Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-07-26 12:47

Svaga svenska kronan höjer priset för Öresundsbron

Den fallande svenska kronan gör att priserna för att passera Öresundsbron nu höjs för svenskar. BroPass-priset höjs därmed från den första september.
Öresundsbron.
Prishöjningarna för vanliga personbilar är 2.6% för enskild passage med BroPass, och årsavgiften för BroPass höjs med 4.8%. Detta gäller från första september.

Öresundsbron skriver:
"På Øresundsbron eftersträvar vi att de svenska och danska priserna ska vara prisneutrala. Eftersom den svenska kronan under våren och sommaren försvagats gentemot den danska kronan, justerar vi de svenska priserna."
Dock sänker man priserna på enskilda passager utan BroPass, sk fullt pris, vilket är mer än det dubbla. En personbilspassage utan BroPass kostar 545:- SEK eller 310:- SEK mer. Årsavgiften för BroPass blir 440:- SEK, vilket gör att man på en tur- och retur tjänar in abonnemanget. Därtill kan man passera bron med enbart registreringsskylten på bilen och behöver inte pilla med några betalningar där och då. Möjligt att Öresundsbron hoppas att folk glömmer avbeställa sitt BroPass och betalar fast de inte åker över bron.

Sedan årsskiftet har danska kronan stigiet 2.36% mot den svenska kronan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Pressmeddelande om ett par år:
  "På Øresundsbron eftersträvar vi att de svenska och danska priserna ska vara prisneutrala. Eftersom den danska kronan försvagats gentemot den svenska kronan, justerar vi de danska priserna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nja dom får nog hitta andra argument för prishöjningar på den andra sidan.

   Radera
  2. Verkar som att Kurt tror att omvärldens förtroende för Sverige och SEKetas kommer att förbättras de kommande åren.

   Radera
  3. Vilket blir svårt då Sverigebilden enligt expertisen redan är på ATH.

   Radera
  4. @Stefan: Sant. Blir svårt att slå Schweiz. Får Schweizarna för sig att trycka ner sin valuta på samma sätt som Sverige dom senaste 30 åren hade Sverige inte ens haft en teoretisk chans att slå Schweiz (https://www.sydsvenskan.se/2019-07-24/sverige-nast-bast-i-varlden-pa-innovation). Med andra ord är en 2a plats lika med en 1a plats och ATH. Kan bara gå nerför.

   Radera
  5. Det hela är enkelt. Schweiz har mest minusränta i världen och därför belönas de med en stark valuta.
   Nu får vi hoppas att Ingves sänker räntan rejält så att Sverige återigen kan bli nr 1 i världen. Nr 2 duger inte.

   Radera
  6. @Stefan: Deras minusränta har omvänd effekt. CHF värdet bygger på något annat.

   Radera
  7. Min poäng bakom ironin är att minusräntan i sig är tämligen ointressant för omvärldens bedömning av Sverige och Schweiz.

   Radera
  8. Jo jag fattar men det är ändå konstigt att vi hamnar så högt upp i innovationsindex men vår valuta ändå värderas så lågt.

   Radera
  9. Det kan säkert stämma gällande innovation.
   Sen finns det X antal andra faktorer ggr 1000 att ta hänsyn till.

   Radera
  10. Hoppas du inte var i krokarna runt Chapmans Majorna igår. Då är du väl halvdöv idag.

   Radera
  11. ....som motiverar ett valutatapp på 15% mot EUR på mindre än 5 år? Det känns konstigt att vi tappar mot en valuta vars länder består av högt skuldsatta stater på ruinens brant (Grekland, Italien) m.m. samt hög arbetslöshet (i synnerhets ungdomsarbetslöshet), gula västarna o.s.v. Trots detta har Sverige ännu sämre förtroende men vi i ankdammen vägrar erkänna. Vi hävdar bestämt att alla andra har fel men vi har rätt. Hör bara på Stefan och Maggan. Enligt dom går allt kanonbra. Trump är skit men ändå har hon gjort det ett par hundra gånger bättre än den svenska duon.

