Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2019-07-01 10:10

Svenskt luftvärn nu stationerat på Gotland

DN avslöjar nu att Sveriges modernaste robotsystem Robot 23 B-A-M-S-E har aktiverats som en del av stridsgrupp Gotland. Det helsvenska luftvärnssystemet levererades till Försvarsmakten 2008, men har sedan dess stått i ett förråd utan att förbandssättas.
ÖB Micael Bydén har bydénat luftvärn till Gotland.
Lagom till Almedalsveckan kommer alltså avslöjandet att Gotland nu har luftvärn, då Robot 23 Bamse (ej uppskattat av skaparen av Bamse-serien) nu aktiverats och placerats som en del av stridsgruppen på Gotland.

Överbefälhavare Micael Bydén säger till DN:
"Åtgärderna är en snabb lösning för att ”här och nu” kunna möta en ökad hotbild. Det ersätter dock inte behovet av framtida nya luftvärnssystem, utan fyller ett initialt behov av luftvärnsförmåga."
Det är okänt vilken nivå det finns på personal till själva eldenheten, men man får förmoda att utbildning av faktiskt förband har skett. Beredskapsnivån än också okänd, som sig bör.

Sedan tidigare har beslut tagits om att placera luftvärnskanonvagnar placerats i stridsgruppen, men Robot 23 ger ytterligare lutfvärnsförmåga. Tidigare uppgifter från Försvarsmakten om att luftvärnsrobotare var på gång till Gotland handlade om  de äldre robot 70 och robot 90, men det blev alltså den betydligt modernare robot 23.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

71 kommentarer:

 1. Fantastisk nyhet! Bydén levererar igen. På tiden att detta luftvärnssystem togs ur malpåse, är trots allt betydligt modernare än Rb70/90.

  SvaraRadera
 2. Vad är skillnaden på Bamse och Patriot? Om ingen skillnad i räckvidd varför diskuterades det inte att köpa in fler?

  SvaraRadera
 3. Klokt och ekonomiskt. En viktig punkt i detta är spaningsradarn som nu även kan förse flygvapnet med data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ska finnas Robot 23 t ett kompani. Kanske inte på Gotland dock.

   Radera
 4. Intressant, RBS23 är förvisso det mest moderna men det behöver inte betyda så mycket heller. Framförallt verkar det som de inte kommer ha den för RBS23 designade radarstationen utan de kommer använda den betydligt äldre och sämre PS-90.
  Skulle misstänka att luftvärnets mest omedelbara problem är tillgång till radarstationer snarare än eldenheter i och med att huvuddelen av rbs70 använde ps-70 vilken är skrotad så vitt jag vet.
  Men för att ge en stor tröskel mot luftlandsättning och förbekämpning av exempelvis flygbanor odyl är rbs23 väl rustat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen ska UndE23 inte kunna kommunicera med EldE23 efter någon uppdatering den fått !

   Radera
  2. Det är väl som om man moderniserat SAM-6 med bättre elektronik. Kom ju i mitten på 90-talet. Bra för sin tid med vi behöver ett omtag.

   Radera
  3. Det finns ju även fördelen att lv-förband börjar övas. Skulle sedan systemet uppgraderas eller förbandet ombeväpnas finns grunden kvar.

   Radera
 5. Synd att avvecklingen av försvaret var så grundlig annars hade det gått att göra fler sådana här.

  SvaraRadera
 6. Har man verkligen ersatt RBS 70/90 med RBS23 ?
  Då vi har så få eldenheter till RBS 23 så kan vi ju bara sätta upp en pluton medans 70/90 skulle bli ett kompani. Jag tror att Gotland helt enkelt kommer att få både ock. Armechefen sa ju att RBS23 är bra för att Stridsgruppen kanske är borta från Visby och då finns det ändå luftvärn på platsen.
  RBS23:s huvuduppgift vara alltså skydd av flygplatsen och hamnen i Visby.

