Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-07-23 08:35

Tack så mycket PostNord - tömning brevlåda 09:00

PostNord satte just en kniv i ryggen på kommunens företagare utanför centralorten. Brevlådorna töms nu klockan 09:00 på morgonen, vilket innebär att inga ärenden under arbetsdagen kan postas, utan att man tar bilen ett antal mil till en brevlåda med tömning på eftermiddagen.
Jamendåså. Tömning 09:00. Det var väl roligt, då!
PostNord verkar ha ändrat samtliga brevlådors tömningstid i såväl Marks kommun, Härryda kommun som Kungsbacka till klockan 09:00 på morgonen istället för tidigare 14:00 - 17:00. Undantagen är vid PostNords sk företagscenter, vilka det finns en i respektive kommuns centralort, samt än så länge en brevlåda vid köpcentret Kungsmässan, som töms 16:00.

Annars verkar alla brevlådor fått sina tömningstider ändrade till 09:00 på morgonen. Även på Landvetter flygplats.

I praktiken innebär detta att all post försenas med ytterligare en dag, då man som företagare  (och även egentligen som privatperson) får sina postgångsärenden under dagen. 

Alternativet är för mig som företagare på landet är att sätta mig och köra bil 20 km till brevlådan vid företagscentret i Skene, där tömning sker 17:00. Så vill jag att posten ska iväg samma dag som ärendet uppstår, måste jag spendera cirka fyrtio minuter i bil fram och tillbaka.

Ovanpå detta garanterar inte PostNord längre att någon viss procentsats av breven ska nå fram dagen därpå, utan inom två dagar. Så ett ärende som uppstår på måndag efter 09:00 kommer tömmas på tisdag och komma fram på torsdag. 

Nästan en hel arbetsvecka i leveranstid för ett vanligt brev alltså. Post som skickas på onsdagen når först fram måndagen nästa vecka. Om den når fram. Känns som runt 10% av mina försändelser försvinner. Tur att fakturor mestadels är elektroniska numera, så man slipper inkassokraven när PostNord tappat bort fakturan.

Man kan väl förmoda att de ändrade tömningstiderna är för att PostNord ska kunna skylla på något när breven blir försenade.

Nästa fråga är om även paket hämtas från ombuden redan 09:00 på morgonen nu? Det betyder i så fall också en dags längre paketleverans.

Ett ord till PostNord: Värdelöst.

På annat håll erhölls en leverans från London via DHL på mindre än ett dygn.

Hur ser det ut hos dig? Har PostNord även ändrat tömningen till 09:00 där du bor?

Tillägg: Tog bort svordomarna ur inlägget.

Tillägg 2: Om någon ser en annons med mig från Adressändring eller Eftersändning, t ex på Facebook, ta gärna en skärmdump och skicka till mig. Är du även en krigslysten och uttråkad jurist eller advokat går det också bra att höra av sig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

89 kommentarer:

 1. Ändringarna skedde 1 juli, och då upphörde även söndagstömning på de flesta platser. Några månader dessförinnan stängde flera företagscenter, så numera är vissa kommuner helt utan.

  SvaraRadera
 2. Låter som en rätt stor besparing för postnord, antar att det betyder att de tömmer efter utdelning och sparar en runda för bara det. Och visst tråkigt men tror att de brev de har att hämta upp är få numera, och apropå längre tider för postgång tycker jag mig ha märkt orimliga statistiska toppar så i praktiken tror jag de delat ut varannan dag länge, men underlaget är ju förvisso litet och ännu mer sällan man har ett trovärdigt datum postning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då borde ju tolkningen ske på eftermiddag. Handen på hjärtat, vem får sin post innan 9? Här får man vara glad om den kommer före middag...

   Radera
  2. Tror iofs det ska tolkas som tidigast 9, men kanske tömmer under utdelning?

   Radera
  3. Alltså efter utdelning och tidigast 9 innebär att de förväntar sig att utdelningen skulle kunna vara klar vid 9-tiden.

   Vet iofs inte hur det ser ut där, men här är det helt orimligt. Utdelningen var inte så tidig ens när brevbäraren fick gå hem efter utdelning, nu är det ännu senare.

   Radera
  4. Vad är problemet? (Ironi)
   Med den nyliberala avregleringspolitiken så är det dessa effekter högern skapat. Det är inget unikt för posthanteringen. Apotek, el, sjukvård, skola, bilbesiktning osv dras med fördyringar och försämringar. Och, förutom de med ett solidariskt hjärta till vänster, så är det förbluffande många som röstat höger som nu gnäller. Vet ni vad, det är ju erat fel!