   Radera
  12. Går inte utomhus utan hörselkåpor. Göteborg ser ut som min sandlåda på dagis. Allt är uppgrävt.

   Radera
  13. Gällande grandios självbild är svensken iaf nr 1.

   Radera
  14. Bra att du kör hörselkåpor. Hade du haft dyra Sennheiser hade du blivit robbad direkt.

   Radera
  15. @Stefan: Dom har blivit 15% dyrare på mindre än 5 år. :)

   Radera
  16. Tyska och Amerikanske produkter är som Guld. Riktiga värdebevarare. Köpte en MacBook Pro för 10990 kr för 4 år sedan. Idag kostar den mer i SEKetas.

   Radera
  17. Allt är guld nuförtiden utanför Sverige.
   Åk till vilket land som helt förutom Turkiet, köp på dig så mycket valuta du bara kan, åk hem och du har nästa resa gratis på SEKetasförsvagningen.

   Radera
  18. Har man klimatångest kan man sitta hemma och köpa valuta via revolut istället. :)

   Radera
  19. Fallhöjden måste ju vara brutal i SEKetas när man tänker på hur sinnessjukt dyrt det är med mat och dryck på krog i Sverige.
   Fantastiskt att vi lyckas lura hit en enda turist.

   Radera
  20. Vi är definitivt nr 1 på klimatångest i världen.
   En annan sak vi är riktigt duktiga på är att käka antidepressiva, över en miljon svenskar mår dåligt i världens bästa land.

   Radera
  21. Det är ganska billigt att äta ute i Sverige. I alla fall om man exkluderar alkoholen. Avsmakningsmenyer är självklart dyra men dom är ännu dyrare vid medelhavet. Jag kom på ännu ett land som man kan åka till som svennebanan och känna att man är kung i baren. Albanien.

   Radera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  23. Maten i Sverige är helt värdelös kontra pris/kvalitet. Är väl bara Norge och Island som är värre.

   Radera

   Radera
  24. Jag tycker att den svenska kebabtallriken slår den tyska när det gäller smaken i alla fall. Sen är ju den tyska mycket billigare. :)

   Radera
  25. Och tysken tycker precis tvärtom.
   Vad gäller medelhavet är det som alltid dyrt där turisterna flockas. Käkar du med lokalbefolkningen är det helt andra priser och kvalitet.

   Radera
  26. Kanske det. Trots SEKetas är det dock fortfarande dyrare med svensk kebabtallrik för tysken.
   Ja så är det väl lite överallt. Äta i staromestska i Prag är dyrare än att äta i klamovka.

   Radera
  27. Apropå billigt att äta i Sverige - Är i Japan på semester. Går du in på en snabbmatsrestaurang kostar ett meal ungefär 400-600 yen, dvs 35-55 kronor. Då blir du rejält mätt på japansk kvalitetsmat. Frossade igår i färsk kvalitetssushi från delin i snabbköpet på hotellet. 11 bitar kostade 90 spänn. Hotellrummet som vi sov hela familjen i två vuxna och ett barn, kostade 1400 spänn natten. Då ligger det vid centralstationen och är nybyggt.

   Vi åker runt med tåg. Treveckors obegränsat 2:a klass kostar 5 papp. Då ingår samtliga JR tåg förutom de allra snabbaste av snabbtågen.

   Åker inte i Sverige längre pga de extrema kostnaderna.

   Radera
  28. @Anders: Det beror väl på var i Japan du är. Kan tänka mig att priserna i Tokyo Centrum är dyrare jmf. med andra städer och stadsdelar. Jämför kebabtallrik Sthlm med kebabtallrik Malmö. Typ halva priset.
   Vi har ju tyska flixbus i Sverige som hjälper till att pressa priserna. Synd att Maggan inte kan förbjuda utländsk konkurrens samtidigt som vi är med i EU och kan exportera tullfritt. Det hade varit en kanondeal.
   Njut av sämästern i Japan!