  SvaraRadera
 7. Rune Andréassons seriefigurer var i början av 90-talet populära hos oss i materielanskaffningsprocessen, förutom BAMSE (som egentligen är en akronym "uppfunnen" av sedermera översten i luftvärnet Ulf Persson) har vi den splitterskyddade bandvagnen SKALMAN. Vi funderade även på att döpa den renoverade truppmina 11 (en s k hoppmina) till LILLE SKUTT, men kom fram till att det nog var lite väl makabert.

  SvaraRadera
 8. Man måste ändå älska hur FM/Bofors trollar Rune Andreasson med detta namn. Minns hur jag som liten påg kunde läsa Skalman berätta om de modiga vietcong-soldaterna, illustrerade i full mundering dvs barfota med kalasjnikovs och RPG-7 i högsta hugg... Ja, och Krösus Sork, den antisemitiske stereotypen... Och vargen som blir snäll bara man är tillräckligt snäll mot honom... Och Bamse själv, den starka snälla blågula Staten...

  Ja jisses, det finns många skäl att trolla Andreasson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns en annan underbar serie om hur Sida-medarbetare hjälpte gerillan i Namibia mot de elaka vita Sydafrikanska soldaterna.

   Jag jobbade på Ericssons ytradardivision vid den här tiden, i mitten av 90-talet, och när dom utlyste tävling om att rita logga för Rbs23 kom det stränga instruktioner om att det inte fick finnas några antydningar om en viss seriefigur. Rbs23 smeknamn har nämligen inget med serietidningsfiguren att göra..

   Hade dock gillat en hjältebjörn som tar radarn i ena handen och belyser ett flygplan och sedan kastar iväg roboten med andra handen i sann hjältestil som man brukar se på planscher från kulturrevolutionen.

   Radera
  2. Haha det vore en vacker syn. Bamse kastar ju upp en månraket till månen i en serie. Och hans fångande av kanonkulor skulle passa för ngn CIWS. Men varifrån kommer namnet då?

   Radera
  3. Om man ska vara noga, och det ska man ju, så kastar Bamse två månraketer. Men han kastar dem från månen tillbaka till jorden. Sen åker han ikapp dem och fångar dem så att de inte ska kraschlanda. Boken heter 'Bamse åker till månen' och är en favorit hos en yngre familjemedlem.

   Radera
 9. Vad tycker USA om att Sverige använder egna grejer istället för att importera vapen från dem? Eller det kanske sitter så mycket amerikansk teknik även i dessa så att deras industri får de order den behöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA tycker om att vi förstärker vårt försvar. Rbs23 påverkar inte köpet av det mer kapabla Patriot.

   Radera
  2. Är du säker på att det inte påverkar köpet av Patriot? Omfattningen är väl inte spikad.

   Och är du säker på att Trump vill att vi ska spendera enorma pengar på försvaret just för att öka försvarsförmågan, och inte för att gynna amerikansk krigsindustri? Trump är väl affärsman i första hand.

   Radera
  3. Raytheon har redan meddelat att man dubblar produktionen av PAK3MSE pga ökade beställningar från Rumänien, Polen och Sverige samt från USA m.fl.

   Radera
  4. Just i det omfånget har finns det inga amerikanska konkurrenter. Amerikanerna har LV men antingen kortare räckvidd eller mycket längre räckvidd än RBS 23. Det är nog inte samma situation som Turkiet där deras köp av S-400 dels konkurrerar med amerikanska system och antagligen riskerar att avslöja detaljer för ryssarna om dessa då S-400 ska integreras i NATO-lv.

   Radera
  5. Om det var beställningar av Patriot som var målet med krav på ökade försvarsutgifter faller det sig naturligt att protestera mot att pengarna istället används till S-400. Oavsett om det skulle gå rent säkerhetsmässigt eller inte. USA ger inte kunden rätt

   Men det är en balansgång, de kan lika gärna tappa beställningar av flygplan med sin osmidighet.

   Radera
  6. @iblandekonomi: Det handlar om mer än bara systemet. S-400 är inte fristående utan måste integreras med resten av luftförsvaret. För att göra det leverantören få inblick i systemet. Med tanke på att drt antagligen är vattentäta skott mellan leverantören och ryska regeringen kan ett köp av s-400 ge ryssland ( en potentiell motståndare) inblick i NATOs luftförsvar.