   Radera
  5. Wow, du har läst en meme på Internet.

   Du vet att när prissättningen inte är fri, och PostNord har krav på sig att leverera till hela Sverige, så är det inte en avreglering. Det är en reglering.

   Låt PostNord sätta det pris de behöver för att få en fungerande verksamhet istället för att staten ska bestämma priset.

   Radera
  6. Jag tycker ju att en fungerande postgång i hela landet är något som är ett gemensamt ansvar. Prissättningen är väl egentligen inte så viktig men att det fungerar i hela landet.

   Radera
 3. Här tog de just bort helgtömning. Är kl 13 men å andra sidan är min låda i utkanten bara av en vanlig medelstor stad.

  Senast jag fick "viktig post" hade det tagit 8 dagar vilket gjorde att jag missade en deadline som fanns i brevet.

  Hur gick det med #pexit??

  SvaraRadera
 4. Alternativet är kanske att göra som norska posten och ta 25 kr för ett frimärke (Europa).

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Kl 9.00 även här i Skåne

  SvaraRadera
 7. I slutet av 1600-talet tog det fyra dagar för ett brev att ta sig från Växjö till Stockholm. Enl. Selma Lagerlöf i kronobergsboken 1964 om jag inte m7ssminner mig allderles.

  Seså, le lite nu kompis! - Allt var inte bättre förr😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon med info om vad som hände med brevbäraren när posten inte kom fram anno domini 1600kallt?

   Radera
  2. Elin Wägner var det med kronobergsboken.

   Radera
 8. Anekdot från verkligheten, inte bara Postnord som har problem, väntar på ett paket från USA (FedEx), i drygt 2 veckor har nu paketet studsat mellan två sorteringsterminaler i Köln och Paris. Stackars kundtjänst har varje dag sedan en vecka tillbaka meddelat att "ikväll" ska det sorteras om till Sverige och varje morgon när jag gör paketsökning så har det studsat mellan de 2 terminalerna.
  Tullfakturan har dock kommit fram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du haft otur.
   De gånger jag beställt från USA med transport av FedEx har det funkat klockrent.

   Radera
 9. Verkar som om ett gäng ”justeringar” av tjänster verkställdes 1/7. Jag skulle skicka ett paket på min lokala Coop och trodde jag hade hunnit innan stopptid som alltid varit kl 17 för att få informationen om att det nu är 13 som gäller. Dvs samma fenomen där det i princip är omöjligt att få ett paket att gå iväg samma dag om man har ett jobb att sköta. Bedrövligt.

  Har också upplevt att det är fler försändelser som försvinner de senaste månaderna men det är bara anekdotiskt naturligtvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bekräfta din anekdot om många försvunna försändelser på senare tid. Är det bara korpar som sorterar post numera ?

   Radera
  2. Förra månaden hade jag 1 försvunnet paket, 1 paket som var öppnat och innnehåll delvis borta, 2 brevförsändelser som var öppnade och länsade.

   Jo, man börjar ju tycka att andelen inkompetenta och kriminella på bygget nu verkat ha nått en kritisk massa.

   Radera
 10. Jag har även noterat att under detta år eller förra året har nästan alla företag som jag handlar ifrån ändrat från 20 el 30 dagars betalningskrav till 10 dagar, gäller samtliga hantverkare, optimera går att avtala om 30 dagar vilket är tumme upp. Jag har haft som vana att sitta med räkningar på helger en gång i veckan men har fått ett uppvaknande senaste året att detta ej går längre. Pga lång postgång (landsbygden) så kan det i bland bara vara någon dag som pengarna måste vara på fordringsägarens konto. Efter som postutdelarna även verkar ha stora begåvningsutmaningar så får jag i bland grannes brev och ibland betalingspåminnelser före den första fakturan eller ingen faktura alls. Har även testat fakturor på epost men Hotmail verkar även dom stå inför stora utmaningar då fakturor från kända företag rätt ofta hamnar i skräpposten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips för nått år sedan (kanske funkar nu med) kunde vi (alla på landet) posta brev i våra egna brevlådor, posten hämtades då av brevbäraren när han lade på våran post. Fram till -90 talet hade man en plastklämma man satte på brevlådan där det stod att det fanns post som skulle skickas. Nu lägger man brevet i en plastpåse som man klämmer med en klämma så den hänger utanför på brevlådan.