   Radera
  29. Goofy. Har aldrig varit i Klamovka utan bor oftast i Zizkov. Starometska undviker jag helst.

   Radera
  30. Men även om man äter i Staromestska är det inte dyrt :) Zizkov har jag nog promenerat i.

   Radera
  31. Zizkov är grymt, finns ölservering på varje gata typ.

   Radera
  32. Som t.o.m. svennebanan har råd med :)

   Radera
  33. Svenne Banan håller sig vid uret.

   Radera
  34. Men ska man dricka överjäst öl från mikrobryggerierna är vi uppe i nästan svenska priser.

   Radera
  35. På tal om Staro så kommer jag osökt att tänka på Staropramen som är typ Prags billigast öl, typ Prags Pripps blå. Där får man allt säga att ägarna har lyckats att sälja en riktigt billig produkt till premiumpris utomlands.

   Dock till Staropramens försvar är deras ofiltrerade på fat nära bryggeriet världsklass i motsats till det de exporterar.

   Radera
  36. Goofy. Känner inte igen mig i din prisbild gällande mikro i Prag.
   Har du provat Krakow? Där har du mycket bra mikro och maten är kanon.

   Radera
  37. Jo men så är det väl med dom flesta stormärkena.....Staropramen, Carlsberg, Heineken o.s.v. Ska man dricka god öl får man hålla sig till ölmärken som inte lever på volymförsäljning utan kvalitet. I Tjeckien har varje mesto sin egna öl. Jag kan rekommendera Nachmelena Opice om du hittar det nästa gång.

   Radera
  38. Har aldrig varit i Polen men det får bli en resa dit någon gång. Warsawa eller Krakow.
   Skulle även vilja besöka Moskva (vet inte om man får säga det på denna blogg).

   Radera
  39. Det som skiljer Staropramen från andra kända märken är att det är en riktig lågprisprodukt på hemmaplan men att de har lyckats sälja den som en premiumprodukt utomlands.
   Staro kostar ca hälften av vad en Urquell kostar i en affär i Prag.
   I Sverige är Staro dyrare än Urquell vilket är helt horribelt men hatten av för marknadsförarna på Staro/Molson Coors.

   Radera
  40. Ska testa apan nästa gång.

   Radera
  41. Mycket handlar om marknadsföring :) God kvalitet behöver inte marknadsföras. God kvalitetsrykte sprider sig från mun till mun. Gratulerar väl också Staro då. Apan är god. Bra smak. Testade lite för många öl när jag var på en craft beer festival men apan minns jag. Bör betyda något??

   Radera
  42. Krakow! Har inte varit där men i Warszawa, mat o dryck billigt, men ack vilken skit tråkig stad.

   Radera
  43. @Melmac: Vad jämför du Warsawa med då?

   Radera
  44. Prag, Paris, Wien, Berlin.

   Radera
 2. Hur stor andel av intäkterna kommer från fordonstrafiken respektive järnvägstrafiken och hur avgifterna utvecklas för respektive trafikslag?

  Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade svaret till min fråga.

   2018 var intäkterna från fordonstrafiken 1 430 miljoner DKK och järnväg 505 miljoner DKK dvs totalt 1935 DKK. Fördelningen blev 26% från järnvägstrafiken och 74% från fordonstrafiken.

   Ser vi på 2014 var intäkterna från fordonstrafiken 1211 miljoner DKK och järnväg 490 miljoner DKK dvs totalt 1701 DKK. Fördelningen blev 29% från järnvägstrafiken och 71% från fordonstrafiken. En intäktsökning i DKK på nästan 14% på 4 år. Det kan noteras att nästan hela ökningen av intäkterna kommer från fordonstrafiken medans järnvägstrafiken har en förhållandevis dålig utveckling.