   Radera
  7. Korr "INTE är vattentäta skott mellan"

   Radera
  8. Att förmågan att plocka ner plåtfåglar ökar på Gotland och höjer ribban för eventuell motpart är positivt för Sverige, Norden och Baltikum, EU, USA, NATO ochden demokratiska världen.

   Det blir dessutom än bättre förmåga när Patriot tas i bruk. Dvs än högre ribba som gör att eventuell motståndare måste sätta in än mer resurser och ta än mer risk än tidigare.

   Radera
  9. gbdcrvx: Det är det USA har sagt, men de vill inte ens se över möjligheten att medge möjlighet till integration, vilket får mig att tänka att de gärna velat styra Turkiet mot just Patriot.

   Leverantörer brukar annars vara väldigt villiga att få sina system att fungera med andra system som kunden har, speciellt om det kan göras på kundens räkning.

   Radera
  10. Att Turkiet köper S-400 är en konsekvens av den turkiska nedsjutningen av ryskt flyg på gränsen mellan Syrien och Turkiet för några år sedan.

   Ryssarna gjorde misstaget att attackera turkmenska (turkar utanför Turkiet) rebeller i Syrien som Turkiet stödjer. Turkiet sköt ner det ryska planet som attackerade. Ryssarna blev jättearga..

   Turkiet hävdade att planet flög över Turkiet och fick stöd för det av Väst. Gränsen går så att det finns logik i att liksom toucha in i Turkiet vid det stället. Dvs Turkiet försvarade sin territoriella rätt.

   Om ryssarna hade dristat sig till att skjuta ner ett turkiskt stridsflyg över Turkiet, så hade Turkiet kunnat åberopa NATO artikel 5. Därav avstod ryssarna eftersom att konsekvenserna för Ryssland kunde blivit helt andra än när man attackerade Georgien eller Ukraina.

   Ryssarna var dock supersura och drog in all turism, alla ekonomiska samarbeten, etc.

   Efter ett tag träffades Erdogan och Putin och redde ut saker mellan varandra. Ryska turister är tillbaka i Turkiet, S-400 på gång.

   Radera
  11. Abbe: Precis min poäng. Det är viktigt för stormakterna att stödja sin krigsindustri genom att pressa andra länder att handla av dem.

   Radera
  12. Det handlar inte alls om detta på Gotland. Istället att tröskeln och insatsen för att besätta Gotland just höjts.

   Radera
  13. Vi kommer ju alla ihåg de sanktioner som Frankrike och italien utsattes för när de valde Aster före Patriot. /s

   Radera
  14. @gdbcrvx: Där har du delvis en poäng, fast Aster tillverkas i och för sig av just Italien och Frankrike. Hur är det med andra kunder?

   Radera
  15. Landbaserat nej, men till fartygs-lv ett antal länder. Att stormakter kan slå två flugor i en smäll och både köra industristöd och militärt bistånd i ett är inget ovanligt men att de hela tiden gör det och förhindrar köp av anman mtrl är en annsn sak.

   Radera
 10. Så indierna på rabbit island får äran att inneha snälla B till låns över sommaren och kanske tillsammans med tornsvalor!?
  Vad ska man med en spaningsradar när en ska till och fyra av roboten, då behövs väl en eldledningsradar men det kanske inte finns några robotar så då gör det väl detsamma!?
  Vad vet jag, tycker det hela verkar vara en sorglig historia och knappast förtroendeingivande på vår omvärld men som flickan sa, no money - no honey!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många skiljetecken per mening. För kännedom: På rbs23 är eldenhet och eldledningsradar integrerade i samma enhet. https://sv.wikipedia.org/wiki/Robotsystem_23_BAMSE

   Radera
  2. Eldledningsradarn sitter ju på eldenheten...

   Radera
 11. Varför pratas det så lite om Åland i Sverige? Den ön ligger ju betydligt närmare Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att Åland är en demilitariserad zon.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85landsservitutet

   Radera
  2. För att Åland är demilitariserat? Det finns säkert planer men inget kan göras i fredstid utan att bryta mot internationella avtal.

   Radera
  3. Skulle man inte kunna ansöka om att göra Sverige demilitariserat också? Funkar det för Åland så kanske det funkar för Sverige? Eller i alla fall Gotland?