   Radera
  2. Det funkar fortfarande med plastpåsen här i civilisationens epicentrum. Påsen kom väl till för att även kortarmade brevbärare skulle kunna utföra servicen med bravur kan tänka.
   (Ska ställa ut en 75a preparatus för utmärkt landsbygdstänk)

   Radera
  3. Att hantverkare vill ha snabbt betalt är inget nytt, det är pga rot-avdraget. De kan inte söka rot-avdrag förrän du betalat fakturan (om de vill vara lagliga), därav kort betalningstid.

   Radera
 11. Haft tömning mån-fre + sön 09:00 fram till 1 juli då söndagstömningen försvann.
  Ryktas även att lantbrevbärarkontoret i Hallstavik skall läggas ned. Hur det kommer påverka utbärningen blir intressant att uppleva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg just att brevlådan i Älmsta har ändrats till tömning 13:00 i.st.f 16:00 som tidigare.

   Radera
 12. Om du driver ett företag och märker att du inte får det till att gå runt som du vill rent ekonomiskt, hur gör Du då??. Jag förmodar att du gör som strutsen och drar ner huvudet i sanden och lossas att det inte är några bekymmer!
  I mitt tycke ett väldigt oansvarigt beteende! O även ett dyrt beteende! ditt val naturligtvis..
  Postnord gör helt rätt när dom försöker vända skutan mot rätt håll! Tror att även du innerst fattar,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sällan en bra idé att lösa sina problem genom att leverera en sämre produkt.

   Dock är det ju så att staten bestämmer vad post får kosta, så PostNord har bara alternativet att försämra tjänsten, eftersom de inte får ta betalt vad det faktiskt kostar.

   Radera
  2. Vilken stat är det som sätter priserna förresten? PostNord är ju en gemensamt affär mellan fyra länder (minst?).

   Radera
 13. Ni som bor på landetkan skicka ed lantbrevbäraren (lbb) . Sen beror det på vilken tid lbb kör förbi hos kunden (brevlådesamlingen). Ta en plastpåse och lägg posten där och sätt fast med klypa. Har jobbat som lbb och det funkar bra.
  p.s. Kolla upp ungefär när lbb kör förbi hos dig. Vet att det inte är samma tid varje dag.

  SvaraRadera
 14. Anektdot från Stockholm: skulle köpa en vara för 10kr på Apotea nu och fick följande alternativ för fri frakt i Stockholm: Airmee (kl 14 idag), Budbee (kl 17 idag), BEST miljö (kl 18), Promo (innan kl 07 imorgon). Alla kostar alltså 0kr för en 10kr vara (som är 30-60% billigare än på gat-apoteken).

  Oh, allt är hemleverans till dörren, spårbart med mobilnotifieringar och karta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Promo extraknäcker alltså som bud när han inte har spelningar?

   Radera
  2. Dreadsen funkar som gps-antenner och ger överlägsen spatial orientering.

   Radera
  3. Då vill det till att han inte puffar på en feting under leveransen....

   Radera
  4. N.b. musikartisten heter Promoe.

   Radera
  5. n.b fraktbolaget som är en del av morgontidningsutdelandet heter Premo.

   Radera
  6. Det beror knappast på att fraktföretagen kör gratis. Finge Postnord procent på försäljningen så hade de nog också kunnat köra 'gratis'. Leveranstiden däremot är ju svårslagen. Lokal anekdot från Stockholm iofs. Det lär se annorlunda ut runt om i Sverige där befolkningstätheten är lägre.

   Radera
 15. Sedan en tid är brevlådorna på Korsvägen borttagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge det ett år till så är allt på korsvägen borta... 😉

   Radera
 16. En konstnärskollega slutade sälja prints för att Postnord tappade bort/strulade med i snitt var 6e försändelse. Han fick det ersatt men det genererade för mycket badwill hos hans kunder. Lade istället ut det på självständig 3epart, lägre vinst men mindre strul.

  Själv skickar jag mest med UPS och har aldrig varit med om ngt trubbel. Snabbt, spårbart och väl värt de extra kronorna.