   Hur som helst så verkar inte bron vara en dålig affär om man tittar på resultatet

   https://www.oresundsbron.com/sv/info/resultater

   Radera
 3. Man kan ju resa till Öland istället så det påverkar ju inte inflationen.

  SvaraRadera
 4. 2034 är bron ink. svenska landanläggningarna betalda. Sedan återstår de danska landanläggningarn, allt betalt 2050. Så redan om 15 år bör avgiften gå ner för att sedan försvinna helt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu har du väl inte räknat på tidsvärdet på kapital. Bron får nog fortsätta kosta ett tag till...

   Radera
  2. Sjunkbomben: Menar Du på fullt allvar att Du lever i tron att broavgiften kommer att minska för att om 15 år försvinna helt? ... Bortsett från avbränningarna i underhåll så finns ju här en alldeles förnämlig intäktskälla för respektive finansministrar på vardera sidan Sundet ... Broavgiften kommer aldrig att gå ner och definitivt aldrig att försvinna!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Men snälla chief k. Man måste ju vara helt lomhörd om man inte inser att bomben skämtar.

   Radera
  5. Stefan Östergren: Ja du kan ju ha rätt i det ... Tinnitus och nedsatt hörsel är sedan åratal konstaterat och ett resultat av den arbetsmiljö jag vistades i under yrkeslivet ...
   Men för övrigt så levde jag i föreställningen att det endast var Ben Dover som hade carte blanche för skämt av den kalibern ... alldeles oavsett vems mamma som var inblandad....

   Radera
  6. Jo du, tinnitus är jag alltför medveten om, dock i mitt fall från alldeles för stora högtalare om man säger så. Dock hör jag fortfarande som en panter lustigt nog.
   Ja den här bloggens kommentarer blir bara mer och mer obegriplig för var dag. Är väl bara du och JP som håller den seriösa fanan högt.

   Radera
  7. Stefan Östergren: Tack för replik. Hörselproblemen och Tinnitus kan vara nog så tidvis besvärande. Dels då när det drar igång om kvällarna och man inte kan somna till följd av ringtonen i öronen och dels att man oftast inte hör vad folk säger om de talar otydligt och samtidigt andra bakgrundsljud finns med i bilden ... En orsak till att jag sedan många år inte kan vistas på "allmän lokal" ....
   Angående Ditt avslutande konstaterande så får jag väl antingen tacka eller alternativt säga som Sheldon Cooper ... -"I don´t understand irony..." mvh

   Radera
 5. Har hört flera gånger att för svensk del är den egentligen redan betald, p.g.a att man la en jäkla massa fiberkabel som man har hyrt ut kapacitet i. Men eftersom danskarna inte gjorde nått liknande så kunde Sverige inte tillgodoräkna sig det och sänka sina priser. Nån som vet om det finns nån sanning i det?

  SvaraRadera
 6. Svenska börsen upp idag med och mitt hus fortsätter visst o stiga i värde.
  Verkar inte vara så illa i USA heller. Kanske bloggaren överdriver kraftigt?

  https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/usa-s-bnp-starkare-an-vantat-6965247

  SvaraRadera
 7. Ni förstår väl att prisökningar är ett mål som regeringen har satt? Vi har ett inflationsmål på 2% som politikerna har satt upp, det vill säga att kronan ska förlora i värde så att priser i genomsnitt ska öka med 2% (per år).

  Det för att när pengar inte längre räcker till lika mycket så tvingas arbetslösa söka jobb och arbetslösheten sjunker.

  Det är teorin i alla fall. Funkade OK när folk var lite latare av sig, men kanske inte så bra nu när det finns andra anledningar som att man inte kan språket så vidare bra eller inte har en grundläggande utbildning.

  Att man rövknullar alla som har en fast inkomst (pensionärer & sjukskrivna t.ex.) eller har sina besparingar investerade i en lägenhet eller hus - ptja, det skiter man i.

  SvaraRadera