   Radera
  4. Absolut iblandekonomi, du kan ansöka hos dina arbetsgivare Putin. Enligt folkrätten har isf andra stater rätt att skydda sina intressen på svenskt territorium om inte Sverige kan göra det, och det vill säkert din arbetsgivare Ryssland stå till tjänst med.

   Radera
  5. Anders: Jag är inte förvånad att över att skillnaden mellan Gotland och Åland inte kan förklaras av dig. Men det finns säkert någon som är skickligare än du.

   Radera
  6. Åland är finskt statsterritorium.

   Vi behöver inte bekymra oss om finnarna. De har mycket klart för sig hur läget ser ut, vad som krävs och de är i ett antal viktiga avseende bättre rustade och förberedda. Opertivt så samverkar Finland och Sverige.

   Det är nog mer så att finnarna oroat sig över Sveriges förmågor under ett antal år..

   Varför denna dialog om Åland vs Gotland Iblandekonomi?

   Varför inte diskutera hur många operativa timmar Kalinigradexklaven har efter att rysk aggression brutit ut eller hur lång tid innan den innersta delen av finska viken är helt avskärmad. Vad RF med Östersjöflotta till?


   Radera
  7. Abbe: Hur vet du det? Lätt att tvivla på det du säger med tanke på att det inte finns någon militär på Åland.

   Radera
  8. Finnarna besätter Åland vid kris. Det övas ständigt på det. Åland är inte avskiljt på från finska fastlandet på samma vis som Gotland.

   Lätt att tvivla på är däremot att Kaliningradexklaven kan användas operativt mer än i några famlande timmar. Stora delar av den militära kapaciteten där är offensiv, men om denna används initialt gentemot tex Bornholm, Gotland och Åland ihop med resurser från längst in i Finska Viken, hur länge håller Kaliningrad öppet innan de kollapsar inringade som de är av helt överlägsna förmågor?

   Radera
  9. Ett ytterligare exempel är väl när finnarna avslutade de ryska förberedelserna i Åbolands skärgård förra året. Sedan 2009 har RF-medborgare köpt upp och anpassat finska fastigheter lämpligt placerade från ett militärt perspektiv. De hade tom anskaffat en tidigare numera civil minutläggare och byggt övernattningslokaler (logement).

   Finnarna väntade tills de i de närmsta hade färdigställt, därefter slog de till och rev upp allting under förevändning att det handlade om rysk maffia, ekonomisk brottlighet, etc. I aktionen deltog specialutbildad amfibieförband, men det var officiellt en brottsutredning..

   Vid ett senare tillfälle gjordes en aktion vid ett truck stop inne i Finland där specialtrupp åter sattes in mot denna gång några långtradare. Också denna gång sades det vara kopplat till brott.

   Jo finnarna har koll.

   Tvivlet kan riktas åt annat håll.

   Radera
  10. Abbe: Vad jag vet måste man åka flyg eller båt till Åland, precis som till Gotland, men det kanske inte var det du menade med avskilt?

   Radera
  11. Abbe: Föreslår du att det finns motsvarande ryska logement på Gotland som det fanns i Ålands skärgård?

   Radera
  12. Det är smidigt att snabbt ta sig fram på vägsystemet mot Åland genom Åbolands skärgård med kortare fäjetur.

   Vidare med snabba mindre fartyg inomskärs funkar eftersom man inte går över öppet hav.

   Helikopter går smidigt då sträckan är relativt kort och kan gå i skydd av skärgården.

   Marina enheter kan fort fördelas ut i den vidsträckta skärgårdsmiljön utan direkt upptäckt.

   Gotland är en ö i havet långt bortom fastland och all skärgård.

   Iblandekonomi: Om jag föreslår att det finns motsvarande ryska logement på Gotland? Varför skulle jag "föreslå" det? Det är ju inte svensk meningsbyggnad.

   Mer relevant att skriva "tror du" typ, men "föreslår" blir fel i sammanhanget. Det blir konstigt på svenska. Men sånt ser du kanske inte..