  SvaraRadera
 17. Har ändå lite svårt att uppröras av den här typen av saker. Det är ju i princip orimligt svårt att hitta en telegaf med OK öppettider eller en fungerande telefonkiosk.
  Ska vi inte bara acceptera att i princip hela världen betraktar snigelpost som något som helt klart tål att vänta några dagar på om nu det som ska skickas ens är värt att postas från första början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ så ja. Om det nu ska sparas in på offentlig verksamhet så är ju snigelpost ett bra ställe att börja. Eller ja, slopa Mauds samarbete med danskarna hade ju varit ett bra ställe att börja.

   Radera
  2. Beach, hur ska man skicka små produkter typ pincetter och luppar då ? Finns ingen ännu som erbjuder teleportering av små produkter vad jag vet..... Kanske du har en mer modern lösning än brev ?

   Radera
  3. Genom att betala det det kostar kanske? Det finns garanterat ett pris som får en motiverad part att utföra din transport redan samma dag oavsett storlek på varan.
   Jag påpekar bara det uppenbara i att det är inte en mänsklig rättighet att ha en subventionerad transportmetod för saker där uppenbart priset inte motiverar varans värde.

   Radera
  4. OK, Jag klistrar på några extra frimärken så kanske det blir bättre.

   Radera
 18. I Jönköping är det också ändrat till 09.00.

  SvaraRadera
 19. De delad inte ut posten varje dag heller, känns som varannan eller var tredjedag men det mesta går förstås digitalt.

  SvaraRadera
 20. Skall man vara elak mot de som skyller posten för sena fakturor så förväntas man känna till vilka räkningar man har att betala, och egentligen skall man kunna veta hur mycket. En utebliven räkning skall alltså inte behöva betyda att man missar betalningen. Fordringsägare bör på anmodan kunna berätta hur mycket och vilket OCR-nummer man skall använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. [email protected] huvudregeln säger som du nämner mycket riktigt att man skall veta vilka räkningar man har att betala. Men man kan inte veta när, om firman man handlat på haft 30dagar innan och byter till 10 dagar och man har en viss rutin på betalningarna så blir det dumt. Sedan är det viss skillnad på ett företag å privatperson i mängd fakturor, ett företag kan omöjligt hålla reda på alla inköp i huvudet och när fakturan väntas dyka upp. Jag arbetar bla med hyreshus där en mängd hantverkare är inblandade, deras fakturerings tider följer ingen logik

   Radera
  2. Om man köper saker utan att komma överens om vilkoren så får man lite skylla sig själv. Normalt avtalar man om vad varan skall kostas och hur och när den skall levereras och betalas, tycker jag iaf är rimliga saker att ha med i avtalet.

   Om företaget sen ändrar sig om hur mycket de vill ha betalt eller när de vill ha betalt så är det bara att hänvisa till avtalet. Sen kan de böla bäst de vill om att de får för lite betalt eller betalt för sent - de har inget att hämta ändå.

   Radera
 21. Hos oss har dom slopat helgtömningen samt justerat tömningen i veckorna från 17-16. Så om jag säljer något (vilket jag ofta gör) så hinner jag ej längre posta det efter jobbet. Således blir även den privata postgången en dag längre, på grund av EN justerad timme. Galet...

  SvaraRadera
 22. Snart kommer megadrönare från DJI och Amazon tar över hela rasket med car handel och leverans.

  Befinner mig i Japan på semester och tv:n på hotellet visade just reklam för DJI:s nya besprutningsdrönare att använda inom jordbruket, så det här går snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekniken går snabbt kanske, men lagstiftningen kommer inte göra det.

   Radera
  2. Nej, precis. Känns som om lagstiftning är sista utposten för gamla affärsmodeller som passerat bäst före-datum. Det kan i vissa fall säkert krävas att gamla trötta politiker byts ut mot yngre förmågor som inte kan förstå varför saker och ting måste ha sin utgångspunkt i hur det varit tidigare.

   Sen kommer givetvis dessa yngre förmågor ställa till med helt andra problem kan man räkna med, men det är en annan sak.

   Radera
 23. Ja det hade ju varit MYCKET bättre om staten hade kontroll över posten och struntade i att effektivisera kostnaderna 🤦🏼‍♂️.

  Fantastiskt att vi skattebetalare inte längre behöver bränna pengar på att du får din post skickad inom 24h.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimmar ju lite illa med att staten bestämmer priset på tjänsten post.

   Radera
  2. Släpp prissättningen för PostNord fri i så fall, så de kan ta betalt vad tjänsten kostar istället för att tvings försämra tjänsten.

