Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-07-25 19:11

Ukraina har beslagtagit ryskt tankfartyg - släppt besättningen

Ukraina har beslagtagit ett ryskt tankfartyg, som tidigare använts av ryska militären för att hindra passage in i Azov-sjön och bistått vid Rysslands olagliga kapning av ett ukrainskt skepp på internationellt vatten. Besättningen på det ryska fartyget har släppts. Ryssland hotar med vedergällning.
Ryska diktaturens utrikesdepartement i Moskva.
Tankfartyget Nika Spirit har alltså beslagtagits av ukrainska myndigheter efter att det angjort hamnen Izmail på Donau i Ukraina. Fartyget hade under namnet Nejma tidigare rekvirerats av den ryska militären för att spärra av passagen under Kertsj-bron och hindra Ukraina från att komma åt Azov-havet. Detta ledde även till den ryska kapningen av tre ukrainska örlogsfartyg på internationellt vatten, där besättningen fortfarande hålls fången.

Ukrainas säkerhetstjänst SBU har släppt den ryska besättningen ombord på Nika Spirit/Nejma, men behåller fartyget som en del av utredningen och bevismaterialet kring den ryska kapningen.

Det ryska utrikesministeriet har fräst till om vedergällning och hävdat att det skulle vara en brutal kränkning av internationell rätt om besättningen tas till fånga. Tydligen gäller det inte när Kreml-diktaturen själva tar andra länders besättningar till fånga. Ukraina släppte dock till skillnad mot Ryssland besättningen omgående, och de ska vara på väg tillbaka till Ryssland.

Ukraina vågar sig alltså på att göra aktiva motåtgärder mot Ryssland, som fortfarande inte släppt de ukrainska besättningsmännen. Kanske har man inspirerats av Irans kapning av den Stena-ägda brittiskflaggade oljetankern, som dock skedde på internationellt vatten och inte långt inne på territorialvattnet. I praktiken kan man se Nika Spirit som ett ryskt militärt fartyg, eftersom det använts av den ryska flottan tidigare som blockadfartyg, och därmed uppehåller det sig kanske utan tillstånd inne på ett annat lands territorium - ett land som man dessutom de facto ligger i krig med. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Ja, jag blev först med att kommentera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag blev tvåa. Inte helt oävet med silver.

   Radera
  2. Givetvis är du först. Du har väl en RSS-feed för att underlätta ditt propaganda jobb?

   Radera
  3. SniffmeisteR, jag får lov att gratulera till bronset. Och Svinto, grattis till silvret.

   Radera
  4. Tack, inga dåliga förlorare här!

   Radera
  5. Jo, jag är besviken. Att bli fyra och hamna utanför pallen är värsta placeringen.

   Radera
  6. Jag trodde att den värsta placeringen var under Ben Dovers mamma?

   Radera
 2. Ser det som positivt att Ukraina har lyckats hålla Ryssland stången. Att dessutom beslagta materiel och sen frige personalen är riktigt bra. Ställer Putin i dålig dager som fortfarande håller gisslan från U.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erkänner Ryssland att de har gisslan? Eller de leker oskyldiga som i alla andra avseenden?

   Radera
  2. Öh, det var vad de sa på SVT. Och jag tror inte att de kommer med direkta lögner, även om de ibland undanhåller eller tweakar sanningen lite.

   Radera
  3. Möjligen har de blivit inspirerade av att läsa den här bloggen.

   Radera
 3. Donau? Har Ukraina expanderat så långt västerut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invid Svarta Havet har Rumänien och Ukraina gemensam gräns där Donau utmynnar i Svarta Havet. Det är inget nytt.

   När Ryska Imperiet erövrade Bessarabien av turkarna så hamnade gränsen där mot det nybildade Rumänien. Efter Tsarrysslands fall blev Bessarabien under mellankrigstiden rumänskt då stora delar av befolknimgen egentligen var rumäner. 1940 gav Stalin ett ultimatum till Rumänien om att lämna över Bessarabien och oljekällorna i Bukovina. Så blev Rumänien Hitlers kompisar. Stalin visste hur man grejade ovänner och WW2 snurrade på.