   Radera
  13. Sorry Abbe, jag är inte amerikansk agent, men som de flesta svenskar en aning amerikaniserad. Och jag är van att få ad hominem emot mig, se även kommentaren från Max Hanemann nedan. Jag noterar även att du väljer att inte svara på frågan fastän du uppenbarligen förstod den.

   Radera
  14. Amerikan..Så spännande, ja oj och agent också...

   För att använda din egen säregna svenska:"Föreslår du att du är ett ryskt troll? Du undviker ju att förklara det"

   Att avledande be någon svara på påstenden som aldrig uttalats. Att blanda in amerikaner och Trump i det mesta. Att bestämma vad som skall tvivlas på etc, att be någon förklara något de inte uttryckt och samtidigt uttrycka sig med lite språkliga brister här och var och med en retorik är väldigt osvenskt i hur vi uttrycker oss i Sverige.

   Piter har ju i många år varit centrum för svenska studier i RF/Sovjet så det finns väl några som drygar ut sin studentinkomst med att bullshitta med oss här.

   Rätt kul att resurser avdelas för att lägga tid på denna bloggen. Snacka om felfokusering, men det är ju inte ditt fel du skall få råd till hyran.

   Radera
  15. Iblande är nog inte rysstroll, bara för att hen inte är lika möpig som oss andra.

   Radera
  16. Nåja, Iblandekonomi har roat sig med att kalla folk på forumet inklusive undertecknad för agenter och "tvivlar" på det rena mjölet i påsen. Så det kan Iblandekonomi få ta.

   Till Iblandekonomi: du hittar på en fråga om ryska logement på Gotland, som jag skall svara på? Som du noterar att jag inte svarar på.. Vad är det för logik?

   Föreslår du Iblandekonomi att det finns andra logement än ryska på Gotland? Ungefär lika tokig fråga.

   Jag har inte "föreslagit" att det finns ryska logement på Gotland (?) och jag har ingen bild av det. Du kan ju inte mixa ihop lite begrepp som du sedan begär att andra skall förklara.

   I det finska fallet finns det nyhetsinformation från finska, svenska och internationella nyhetstjänster samt officiella myndighetsuttalanden.

   Har dock inte sett till Iblandekonomi sedan 18.00 CET. Klockan är ju två timmar före på andra sidan så att passet är väl över :)

   Radera
  17. Abbe: Du verkar irriterad. Om det är så föreslår jag att du väntar med att skriva tills du lugnat ner dig nästa gång. Det blir så rörigt annars.

   Men jag ska göra ett försök att förklara varför det verkar som att du påstår att det finns ryska logement på Gotland. Jag tolkar ditt påstående om finnarna: "de är i ett antal viktiga avseende bättre rustade och förberedda", som att du tycker att finnarna sköter försvaret av Åland bättre än Sverige. Sedan exemplifierar du detta med att de rensat ut ryska logement i Ålands skärgård. Därav frågan om du tror att Sverige missat att rensa ut ryska logement på Gotland.

   Om inte, vad är det då finnarna gör så bra i försvaret av Åland som du tycker att Sverige missar?

   Radera
  18. gbdcrvx: Det beror väl på hur man tolkar "överintresserad". Om det betyder att man är så intresserad att man inte kan ta in den politiska dimensionen av försvarsfrågan så är det ju inte ett speciellt smickrande epitet.

   Med den politiska dimensionen menar jag vad, utanför den militära sfären, som man förväntas uppnå med den militära förmågan.

   Radera
  19. Iblandekonomi: jag tycker inte något om det du hittar på att jag tycker.

   Finland har inte haft en nedrustningssvacka under 90-talet. De har upprätthållit en fungerande relevant försvarsmakt med ett fungerande civilförsvar under alla år.

   För att använda ditt språkbruk: Föreslår du att jag tycker saker som du tycker jag skall tycka?

   Välkommen tillbaka till jobbet

   Radera
  20. Abbe: Inget specifikt om Gotland och Åland alltså, utan du är bara imponerad av Finland för att de har lagt mycket resurser på försvaret. Och detta i ett läge när Sverige satsar mer pengar på försvaret än vad Finland gör.