   Radera
  3. Problemet är väl inte svenska delen av postnord. den lär ju gå med vinst...

   Radera
 24. Skulle köpa processor för ett tag sedan, efter lite samtal så blev det via Schenker, tog en dag så var den framme.
  Ryktesvägen hört att att Postnord är allt mer no-no för viktiga försändelser.
  Men det här är egentligen horribelt. Hir har de det egentligen på Postnord. Det är ju en förtroendefråga, inte bara en fråga om ekonomi.
  Hellre att försändelserna är dyrare, men kommer fram (och då tex pensionärer får rabatt), än att det är lagom billigt men suboptimalt segt eller försvinner.
  Har inte Postnord förtroende kommer de ju inte få kunder heller. Eller är det åven ett resultat av för mycket marknadsmättning?

  SvaraRadera

 25. Det finns säkert mycket berättigad kritik mot PostNords servicenivå och effektivitet. Det går dock inte att komma ifrån att den tekniska utvecklingen har gjort att brev och kortvolymerna kraftigt har minskat. Det innebär exempelvis att varje hämtningsrunda från brevlådor ger färre brev och kort utan att kostnaderna på något signifikant sätt minskar. Liknande förhållande gäller för postutdelningsrundorna. Även en perfekt fungerande organisation måste då antingen sänka servicenivån eller höja priset.

  Kan vi inte acceptera att de klassiska posttjänsterna med brev och kort håller på att bli utkonkurrerade av modernare teknik och tidigare servicenivån är omöjlig att upprätthålla utan ökade priser eller statliga subventioner?

  Vill vi återfå servicenivån får vi sluta med exempelvis att begära e-fakturor så posten får ökade volymer och inkomster. Istället för att maila dokument kan vi också skriva ut dessa och skicka via posten. Mycket post blev det när distributionslistan var lite större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför denna hets med att allt måste vara framme allt snabbare? Så länge varorna kommer fram som de skall, säg, inom en vecka, ser jag inget problem.

   Dessutom blandar många här i tråden ihop pakettjänster med brev. De paket som skickas med diverse fria aktörer lämnas knappast av i en brevlåda på stan (jag vet ingen annan aktör som tillhandahåller dylik service) utan de lämnas antingen in på serviceställe eller har ett kontrakt med budfirman om hämtning på regelbundna tider. Det brukar inte heller vara gratis.

   Som företagare kan man, om man tycker det är viktigt, också teckna avtal med Postnord så att de kommer och hämtar samt levererar post till företaget. Med sjunkande volymer kan jag tänka mig att allt fler sagt upp även de avtalen och börjat förlita sig på brevlådor istället då de är 'gratis'.

   Systemet med publika brevlådor måste vara rejält kostsamt att driva runt.

   Radera
  2. Eller så kan man försöka hitta ytterligare tjänster att erbjuda, banktjänster kanske?

   Radera
 26. Vi säljer via e-handel och är baserade i Nacka. Hämtning av brev och pkt var förut kl 18, men har ändrats till kl 16 , vilket betyder att vi måste avsluta dagens pakethantering 2 tim tidigare. Ingen tömning på söndagar längre.

  SvaraRadera
 27. Faktiskt så skulle jag säga att det är en fördel att bo ute på landet.

  Lantbrevbärningen har fungerat med bravur. Senast jag fick paket med hemkörning kom brevbäraren upp på altanen "du hörde inte ringklockan men jag sog du var hemma så gick runt huset".

  När jag bodde inne i Sthlm så har det senaste två åren varit utdelning av posten en dag per veck på grund av resursbrist. Ute på landet är det varje dag. Vanligtvis har jag sett blå fasan vid postlådesamlingen 14:15.

  Tackar tidigare inlägg i tråden med tips om att man kan lägga utgående post med. För det mesta passerar jag en av de lådor med tömning 17 på väg från jobbet men med tanke på miljön så försöker jag ju jobba hemifrån mer.

  För övrigt så har vi börjat signera många protokoll på jobbet digitalt. Väldigt smidigt då man bara får en länk att gå in på.
  Skulle vara väldigt bra när andra myndigheter än skatteverket kan hantera digital inlämning med.

  Dock förvånad över att bolagsverket och skatteverk FORTFARANDE kräver att man ska ha en speciell tjänst för att kunna skicka in årsredovisnignar och bilagor. Är det för att de på "inläsningscentralerna" ska ha jobb? Och för att bolag som Visma ska kunna ta 200 kr extra per månad för sina system?