   Bessarabien blev av Sovjet nu uppdelat i en ukrainsk del närmast Svarta Havet där befolkningen inte var av rumänsk härkomst samt en del som sovjetrepubliken Moldavien.

   En del öster om Moldau tillfördes Moldavien, den del som numera hålla av ryska trupper sedan början av 90-talet.

   Hursom det är inget nytt alls med att Ukraina och Rumänien delar på Donaus utflöde.

   Radera
  2. Varför svamlar ni om Donau? Det är inte nämnt i blogginlägget.

   Radera
  3. Har nu av bloggaren ändrats till det korrekta "hamnen Izmail på Dnepr i Ukraina".

   Radera
  4. Men Ano och Max, kanske Wikipedia kan vara vägledande:

   Izmajil, även Ismaïl, är en stad i Odessa oblast i sydvästra Ukraina. Staden ligger vid Donau, på gränsen till Rumänien. Folkmängden uppgick till 73 651 invånare i början av 2012. Wikipedia

   Donau och Izmail är inget svammel. Det är geografi.

   Länk till The Guardian som beskriver just Izmail och Donau.

   https://www.google.com/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjp_aqqqdLjAhXzwMQBHaPAATAQzPwBegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2F2019%2Fjul%2F25%2Fukraine-seizes-russian-tanker-on-danube-port-city-of-izmail-nika-spirit&psig=AOvVaw3EmKmSMQBrdOTSYSCRotHN&ust=1564221504636992

   Ni är helt och hållet ute och cyklar.

   Radera
 4. Verkar som det blivit mode att kapa tankfartyg...

  SvaraRadera
 5. Det här är glädjande nyheter. Det fanns farhågor att Ukrainas nya President, Zelensky, eventuellt skulle vända andra kinden till och förhandla ur underläge med Ryssland. "fred till varje pris".

  Att det verkar finnas lite mer stake och nationalism i honom än bara komik är positivt. Ryssen behöver starka grannländeroch Ukrainas brist på vettig politisk ledning har ofta använts som arguemnt från ryssar. "Ukraina är världens mest korrupta land. Vi vill bara städa upp".
  Rysslandsimperialism i sann anda, även om det kanske är lite dumt härma det västeuropa höll på med på 1800talet

  SvaraRadera
 6. hm.. Samma dag som Ryssland skickar en konvoy till Donesk.
  https://twitter.com/eriknorbergh/status/1154099325078769664

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag hörde om en Rysk humanitär konvoj in i Ukraina gick den tomt lastad in, och fullastad ut ur Ukraina efter att ha plundrat en fabrik på maskiner för tillverkning av tubinblad till flygmotorer.
   Detta eftersom Ukraina efter Rysslands invasion av landet inte längre ville exportera turbinblad, och Ryssland själva saknade fabrik för det....

   Radera
  2. Intressant, turbin blad är ju något Ryssland kan producera själva. Att någon semikriminell fraktion i den ryska militära apparaten skulle stjäla tillgångar från ukrainska näringslivet är ju långt ifrån omöjligt. men turbinblad? Vad är din källa på detta påstående?

   Radera
  3. Källan till vart jag hörde detta (efter lite letande) är Wisemans Wisdoms....

   Här är klippt hela den texten avseende hjälpkonvojen.... Inte bara turbin blad utan även mer plundring....

   Den ukrainska offensiven öppnade dock dörren för en möjlighet att spela ut kortet om en förestående humanitär katastrof i östra Ukraina, med möjligheten att ryska fredsbevarande styrkor skulle kunna avhjälpa detta. Förslaget vann dock inget stöd i FN:s Säkerhetsråd.
   Istället lanserade Ryssland en ”humanitär” hjälpkonvoj till östra Ukraina. Av förståeliga skäl motsatte sig Ukraina detta, men gick så småningom med på att släppa in hjälpen om denna lastades om till andra fordon innan gränspassage och eskorterades av Röda Korset. Inspektionen av de ryska lastbilarna visade att många var närmast tomma så när på några få mjölsäckar. Ryssland valde också att köra in konvojen i Ukraina utan bistånd av Röda Korset och på en helt annan plats än den som motvilligt godkänts av Ukraina. Här börjar egentligen det intressanta.