   Men du tillhör kanske inte dem som tycker att mycket pengar till försvar är lika med starkt försvar.

   Radera
  21. Det första Sverige planerade att göra var att besätta Åland, rimligen för att beskydda Stockholm och transport av amerikanska marinkåren ner från Trøndelag. Finland helt säkert införstått i planerna

   https://www.svd.se/okand-svensk-plan-att-besatta-aland

   Radera
  22. Det viktiga är att det skall kosta skjortan och rendera rejäla potentiella förluster för ev. angripare.

   Varje gång en defensiv lösning/förstärkning gör det så är det av godo.

   Det hotar dessutom ingen. Bara gör det dyrare och mer ohållbart för ev. folkrättsvidriga angripande förbrytarstater.

   Radera
 12. Härliga nyheter. Detta måste vara en Bydénare av rang. PS-90 är väl integrerat med RBS-23, misstänker att UndE-23 finns med någonstans i bakgrunden med men att man väljer att visa upp PS-90 istället.
  Detta gjorde min dag hehe.

  SvaraRadera
 13. Jag är inte riktigt säker på, att jag är så förtjust i Försvarsmaktens alla "Bydénare". D.v.s. att skaka fram lösningar ur rockärmen, utan att politikerna behöver skjuta till mer pengar.
  Skall vi få till en långsiktigt hållbar förstärkning av försvaret, behöver vi inte en ÖB som leker trollkarl, utan en som går ut öppet och sätter press på politikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en kommunikationsfråga. Å andra sidan kan man väl säga att det låter som väl spenderade pengar om försvaret verkligen slår knut på sig för att få tilldelad materiel att räcka så långt som möjligt? Känns väl bättre att ge 20 miljarder extra av skattepengarna till ett försvar som kan kallas "sparsamt".

   Radera
  2. Absolut, tycker också att det är förtroende ingivande för att de faktiskt ska kunna verka i en skarp situation när man antagligen behöver vara kreativ och lösa det som går med det man har.

   Radera
  3. Det är ju ÖB:s jobb att leverera maximal försvarsförmåga med de medel han har, oavsett storleken på dessa.

   Radera
  4. Jag tänker inte misstänkliggöra dig Kenneth, men det finns ju en press på länder med som står under inflytande av NATO att just spendera pengar på försvaret, snarare än att öka förmåga.

   Radera
  5. Hur är det med logiken i trollskolan? Pengar spenderade på försvaret brukar öka dess förmåga, inte tvärtom ...

   Radera
  6. Om det är en målbild av ökade försvarsutgifter man sätter upp riskerar man att få just det. Precis som en fabrik i Sovjetunionen uppfyllde målet om att tillverka X antal ton spik genom att ta fram en (1) jättestor spik 2).

   2: Stor möjlighet att detta är en skröna.

   Radera
  7. Ibladekonomi: Vi är rätt så OK i den normala världen. Tänka autonomt och prioriterande funkar på de flesta nivåer. Du behöver inte oroa dig eller som du skriver oftast "tvivla" på det.

   Nu kör vi din utländska konstigretorik: "Föreslår du att att man kan tvivla på att budgetar görs med rätt prioritering?"

   I grund är det bara en sak som inlägget här ovan handlar om, att militär defensiv förmåga har förstärkts på Gotland. Det är utomordentligt bra.

   Det är bara dåligt för folkrättsbrottslingar som kanske någonstans suttit och planerat aggression mot Sverige och Gotland som ett led i en annan vidrig opportunistisk brottslig plan.

   Om någon sådan nation inte finns så är ju heller ingen skada skedd. Defensiv förmåga hotar ingen som inte angriper.

   Radera
 14. Bra besked från ÖB! Ännu än positiv Gotlandsöveraskning. Får hoppas att Jök-politikerna också
  tilldelar de pengar som försvaret behöver enligt försvarsberedningen. ÖB kan inte trolla hur mycket som helst utan tillförsel av nödvändiga medel.

  SvaraRadera
 15. Knappt kommer bloggaren himself till Gotland så förstärker ÖB försvaret av ön!

  SvaraRadera
 16. Det var inte en dag för tidigt.
  Bra jobbat FM!

  SvaraRadera