Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2019-07-15 13:10

Telenor vinstvarnar - Atlas Copco ser minskad efterfrågan på kort sikt

Rapportsäsongen har dragit igång. Atlas Copcos resultat kom in ungefär som väntat, men bolaget varnar för lägre efterfrågan kortsiktigt, och bekräftar därmed konjunkturavmattningen. Samtidigt vinstvarnar Telenor på grund av en felräkning på 622 MNOK.
Utsikt från Telenor på Fornebu.
Telenor hade alltså gjort en liten felräkning i ett dotterbolag, vilket orsakade en resultatsmäll på 622 MSEK. Detta är förstås inte konjunkturrelaterat, utan mest en anekdot.

Mer konjunkturrelaterat var Atlas Copco, som med tyngd kan sägas startat årets rapportsäsong. Det förelåg ingen vinstvarning, så resultatet blev inte heller något iögonfallande, utan i linje med förväntningarna.

Mest intressant var den framåtblickande raden sist i halvårsrapporterns pressmeddelande:
"När det gäller utsikterna på kort sikt förväntas efterfrågan för Atlas Copcos produkter och service vara något lägre än nivån i andra kvartalet."
Detta är en säkning från tidigare marknadsutsikter på kort sikt från i våras, som var oförändrade och skulle "ligga kvar på nuvarande nivå". Några rationaliseringsåtgärder uppges ej vidtas än så länge.

Kort sagt medger ett av de svenska storföretagen att konjunkturen viker. Någon påverkan på aktiekursen fick detta dock inte och B-aktien stiger +1.89% på en annars måttlig börs, där OMXS30 går 0.27%. Telenor backar däremot i Norge 0.61% på felräkningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Daimler koncernen (Mercedes) vinstvarnade häromdagen för helåret 2019, PSA (Peugeot och Citroën) kom med en ganska sur rapport idag. Skf får sänkta utsikter pga inbromsning i fordonsindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att Daimler, PSA och SKF fick se sina aktier rusa på de beskeden.

   Radera
  2. Daimler sjönk på beskedet men är i princip tillbaka på samma nivå som innan rapportdippen.

   Siffran 7 är det som gäller för Daimler. Direktavkastning 7%, PE 7.
   Kan dock tänka mig att dessa siffror behöver justeras.

   Radera
  3. SKF ligger nere på P/E 12 ungefär, lägre än vanligt men det är också så det borde vara på toppen av en högkonjunktur. Atlas mot P/E 22 istället, och i båda fallen ligger antaganden i marknaden på fortsatt stigande vinster 2020 och 2021. Daimler lite mer stagnerande och därav logiskt lägre värderad.

   Vi får se när vinsterna viker på riktigt och framtida vinster justeras ner...

   Radera
 2. Undrar hur lång tid det kommer ta innan Atlas Copco står och skriker om att deras it-avdelning är så framgångsrik att den måste ha mer arbetskraftsinvandring från södra asien.

  SvaraRadera
 3. https://uk.reuters.com/article/us-china-economy-gdp/china-second-quarter-gdp-growth-slows-to-27-year-low-as-trade-war-bites-more-stimulus-seen-idUKKCN1U90P5


  Kommer smälla hårdare än man tror. Kinas inbromsning verkar bli kraftfull.

  SvaraRadera
 4. Starkt av Atlas Copco som vanligt, Organiskt ökade orderingången med 2 procent, där väntat var minus 0,3 procent, inte förvånande att man dämpar förväntningarna något, aktien upp nästan 2%

  SvaraRadera