   Efter att hjälpkonvojen korsat gränsen satte den kurs på industristaden Lugansk i östra Ukraina, vilken Ryssland utpekat som i stor nöd. I bl.a. Lugansk lastades lastbilarna återigen av utan internationell övervakning, men återvände inte direkt och definitivt inte tomma. Istället påbörjades en extraktion av delar av den för Rysslandkritiska ukrainska krigsindustrin. Under den tid som den ryska konvojen spenderade i östra Ukraina lastades maskineri, delar och produkter från bl.a. en fabrik i Donetsk som tillverkar radar- och telekrigssystem, en fabrik som tillverkar delar till några av de ryska kärnvapenrobotsystemen samt den fabrik som är den enda i f d Sovjetunionen som tillverkar turbinblad till flygmotorer och därtill andra kritiska komponenter till flygmotorer. Dessa industrier är arv från det gamla Sovjetunionen efter vars upplösning industrier kommit att ligga i olika länder, varvid Ryssland till stora delar varit tvunget att importera krigsmateriel till sin upprustning. Konstigt nog höll Ukraina igång exporten av krigsmateriel till Ryssland ända till juni då president Poroshenko beordrade att den skulle avbrytas. President Putin yttrade tidigare under våren att Ryssland inom ett år skulle ha ersatt bortfallet av krigsmaterielimport med egen produktionen. Ett uttalande som förkastades av internationella bedömare. Det var nog dock få som då gissade sig till att plundring skulle vara ett led i detta. Återigen var det en mycket skickligt genomförd operation, genomförd framför näsan på såväl den ukrainska regeringen som resten av världen. I veckor hade Ryssland berättat om denna hjälpkonvoj man vill genomföra till stöd för de nödlidande och hur de hemska ukrainarna försökte förhindra det. Ett snilledrag som innebar vinst för Ryssland på alla plan. Ukraina tvingades rätta sig efter den ryska viljan och man kunde därtill genomföra uthämtningen av krigsmateriel/industri. Inte omöjligt en av världens skickligast genomförda operationer, väl i klass med Glomar Explorer. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov utlovade under början av veckan också att en ny "hjälpkonvoj" snart ska skickas.

   Radera
 7. I sig ett gott tecken mitt i oredan och de ryska övergreppen.

  Ryssland ser inte möjligheten att över tid att behålla kontrollen över ”separatistområdena” i Luhansk och Donetsk. Områdena måste därför tömmas på de mest strategiska tillgångarna som då förs till Ryssland.

  Ett klassiskt steg i en reträttstrategi. De har förlorat kampen om Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du på det? Man kanske slickar sår?

   Radera
  2. Tja, 2014 gick det väldigt fel. Ryssland fick inte kontroll på mångmiljonområden med rysktalande befolkning (Kharkiv, Odessa mfl.). De nådde inte sina sätta strategiska mål om att få den ukrainska nationen på fall, bara ett hörne i sydöst förutom Krimstölden.

   Miljontals rysktalande ukrainare hatar idag Kreml. Några av de mest motiverade ukrainska förbanden är de rysktalande från Donbass självt.

   Fronten i östra Ukraina här stelnat. Ukraina tillförs moderna förmågor från väst och sedan en tid tillbaka maler ukrainska drönare på ideligen mot separatistställningarna. Separatister i liksäckar, men det kom aldrig någon ryskstödd vår eller sommaroffensiv 2019, drönarna mål på, se tex liveleak.com.

   Separatisterna och Ryssland agerar svagt och utan någon motåtgärd.

   De tömmer istället östra Ukraina och fraktar det av värde över gränsen.

   Ryssland ser östra Ukraina som en underpant som kan återlämnas mot att få behålla Krim.

   Ukrainafiaskot här kostat på för mycket. Miljontals rysktalande i Ukrainas förakt, tömd kassa mer än 10.000 döda och kännbara sanktioner.

   Långt ifrån den blixtaktion som Moskva tänkte sig 2014. Ukraina föll inte ihop. Istället har Ryssland skapat en sammansvetsad nation av Ukraina som förenad i beslutsamhet om att inte ge upp och istället stå enade.

   Korkskallarna i Kreml har fått miljoner rysktalande emot sig som föraktar dem och skjuter på dem. Samtidigt som det är virvel i Rysslands krigsbudget.

   Radera