  Jag förstår postens problematik och utmaning. Lågpristjänst och svårt att få tag på bra personal samt rasande marknad. Dock skulle jag som sagt påstå att enligt min erfarenhet så är det sämre service i storstäderna än på landsbyggden

  SvaraRadera
 28. Verkar inte vara någon utdelning idag, väntar på ett brev som skickades i fredags efter kl 9:00...

  SvaraRadera
 29. Jag bor i centrala Göteborg och även här påverkas vi av denna nya tömningstid kl 9 samt ingen tömning på helgerna. Jag driver företag och vill gärna ge köparna snabb leverans. Det innebär att jag får promenera uppifrån Masthugget och ner till Järntorget om jag vill att brevet kommer iväg samma dag. En annan sak jag kan berätta är också att Postnord stämplar ju inte breven. Så undra på att de går med förlust! Jag handlar mycket på tradera och prylar skickas ofta med brev till mig. Det är snarare undantag att breven är stämplade. Och det rör sig ofta om tyngre brev. Det dyraste posten bjöd på var ett rek på 90 kr. Det är mång som köper och säljer småprylar på tradera och givetvis används dessa ostämplade försändelser i alla fall två gånger. Frågan är HUR många gånger varje frankering används...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderat på det där med ostämplade brev. Provade att stoppa ett brev till mig på lådan igen. Tröttnade efter cirka 10x, började bli lite slitet.

   Radera
  2. Helt otroligt!
   Har du gjort det eller leker du Svensktroll?
   Är det sant är det inte konstigt att saker och ting är på väg ned i källaren.
   Jag trodde felen var på högre nivå där kompetensbrist var en del i en adekvat förklaring...

   Radera
  3. Nej, jag gjorde det. PostNord verkar inte stämpla sin post, så man kan använda samma porto igen och igen.

   Radera
  4. Pssst!
   Sveriges myndigheter- se hit!
   På bla Lars wilderängs eminenta sida finns en del företagare som lyckats i sitt värv. Låt Lars leta upp aspiranter.
   Det är inte säkert eller ens troligt att pengar är drivkraften, men ni kanske kan erbjuda dem tron på en framtida civilisation som lön för mödan.
   (Vilken består i att förmedla självklarheter)

   Radera
 30. Gjorde en beställning igår runt 15:00. Paketet levererades från Holland via UPS. Anlände till utlämningsställe i Stockholms innerstad idag 11:30. Leveransen ingick i köpet men jag la till ca 100 SEK för snabbare leverans.

  Delivered to a UPS Access Point

  07/23/2019 - 11:35 A.M.

  Past Event
  Delivery Attempted

  07/23/2019 - 11:28 A.M.

  Jarfalla, Sweden

  Past Event
  Shipped

  07/22/2019 - 8:47 P.M.

  Eindhoven, Netherlands

  Past Event
  Label Created

  07/22/2019 - 5:18 P.M.

  Netherlands

  SvaraRadera
 31. Centrala Stockholm har ändrat från 17:00 eller 18:00 till 12:00 eller 13:00, även det en uppenbar försämring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tömning på helg verkar inte ske någonstans längre. Hittade inte en enda brevlåda i innerstan som tömdes på helg när jag letade på postnords sida... Inte ens "sista-minuten"-lådan vid terminalen i Årsta, dit jag tidigare en gång åkt för brådskande leverans, verkar tömmas på helgen längre...

   Radera
 32. Har ett paket med två klädesplagg (mössa och skjorta) från Ryssland som har varit fast i tullen i över en månad. Det har alltså gått mer än fem veckor sen paketet skickades. Vid förfrågningar till postnord så är svaret att paketet kommer men de kan inte säga om det kommer inom en dag, en vecka, en månad eller ens ett år.

  Skamligt är bara förordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast är det fast i tullen är ju det knappast postens fel.

   Radera
  2. Fel. Postnord gör tulldeklareringar själva.

   Radera
  3. Har förövrigt just pratat med postnord för femte gången. Det är först nu jag fick höra att paketet var värt så mycket (140 USD) så att det var tvunget att hanteras manuellt. Därför har det dragit ut så mycket på tiden - och att jag inte kommer att ha det under nästa vecka, dvs inom 6 veckor från det att det kom till tulldeklareringen.

   Sanslöst.

