radera
  3. Hälften av all deras handel är med EU. Ett avtalslöst brexit blir ohyggligt dyrt för GB. Och de betydande commonwealthländerna har ju redan bra avtal med EU, så där blir det maximum en marginell förbättring för britterna.

   Stackars jävlar ute på ön. Och i lite mindre grad oss i EU.

   Radera
  4. Kortsiktigt kan det säkert bli jobbigt, särskilt för vissa branscher men det kommer slutas nya avtal.

   Radera
  5. Javisst, men UK är i omvärlden en "junior partner" i storlek. Dess ekonomi bygger på att andra avancerade ekonomier och stora ekonomier handlar med dem.

   Det finns det inte i tillräcklig mängd för att kompensera för EU såvida inte UK ger sig in i låglöneproduktion.


   I grund är det som om delstaten New York får för sig att lämna USA men att Wall Street fortfarande skulle vilja ta hand om den amerikanska ekonomin, dess flöden och förvaltning.

   Handel och ekonomi skulle styras om till andra centra i US och NY skulle börja gå rejäl kräftgång.

   UK med London är av liknande betydelse för EU:s ekonomi. Dvs UK är inte bara en ekonomi på egna ben, de lever i delar på att företräda hela EU-volymen i finansiella tjänster och transaktioner.

   Det är enkelt att konstatera att de är byxis i UK, annars hade de lämnat i mars.

   Radera