   Radera
  4. Elin: enda skälet till att saker faktiskt blir fast i tullen är att det innehåller något som inte får föras in i landet och det gör isf ingen skillnad på ifall det är deklarerat rätt eller fel eller inte alls.

   Om det däremot är frågan om något som bara skall betalas tull för så ligger det normalt i speditörens åtagande att fixa byråkratin med det. Att det är "fast" i tullen innebär isf helt enkelt att speditören släpat fötterna efter sig och inte sett till att paketet förs vidare. Det är ju lika lam ursäkt som att säga att paketet är fast på postterminalen.

   Oavsett vilket så är det under all kritik att man liksom bara låtsas som att det regnar i en hel månad - aldeles oavsett anledning till att paketet inte fortsätter sin färd mot mottagaren. Det är liksom att de inte har koll på vad de sysslar med...

   Radera
 33. Landsbygden utanför Mantorp 09.00.

  Nylig anekdot: Fick retur på REK till Köpenhamn. Adressaten hade inte fått notis om att paketet var redo att lämnas ut. Och sedan trackade han det, till sin förskräckelse, bort från Köpenhamn... Skickade om det idag. Trägen vinner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mottagaren i Köpenhamn lyckades för övrigt inte helt dölja en ackumulerad undertryckt ilska angående den danska delen av Postnord, om man säger så....

   Radera
 34. Ville reklamera ett saknat paket som stod som avlämnat men var enligt kundtjänst tvungen att vänta fem eller kanske sju dagar först eftersom det ju visst var levererat.

  Hittade det dock utanför en grannes dörr efter att ha letat runt i hela kvarteret..

  SvaraRadera
 35. Detta får väl bokföras under rubriken "krympflation".

  Den som besöker en av landets "akut"-mottagningar kan uppleva andra exempel på "krympflation".

  SvaraRadera
 36. I Kungälvs mest företagstäta område har det ändrats från 16 & 17 till kl 13. De vill ju uppenbarligen inte hålla på med brevhantering längre. De har ju redan nästan dubblat portot jmfr med några år sedan.

  SvaraRadera
 37. Men herregud vilket gnäll det är om PostNords nya tömningstider. Jobbar på ombud för PostNord och folk frågar och klagar nästan varje dag. Vi har lappar uppsatta med information om ändringen.
  Det är helt enkelt smidigare för dom att hämta både brev och paket samtidigt, jämfört med hur det var tidigare när de hämtade hos oss flera gånger om dagen. Dessutom mer miljövänligt om du frågar mig.
  Det hela beror ju på att vi svenskar skickar mindre och mindre post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du man skickar mindre och mindre post då... Det blir exponentiellt svårare att skicka brev smidigt för varje år som går, bara för att Postnords höga chefer vill behålla sina feta löner och anställer totalt inkompetent personal på alla nivåer.

   Radera
  2. Jag tror snarare det har att göra med att nya generationer hellre skickar SMS etc än brev..

   Radera
 38. Har noll förtroende för Postnord, beställer då och då saker från korea/japan till min sambo och saker till USA åt mig själv.
  Det tar oftast cirka 2-3 dygn för grejerna att anlända till Sverige om avsändaren använder USPS eller motsvarande i Asien.
  Sen ligger grejerna i Toftanäs hos postnord i 1-2 veckor innan de får tummen ur och kör ut dem till mitt lokala upphämtningställe för Postnord.

  Med DHL eller Schenker däremot är paketet hos mig på 2-3 dagar totalt! Dessutom är tullklareringsavgiften billigare.

  SvaraRadera
 39. Jag lämnade in ett utlandspaket 30/7 strax före kl 16. Fick då veta, att all post hämtats kl 13. Därmed ett dygns försening. Jag undrar varför PostNord har så svårt att ge information till massmedia när det sker så stora förändringar. Har sett att vissa brevlådor töms kl 16. På Arlanda kl 09. Har fått mer info på denna site än från PostNord. Är det så svårt för PostNord att få ut information till massmedia. Mvh. Anki Paket.

  SvaraRadera
 40. Även i Löddeköpinge har man ändrat. Står 3 st stolta brevlådor som för två år sedan tömdes kl 18.00, sedan 17.00 (precis så man hinner lägga på efter jobb), sedan 16.00 (viktigt? - sluta tidigare för att lägga på) och nu kl 09.00 (helt omöjligt att få att fungera). Värdelöst!

  SvaraRadera